29. heinäkuuta 2017

Studion remontti alusta tähän päivään

studio
Olisikohan viimein aika tehdä pientä remonttipäivitystä?!

Meillä on työn alla noin 50 neliön kokoinen tila, joka on alunperin 1800-luvun lopulla rakennettu koulun veistosaliksi, viimeisinä vuosikymmeninä (?) se on toiminut liikuntasalina.

Kuva otettu viime vuoden kesäkuussa, kuten kaksi seuraavaakin kuvaa.
studio2
Tilasta tulee minulle studio, sillä viisi isoa ikkunaa antavat tilaan pehmeää ja tasaista valoa pohjoisen puolelta mikä on varsin oivallista valokuvauksen kannalta.
studio1
Päädyimme aloittamaan varsinaisen remontoinnin tästä tilasta oikeastaan yhdestä syystä. Kuvassa olevan viimeisen ikkunan kohdalla alapohjassa oli viime kesän kuntokartoituksessa näkyvissä vauriokohta, josta halusimme päästä selvyyteen mahdollisimman pian. Etuna tämän tilan aloittamisessa oli myös se, että tämä on koko koulun lattioista ainut, joka ei sisällä asbestia ja halusimme tässä kohtaa säästää asbestipurkuun kuluvat eurot lämmitysjärjestelmän uusimiseen. Toisena etuna tässä tilassa on myös se, että saamme minulle tilan, jossa pystyn työn puolesta toteuttamaan kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.
RG7A8699
Maaliskuussa aloitimme muovimaton ja sen alla olevan paksun vanerin poistamisen.
RG7A8700
Alta löytyi jykevä alkuperäinen lankkulattia. Nostimme lankut vauriokohdasta ja totesimme, että tilanne ei ole pommi eikä mitään akuuttia kiirettä ollut. Vaurion taustalla oli vanha patterivuoto lattian yläpuolisesta patterin osasta. Teimme pari kuukautta muita projekteja ja kesäkuussa jatkuivat nämä hommat.
RG7A2291
Lattialankut nostettiin ylös, numeroitiin ja kannettiin säilöön ulkorakennukseen. Tilasimme imuriauton poistamaan 25 kuutiota rossipohjan eristeitä (hiekkaa, sammalta, turvetta) ja alta paljastui aika paljon huonokuntoisempi lauta, mitä olimme odottaneet. 
RG7A2293
Poistimme kaikki rossipohjan alalaudat sekä yläjuoksut.

Siivosimme alapohjan kaikesta ylimääräisestä ja eloperäisestä. Myös 60-luvulla alapohjaan pudotetut eristeet ikkunaseinältä (pattereiden asennuksen vuoksi lattia on ollut auki ikkunaseinältä) lapioitiin pois. Yksi alajuoksu piti uusia kokonaan ja muutamaan seinähirteen tehtiin pintapaikkauksia pinnallisen lahon vuoksi. Kengittämiseen ei onneksi tässä tilassa tarvinnut ryhtyä vaan hirsien laho oli varsin vähäistä.
RG7A3343
Näiden toimenpiteiden jälkeen aloitettiin rossipohjan uudelleenlaudoitus, joka valmistui muutama päivä sitten.
RG7A3452
Purkutöissä löytyi vanha paikka uunille, joka 60-luvun vimmassa oli moukaroitu alas ja rakennettu kaappi sen tilalle. Tässä kohtaa emme vielä tiedä missä kunnossa hormi on ja milloin tähän palautetaan uuni tai palautetaanko ylipäätään. Toivon mukaan se on joskus mahdollista mutta se ei näillä näkymin kuulu tähän hetkeen tässä tilassa.
RG7A3451
Tänään poistimme seinäpaneelit (ne säästetään toiseen tilaan) ja seinältä paljastui kaksi ikkunan paikkaa. Ikkunoiden paikat olivat tiedossa entuudestaan ulkoverhouksessa olevien paikkojen vuoksi. Myös uuni on joskus rakennettu ikkunaseinälle, kun luokassa on ollut liian kylmä yhden uunin kanssa.
RG7A3455

RG7A3460
Seinän yläosan päällimmäinen pinkopahvi poistetaan (siinä on pelkkä muovimaali päällä) ja alkuperäinen tumma tapetti jätetään paikoilleen uuden pinkopahvin alle. Seinän yläreunasta otetaan hyväkuntoisesta tapetista näytepala toista tilaa ajatellen. Sinertävän vihertävän harmaa maali paneelissa on alkuperäinen ja myös siitä otetaan sävy talteen toista tilaa ajatellen.
RG7A3466
Tilan korkeus on lattiasta kattoon (luonnollisesti) reilu neljä metriä ja paneelin korkeus oli noin 170cm. Paneeli poistettiin tästä tilasta siis sen vuoksi, että tästä on tarkoitus tehdä tila, joka palvelee sellaisenaan myös valokuvauksen taustana ja 170cm korkea paneeli leikkaa aikuisten päät kuvissa vähän inhottavassa kohtaa. Tämä siis perusteluna kyseisen paneelin poistoon. Paneeli tullaan hyödyntämään joko viereisessä eteisessä tai viereisessä luokkahuoneessa. Molemmista on osa paneeleista poistettu aiempien remonttien yhteydessä. Tilaan tulee uudestaankin panelointi mutta se on selkeälinjaisempi ja se yltää vain ovien alimman peilin yläreunan tuntumaan.

Seuraavaksi rossipohja paperoidaan, laitetaan yläjuoksut paikoilleen ja todennäköisesti uusitaan muutama. Sen jälkeen lisätään rossipohjan eriste ja mietimme tällä hetkellä Hunton puhallettavan puukuitueristeen ja perinteisen selluvillan välillä. Eristeen lisäämisen jälkeen paperoidaan taas ja tuodaan lattialankut takaisin omille paikoilleen. Lattialankuissa olevat tikkuja aiheuttavat kolot siistitään (klommot saavat mielellään jäädä, sileää/tasaista lattiaa emme haluaisi), jonka jälkeen lankut näillä näkymin hiotaan paikoillaan, ehkä maaleineen päivineen (näin yksityiskohtia emme ole edes miettineet). Tällä hetkellä lattian käsittelyn ykkösvaihtoehtona on perinteinen suopakuuraus, joka jättää puun näkyviin vaaleana ja pehmeänä. Toki 50 neliötä voisi käsitellä jollain vähän vähemmän työläällä menetelmälläkin mutta suopakuurattu pinta houkuttaa. Seinät pitää tietysti pinkopahvittaa sekä maalata ja rakentaa uudenlaiset paneelit.
RG7A3451-Edit
Ja vielä lopuksi se, mikä teitä ehkä eniten (?) kiinnostaa, seinien sävy!! Pinkopahvi maalataan hyvin neutraalilla pehmeällä beigen/roosan sävyllä ja matala paneeli maalataan pehmeällä vaalealla sävyllä. Nämä kaksi sävyä sekoitin Photoshopissa, joten ne eivät vastaa mitään olemassa olevaa oikeaa sävyä. Sävyt tulevat olemaan tarkkaan harkittuja ja sellaisia, että ne palvelevat tilan uutta käyttötarkoitusta, toisin sanoen niiden pitää toimia hyvin kuvissa. Maalin pinnan haluaisin olevan mattainen ja pehmeä ja pinta saisi myös vähän elää. Toki pinkopahvi on jo alustana sellainen, että se tulee vähän kupruilemaan mutta maali saisi jatkaa sitä samaa linjaa, jotta talon ikä jäisi näkyviin remontin jälkeenkin. Olen miettinyt nyt savimaalia tai kalkkimaalia ja ensimmäisen suuntaan olen tällä hetkellä kallistumassa mutta vinkkejä sopivista maaleista otetaan ilomielin vastaan!

Huh, sellaisessa vaiheessa mennään tämän remontin suhteen. Paljon on vielä edessä mutta paljon on jo myös takana :)

17 kommenttia:

 1. No on tosi paljon jo takana! Tsemppiä jatkoon ja valmista häämöttää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila <3 Ihanaa pian alkavaa elokuuta sinulle ja kissatyypeille myös <3

   Poista
 2. Munatempera seiniin (pinkopahviin)? Joskaan se ei erityisesti kestä mitään taputtelua ja klähmintää, mutta en kyl tiä taputellaanko teillä seiniä ylipäätään :D Hieno toi tapetti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää perehtyä oikein kunnolla tuohon munatemperaan! En ole koskaan ajatellut, että sillä saisi mattaista pintaa vaan olen ollut siinä luulossa, että tulos olisi enemmän kiiltävä mutta nopealla googlauksella ainakin ilmeni, että ainesosat vaikuttavat mattaisuuteen. Joten tämä menee selvittelyyn :) Ja mitä seinän klähmimiseen tulee, niin seinään pitäisi pystyä nojaamaan ilman, että vaatteet sotkeentuu :)

   Poista
  2. Joo, se on aivan ihanan mattaista - jos sitä ei kiillota. Tee pieni testipala johonkin pinkkarinjämään, näkee sitten senkin, miten se kestää käsittelyn. Luulen kyllä, että edes nojailu ei ole terveellistä munatemperaseinälle...En nyt pääse testaamaan, kun täällä meillä ei sellasta ole, mutta yhdessä työpaikassa ois. :)

   Poista
 3. Hienoa työtä teette. Tsemppii! ♥

  VastaaPoista
 4. Koulu on löytänyt arvoisensa asukkaat! <3
  Teette valtavan hienoa työtä! Ja teillä on ihan selkeästi lopputulos mielessä kaikessa mitä teette.
  Tsemppiä jatkoon ja jään niin innolla seuraaman talon kunnostusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset Riina <3 Näin mekin ajatellaan, että tehdään sellaista jälkeä, että rakennus pysyy tolpillaan taas seuraavat 120 vuotta :) Ja näin suuria pintoja kun tekee, on pakko miettiä asiat perusteellisesti, aika ja raha eivät riitä siihen, että hetken päästä pitäisi tehdä kaikki uusiksi.

   Poista
  2. Mielenkiintoista saarelaisena seurata remontin etenemistä!

   Poista
  3. Kiva, että seurailet meidän juttuja Marsa :)

   Poista
 5. Kivalta näyttää ja tilasta tulee varmasti upea. Tumma alkuperäinen tapetti on todella kaunis. Minä olen maalannut pinkopahviseinät Sateenkaari Perinnetaidon kaseiinimaalilla. Ja itse sävyttänyt heidän pigmenttipastoillaan. Ihana mattapinta tulee ja on helppo maalata. Maali sopii myös sapluunamaalaukseen.

  t. Marjaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjaana vinkistä, kaseiinimaali laitetaan siis listalle myös!

   Meidän mielestä myös tuo alkuperäinen tapetti on huikean hieno ja tietysti vielä upeampi se on aivan katon rajassa, jossa se ei ole kulunut niin voimakkaasti. Viereiseen tilaan on suunniteltu tummempia sävyjä, joten toivon mukaan saadaan tätä tapettia käytettyä siellä :)

   Poista
 6. Voi miten hieno projekti teillä on! Tilasta tulee upea ja varmaan tarkoitukseen ihanteellinen. Olen ihaillut kuviasi Instagramissa, mutta nyt vasta tulin kurkkaamaan blogiasi. Jään seurailemaan teidän mielenkiintoista rupeamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Saara, että piipahdit tänne blogiinkin. Kuvat täällä blogin puolella ovat hyvin pitkälti samat, joita instaan laitan mutta tekstiin saa täällä aika paljon enemmän sisältöä ja pystyy jopa tällaisia pitkiä remppajuttuja kertomaan :)

   Ihanaa elokuuta sinulle!

   Poista
 7. Kaunista (kuten aina) tulossa! Ja ihania vanhoja materiaaleja teillä jälleen käytettäväksi, niiden patinaa kun ei kaupasta saa. Mielenkiinnolla täällä seuraillaan edistymistä :)
  ~ Christina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Christina! Ihana kuulla, että seurailet projektin etenemistä :)

   Poista