4. syyskuuta 2012

Omenasiideri

Tässä se nyt tulee: omenasiideriresepti. Isäntä vastaa meillä tästä alueesta, joten ohjeet ovat hänen käsialaansa. Mulle postaus oli kyllä helpoin ikinä, isäntä kirjoitti jutun ja mä nukuin vieressä sohvalla ;) 

Tarvikkeet:
25L käymispönikkä elikkäs ”Poeka”
Viinihiivaa
Vesilukko (tulee yleensä pojan mukana)
Ominaispainomittari
Viinilappo
Korkituslaite
Kruunukorkkeja
Tyhjiä lasipulloja (0,33 tai 0,5 l)
Desinfiointiainetta puhdistukseen
”Suht reippaasti” omenoita
Fariinisokeria

Siiderin valmistus alkaa sillä, että kerätään reipas satsi omenoita. Meidän tapauksessa kaksi aivan täyttä banaanilaatikkoa (banaanilaatikko vetää 20kg omenaa). Tarvittavien omenoiden määrä riippuu niiden kypsyydestä, eli hiukan raa'asta omenasta tulee enemmän mehua, kuin täysin kypsästä. Meillä tuli edellisestä 40kilon satsista 30litraa mehua, eli vähän jäi sellaisenaan juotavaksikin. Omenat viedään paikalliselle mehupuristamolle ja pyydetään että mehu tehdään raakana (siis omenatuoremehua). Mehustamot (ainakin meidän) tarjoaa myös mahdollisuuden. että mehu pastöroidaan, jolloin mehu säilyy kauemmin, mutta samalla siinä tuhoutuu bakteereita(?) joita tarvitaan käymisvaiheessa. Tai näin olen ainakin netistä antanut itseni ymmärtää. Enivei kun omenat on saatu mehuna takaisin, aletaan hommiin. 

Ensimmäiseksi laitteet täytyy puhdistaa huolellisesti. Meillä käytetään kaupasta saatavaa desinfiointiainetta (sitä löytyy ainakin paikallisista kaupoista samalta hyllyltä muiden tarvittavien tarvikkeiden kanssa, niistä kohta puolin lisää). Myös omenamehun kuskaamisen tarvittavat astiat on hyvä pestä ja desinfioida ennen käyttöä. ”Poeka” pestään ja desinfoidaan huolellisesti ja sen jälkeen mehu kaadetaan sinne. Tässä vaiheessa mehun sokeripitoisuus on hyvä tarkastaa ominaispainomittarilla, jotta käymisen jälkeen saadaan laskettua se asian ydin eli alkoholiprosentti;) Seuraavaksi sekaan laitetaan viinihiiva pakkauksen ohjeen mukaan. Itse olen käyttänyt kaupoista löytyviä viinin valmistuspakkauksia, tosin kaiken muun viinihiivaa lukuunottamatta voi heittää pois. Sen jälkeen kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja jäädään jännityksellä odottamaan alkaako Poeka höpöttämään.

Muutaman päivän jälkeen pitäisi alkaa pulputuksen kuulumaan. Hiivasta ja mehun sokerin määrästä riippuen käyminen kestää vuorokaudesta muutamaan. Tämän kauden ensimmäinen erä kävi vain noin vuorokauden verran, mutta pulputus olikin aivan valtavaa. Käymisen päätyttyä annetaan siiderin (kyllä omenamehu on tässä vaiheessa muuttunut siideriksi) seistä paikallaan noin viikon verran, jotta hiiva ehtii laskeutua astian pohjalle.
Tämän jälkeen vaihtoehtoja on kaksi (tai kolme jos janottaa oikein tuhottomasti). Vaihtoehto yksi: siiderin voi pullottaa saman tien, jolloin siitä tulee ns. still cider eli siihen ei muodostu kuplia. Vaihtoehto kaksi on keittää 3dl vettä ja sulattaa siihen n. 2dl fariinisokeria tai hunajaa. Tämä seos kaadetaan tyhjään (desinfioituun) astiaan ja lapotaan siideri käymisastiasta sen päälle. Siideriä voi sitten varovasti hämmentää. 2. vaihtoehdossa siiderissä olevat hiivan jämät kuluttavat lisätyn sokerin pullossa ja siideriin saadaan kivasti kuplia. Tämän jälkeen siiderin voi pullottaa. Muista pestä pullot. Pullotuksen jälkeen siiderin on hyvä kypsyä pari kuukautta esim. kellarissa, jolloin siiderissä vielä oleva hiiva laskeutuu pullon pohjalle ja siideri kirkastuu. 
Sitten vaan kippis. Kaadettaessa kannattaa varoa ettei kaada koko
pulloa lasiin vaan jättää pikku lirun pohjalle, jolloin hiiva ei tule lasiin.

Kysyä saa, isäntä vastaa :)

32 kommenttia:

 1. Vähän toi ois hienoa vaikak omiin juhliin oma siideri. Kiitos ohjeesta. Mun blogissa on sulle haaste =)

  VastaaPoista
 2. Voi että, kiitos tästä!
  Ihan oikeissa esim. normandialaisissa siidereissä on just kans tuo hiiva pohjalla. Niin sen olla pitää, eikä mitään keinotekoisia kuplia!
  *painuu ostamaan Poekaa*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain, toivottavasti tulee maukasta :)

   Poista
 3. Ei muuta ku poikaa hankkimaan! Tänks :)

  VastaaPoista
 4. Juuri viikonloppuna mietin, miltä omatekoinen siideri mahtais maistua. Kiitos ohjeesta! Se testataan täällä Kinnarkummussakin heti kun ehditään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tulee kyllä tosi hyvää, suosittelen kokeilemaan :)

   Poista
 5. Mä löysin kerran ohjeen, jossa hyödynnettiin omenissa itsessään olevaa villihiivaa, siihen ei siis lisätty lainkaan hiivaa ja silti lähti käymään. Mutta sitten multa jäi se projekti kesken ajanpuutteen vuoksi ja jäi soppa pullottamatta. Tätä taidan kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo villihiiva! Täytyy vähän perehtyä asiaan :)

   Poista
 6. Elämämme ensimmäinen erä itse tehtyä siideriä aloitti juuri lopullisen valmistumisen kellarissa. Teidän ohjeella tehtiin. Saas nähdä minkälaista herkkua tulee. Kiitoksia ohjeesta! Jussi K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Jussi! Tulethan raportoimaan, kun pääsette maistelemaan :)

   Poista
  2. Hyvää tuli! Kuiva on meidän makuun, ja sellaista todella tuli, kun laitoin vähän varovaisesti sokeria. Ens kerralla laitan ihan vähän enemmän. Resepti toimii kyllä. Seuraavaa omenasatoa odotellen.

   Poista
 7. Naapuri soitti ja pyysi katsomaan netistä miten tehdään omenasiideri - ja minä katsoin ja tämä oli ensimmäinen sivu jonka aukaisin.
  Opin heti itsekin jotain uutta - ja jos ei tänä vuona synny siideriä niin sitten ensi vuonna XD

  PS. Kiitos vinkistä

  VastaaPoista
 8. Katsoin nyt millä sivulla oikein olen - ja se on juuri sitä mitä lääkäri määrää!
  Juuri tänään kun leikkasin ruohoa omenapuun ympäriltä jäin miettimään miten leikkaan ja milloin oksat joita on nyt liian alhaalla ja liian pitkinä.

  Joten palaan asiaan ja toivon saavani hieman vinkkejä asiaan :-)
  PS. Ja laitan sivusi "seurantaan"
  Ja terveisin "Ukko-Tonttu" Etelä-Savosta

  VastaaPoista
 9. Ymmärsinkö oikein, että siideri tehdään pastöroimattomasta mehusta? Innolla aloittamassa siiderin tekoa teidän ohjeen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ymmärsit ihan oikein! Ei pastöroida, vaan ihan raakana :)

   Poista
 10. Moro! Kiitos ohjeesta, täälläkin juuri pullotettu teidän kaavalla - paitsi että lisäsin toisaalta lukemani ohjeen mukaan kirkastusjakson ennen pullotusta. Nyt on putelit muhimassa ja jännityksellä odotan tohtiiko maistaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua Tuomo! Tulethan kertomaan miltä maistui :)

   Poista
 11. Olen saman tyyppisellä reseptillä tehnyt muutaman vuoden. Välillä pastöröin, välillä en. Pastoröidystä mehusta tulee kirkkaampaa, mutta sen huono puoli on se, että jälkimaku ei ole niin omenainen eli raikas. Olen tehnyt tähän asti Prismasta löydetyllä Karahvi-käymisainepaketilla jättäen vain käymisen pysäyttäjän pois, mutta nytpä löysin Vantaalta Myyrmannista Viinimaailma-nimisen liikkeen jossa on hyvä ja asiantunteva palvelu ja vaikka minkälaisia hiivoja ja muita aineita. 40 litraa on jo pullotettu ja uusi 40 litran erä on tarkoitus laittaa ennen joulua pulloihin. Tähän jälkimmäiseen erään laitan kahta erilaista hiivaa. Ensi vuonna sitten taas erilaista jne.

  VastaaPoista
 12. Onko kukaan lisännyt puristettuun mehuun vettä?

  VastaaPoista
 13. Käytin hyvää ohjettanne, lisäsin vielä pullotusvaiheessa yhden sokeripalan per 0,5l pullo ja viikon jälkikäyminen lievän hiilihapotuksen saamiseksi ja sitten kuukaudeksi varastoon kylmään

  VastaaPoista
 14. Uusavuton tässä hei, meillä ei ole kellaria..Mihin vien pullot? :) apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :) Jos ei ole kellaria, niin jossain muussa viileässä paikassa esim. jääkaapissa. Jos jääkaappiin ei mahdu niin sitten suosittelen jotain mahdollisimman viileää muuta paikkaa, esim. jonkun kaapin perällä valolta suojassa.

   Poista
 15. Sokeriliemen päälle lappoessa, oletteko laponneet koko käymismehun vai jättäneet hiivasakat käymisastiaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hiivasakka jätetään käymisastiaan, näin saadaan kirkkaampi siideri.

   Toivottavasti maistuu :)

   Poista
 16. On hyvä jos taas pääsee edes jotakin kommentoimaan.

  VastaaPoista
 17. Olen jo parina vuotena tehnyt siiderin näillä ohjeilla ja hyvää on tullut! Nyt kun omenoita on kypsymässä valtavasti, niin jakaisin tätä juttua mielelläni facebookissa, jos nostaisit tämän uudelleen sivuillesi.

  VastaaPoista
 18. Kun olette pullottaneet siiderin ja lisänneet pulloon sokerinpalan niin oletteko heti myös korkittanut pullot? Mites siitä eteen päin? Viikko lämpimässä ja sit kaks kylmässä?

  VastaaPoista
 19. Paras hiiva siideriin on WLP775 tai Wyeast 4766

  VastaaPoista
 20. Onko omenien vieminen puristettavaksi mehua saadakseen miten ehdotonta vai onnistuuko prosessi/käykö mehumaijalla kotona tehty mehu siideriainekseksi lainkaan?

  VastaaPoista