Siiderin valmistus alkaa sillä, että kerätään reipas satsi
omenoita. Meidän tapauksessa kaksi aivan täyttä banaanilaatikkoa
(banaanilaatikko vetää 20kg omenaa). Tarvittavien omenoiden määrä riippuu niiden kypsyydestä, eli hiukan raa'asta omenasta tulee enemmän mehua, kuin täysin kypsästä. Meillä tuli edellisestä 40kilon satsista 30litraa mehua, eli vähän jäi sellaisenaan juotavaksikin. Omenat viedään paikalliselle
mehupuristamolle ja pyydetään että mehu tehdään raakana (siis omenatuoremehua).
Mehustamot (ainakin meidän) tarjoaa myös mahdollisuuden. että mehu
pastöroidaan, jolloin mehu säilyy kauemmin, mutta samalla siinä tuhoutuu
bakteereita(?) joita tarvitaan käymisvaiheessa. Tai näin olen ainakin netistä
antanut itseni ymmärtää. Enivei kun omenat on saatu mehuna takaisin, aletaan
hommiin.
Ensimmäiseksi laitteet täytyy puhdistaa huolellisesti. Meillä
käytetään kaupasta saatavaa desinfiointiainetta (sitä löytyy ainakin paikallisista
kaupoista samalta hyllyltä muiden tarvittavien tarvikkeiden kanssa, niistä
kohta puolin lisää). Myös omenamehun kuskaamisen tarvittavat astiat on hyvä
pestä ja desinfioida ennen käyttöä. ”Poeka” pestään ja desinfoidaan
huolellisesti ja sen jälkeen mehu kaadetaan sinne. Tässä vaiheessa mehun
sokeripitoisuus on hyvä tarkastaa ominaispainomittarilla, jotta käymisen
jälkeen saadaan laskettua se asian ydin eli alkoholiprosentti;) Seuraavaksi
sekaan laitetaan viinihiiva pakkauksen ohjeen mukaan. Itse olen käyttänyt
kaupoista löytyviä viinin valmistuspakkauksia, tosin kaiken muun viinihiivaa lukuunottamatta
voi heittää pois. Sen jälkeen kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja jäädään
jännityksellä odottamaan alkaako Poeka höpöttämään.
Muutaman päivän jälkeen pitäisi alkaa pulputuksen kuulumaan.
Hiivasta ja mehun sokerin määrästä riippuen käyminen kestää vuorokaudesta
muutamaan. Tämän kauden ensimmäinen erä kävi vain noin vuorokauden verran,
mutta pulputus olikin aivan valtavaa. Käymisen päätyttyä annetaan siiderin
(kyllä omenamehu on tässä vaiheessa muuttunut siideriksi) seistä paikallaan
noin viikon verran, jotta hiiva ehtii laskeutua astian pohjalle.
Tämän jälkeen vaihtoehtoja on kaksi (tai kolme jos janottaa
oikein tuhottomasti). Vaihtoehto yksi: siiderin voi pullottaa saman tien,
jolloin siitä tulee ns. still cider eli siihen ei muodostu kuplia. Vaihtoehto
kaksi on keittää 3dl vettä ja sulattaa siihen n. 2dl fariinisokeria tai hunajaa.
Tämä seos kaadetaan tyhjään (desinfioituun) astiaan ja lapotaan siideri käymisastiasta sen päälle. Siideriä voi sitten varovasti hämmentää. 2. vaihtoehdossa siiderissä olevat hiivan jämät kuluttavat lisätyn sokerin
pullossa ja siideriin saadaan kivasti kuplia. Tämän jälkeen siiderin voi pullottaa. Muista pestä pullot.
Pullotuksen jälkeen siiderin on hyvä kypsyä pari kuukautta esim. kellarissa, jolloin
siiderissä vielä oleva hiiva laskeutuu pullon pohjalle ja siideri kirkastuu.
Sitten vaan kippis. Kaadettaessa kannattaa varoa ettei kaada koko pulloa lasiin vaan jättää pikku lirun pohjalle, jolloin hiiva ei tule lasiin. Kysyä saa, isäntä vastaa :) |
Vähän toi ois hienoa vaikak omiin juhliin oma siideri. Kiitos ohjeesta. Mun blogissa on sulle haaste =)
VastaaPoistaKiitos haasteesta, tulen hakemaan :)
PoistaVoi että, kiitos tästä!
VastaaPoistaIhan oikeissa esim. normandialaisissa siidereissä on just kans tuo hiiva pohjalla. Niin sen olla pitää, eikä mitään keinotekoisia kuplia!
*painuu ostamaan Poekaa*
Ole hyvä vain, toivottavasti tulee maukasta :)
PoistaEi muuta ku poikaa hankkimaan! Tänks :)
VastaaPoistaEipä kestä, pojanhakureissuun sitten vaan :)
PoistaJuuri viikonloppuna mietin, miltä omatekoinen siideri mahtais maistua. Kiitos ohjeesta! Se testataan täällä Kinnarkummussakin heti kun ehditään. :)
VastaaPoistaTästä tulee kyllä tosi hyvää, suosittelen kokeilemaan :)
PoistaMä löysin kerran ohjeen, jossa hyödynnettiin omenissa itsessään olevaa villihiivaa, siihen ei siis lisätty lainkaan hiivaa ja silti lähti käymään. Mutta sitten multa jäi se projekti kesken ajanpuutteen vuoksi ja jäi soppa pullottamatta. Tätä taidan kyllä kokeilla :)
VastaaPoistaKuulostaa mielenkiintoiselta tuo villihiiva! Täytyy vähän perehtyä asiaan :)
PoistaElämämme ensimmäinen erä itse tehtyä siideriä aloitti juuri lopullisen valmistumisen kellarissa. Teidän ohjeella tehtiin. Saas nähdä minkälaista herkkua tulee. Kiitoksia ohjeesta! Jussi K.
VastaaPoistaHienoa Jussi! Tulethan raportoimaan, kun pääsette maistelemaan :)
PoistaHyvää tuli! Kuiva on meidän makuun, ja sellaista todella tuli, kun laitoin vähän varovaisesti sokeria. Ens kerralla laitan ihan vähän enemmän. Resepti toimii kyllä. Seuraavaa omenasatoa odotellen.
PoistaNaapuri soitti ja pyysi katsomaan netistä miten tehdään omenasiideri - ja minä katsoin ja tämä oli ensimmäinen sivu jonka aukaisin.
VastaaPoistaOpin heti itsekin jotain uutta - ja jos ei tänä vuona synny siideriä niin sitten ensi vuonna XD
PS. Kiitos vinkistä
Katsoin nyt millä sivulla oikein olen - ja se on juuri sitä mitä lääkäri määrää!
VastaaPoistaJuuri tänään kun leikkasin ruohoa omenapuun ympäriltä jäin miettimään miten leikkaan ja milloin oksat joita on nyt liian alhaalla ja liian pitkinä.
Joten palaan asiaan ja toivon saavani hieman vinkkejä asiaan :-)
PS. Ja laitan sivusi "seurantaan"
Ja terveisin "Ukko-Tonttu" Etelä-Savosta
Ymmärsinkö oikein, että siideri tehdään pastöroimattomasta mehusta? Innolla aloittamassa siiderin tekoa teidän ohjeen mukaan.
VastaaPoistaJuu, ymmärsit ihan oikein! Ei pastöroida, vaan ihan raakana :)
PoistaMoro! Kiitos ohjeesta, täälläkin juuri pullotettu teidän kaavalla - paitsi että lisäsin toisaalta lukemani ohjeen mukaan kirkastusjakson ennen pullotusta. Nyt on putelit muhimassa ja jännityksellä odotan tohtiiko maistaa.. :D
VastaaPoistaHuippua Tuomo! Tulethan kertomaan miltä maistui :)
PoistaOlen saman tyyppisellä reseptillä tehnyt muutaman vuoden. Välillä pastöröin, välillä en. Pastoröidystä mehusta tulee kirkkaampaa, mutta sen huono puoli on se, että jälkimaku ei ole niin omenainen eli raikas. Olen tehnyt tähän asti Prismasta löydetyllä Karahvi-käymisainepaketilla jättäen vain käymisen pysäyttäjän pois, mutta nytpä löysin Vantaalta Myyrmannista Viinimaailma-nimisen liikkeen jossa on hyvä ja asiantunteva palvelu ja vaikka minkälaisia hiivoja ja muita aineita. 40 litraa on jo pullotettu ja uusi 40 litran erä on tarkoitus laittaa ennen joulua pulloihin. Tähän jälkimmäiseen erään laitan kahta erilaista hiivaa. Ensi vuonna sitten taas erilaista jne.
VastaaPoistaOnko kukaan lisännyt puristettuun mehuun vettä?
VastaaPoistaKäytin hyvää ohjettanne, lisäsin vielä pullotusvaiheessa yhden sokeripalan per 0,5l pullo ja viikon jälkikäyminen lievän hiilihapotuksen saamiseksi ja sitten kuukaudeksi varastoon kylmään
VastaaPoistaUusavuton tässä hei, meillä ei ole kellaria..Mihin vien pullot? :) apua!
VastaaPoistaMoi :) Jos ei ole kellaria, niin jossain muussa viileässä paikassa esim. jääkaapissa. Jos jääkaappiin ei mahdu niin sitten suosittelen jotain mahdollisimman viileää muuta paikkaa, esim. jonkun kaapin perällä valolta suojassa.
PoistaSokeriliemen päälle lappoessa, oletteko laponneet koko käymismehun vai jättäneet hiivasakat käymisastiaan?
VastaaPoistaMoikka! Hiivasakka jätetään käymisastiaan, näin saadaan kirkkaampi siideri.
PoistaToivottavasti maistuu :)
NINA SARVIK.
VastaaPoistaOn hyvä jos taas pääsee edes jotakin kommentoimaan.
VastaaPoistaOlen jo parina vuotena tehnyt siiderin näillä ohjeilla ja hyvää on tullut! Nyt kun omenoita on kypsymässä valtavasti, niin jakaisin tätä juttua mielelläni facebookissa, jos nostaisit tämän uudelleen sivuillesi.
VastaaPoistaKun olette pullottaneet siiderin ja lisänneet pulloon sokerinpalan niin oletteko heti myös korkittanut pullot? Mites siitä eteen päin? Viikko lämpimässä ja sit kaks kylmässä?
VastaaPoistaParas hiiva siideriin on WLP775 tai Wyeast 4766
VastaaPoistaOnko omenien vieminen puristettavaksi mehua saadakseen miten ehdotonta vai onnistuuko prosessi/käykö mehumaijalla kotona tehty mehu siideriainekseksi lainkaan?
VastaaPoista