1. helmikuuta 2017

Koulun historiaa

RG7A6428
Aloitin jo kirjoittamaan postausta siitä, miten tänne kouluun päädyttiin mutta huomasin näppiksen olevan vähän ruosteessa niin aloitetaan ensin hiukan helpommalla eli koulurakennuksen historialla. Historiaa tällaisella vanhalla koululla olisi vaikka useamman kirjan verran mutta keskitytään nyt tällä kertaa enemmän itse rakennuksen historiaan ja suurimpiin tapahtumiin vuosikymmenien aikana.

Koulu on rakennettu vuonna 1898 ja sitä on laajennettu 1925. Yllä olevassa kuvassa näkyvä oikean puoleinen pääty on laajennusosaa, kaikki siitä vasemmalle on alkuperäistä koulua. Koulussa on alunperin ollut yksi luokkahuone ja veistosali sekä opettajan asunto. Laajennusosaan on rakennettu yksi luokkahuone lisää, eteishalli sekä yksi lisähuone opettajan asuntoon. Laajennusosassa on myös kellari, jossa on ollut aikanaan koulun keittola ja myös vintti, jossa on ollut myös työntekijöiden tiloja mm. vahtimestarin yksiö.

Vuosikymmenien aikana rakennukseen on tehty lukuisia remontteja. Muutamia seiniä on siirretty muutamaan otteeseen ja keskellä oleva opettajan asunto on otettu jossain vaiheessa koulun käyttöön. Keskiosaan on myös rakennettu kolme wc:tä, henkilökunnan pukutila ja siivouskomero luultavasti 80-90-luvulla. Pohjaratkaisu ei siis ole enää näin selkeä miltä tässä 1925 vuoden piirustuksessa näyttää.

Meidän näkökulmasta suurimmat muutokset on tehty 60-luvulla, jolloin siirryttiin silloin moderniin öljylämmitykseen. Samaan aikaan kaikki koulun tulisijat on purettu hyvin perusteellisesti. Emme ole päässeet vielä kaikkien tulisijojen paikkoja tutkimaan mutta valitettavasti näyttää siltä, että osa on purettu muureja, hormeja ja piippuja myöten. Muistan vieläkin, kun mies kävi kesällä tutustumassa Kaupunginarkistossa koulun papereihin ja sain viestin, että kaikki tulijat on purettu. Siinä kohtaa emme olleet vielä siis edes käyneet koulussa sisällä, joten se tuli täytenä yllätyksenä. Toivon mukaan joskus pääsemme vielä sellaiseen tilanteeseen, että pääsemme palauttamaan uuneja alkuperäisille paikoilleen.

60-luvulla on myös peitetty alkuperäiset lattiat. Kaupunginarkistosta löytyneiden remonttiselitteiden joukosta löysimme tiedon, että ainakaan kaikkia lattioita ei ole purettu vaan uusi pinta on asennettu vanhan päälle. Luokkiin ja isoihin eteisiin on asennettu muoviasbestilaattaa ja muualle muovimattoja ja muita kevyempiä ratkaisuja. 60-luvun jälkeen lattiat on vielä (ainakin) kertaalleen laitettu uusiksi eli päälle on asennettu paksu puukuitulevy ja sen päälle jälleen uutta muovimattoa.

Myös koulun ikkunat on uusittu 80-90-luvun vaihteessa. Tiedätte, miten iso asia vanhat ikkunat ovat mulle. Ei oikein löydy edes sanoja siihen miltä tuntuu, ettei rakennuksessa ole alkuperäisiä ikkunoita. Toki uudet on ihan hienosti tehty vanhojen mallien mukaan mutta se ei vaan millään muotoa ole sama asia. Ei millään. Mutta, jos voitamme lotossa, niin teetämme vanhat kunnolliset ikkunat puusepällä välittömästi! Siihen asti yritän saada silmät tottumaan ikkunalaseihin, joista näkyy kirkkaasti läpi.
RG7A6426
Miten meidän sitten on tarkoitus tänne asettua ja tehdä tästä koulusta meille koti? Aloitetaan vasemmalta. Vasen pääty tulee olemaan ns. julkista puolta. Vanhaan veistosaliin tulee mulle työtilat eli studio. Sen takana olevaan isoon luokkasaliin tulee tila, jossa voi pitää tapahtumia, koulutuksia jne. Julkisen ison eteisen jälkeen alkaakin sitten meidän omat tilat, joihin tietysti tulee muutama makuuhuone, sali, keittiö ja kodinhoitohuone. Niistä voisin kertoa enemmän uudemman pohjapiirustuksen avulla. Näillä näkymin kouluun sisälle ei ole tulossa nykyaikaisia peseytymistiloja, vaan ne ovat jo olemassa ja hyvässä kunnossa toisessa ulkorakennuksessa. Mutta katsotaan, kylpyhuoneen miettiminen ei tule olemaan ajankohtainen vielä vuosiin, joten ajatukset saattavat muuttua tässä välillä vielä sataan kertaan.

Ja kuten ylemmästä kuvasta paljastuu, kyseessä on Lohjansaaren koulu, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä aikaisemmasta kodistamme. Se sama koulu, jolle olen antanut ajatuksia jo hyvin hyvin pitkään. Mutta kerron siitäkin sitten myöhemmin, kun näppiksen ruosteet irtoaa ;)

6 kommenttia:

 1. Lohjansaaren koulu on jo nimenäkin hurmaava ja olen aivan ällikällä lyöty, että arvasin ehti, mihin olette päätyneet. Olen onnellinen teidän puolestanne! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3 Tämä paikka on aivan yhtä hurmaava, kuin nimensäkin :) Ja tosiaan hyvin arvattu! Näissä metsissä on tullut unelmoitua paljon viimeisen kolmen vuoden aikana ja uskomatonta, että nyt unelmat alkavat käydä toteen <3

   Poista
 2. ONNEA TEILLE! wau, mikä ihana suunnitelma, minäkin jo näen siulunsilmilläni ihanan salin. On tilaa...lapsille ja vieraille..ja sinun työ..hienoa, onnea ja paljon voimia, mutta voimat löytyy kun niin innostava asia kyseessä. Hyvää talven jatkoa, täällä savossa on kaunis talvi, leuto, mikä sopii minulle. Hyvää kevättä. Seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Ihana kuulla, että sinäkin jo pystyt kuvittelemaan tästä jotain kaunista ja ihanaa <3 Toivon mukaan osaan toteuttaa sen myös käytännössä mitä olen jo ehtinyt suunnittelemaan :)

   Oikein ihanaa kevättalven jatkoa sinne savoon!

   Poista
 3. Voi miten kiinnostava alku hienolle kotitarinalle! Jään ehdottomasti seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Tiina! Tästä tarinasta onkin luvassa pitkä, sellainen lopun elämän mittainen <3

   Poista