Siiderin valmistus alkaa sillä, että kerätään reipas satsi
omenoita. Meidän tapauksessa kaksi aivan täyttä banaanilaatikkoa
(banaanilaatikko vetää 20kg omenaa). Tarvittavien omenoiden määrä riippuu niiden kypsyydestä, eli hiukan raa'asta omenasta tulee enemmän mehua, kuin täysin kypsästä. Meillä tuli edellisestä 40kilon satsista 30litraa mehua, eli vähän jäi sellaisenaan juotavaksikin. Omenat viedään paikalliselle
mehupuristamolle ja pyydetään että mehu tehdään raakana (siis omenatuoremehua).
Mehustamot (ainakin meidän) tarjoaa myös mahdollisuuden. että mehu
pastöroidaan, jolloin mehu säilyy kauemmin, mutta samalla siinä tuhoutuu
bakteereita(?) joita tarvitaan käymisvaiheessa. Tai näin olen ainakin netistä
antanut itseni ymmärtää. Enivei kun omenat on saatu mehuna takaisin, aletaan
hommiin.
Ensimmäiseksi laitteet täytyy puhdistaa huolellisesti. Meillä
käytetään kaupasta saatavaa desinfiointiainetta (sitä löytyy ainakin paikallisista
kaupoista samalta hyllyltä muiden tarvittavien tarvikkeiden kanssa, niistä
kohta puolin lisää). Myös omenamehun kuskaamisen tarvittavat astiat on hyvä
pestä ja desinfioida ennen käyttöä. ”Poeka” pestään ja desinfoidaan
huolellisesti ja sen jälkeen mehu kaadetaan sinne. Tässä vaiheessa mehun
sokeripitoisuus on hyvä tarkastaa ominaispainomittarilla, jotta käymisen
jälkeen saadaan laskettua se asian ydin eli alkoholiprosentti;) Seuraavaksi
sekaan laitetaan viinihiiva pakkauksen ohjeen mukaan. Itse olen käyttänyt
kaupoista löytyviä viinin valmistuspakkauksia, tosin kaiken muun viinihiivaa lukuunottamatta
voi heittää pois. Sen jälkeen kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja jäädään
jännityksellä odottamaan alkaako Poeka höpöttämään.
Muutaman päivän jälkeen pitäisi alkaa pulputuksen kuulumaan.
Hiivasta ja mehun sokerin määrästä riippuen käyminen kestää vuorokaudesta
muutamaan. Tämän kauden ensimmäinen erä kävi vain noin vuorokauden verran,
mutta pulputus olikin aivan valtavaa. Käymisen päätyttyä annetaan siiderin
(kyllä omenamehu on tässä vaiheessa muuttunut siideriksi) seistä paikallaan
noin viikon verran, jotta hiiva ehtii laskeutua astian pohjalle.
Tämän jälkeen vaihtoehtoja on kaksi (tai kolme jos janottaa
oikein tuhottomasti). Vaihtoehto yksi: siiderin voi pullottaa saman tien,
jolloin siitä tulee ns. still cider eli siihen ei muodostu kuplia. Vaihtoehto
kaksi on keittää 3dl vettä ja sulattaa siihen n. 2dl fariinisokeria tai hunajaa.
Tämä seos kaadetaan tyhjään (desinfioituun) astiaan ja lapotaan siideri käymisastiasta sen päälle. Siideriä voi sitten varovasti hämmentää. 2. vaihtoehdossa siiderissä olevat hiivan jämät kuluttavat lisätyn sokerin
pullossa ja siideriin saadaan kivasti kuplia. Tämän jälkeen siiderin voi pullottaa. Muista pestä pullot.
Pullotuksen jälkeen siiderin on hyvä kypsyä pari kuukautta esim. kellarissa, jolloin
siiderissä vielä oleva hiiva laskeutuu pullon pohjalle ja siideri kirkastuu.
![]() |
Sitten vaan kippis. Kaadettaessa kannattaa varoa ettei kaada koko pulloa lasiin vaan jättää pikku lirun pohjalle, jolloin hiiva ei tule lasiin. Kysyä saa, isäntä vastaa :) |