3. kesäkuuta 2013

Ensi kesänä ehkä omasta penkistä

Rakastan pioneita! Toisaalta kukapa ei rakastaisi, ovat niin näyttäviä ja tuoksuvat ihanan makealle <3

Mun edustuspenkissä on kaksi vanhaa pionia ja neljä uutta, kaksi vuotta sitten syksyllä istutettua. Edustuspenkki ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi aina edustuskunnossa :D Se vaan sattuu olemaan talon edustalla tien vieressä ja sen puolesta olisi kiva, jos se olisi myös edustuskelpoinen :)

Toinen vanhoista pioneista on kukkinut joka kesä, toisessa on nyt ensimmäistä kertaa nuppuja. Olen olettanut sen olevan ehkä liian syvään istutettu, sillä matalia lehtiä on kyllä hirmuinen määrä mutta nuppuja ei ole aiemmin ollut. Myös kolmessa uudemmassa pionissa on nuppuja, mistä olen hirmu onnellinen, olen siis saanut ne oikeaan istutussyvyyteen!

Ensi kesänä saatan jo saada pionikimpun omista pioneista, nämä ovat jonkun muun kasvattamia :) 

Jännä nähdä millaisia kukista tulee. Ostin taimet kolmen kappaleen tarjouskassissa Billnäsin puutarhamessuilta kaksi kesää sitten. Muistan, että kuvasin nimikyltit tuolloin...pitänee kaivaa kuvat esiin kunhan kukat puhkeavat niin tiedän kuka kukin on :)

Edustuspenkki on muuten ollut edellistä edellisen talon emännän silmäterä ja olen yrittänyt sitä elvyttää pikku hiljaa. Viikonloppuna kävin taas koko suuren penkin läpi ja oli ilo huomata miten monta vanhaa kasvia on taas päässyt aikaisemmin vuohenputkien valtaamasta penkistä elpymään. 

Esimerkiksi vaaleankeltaiset ja vaaleanlilat iirikset lupailevat ihanaa kukkamerta hiukan myöhemmin. Syksyllä 2011 laitoin koko penkin ympäri, jonka jälkeen viime kesänä sain muistaakseni jo kolme iiriksen kukkaa (2011 ei ollut ainuttakaan) ja nyt niitä on tulossa aivan hurja määrä. Mahdottoman hienoa huomata miten uurastus palkitaan ja ainakin osa omista kokeiluista on onnistunutkin :)

Ei ehkä ihan edustuspenkki vielä mutta siihen suuntaan ollaan menossa :) Pionin kuvat silmissä...

On muuten aika herkku yhdistelmä tuo pionin pinkki sinistä tuolia vasten!

35 kommenttia:

 1. Pioneja ei kannata istuttaa liian syvään. Vain pari senttiä multaa juurenniskan päälle, niin kukkivat paremmin. Huomattu on. :) On kyllä herkku pari pionit ja ihana tuoli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla aika tarkka tuosta istutussyvyydestä. Luinkin tarkat ohjeet silloin, kun nuo istutin ja ihmettelin vain, että kuka tietää mikä se juurenniska on? :D Meni onneksi oikeaan syvyyteen tietämättäkin ;)

   Poista
 2. Pionit on kyllä niin kauniita <3 Itse odottelen myös malttamattomana omien pari vuotta sitten istutettujen pionien ekoja kukkia. Nuppuja on myös nyt ekkua kertaa niissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittäviä aikoja meillä noiden nuppujen kanssa :)

   Poista
 3. Tykkään pioneista(kin)....:)
  Ihanaa aikaa, kun omasta kukkamaasta saa kukkia sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kukat ja luonnonkukat myös, ihania kaikki :)

   Poista
 4. Ihanan herkullinen yhdistelmä! Pionit ovat ihania ja niihin jää koukkuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Näköjään jää koukkuun, harkitsen vielä muutaman hankkimista;) Pitää vain vähän selvitellä miten kukkivat, olisi kiva jos eivät ihan kaikki olisi samaan aikaan kukassa.

   Poista
 5. Pionit on kyllä niin kauniita, niin nytkin! <3

  VastaaPoista
 6. Mullakin on ekat nuput omissa pioneissa, saas nähdä aukeaako ne! Pari vuotta nuo on jo olleet, ja nyt tosiaan vasta ekat. Ei ole hötkyilijän hommaa tää puutarhahörhöily, kasvattaa luonnetta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tällaiselle hätäilevälle puutarhurille hyvää odottamisen harjoittelua :D Toivottvasti sulla aukeaa nuput myös!

   Poista
 7. Millähän ihmeen tuurilla mä olen onnistunut istuttamaan kolme pioniani?! Ne on ilmeisesti just oikeella paikalla oikeessa syvyydessä kun ovat kukkineet ekasta kesästä lähtien...nyt kasvattavat nuppujaan jo kolmatta kesää! Osuu se sokeakin kana näemmä joskus jyvään! ;)
  Pionit on ehdottomasti kauneinta mitä puutarhassa voi kasvattaa!!!

  -A-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko se sitten niin, että jos se viherpeukaloille on, niin homma luonnistuu vähän sutjakkaammin :) Me muut joudutaan vähän odottelemaan :)

   Poista
  2. Ei...viherpeukaloa mulla ei ole! Mikään muu ei pionien lisäks meidän pihassa kukoista...paitsi rikkaruohot! ;D Tän täytyy olla vaan alottelijan tuuria! :)

   Poista
 8. Pionit ovat puutarhan kuningattaria. Edustuspenkistäsi tulee varmasti ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti edustuspenkki on joskus EDUSTUSpenkki :)

   Poista
 9. Hyvä, että olit kärsivällinen..Pionit eivät pidä siirtelystä..ja saattaa vaatia juuri sen kolme vuotta, ennen kuin ne "kotiutuvat"ja kukoistavat :) Pionit ovat minunkin lemppareita <3 Omat Kiinanpionit lupaavasti nuppuja täynnä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin vähän ajattelinkin, että odottelen rauhassa etteivät sitten tykkää pahaa turhasta siirtelystä :) Kiinanpionit <3

   Poista
 10. Pionit ovat kyllä todella kauniita. Haluaisin niitä itsellekin :)

  VastaaPoista
 11. Upeita pioneja, ja mahtavia tunnelmakuvia!

  Ei taida mitään niin kannustavaa ollakaan kuin nähdä, miten vuosienkin tauon jälkeen puutarha osaa elpyä, jos saa mahdollisuuden. Olisi mukava nähdä lisääkin puutarhanne antimia :)

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä huippua saada jotain vanhaa kasvamaan! Just tänään juttelin pihalla yhden vanhemman rouvan kanssa, joka on asunut kadulla 60-luvulta lähtien ja kyselin vähän meidän pihan kukkahistoriaa :) Ja ihana rouvahan kertoi mielellään <3 Puutarhan antimia varmasti jatkossakin tulossa!

   Poista
 12. Onpas upean väriset pionit! Sointuu kauniisti turkoosin taustan/tuolin kanssa. Toivottavasti omien pionien kasvattelu onnistuu, on ne vaan niin upeita kukkia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihanan voimakas tuo väri <3 Onnea sinne pienien kasvatteluun :)

   Poista
 13. Kauniit pionit! Kyllä se kukkapenkissä uurastaminen ennemmin tai myöhemmin palkitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin palkitaan :) Ja onhan tuo puutarhassa uurastus myös aika terapeuttista :)

   Poista
 14. Hurmaavia kuvia sinulla jälleen. Noiden vanhojen penkkien kääntäminen ja elvyttäminen on mielenkiintoista puuhaa kun yht äkkiä vuosien jälkeen alkaa vanha kasvillisuus palaamaan =) Onneksi uurastus palkitaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori :) Mielenkiintoista on ja yllätyksiä täynnä! Paljon penkistä nousee sellaisia kukkia, joiden olemassaolosta en ole edes ollut tietoinen.

   Poista
 15. Hei! Miten onnistuit hävittämään kukkapenkistäsi vuohenputken?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Rinotinto! Tästä edustuspenkistäni käänsin kaiken muun mullan paitsi pienien kohdalta ja nuokin myös juuren pätkät mullasta pois. Kyllähän niitä siihen jäi ja nyt pitää vain kitkeä ahkerasti :) Aika hyvin on kuitenkin viikottaisella kitkemisestä pysynyt kurissa.

   Poista
 16. olipa ihana juttu teidän kodista uusimmassa kotivinkissä! :)

  VastaaPoista
 17. Aivan ihana penkki ja koko blogi täynnä niin kauniita kuvia ja tunnelmia! Tervetuloa vastavierailulle http://sweetlivingandthings.blogspot.fi/ Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jaanak, hyvää kesän jatkoa sinullekin! Ja kiitos kutsusta :)

   Poista