10. heinäkuuta 2017

Kesäkuulumisia

RG7A1642
Päivät ja viikot menevät hurjaa vauhtia. Uskomatonta, että ollaan pian jo heinäkuun puolessa välissä! Meillä on täällä monta projektia käynnissä, joten puuhaa riittää eikä ainakaan aika käy pitkäksi. 
RG7A1531-Edit

RG7A1953
Pihalla viimeistellään kesäkeittiötä ja aloitellaan kukkivaa puutarhaa. Koulun eteläseinustan aluetta, johon olen siis suunnitellut kukkivaa puutarhaa, ei ollut tarkoitus aloittaa vielä tänä kesänä mutta yksi asia johti toiseen ja homma oli laitettava alkuun jo nyt. Meillä nimittäin kaivettiin koulun pohjoispuolelta kivijalkaa näkyviin ja samalla asennettiin salaojat. Vuosikymmenien saatossa pihalle on tuotu uutta hiekkaa varmaan aika monta kertaa ja hiekkaa oli lopulta kertynyt niin paljon, että kissanluukutkin olivat osaksi peitossa. Maata kaivettiin noin 40cm, jolla saatiin kissanluukut kunnolla auki ja löydettiin myös toinen luukku alapohjaan. Ja tämä liittyy kukkivaan puutarhaan sillä tavoin, että pohjoispuolen pitkä rivi kuunliljoja oli siirrettävä kaivurin tieltä toisaalle.
RG7A1965
Kuunliljat päätyivät kahteen rykelmään (tuolia edempänä ja taaempana) ja kuinka ollakaan, muutama ritarinkannus tarttui saaren kesätorilta mukaan ja nyt nekin ovat paikoillaan. Pikku hiljaa alan siirtämään myös vanhan kodin puutarhasta tuotuja taimia kukkivaan puutarhaan, nyt ne ovat vielä valeistutuksessa. Pihalle ilmestyi myös syreeniaita pihamme laidalle, kun vanhan kodin naapuri tarjosi polvenkorkuisia taimia.
RG7A1981

RG7A1998
Myös sisällä tapahtuu, sillä studion lankkulattia on nyt nostettu ylös ja kiikutettu verstaalle. Kiitos miehen sukulaisille, jotka olivat vauhdittamassa hommaa! Huomenna paikalle saapuu imuriauto, joka imee rossipohjan eristeen (hiekkaa ja sammalta) pois ja pääsemme tutkailemaan rossipohjan alalaudoituksen kuntoa. Päädyimme imuriautoon sen vuoksi, että haluamme saada homman rivakasti etenemään. Studio on 50 neliön suuruinen ja 50 cm syvällä rossipohjalla eristeen määrä on laskujeni mukaan 25 kuutiota, joten lapiolla ja jätesäkeillä saataisiin eristeen poistoon menemään varmasti koko syksy.

Pikku hiljaa pitäisi myös miettiä mitä lattialankuille tehdään. Ne ovat noin 120 vuotta vanhat ja ne on tarkoitus latoa takaisin samaan järjestykseen missä ovat tähänkin asti olleet. Niihin vaan pitäisi jollain konstilla saada höylättyä uusi pinta. Pelkkä maalinpoisto ja hionta ei valitettavasti riitä sillä lankun päällä ollut vaneri oli ruuvattu niin tiukkaan lankkuihin, että lattia kärsi vanerin irrotuksesta, vaikka varoen pyrimmekin työskentelemään. Klommot ja kolhut eivät tietysti haittaa mitään mutta nuo ruuvit vetivät lankkuihin osittain syviäkin koloja, joista irtoaa varmasti tuhat ja yksi tikkua. Lankut ovat onneksi paksua tavaraa, joten niissä on kevyesti varaa höylätä vaikka senttejä pinnasta pois. Nyt vaan pitäisi keksiä miten sen saisi järkevästi tehtyä.

Ja tosiaan, kuten kuvasta näkyy, 60-luvulla asennetun ensopahvin alta löytyi upea alkuperäinen tapetti! Katonrajassa, neljän metrin korkeudessä se on vielä ihan priimaa, eihän se siellä ole päässyt kulumaankaan. Käsittämättömän kaunista sinisenkultaista tapettia on aikanaan ollut siis veistosalin seinässä <3
RG7A2022
Pihalta on löytynyt monta uutta kasvia. Karjalanruusu tai koiranruusu paljastui tuomen uumenista. Myös joku koristesalvia ja pinkki matala kurjenpolvi on bongattu, samoin kultahelokki ja tulikukka.
RG7A2053

RG7A2087
Piipahdettiin myös nopeasti vanhassa kodissamme <3 Siellä asuu nyt uusi, aivan ihana iso perhe <3 Olipa ihana nähdä valmiita vanhoja pintoja, niitä kun ei täällä koululla juurikaan ole näkyvissä. Tai valmiita on kyllä mutta ne on niitä uusia pintoja, joita ei olla vielä purettu ja vanhojakin on mutta ne on niitä kunnostamattomia vielä :D Mutta kyllä meilläkin vielä joskus on jossain valmista vanhaa pintaa, studion myötä toivon mukaan jo talveen mennessä.

Tuntui kyllä aivan mahtavalta käydä vanhassa kodissa, vaikka ei siitä luopumisesta ole kuin 1,5 kuukautta aikaa. Siellä ne upeat ikkunat ja lattiat edelleen olivat ja jasmike kukki pihalla <3 
RG7A2104

RG7A2144
Felixillä oli sunnuntaina siivouspäivä ja homma jatkui tänään rymsteerauksen merkeissä.
RG7A2174
Sali pyörähti kokonaan ympäri, paikoilleen jäivät vain Etti-muorin vanha ruskea kaappi sekä koulun vanha harmooni. Saatiin jopa kattoon valaisin paikoilleen. Kolminkertainen hurraa sille! Nyt vähän mietin, että saadaanko oikeasti paikattua noita 60-luvun pinkopahveja, kuten olimme suunnitelleet, vai vedänkö ne suosiolla hirrelle ja laitetaan sitten uudet pinkopahvit, kun sen aika on. Tässä kuvassa näkyvä seinäpinta on todella hyvässä kunnossa muihin verrattuna mutta siinäkin on kaksi pinkopahvia tapetteineen päällekäin. Meillä on siis sellainen ajatus, että hyvää vanhaa ei tarvitse uusia vaan säästetään kaikki käyttökelpoinen materiaali omilla paikoillaan. No, pitää miettiä, tänään en hommaan ainakaan enää ryhdy!

Summa summarum, on ollut puuhaa.

12 kommenttia:

 1. Huh, hiki tuli jo lukiessa. Tsemppiä kodinkunnostukselle! Hieno tulee varmasti 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aila! Tsemppitoivotukset otetaan ilolla vastaan :) Vaikka puuha onkin kivaa, niin kyllä sitä vaan riittää niin paljon ettei ihan heti pääse loppumaan!

   Poista
 2. Onhan tuota työtä vielä muutamaksi vuodeksi, mutta tekemällä se edistyy ja olette vielä nuoria ja jaksavia, kyllä se siitä! Mitä ajattelet, voisiko ne lattialankut lato takaisin lattiaan ja sitten vaan hiomakone käyntiin. Materiaalia on siis paksusti, joten hiotaan vain niin kauan, että jälki miellyttää. Meillä hiottiin myös viime kesänä paksut lattialankut paikoillaan. Aikamoinen kerros lähti ja monet naulan yms kolot tasoittuivat. Mies oli aiemmin hionut lattiat itse, siis joskus 20 vuotta sitten, mutta nyt otimme ammattilaisen ja kannatti kyllä, koska koko talo mentiin läpi ja häneltä se tietenkin vei huomattavasti vähemmän aikaa. Noin päivä / huone meni hionnassa häneltä.
  Tuo kaunis sinisävyinen tapetti olisi todella upea säilyttää. Voisiko sen ehjän ja siistin yläosan jättää paikoilleen ja tapetoida alaosan yksivärisellä, tapettiin sopivalla esim. tummansinisellä?! Puutunko liikaa, ei ole tarkoitus, mutta kun vaivaa tuo ainainen remonttihalu täällä omissakin nurkissa, niin en vain malta olla ajattelematta:) Reippaita remonttipäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä hommaa riittää, eiköhän tässä vierähdä kevyesti kymmenen vuotta (tai enemmänkin), kun kaikki tilat vuorollaan saavat saman käsittelyn :)

   Pitää miettiä riittäisikö lattiaan pelkkä hionta...ainakin sentti pitäisi saada pinnasta pois, niin pahaa jälkeä jumissa olevat ruuvit tekivät. Mutta katsotaan, joku keino kyllä löydetään että saadaan nuo upeat lankut takaisin lattiaan :)

   Tapetti on kyllä aivan mielettömän kaunis ja aika lailla sellainen mitä olemme miettineet tämän tilan viereiseen tilaan. Tähän tilaan se ei valitettavasti voi jäädä näkyviin sillä suunnitelmissani on vaaleasävyinen studio, jossa pystyn kuvaamaan ilman mitään erillisiä taustakartonkeja tai muita vastaavia. Ajatuksena olikin nyt ottaa tuosta alkuperäisestä malli talteen ja mahdollisesti teettää sen mukaan tapetti siihen viereiseen tilaan, jota oltiin alunperin tummaksi ajateltukin, vaikka ei teetetty sama asia olekaan, kuin alkuperäinen. Harkitsin jopa studion siirtämistä toiseen tilaan mutta missään muussa isossa tilassa ei ole samaan ilmansuuntaan ikkunoita ja tämän tilan valo on paras kuvaamiseen. Tarvitsen myös studiotilan aika kiireesti ja tämä on ainut lattia, jossa ei ole muovimattojen alla asbestia, joten en voi jäädä odottamaan seuraavaa tilaa. Kaikki vaihtoehdot siis käydään läpi ja pohditaan eri mahdollisuuksia jokaiselta kantilta. Hyvä saada ideoita myös myös täällä blogin puolella, niin voi miettiä vielä uudestaan onko omat valinnat perusteltuja :)

   Aurinkoa viikkoosi Villis!

   Poista
 3. Upea tapetti paljastui pahvin alta. Minäkin olen sitä mieltä että lankut vain takaisin paikoilleen ja hionta sen jälkeen. Pahemmat kolot paikkaatte ja maalia päälle. Lankut saa aina lommoja kun ne irroitetaan mutta kun ovat paikoillaan häviää yllättävän suuretkin kolot isoon massaan. Ja minusta vanhaan lankkulattiaan kuuluu kolot ja kulumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää nyt vielä kunnolla miettiä tuo paikkauksen ja hionnan mahdollisuus! Sileitä lattioita meillä ei missään nimessä tavoitellakaan, ainoastaan turvallisia. Tilassa kun on tarkoitus toteuttaa valokuvausta enkä halua tikkuja mallien jalkapohjiin. Elämä ja aika siis saavat lattiassa näkyä mutta ilman tikkuja :)

   Poista
 4. No huh huh, ompa teillä projektia kerralseen.
  Täällä alkoi loma ja ensitöikseen ruutupöydästä lähti neljä kerrosta maalia.
  Pohjalla jokin vanha ootraus joten pinnasta tulee aika rustiikkinen.
  Siinäkin oli aika homma.
  Puhumattakaan teidän projekteista.
  Kyllä olette ahkeria.
  Ihanaa viikkoa. Hellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, pöydästä tulee varmasti ihana <3 Onneksi nämä meidän hommat saavatkin viedä monta vuotta, saa samalla aika tehokasta kärsivällisyysharjoitusta :D

   Ihanaa viikkoa sinnekin ja ihanaa lomaa!

   Poista
 5. Ihaillen luen tarinointiasi! Hyvältä kuulostaa! Muistakaahan pukkuhuilihetket työn ilon keskellä! 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija, ilman pikkuhuilihetkiä ei kyllä jaksaisi millään! Niitä täytyy olla tasaisesti, niin sitten on puhtia jatkaa taas :)

   Poista
 6. WUNDERBARE BILDER,,,,

  wünsche noch einen schönen TAG
  bis bald die BIRGIT aus TIROL

  VastaaPoista