30. marraskuuta 2015

Vielä syksyisiä makuja + video

Yhteistyössä Lambi

Marraskuun viimeisen päivän kunniaksi maistellaan vielä vähän syksyisiä makuja videon muodossa. 

Syksyinen sienipiirakka

pohja:
150 g voita (huoneenlämpöisenä)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
hiukan suolaa

täyte:
1 punasipuli
reilusti sieniä
baby pinaattia
150 g fetajuustoa
suolaa
mustapippuria

3 munaa
3 dl kermaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Mittaa pohjan jauhot astiaan ja sekoita. Lisää voi ja sekoita taikina tasaiseksi seokseksi. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille ja paista 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

Pilko sipuli ja huuhdo sienet sekä pinaatti. Kuullota sipulia pannulla voissa ja lisää sienet sekä pinaatti. Anna muhia hetki ja lisää hiukan suolaa ja mustapippuria. Levitä seos esipaistetulle piirakkapohjalle ja lisää päälle pilkottu fetajuusto. Sekoita muna-kermaseos ja kaada täytteiden päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Herkuttele sellaisenaan suolaisena palana tai vaikka lounaalla vihreän salaatin kera.


Huomisesta lähtien tuoksuukin jo ihan erilaiselta! Suunnittelen saaristolaislimpun leipomista ja myös piparitaikinan voisi pyöräyttää. Joulu, se on ennen kaikkea tuoksujen tuomaa tunnelmaa <3

P.S. Video pyörii taas samalla musiikilla, kun mikään muu ei tunnu yhtä kivalta :D Jos vaikka seuraavaan videoon saisi jo muutakin ääniraitaa :)

28. marraskuuta 2015

Tätä mä jännitin

mustavalko--13
Onko jotain jännittävämpää, kuin hääparin kuvaaminen? Perjantaina ainakin tuntui siltä, ettei ole :) Mun ensimmäinen hääpotretti, vieras pari, vieras ympäristö eikä luonnonvaloa. Niin, jännittävää ainakin mun mielestä!

Onneksi kaikki sujui vielä paremmin, kuin olin edes toivonut ja saatiin kauniita kuvia. Kuvattiin Mustion Linnassa, joka on aivan huikean hieno paikka, todella mielenkiintoisella historialla. Kerron kuvauksista ja paikasta vielä myöhemmin, kunhan saan kuvat kuntoon.

Nyt tulin vain huikkaamaan, että täällä ollaan hyvillä mielin :) 

Mukavaa lauantai-iltaa teillekin!

26. marraskuuta 2015

Jännitystä ja päivän väri

IMG_1915
Mulla pyörii tällä hetkellä päässä vain yksi asia, huomiset kuvaukset. Jännittää ihan älyttömästi! Olen jo pari yötä nähnyt kuvauksista unta ja onneksi huomenna päästään viimein tositoimiin. 
IMG_1924
Luvassa on jotain tärkeää, sekä minulle, että kuvattaville henkilöille. Jotain mitä en ole ennen kuvannut ja vielä oman mukavuusalueeni ulkopuolella, eli luonnonvaloa ei ole käytössä. Tähän vielä ulkopuolelta tuleva aikapaine päälle, niin saadaankin jo sellainen kokonaisuus, joka ihan tosissaan laittaa jännityskäyrät koholle.
IMG_1933
Onneksi olen suunnitellut kuvia pitkään ja hartaasti ja suunnitelma on hyvä. Nyt pitää enää odottaa (pahin vaihe luulisin) huomiseen, että saadaan homma purkkiin.
IMG_1947
Ajattelin, että jännityksen kertominen voisi auttaa...kun kertoo tosi monelle, niin eikö voisi kuvitella sen auttavan jo tosi paljon :)
IMG_1913
Nyt kuumaa teetä kuppiin ja päähän jotain ihan muuta ajateltavaa!

Hyvää torstaita teille!

25. marraskuuta 2015

Tämä tuli nyt vähän yllättäen

IMG_1890
Vielä viikonloppuna taisin vastata joulunviettotiedusteluihin "ai niin, se joulukin on tulossa" ja fiiliksestä joulun suhteen ei ollut tietoakaan. Olin oikeastaan melkein varma, että joulu pyyhältää meidän ohi ilman, että edes huomataan koko tapausta. Ajatukset ovat sen verran työasioissa parhaillaan, ettei joululle ole montaa ajatusta tullut annettua...sen vuoksi varmaan se fiiliskin on ollut kateissa. Eikä siinä mitään, en tarvitsekaan mitään kuukausien mittaista fiilistelyä. Fiilis tulee, jos on tullakseen.
IMG_1888
Hassua, että se fiilis voikin syttyä sitten ihan itsestään ja yllättäen. Se oli nimittäin yksi ilta, ehkä sunnuntai... lapset olivat jo nukkumassa, kello oli paljon, keittiössä oli lämmintä puuhellan ansiosta ja hain kaapista yhden piparin (olisin ottanut suklaata, muttei löytynyt!). Ja siinä hetkessä tunsin pienen pienen lämpöisen fiiliksen ja joulu supisi jotain mun korvaan.

Joulu yllätti seuraavaksi postilaatikolla. Lehden kannessa oli maistuvan näköisiä jouluherkkuja ja kun tajusin, että meillä voidaan syödä tänä jouluna IHAN mitä vain, aloin listata mieleeni monen monta herkkua, joista ollaan viimeiset joulut jouduttu luopumaan.

Seuraavaksi löysin itseni keittiön ikkunalta ripustamasta tähteä ikkunaan ja heti sen jälkeen saarekkeelle ilmestyi pari hyasinttia. Että kyllä se nyt kovin siltä vaikuttaa, että olisi kuitenkin meillekin tulossa. Joulu, fiiliksineen päivineen <3

24. marraskuuta 2015

With an open mind

IMG_1691
Aloitetaan siitä, että ystäväni on ihan hullu Lauri Tähkä fani. Hän laittoi minulle pari viikkoa sitten linkin Mielen Melodiat -tilaisuuteen, jossa Lauri oli puhumassa aiheesta "Rohkeus asuu sisälläsi" ja harmitteli, että olisi ollut niin mielenkiintoista mennä. Luin linkin ja innostuin aiheesta. Laitoin ystävälleni viestin "Pitäiskö sit mennä!!!" Ainakin kolmesta syystä, mulla olisi kyseisenä päivänä koulua ja olisin joka tapauksessa Helsingissä, aihe herätti suuren mielenkiinnon ja lisäksi kutkutti ajatus saada ystäväni (5 lapsen äiti) illaksi pois kotikuvioista. Ystävä harmitteli, kun mies olisi myöhään töissä ja sitä ja tätä ja tuota, että lähteminen olisi varmaan aika haastavaa. Pian kuitenkin puhelin piippasi taas ja ystävä ilmoitti, että naapuri tulee lastenvahdiksi ja hän kanssani Lauria tapaamaan...ja tietysti kuuntelemaan sitä aihetta!

Tilaisuudesta on kohta kaksi viikkoa. Muistatte ehkä, miten innoissani kerroin sen herättäneen ajatuksia. Ajatuksia läsnäolosta, luomisesta, pysähtymisestä, tilan ottamisesta. Koin aiheen puhuttelevan JUURI minua ja ajattelin ilmoittautua heidän kahdeksan viikon verkkovalmennukseensa aiheesta. Innostuin niin täysillä (kuten yleensä innostun) että lopulta otin Mielen Melodioihin yhteyttä ja kerroin ajatuksistani ja ilokseni he näkivät, että myös minulla voisi olla jotain annettavaa heille. Tulenkin nyt osallistumaan heidän verkkovalmennukseensa ja myös kertomaan kokemuksistani täällä blogissa. Teilläkin on siis mahdollisuus päästä teemoihin käsiksi kokemusteni kautta ja melko varmasti herätellä ajatuksia myös omaan elämään.

Nyt siis tulevana perjantaina, valmennus alkaa ja minä olen siinä mukana... Suurelta osin sen vuoksi, että ystäväni on hullu Lauri Tähkä fani ;) Ja siksi, että olin avoimin mielin. Arvatenkin olen innoissani ja motivoitunut...myös hieman jännittynyt, mitä eteen tulee. Tämän yhteistyön myötä tulen kertomaan teille fiiliksiä viikoittain kahdeksan viikon ajan. Jouluun on vielä kuukausi mutta onneksi valmennus alkaa jo kolmen yön päästä! Palataan tähän asiaan siis viimeistään ensi viikolla! 

Toivottavasti seuraatte mielenkiinnolla mukana :)

22. marraskuuta 2015

Mitä mulla jo on

IMG_1820
Sain eilen perheeni fb-viestiketjuun kuvaviestin, kuinka siskoni 4-vuotias poika on harjoitellut kirjainten ja sanojen kirjoittamista. Sanoista muodostui lista, josta joku kysyikin oliko se toivelista jouluksi. Vastauksena tuli "me harjoitellaan nyt ensin näitä, mitä meillä jo on".
IMG_1838
Aloin tietysti heti miettiä tästä vähän syvällisempää, kuin kirjoittamisen tai hienomotoriikan harjoittelua.
IMG_1831
Aloin miettiä sitä, miten suuri ero sillä on, katsooko asioita yleisesti "mitä mulla ei vielä ole" vai "mitä kaikkea mulla jo on" -näkökulmasta. Ja olen ihan varma, että myös siskoni perheessä oli asiaa mietitty tältä kantilta ja myös sitä, miten voi ohjata lasta kiitollisuuteen niistä asioista, joita hänellä jo on.
IMG_1821
Ja itseään myös.
IMG_1829
Siitä kertoo myös tämä arkinen mutta kultaakin kalliimpi kuvasarja.
IMG_1844
Kaunista sunnuntaita!

20. marraskuuta 2015

Pehmoista perjantaita

IMG_1713

IMG_1720

IMG_1737

IMG_1709

IMG_1719

IMG_1730

IMG_1741
Illalla kynttilät palamaan ja suklaakuorrutteisia taateleita glögin kanssa herkuteltavaksi.

Pehmoista perjantaita <3

19. marraskuuta 2015

Uuteen lentoon ja video

IMG_1703
Niin se päivä tosiaan lähti ihan uuteen lentoon, kun lähdin 15 minuutiksi ulos kameran kanssa. Heräsin.
IMG_1685
Jatkossa yritän muistaa tämän päivän opit!
IMG_1675

IMG_1670

IMG_1687
Viimeistään siinä kohtaa olin jo todella hereillä, kun näin videoni Novellen sivuilla! Muistatteko, kun kesällä tein pienen reseptivideon pikkuisista pannukakuista? Novelle innostui videostani ja pyysi kehittelemään heille sopivan reseptin ja tekemään siitä videon. Kannattaa kurkata, tästä pääset suoraan videooni :) Toivottavasti noita tulee vielä lisää, ovat nimittäin älyttömän kivoja tehdä! Ja herkkua on lopputuloskin :)

Kannattaako pakottaa?

IMG_1634
Tänään olen miettinyt, kannattaako tekemistä pakottaa. Pikkusisko on ollut aamupäivän hoidossa, joten minulla on ollut hyvin aikaa tehdä töitä. Listallani oli tänään metadatan kirjaaminen kuviin, aika moneen kuvaan.

Jo aamulla heräsin vähän sumuiseen fiilikseen. Saatiin aamu kuitenkin mukavasti rullaamaan ja tytöt olivat eskussa ja hoidossa ihan ajallaan. Kävellessäni kotiin mietin, ettei tänään ole yhtään fiilistä (tylsän) metadatan kirjoittamiseen, ei sitten yhtään. Olo oli enemmänkin sellainen, että haluan hengittää, katsella ympärilleni, heräillä kaikessa rauhassa vaikka kameran kanssa. Olo oli sellainen, että tänään haluaisin luoda jotain. Kuuntelin itseäni mutta en kuitenkaan kuullut, sillä ajattelin piristyväni muutaman minuutin venyttelyllä ja parilla joogaliikkeellä. Niiden jälkeen istuin koneen ääreen ja aloin naputtamaan metadataa. Tuntui, kuin aivoni olisivat olleet vielä unessa. Sain, kuin sainkin metadatan kirjattua...siihen meni kyllä useampi tunti, niin paljon jouduin ajatuksiani kaivelemaan. Päivän työ on siis tehty ja kohta lähden hakemaan pikkusiskoa hoidosta MUTTA olen edelleen siinä samassa sumussa, vieläkin odotan herääväni ja vieläkin haluaisin luoda jotain.

Mietin, olisiko ollut viisaampaa kuulla oma olotilansa ja toimia sen mukaan. Jos niin olisin tehnyt, saattaisin olla tällä hetkellä pirteä, hereillä ja puhtia olisi vielä loppupäivään. Metadata ei ehkä olisi kirjattuna mutta pirteänä saattaisin saada asian hoidettu tuplasti tehokkaammin pikkusiskon päikkäreillä.

Ehkä asia on vielä korjattavissa...ja herään vielä tähän päivään. Nyt aion hetken pysähtyä, kuunnella ja kuulla ennen, kuin haen pikkusiskon kotiin. Kuunnelkaa tekin.

18. marraskuuta 2015

Oma työ, saippuan muodossa

DoftF-11
En ole tainnut täällä vielä kertoakaan työkuvioideni tästä osasta?! Olen alkanut tekemään yhteistyötä (ei blogi, vaan työelämässä) visualisti/toimittaja Maija Tiensuun kanssa. Meidän ensimmäinen yhteinen projekti oli kuvata tuotekuvaa Helsinkiläiselle saippuamerkille nimeltä Doft.
DoftF-5
Maija suunnitteli saippuakuvien visuaalisen ilmeen ja minä kuvasin.
DoftF-9
Meillä oli superhauska työpäivä näitä kuvatessa! Ihan ihmeellistä miten yhteneväinen visuaalinen silmä meillä on. Maija tosin on vielä sata kertaa tarkempi ja osaa katsoa yksityiskohtia ihailtavan tarkasti. Minähän menen yleensä fiiliksellä eteen päin ja katson kokonaisuutta. Molempien parhaat puolet yhdistämällä saatiin aikaan mielestäni tosi kaunista jälkeä, vai mitä mieltä te olette?
DoftF
Doftiin kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin heidän sivuillaan ja itse asiassa paikan päällekin pääsee, kun heillä on avoimet ovet 29.11. Sivuilta löytyy tarkempaa tietoa!
DoftF-12
Myös tämän kaltaista tuotekuvausta saa siis minulta ja Maijalta jatkossa! Meihin saa mielellään olla yhteydessä ja kysyä lisää palveluistamme. 

Sähköpostilla: anna.wallendahr@gmail.com tai maija.tiensuu@kolumbus.fi 

Facebookissa: Anna Wallendahr Photography tai Maija Tiensuu

Tämä ei ole blogiyhteistyö.

17. marraskuuta 2015

Maistuisko leivinuunissa paistettu pitsa?

Olen aika pitkään luvannut kirjoittaa pitsan paistamisesta leivinuunissa. Luvatessani asian joskus viime kevättalven aikana, toteutus oli aika haastavaa, kun vain minä ja mieheni pystyimme pitsaa syömään. Pitsan leipomiset ajoittuivat siis noin klo 9 aikoihin illalla ja silloin ei pahemmin kuvata. Sitten tuli kesä...kuka lämmittää leivinuunia kesällä? No me ei ainakaan. Syksyn koittaessa saimme hiljalleen koko perheen pitsapöydän ääreen mutta sitten halkesikin leipälapio, jolla pitsat lykätään uuniin. No se oli puuta, joten ei muutenkaan ehkä paras väline kuumaan uuniin joutuessaan. Edelleenkään meillä ei ole asianmukaista pitsalapiota mutta pitsahimoissamme keksimme käyttää ison kattilan kantta pitsalapiona. Ja nyt siis viimein tartuin kameraan, kun päätin maanantain kunniaksi, että meillä syödään päivälliseksi pitsaa.
IMG_1524
Jokainen uuni on erilainen, joten uunin lämmittämisestä on hankala antaa ohjeita...pitää vain kokeilla oman uunin kanssa. Meillä on tällainen kyykkyuuni, jota lämmitetään pari tuntia ja sitten se on paistovalmis. Uunin lämpötila on aika sopiva jossain reilussa 200 asteessa mittarista riippuen. Uunin paistopinta saa olla lähemmäs 250 astetta.

IMG_1539
Kun uuni on tulilla, on aika tehdä pitsataikina. Käytän Durumvehnää ja ohjetta suoraan pussin kyljestä. 1,5dl vettä, 15g tuorehiivaa, 0,5 tl suolaa, 2 rkl öljyä, noin 3dl jauhoja. Taikina laitetaan kohoamaan lämpimään paikkaan ja se saa turvota ihan huolella.
IMG_1546
Kun uuni alkaa olla kunnossa, on aika tehdä pitsapohjat. Taikinasta tulee 4 pyöreää pitsaa. Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla mahdollisimman ohueksi.
IMG_1548
Hyvin vaivattu taikina pysyy hyvin kasassa ja sen saa kaulittua todella ohueksi.
IMG_1550
Sitten pohja siirretään alustalle, jolla sen saa hyvin lykättyä uuniin. Jauhoja saa olla pohjassa tässä kohtaa ihan runsaasti, ettei pohja tartu alustaan kiinni.
IMG_1559
Maltilliset täytteet päälle. Meille laitetaan alle tomaattikastike, sitten juustoraaste, poroa, punasipulia, mozzarellaa, pinjansiemeniä ja pestoa.
IMG_1573
Pienetkin osaa <3
IMG_1574
Kun pitsassa on täytteet kunnossa, niin kekäleet voi työntää uunin takaosaan. Tuhka harjataan uunin taakse kastellulla uuniharjalla. Kostean harjan aiheuttama sihahdus on se, josta voi myöhemmin harjoittelun edettyä tietää onko uuni tarpeeksi lämmin...tosin tässä kohtaa pitsassa on jo täytteet, joten ei sitä voi oikein lisääkään lämmittää.
IMG_1578
Pitsa autetaan uuniin nopealla liikkeellä. Sitä voi harjoitella pari kertaa pöydälle ennen täytteiden laittamista. Liian kosteat ja runsaat täytteet hankaloittavat pitsan uuniin saamista, joten kauhean kauaa ei kannata aikailla täytetyn pitsan uuniin laittamisen kanssa.
IMG_1580
Pitsa on uunissa noin 4-6 minuuttia uunin lämpötilasta riippuen. Pohja kovettuu nopeasti, jonka jälkeen pitsaa voi käännellä uunin sisällä. Meidän uunissa ainakin takaosa on usein kuumempi, kuin etuosa.
IMG_1590
Pitsan saa helposti ulos lastalla, tämä ei enää onnistu kattilankannella :D
IMG_1591
Tulos on aina enemmän tai vähemmän muotovalio ;)
IMG_1530
Tytöt eivät ole ihan vielä pitsan ideaa sisäistäneet. He ottavat mozzarellat pinnalta pois, syövät erikseen pinjansiemenet pinnalta, sitten porot ja lopuksi haukkaavat pitsasta :D Hyvältä kuulemma maistuu niinkin!

Toivottavasti maistuu teillekin ja kysykää ihmeessä aiheesta lisää, jos jäi jokin vielä mietityttämään!


Ja pahoittelut tummista kuvista! Edes meidän valoisa koti ei kylve valossa enää klo 17 :D

16. marraskuuta 2015

Kotijuttua tarjolla?

IMG_1149
Olette varmaan huomanneet, että syksy täällä omenatarhassa on ollut aika kiireinen. Minulla on menossa aika monta projektia.
IMG_8470
Yksi juttu, jonka parissa olen hääräillyt liittyy kotien kuvaamiseen.
IMG_0872
Olen siis alkanut kuvata koteja sisustuslehtiin ja nyt kysynkin teiltä apua uusien juttukohteiden löytämiseksi!
IMG_8376
Etsin kivoja ja persoonallisia koteja ja mökkejä kuvattavaksi. Kohde voi olla iso, pieni, uusi tai vanha. Löytyykö sinulta tai tutultasi koti, josta voisi tehdä jutun?
lambi-7
Lähetä minulle kodistasi muutama kuva, joka ilmentää sen tyyliä ja kerro minulle kotisi tarinaa. Ehdotuksesi voit laittaa sähköpostilla: anna.wallendahr@gmail.com

Laita rohkeasti sana kiertämään! Kiitos :)

Hyvää maanantaita teille jokaiselle!