3. marraskuuta 2012

Saaristolaissämpylät

Olen heikkona erilaisiin leipäresepteihin! Se
johtunee siitä, että meillä ei kovin paljon leipää
syödä mutta se mitä syödään, on itse leivottua <3
Yhteishyvän uusimmassa Ruokalehdessä (11/2012)
oli hyvän kuuloinen resepti saaristolaissämpylöille ja
sitä oli heti kokeiltava. Sen verran maukasta tuli, että
laitan resepin tänne blogiinkin muistiin :)
Saaristolaissämpylät (18-20kpl)

5 dl omenamehua
1,5 dl siirappia
1,5 tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kuminan siemeniä
0,5 tl pomeranssinkuorta
2 dl kaljamaltaita
1 ps kuivahiivaa
3 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
noin 7 dl vehnäjauhoja (laitoin vain 5,5 dl)
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon
siirappi, suola ja rouhitut siemenet (laitoin siemenet
sellaisenaan). Sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauhot,
joihin on sekoitettu kuivahiiva (en koskaan sekoita
kuivahiivaa jauhoihin, vaan nakkaan suoraan nesteeseen.
Tämä sen vuoksi, ettei meillä ole tiskikonetta ja
välttelen ylimääräistä tiskiä viimeiseen saakka ;)).
Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta pehmeäksi
taikinaksi. Anna kohota lämpimässä noin 45
minuuttia. Jätin taikinan tarkoituksella aika löysäksi,
jotta sen voi vain nostella lusikalla pellille sopivan
kokoisiksi keoiksi. Anna kohota 10 minuuttia ja paista
225-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

  1. Samaista ohjetta lehdestä tutkailin, vaan en vielä ehtinyt kokeilemaan :) Kotona tehty leipä onkin kaikkein parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje on ainakin meidän makuun, myös 3-v. neiti tykkäsi :)

      Poista
  2. Onpa hyvän näköisiä ja niin ihanaa, että on itse tehtyä leipää. Mahtavan kauniit kuvat, tuo viimeinen missä on valosarja tastalla on niiiiin ihana! Mukavaa pyhäinpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona leivottu leipä on parasta! Aloin leipoa leipiä vajaa vuosi sitten, kun jouduin reilun kuukauden sairaslomalle enkä saanut tehdä mitään fyysisesti raskasta. Aloin sitten leipoa leipää, kun ei ollut muutakaan tekemistä ja sitä tuli leivottua viikoittain ja rutiinit olivat pian kohdallaan. Harjoituksen jälkeen leipä valmistuu kädenkäänteessä :)

      Mukavaa pyhäinpäivän iltaa sinullekin Saila!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Mmmmmm, maistuvat ja tuoksuvat tosiaan joululle <3

      Poista
  4. Tekemättömien leipomusten lista sen kun kasvaa näitten sun laittamien ohjeiden myötä :) Herkulta näyttää, njamnjam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan tekee alle vartissa ( jos vaan kaikki ainekset löytyy) ja itse "leipominenkin" oli nopsaa, kun vaan nostelin taikinan pellille. Nyt kuule lyhentämään sitä listaa ;)

      Poista
  5. Kokeilin samaisen lehden perunalimppua mutta huonosti kävi. Taikina nousi oikein mukavasti mutta uunista pois otettaessa leipä lässähti ja jäi taikinaiseksi sisältä. Pidin toista leipää uunissa vielä pidempään mutta siitä tuli entistä taikinaisempaa. Osaako kukaan vinkata mistä moinen voisi johtua? Täytyypä kokeilla noita sämpylöitä jos vaikka onnistuisi paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi tuota perunalimppua! En osaa kyllä yhtään arvata mistä moinen johtuisi, vinkatkaa viisaammat, jos tiedätte. Sämpyläohje oli tosi hyvä, kun laitoin reippaasti vähemmän jauhoja. Ensin tein ohjeen mukaan ja aika tanttuja tuli sämpylöistä, vähemmällä jauhomäärällä tosi paljon parempia :)

      Poista
  6. Huomenta. Saman reseptin bongasin, ja tarkoitus on testata :)

    VastaaPoista
  7. Ihanan näköisiä! Itsekin syön tosi vähän leipää, sillä se saa vatsani hieman sekaisin. Itseleivottu leipä on kyllä vaan niin hyvää, että sitäkin on joskus pakko saada! Tykkään myös saaristolaisleivästä, joten näitä sämpylöitä on pakko tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on se ihana makeus ja mausteet, jotka on saaristolaisleivälle kai tyypillisiä <3 Meillä ainakin maistui kaikille :)

      Poista