3. helmikuuta 2014

Kuluttamisesta

Mun on nyt pakko kirjoittaa tästä aiheesta, koska olen paininut erään hattaraisen asian kanssa torstai-illasta lähtien enkä meinaa saada rauhaa. Olen lähivuosina miettinyt paljon kuluttamista ja lähiaikoina koko ajan enemmän ja enemmän. Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin sisustuksen näkökulmasta mutta nyt on vuorossa vaatteet. 

Mulle alkaa nyt riittää nuo huonolaatuiset vaatteet, joita kaupat on pullollaan! Heräteostokset ovat jääneet kokonaan ja ostan vaatteita itselle pääosin tarpeeseen. Eli vaate ei päädy mun vaatelipastoon vain, koska haluan sen. Mikä mua sitten ärsyttää? No se, että ihan hyvälaatuiselta vaikuttava vaate muuttuukin muutaman päivän käytössä, muutamasta pesusta puhumattakaan, niin huonon näköiseksi, että se päätyy lähes välittömästi kotivaatteeksi ja hetken päästä remppavaatteeksi! Ja tässä kotiäidin työssä vaatteet kyllä kuluvat! Siis mistä oikeasti saa hyvälaatuisia vaatteita, sellaisia joita voisi käyttää vuosia? 

Olen päättänyt, että halpaketjuilta en enää osta, koska en muista milloin viimeksi olisin saanut sieltä hyvälaatuisen ja kestävän vaatteen. Olen päättänyt, että panostan laatuun ja kotimaisuuteen, vaikkakin se kertaostoksena kirpaiseekin hiukan enemmän. Mutta jos sitten ei tarvitsisi heittää rahojaan hukkaan muutaman käyttökerran vuoksi ja tulisikin todellisuudessa säästöä pidemmän käyttöiän ansiosta. Olen päättänyt, että panostan ekologisiin ja eettisiin vaatteisiin, jotka kestävät tarkastelua ihan joka näkökulmasta. Ja kyllä, tiedostan että tänäpäivänä kuluttaminen pyörittää tätä maailmaa. Mutta itse ajattelin nyt panostaa ja keskittyä kotimaisen maailman pyörittämiseen.

Ja minkä kanssa olen paininut torstai-illasta lähtien? No, kävin kylän perhekahvilan äitien illassa, missä oli me&i-esittelijä kevään uuden malliston kanssa ja siellä oli useampikin ihana vaate, jota haluaisin.  Valitettavasti ei ainuttakaan, jota tarvitsisin. Ja eniten mieleen jäi kutkuttamaan hattaran väriset housut, jotka olivat ihan älyttömän kivan näköiset! me&i täyttää kohtalaisesti mun kriteerit, vaikka onkin ruotsalainen yritys. Yksi jakku mulla on kyseiseltä merkiltä ja se on ollut jatkuvalla käytöllä kyllä erittäin laadukas. Mutta ne housut... en tyhjentänyt vaatelipastoani sen vuoksi, että voisin ostaa sen täyteen uusia vaatteita. No, arvatkaa olenko laittanut housuja tilaukseen!? En ole! Ja viidessä päivässä olen jo melkein päässyt hattaraisesta laadukkaasta ihanuudesta ajatuksen tasolla eroon. Silti melkein tekisi mieli laajentaa tuo "kotimaisuus" "pohjoismaiseen". Ai niin, mutta edelleenkään en tarvitse niitä housuja.

Tämän tekstin myötä tarkoitukseni ei ole moittia/tuomita jonkun muun valintoja, vaan ennemminkin jäsennellä omiani. Onko teillä lukijoilla ajatuksia aiheesta ja ennen kaikkea, mistä TE löydätte laadukkaita vaatteita?

Painavamman asian vastapainoksi kevyempää ja leikittelevää poseerausta isosiskon toimesta :)

46 kommenttia:

 1. Tärkeä asia ja ajankohtainen <3 Itse tosin olen ihan mahdoton heräteostosihminen, mikäli näen aivan ihanan, kauniin, syötävän yksilön kaupan hyllyllä...en kertakaikkiaan voi olla ostamatta sitä . Ja tämä koskee nimenomaan vaatteita. Sisustuksessa rakastan kirppiksiä ja vanhoja tyylikkäitä kestäviä huonekaluja, joilla kotini on täyttynyt.
  Me & I on taas merkki, johon myös haluaisin tutustua....mutta opiskelu kiristää hieman kukkaron nyörejäni tällä hetkellä. Ehkäpä jonain päivänä ....kutsuille . Antoisaa alkavaa´viikkoa sinulle .

  Naantalista terkkuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään myös kirppistellä mutta sielläkin olen koittanut nyt ostaa vain tarpeeseen...eikä kirppikseltä olekaan juuri mitään enää mukaan tarttunut :) Mutta kirppiksillä ja muissakin kaupoissa tulee joskus tilanteita, joita ei vain voi ohittaa mutta silloin ei ostetakaan ostamisen ilosta vaan siksi, että kohdalle on osunut jotain erityistä/täydellistä :)

   Mukavaa viikkoa sinullekin Kirsi!

   Poista
 2. Mä olen laiska shoppailija. Mä vaan niin inhoon kaupoissa käymistä! Mulla olis huutava pula ostaa itelleni ja miehelle uusia pyjamia, olen koittanu reikäsiä korjata..hehe..laiskuutta ku ei vaa jaksa vaatekauppoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän niin hyvin! Mä myös inhoan kaupoissa pyörimistä ja varsinkin vaatteiden sovittamista :)

   Poista
 3. Olen itse ajatellut samoja juttuja. Yritän ostaa tytölle hyvälaatuisia vaatteita ja mielellään luomupuuvillaisia/muuten ekologisia. Haluaisin suosia myös suomalaista, mutta ikävä kyllä suomalaisia lastenvaatemerkkejä on aika vähän. Kun tyttö oli taapero ikäinen löytyi Tutan mallistosta kivoja vaatteita, nyt Tutta merkin koot jo liian pieniä. Metsolasta ostan jnkv, ja vaatteet on hyvälaatuisia. Aika paljon olen ostanut Me and I:lta, vaikka itseäkin kirpaisee vähän se että vaatteet on ruotsalaisia, ei suomalaisia. Meandin vaatteita voin kyllä laadullisesti suositella, ja ovat myös aika pitkäikäisiä, esim. vaatetta voi käyttää ensin mekkona ja sitten tunikana. Myös itselle olen ostanut kivoja mekkoja ja tunikoita ja olen ollut tyytyväinen. Mutta toivoisin kyllä lisää suomalaisia laadukkaita vaatemerkkejä, mielelläni maksaisin suomalaisesta tuotteesta muutaman euron enemmäkin. Harmi vain että esim. Marimekko on hinnoitellut tuotteensa yli oman ostovarani. Joskus alennusmyynnistä tai huutonetistä ole marimekkoakin ostanut. Juhlavampia vaatteita ostan esim. Pomp de luxilta. Hinta-laatusuhde ok. Hurahdan myös edelleen joihinkin H&M:n vaatteisiin, esim. luomupuuvillaiset paidat/topit on ollut käytössäkin ihan ok. Eli aika laajalla rintamalla ostan nettikaupoista vaatteita ja tunnustan välillä liikaakin. Yritän nyt kiinnittää siihen asiaan huomiota ja jatkossa ostaa enempi vain tarpeeseen.
  Mukavaa kevättalven jatkoa : )
  - Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samoilla linjoilla Sari, että suomalaisesta tuotteesta voisi hyvin maksaa hiukan enemmän, jos vaan hinta ja laatu kulkevat käsikädessä. Me and I laatuun olen itsekin ollut tyytyväinen, niiden muutaman vaatteen osalta, joita meillä on ollut. Ja niiden jälleenmyyntiarvokin on kuulemma ihan hyvä :)

   Mukavaa kevättalvea sinullekin Sari :)

   Poista
 4. Kyllähän se kotimainenkin maailma/talous pyörittämistä kaipaa, eli minusta keskittyminen monikansallisten jättiläisketjujen tuottaman määrän sijasta lähellä tuotettuun laatuun (olipa se lähialue sitten oma maakunta tai vaikkapa Pohjoismaat) on erittäin kannatettava idea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Jenni, mitä lähempää, sen parempaa :)

   Poista
 5. Käsittääkseni me&i-vaatteet tehdään Turkissa. Yritys on toki ruotsalainen. Luultavasti Turkissa on kuitenkin vaatetehtaissa paremmat olot kuin vaikkapa Bangladeshin hikipaljoissa, ja ehkä laatukin on parempaa. Meillä on ollut käytössä muutamia ko. merkin vaatteita, ja laatu on vaihdellut aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidän sivujen mukaan vaatteet tehdään Turkissa ja Portugalissa. He myös kertovat varmistavansa tehtaiden työolojen asianmukaisuuden.

   Mulla on laadusta vain hyvää sanottavaa muutaman vaatekappaleen kokemuksella. Täysin kotimaisia vaihtoehtoja tuntuu olevan melko vähän, tai sitten mun täytyy kaivella vielä syvemmältä :)

   Poista
 6. Kylläpä pakko kommentoida, kun asia läheltä liippasee :) Empä muista milloin olisin itselle ostanut kaupasta jotain vaatetta. (jos sukkia ja alusvaatteita ei lasketa) Lapsille ostan pakon edestä kaupasta uudet, toppatapineet ostan uutena. Mutta muuten vaihdan naapurin kanssa lasten vaatteita, kirppiksiltä suurin osa. Omat vaatteet melkein suurin osa kirpulta. H&M paitoja näkyy kovasti olevan myynnissä 1€ kpl. Eli säästöä omalle kukkarolle kyllä tulee, mutta liekö se silti kuinka eettistä. Kun tavara liikkuu kirpulla taas jossain joku toinen ostaa uuden halvalla tuotetun vaatteen. Haluaminen ja tarve on kyllä tosiaan eri asioita. Itse olen huomannut selitteleväni itselleni että tarvitsen jotain, vaikka en todellakaan tarvitse. Loppujen lopuksi sitä pärjää tosi vähällä jos vain haluaa. Ja mielestäni lapsillekin on hyvä opettaa että kaikkea ei tarvitse saaha uutena vaan toiselta saatu voi olla yhtä hyvä!
  Kukin tyylillään. Mutta niinkuin joku jo kirjoitti niin ostaisihan sitä suomalaista, mutta hinta on niin kallista ettei lapsellina siihen pysty!
  Joskus on silti tullut yllätyksiä että halpa onkin ollut hyvää. Ja joskus kun ajattelee ostavansa kallista ja parempaa, niin sekään ei aina piä paikkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Kirsi kun kommentoit ja toit tämän kirppisasian esiin! Meilläkin ensisijaisesti mietitään, voiko jonkun tarvittavan asian ostaa käytettynä. Kirpputoreilta löytyy paljon hyvää ja vähän käytettyä, etenkin ihan pienille. Itselle en meinaa kyllä löytää mitään laadukasta ja hyväkuntoista kirppikseltä tai sitten se on jo ihan kunnon retroa.

   Mutta tuosta eettisyydestä vielä sen H&M paidan suhteen...ei me kuitenkaan voida vaikuttaa, kuin omaan ostokäyttäytymiseen, joten on varmaan parempi ostaa se paita käytettynä, kuin hakea uutena samasta kaupasta :)

   Poista
 7. Ensiksikin kiitos kivasta blogista! Olen sen vasta äskettäin löytänyt!
  Ajankohtainen aihe myös itselleni ja saman ongelman kanssa painiskelen minäkin. Ulkovaatteissa panostan tiettyihin hyviin, laadukkaisiin merkkeihin (esim. Haglöfs), mutta ”sisävaatteissa” tulee tehtyä halpoja heräteostoksia silloin tällöin.. Onneksi nykyään vähemmän.
  Pakko yhtyä edellisen kommenttiin, ettei enää laadukas ts. kallis vaate välttämättä ole sen kestävämpi kuin halpa vastaava. Laatu vaihtelee hirveästi! Joskus saattaa H&M:stä löytää hyvänkin paidan, joka kestää ja Marimekolta taas kalliilla huonon. Raha kyllä ratkaisee, eikä minulla ainakaan tällä hetkellä ole varaa pelkkään kotimaiseen. Yritän paikkailla sitä aloittamalla ompelemaan jotain itse :)
  Me&I-vaatteita ostan lähes joka mallistosta itselle ja lapselle. Meillä laatu on aina ollut erittäin hyvää, eivätkä vaatteet ole kulahtaneet pesussa. Suosittelen siis ainakin itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Susna, että olet löytänyt tänne :) Ei hinta tosiaan takaa laatua, saman olen itsekin usein huomannut. Mutta itse ompelemalla sitä tosiaan saakin sitä mitä haluaa ja huonosta laadusta voi syyttää vain itseään :D Täytyykin miettiä noita ompelujuttuja itsekin, etenkin tytöille.

   Poista
 8. Hyvä teksti! Kiitos, itsekin kovasti painiskelen tämän asian kanssa. Lapsille jokseenkin vielä löytyykin hyviä suomalaisia vaatteita, esim. papu, metsola ym ym.. ja vielä enemmän jos pohjoismaisiin laajentaa. Itsellä on muutama me&I kirppariostos ja ovat olleet todella laadukkaita pitkästä käyttöisästään huolimatta! Aikuisille sitten onkin vaikeampaa, koska hinnat nousee todella ylös jos haluaa kotimaista ja eettistä. Mutta täytyy vain uskoa lujasti että vähempään kuluttamiseen oppii pikkuhiljaa ja sitä myötä hintavammat tuleekin edullisemmaksi. :) Eilen koko päivän kirpputoritavaraa lajitelleena olen sitä mieltä, että pakko on saada tasapaino "mitä kotiin kannan" ja "mitä kotoa kannan ulos" tavaroiden kanssa. Muutenhan elämä on yhtä tavaran ympärillä pyörimistä! (ja tällä en tarkoita, että veisin enemmän pois vaan että toisin vähemmän sisään!!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Hei tuo papu kuulostaa ihan vieraalta, täytyykin tutustua. Ja todella hyvä pointti tuon tasapainon suhteen! Sopivasti pihalle ja entistä vähemmän sisään :)

   Poista
 9. Tykkään itselläni Nanson vaatteista. Metsolaakin mulla on. Lisäksi olen neulonut ja ommellut jotain. Kengissä suosin Pomarfinia. Mulla olis tarvetta vaatehankinnoille, mutta oon tosi laiska hankkimaan vaatteita, enkä yleensäkään tykkää shoppailusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös jonkun verran nansoa ja olen ollut pääosin tyytyväinen. Mitä nyt viimeisimmässä tunikassa oli kainalossa reikä :/ Mutta kangas ei ole onneksi nyppyyntynyt, eli sen puoleen laatu on kohdillaan ja reikä kainalossa oli ehkä vain joku maanantaikappale :) Mäkään en tykkää shoppailusta, enkä varsinkaan tämän kasvaneen kriittisyyden myötä ;)

   Poista
 10. Jos jostain tosiaan löytyisikin sellainen kauppa, josta saisi sekä laadukkaita että hyvännäköisiä, ei-tätimäisiä vaatteita, niin olisin minäkin kiitollinen tiedosta. Vaatteiden laatu on tosiaan heikentynyt: napit irtoilevat heti kättelyssä, saumat ratkeilevat, vaatteet nyppyyntyvät heti ensimmäisessä pesussa. Mutta jos oikein kovasti tekee jotain vaatetta mieli, niin kaipa sitä voi melko hyvällä omallatunnolla JOSKUS ostaa jotain hömppä-humppaa, jos pääsääntöisesti kuitenkin ostaa vaatteita vain tarpeeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia, tulkitsen tämän kommentin mielelläni niin, että saan ainakin sinulta siunauksen ostaa ne hattarahousut ;) Ja samaa mieltä olen, että vaatteiden laatu on ihan yleisestikin huonontunut...niissä hattarapöksyissä olisi se laatu aika kohdallaan :)

   Poista
 11. Olen täysin samoilla linjoilla kerskakulutuksen suhteen. Kannatan kotimaista ja lähituotantona valmistettavaa. Kurkkaatkaahan tänne http://www.nuppuhome.com
  Sieltä löytyy linkkejä ihanaan vaatekauppaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vinkistä, täytyy tulla kurkkaamaan :) Kotimaisuus ja lähituotanto kunniaan!

   Poista
 12. Kirppareilta olen ostanut monia vaatekaappini kestävimpiä vaatteita. Jos vaate on päätynyt kierrätykseen saakka, niin todennäköisesti ei mene muutamasta pesukerrasta miksikään. Toinen keino on ostaa luonnonkuituisia vaatteita. Trikoossa neuloksen pitää olla napakkaa ja riittävän paksua, Olkasaumoissa vahvikkeet. Neuleissa mahdollisimman vähän tekokuitua, farkut ostan sekundana tehtaanmyymälästä kotimaiselta valmistajalta. Pellavavaatteita ostaisin enemmänkin, mutta niitä on valikoimissa yllättävän vähän. Siinä mun ostokriteerit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ostokriteerit onkin Katja! Pellava kiinnostaisi myös minua mutta tosiaan vähänlaisesti pellavaisia vaatteita on tarjolla. Luonnonkuituihin voi yleensä luottaa. Ja mun pitäisi kyllä olla noiden saumojen kanssa tarkempi, valitettavan usein huomaan vasta ekan pesun jälkeen miten kieroon joku vaate on leikattu :/

   Poista
 13. Ihan kuin olisit pukenut jo pitemmän ajan ajatukseni sanoiksi :D Ei pelkästään vaatteiden, vaan ylipäätään juuri tuon kuluttamisen suhteen.

  Itse en vielä tuohon kotimaisuuteen asti ole päässyt ainakaan ihan tietoisesti, mutta en ole oikeastaan juuri lainkaan ostanut itselleni pitkään aikaan vaatteita sen takia, että olen päättänyt etten halua enää huonoja. Enkä sitten ole oikein löytänyt sitä parempaa vaihtoehtoa. Me&I:n valikoimasta olen jonkin verran ostanut, lähinnä mekkoa/paitaa. Ne on kyllä aika hyvin sopineet just kotiäidin käyttöön. Sieviä, yksinkertaisia ja vaikuttais kestävältä. Nansoa varmaan vois kans harkita, ja parissa nettikaupassa olen käynyt vilkuilemassa, esim.

  http://kauppa.lumoan.fi/
  http://www.karma.fi/cat/
  http://www.riiminka.fi/tuotteet

  Mutta ideoita siis otetaan vastaan täälläkin! :)

  VastaaPoista
 14. Ja piti vielä lisätä tuohon Katjan kommentin päätteeksi, oon ite melko painokkaasti myös päättänyt etten osta enää tekokuituja. Puuvillaa, villaa, pellavaa, niillä mennään. Esim. tuolla Riimingan nettisivuilla olen katsellut juurikin pellavaisia vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Tiina, että meidän ajatukset menee yksiin :) Lumoan onkin mulle hyvin tuttu ja se ainoa, jonka laatuun voin 100% luottaa. Täytyykin katsastaa nuo muut vinkkisi läpi. Kiitos kovasti!

   Poista
 15. Minäkin kävin tänään kyseisillä vaatekutsuilla. Ja ihastuin hyvin paljon samaisiin hattaran värisiin housuihin. Täydellinen istuvuus, äärimmäisen mukavat. Mutta minäkään en TARVITSE housuja (paitsi että juuri tuon värisiä minulla ei vielä ole entuudestaan...). Kuitenkin muistin siinä hypistellessä kirjoituksesi ja toistaiseksi jätin ne tilaamatta. Päätin testata itseäni, pystynkö olemaan ostamatta. Mutta voi olla, että en kuukautta kauempaa kykene lykkäämään housujen tilaamista... Voi tätä suurta kulutusjuhlaa, jota myös elämäksi kutsutaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne housut on kyllä niin ihanat! Voi, tiedän tuskasi, jota juuri nyt käyt läpi :D Ei mullakaan ole tuon värisiä housuja, eikä edes tuon mallisia. Katsotaan kuinka meidän käy...aletaanko jossain vaiheessa TARVITSEMAAN niitä ;)

   Poista
 16. Hei Anna ja kiitos aivan ihanasta blogista, jonka olen hetki sitten löytänyt! Kirjoittamasi aiheet ovat niin lähellä omia ajatuksia ja olen jo nyt saanut hyviä vinkkejä esim. Lumoan ja Flow -tuotteista. Minäkin olen innokas siivoamaan turhat tavarat pois nurkista, olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan ja myös kirjoittamasi vaatepohdinnat ovat hyvin lähellä sydäntäni. Olen itse miettinyt, jääkö ihminen tavallaan koukkuun ostamiseen. Tarkoitan sitä, että tuleeko meille tarve seurata jatkuvasti markkinoita ja miettiä, mitähän voisimme taas ostaa? Jos itsensä ikään kuin irrottaisi ostamisesta ja uusien tuotteiden seuraamisesta, alkaisiko uusista tavaroista haaveilemaan vähemmän? En tiedä. Sen tiedän, että ihminen pärjää lopulta hyvin pienellä vaatevarastolla ja minusta tuntuu hyvältä omistaa vähemmän. Haluan ostaa kotimaisia, ekologisia tai muiden maiden vastuullisia vaatemerkkejä. Minua ei häiritse Meandin ruotsalaisuus, koska jos kyseessä on reilu firma, joka tekee laadukkaita vaatteita, niin minulle nämä riittävät perusteluiksi. Jos pysyisin kaikessa täysin kotimaisessa, en löytäisi millään kaikkea tarvitsemaani. Omille lapsille yritän löytää vaatteet samoilla periaatteilla. Polar O Pyretin lastenvaatteisiin olen ollut tosi tyytyväinen. Lisäksi olen ostanut mm. Tuttaa ja Pomp de Luxia. Haluaisitko kertoa, mitkä lastenvaatemerkit olet itse kokenut hyviksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei luonnonvalo! Ihanaa että olet löytänyt tänne ja mukava kuulla, että jaamme samankaltaisia ajatuksia.

   Ei minuakaan varsinaisesti Me&I ruotsalaisuus haittaa mutta mun on vedettävä itselleni aika tiukka raja...koska rakastan kauniita vaatteita ja haluaisin niitä vaikka loputtomasti. Mutta olet oikeassa, tärkeintä on kuitenkin firman reiluus. Nämä onkin niitä juttuja, joiden kanssa painin, koska haluaisin ne housut :) Tykkään ostaa ja tykkään olla ostamatta...nyt vaan pitää miettiä, että kummasta tykkään enemmän ;)

   Lasten vaatteista olen ollut tyytyväisin Tuttaan mutta nyt täytyy kyllä sanoa, että laadukkaimmat ja siisteimpänä pysyvät vaatteet saa ompelemalla itse. Olen ommellut isosiskolle paljon mekkoja ja mun sisko on myös tehtaillut monenlaista...ja ne on kaikki kyllä pesusta toiseen moitteettomia :)

   Poista
  2. Minun mielestä Anna sinun pitää ostaa ne ihanat housut, nimittäin harvoin mikään vaatekappale jää noin kaihertamaan.. Ja varsinkaan jos sinulla ei samantyylisiä edes ole. Voithan sitten jatkossa pitää shoppailupaussia : ) Itsekkin unohdin mainita että huutonet ja Facebook kirppikset on säännöllisessä käytössä.

   Poista
  3. Katsotaan nyt :) Vielä en ole housuja tilannut ja nyt viikko niiden kohtaamisesta jo tuntuu, että olisin pääsemässä ihastuksesta yli ostamatta :D

   Poista
 17. Mielenkiintoinen aihe ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Itse tykkään vaatekaupoissa kiertelystä ja ostan, kun eteen sattuu jotain mukavaa. Vältän kuitenkin tekokuituja ja ns. kertakäyttövaatteita; jotain on opettanut opiskeluvuosien aikainen työ vaatekaupassa. :)

  Blogissani olisi haaste odottamassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni haasteesta :) Vaatekaupassa työskentelystä onkin varmaan paljon hyötyä materiaalituntemuksen kanssa ja varmaan osaa nähdä potentiaalia myös monenlaisissa vaatteissa kokemuksen myötä!

   Poista
 18. Kirjoitat niin asiaa :)! Mistä löytää sopivia, kestäviä (myös aikaa) ja mukavia vaatteista... siinäpä vasta haastetta! Itse olen jo jonkin aikaa ostanut itselleni enimmät vaatteet kirppareilta mutta niidenkin suhteen olen hyvin laatu- sekä hintakriittinen. Muutamat Espritin ja Vilan tuotteet ovat ehdottomia suosikkejani ja kestävät pesua ja käyttöä hurjan hienosti. H&M:ltä tosin olen löytänyt varsin hyviä t-paitoja (ei liian luruja vaan mukavia puuvillaisia) jotka ovat pysyneet hyvinä pesusta toiseen. Pintamuotia en osta enkä käytä.

  Lapsille (poikia) ostan paljon Stadiumista ja jälleen H&M:ltä, josta löytyy uskomattoman kestäviä puuvillavaatteita. Kestävät jopa pojalta toiselle ja pidempäänkin.

  Kotimaisia kivoja vaatteita on kyllä hankala löytää, etenkin melko yksiväriseen (=mustaan) vaatekaappiini. Etenkin kun hintataso yltää yli oman budjetin. Harmi näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mervi kokemusten jakamisesta :) Espritin vaatteita mulla onkin jonkun verran ollut ja ne on kyllä ollut melko laadukkaita. T-paidat on mulla ehkä suurin ongelma, niitä kuitenkin tulee arkena käytettyä paljon ja kotimaisen (tai pohjoismaisen ekologisen ja eettisen) tuotteen etsiminen on vielä kesken.

   Kivaa viikon jatkoa :)

   Poista
 19. Kiitos ihanasta blogista! Minulle vaatteiden kestävyys ja reiluus on tärkeimmät kriteerit. Ykkösvaihtoehto on kirpparivaate, hyvinä kakkosina Reilun kaupan vaatteet. Reiluja vaatteita saa netistä esim. Karmashopista ja Juuttiputiikin nettikaupasta. Ruotsalaisista vaatteista Gudrun Sjöden on viime vuosina lisännyt eettisyyttä ja reiluutta. Heiltä löytyy kreikkalaista luomupuuvillaa ja luomutrikoota, portugalilaisia kenkiä jne.

  Lastenvaatteista kestävimmiksi olen huomannut Metsolan vaatteet. Niistä ei lähde värit vuosienkaan pesuissa. Kotimaisista vaatemerkeistä laadukkaimpiin laskisin myös R.Collectionin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymille monista vinkeistä! Nämä laitetaan korvan taakse ehdottomasti! :)

   Poista
 20. Vasta nyt löysin blogisi, kun jäät tauolle. Laitanpa kuitenkin vinkiksi tämän sivuston, jos näitä kommentteja täällä kuitenkin vielä luet :) http://www.astubutiikkiin.fi kokoaa suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita samaaan osoitteeseen - ohjaten ostoksille yritysten omiin verkkokauppoihin. Ja perustin tämän palvelun ihan juuri samoista syistä kuin millaiset sun ongelmat oli; kun oli niin todella vaikeaa löytää aidosti suomalaisia ja laadukkaita tuotteita - ja mielummin pieniltä kuin suurilta tekijöiltä. Vasta alkutaipaleella, mutta toivon mukaan tämä tästä vain kasvaa ja lisää tunnettavuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti Mari! Upean palvelun olet perustanut, hienoa! Seuraavaa vaatetarvetta odotellessa tiedän mistä lähteä ensimmäisenä sopivaa tuotetta metsästämään. Ja olen kyllä palaamassa blogin pariin vielä tässä keväällä, toivottavasti poikkeat tänne uudestaankin :)

   Poista
  2. Täällä ollaan ja ilolla luin juuri viimeisimmät postauksesi!

   Poista
 21. Ensinnäkin kaunis blogi sinulla. Palaan aina uudestaan katsomaan jo pelkästään kuvia, niin ihania! Pakko oli nyt ensimmäistä kertaa kommentoida tähän. Kotimaisuus on minullekin tärkeä asia jokapäiväisessä elämässä ja haluaisinkin tutustuttaa teidät Kimperiin http://www.kimperi.com/. "Kimperi on suomalainen vuonna 2005 perustettu yritys. Kivijalkaputiikki on palvellut Jyväskylän keskustassa vuodesta 2008 saakka. Kimperi-tuotteet ovat kotimaisia ja ne valmistetaan käsityönä Jyvässeudulla. Kimperin tuotteet ovat tehty laadukkaista ja kestävistä materiaaleista, suunnittelussa otetaan huomioon käyttömukavuus sekä pitkä käyttöikä. Vaatteiden ompelussa ylimääräiseksi jäävät kankaanpalat hyödynnetään tekemällä pientuotteita ja lahjoittamalla tilkkuja esim. päiväkoteihin."

  VastaaPoista
 22. Vinkkinä voin kertoo että käykääpäs marraskuussa Tampereen käsityömessuilla. Siellä on aika monta käsityöläistä yhtäaikaa näytilla vaatteidensa kanssa. Ja valmistajia mitä ei tainnut olla vielä mainittu; Mirka pukine, Uhana design ja kenkäpaja Pihka.

  VastaaPoista