3. helmikuuta 2018

Eka vuosi koulussa

RG7A6501
Pitkästä aikaa taas blogissa!

Viime viikolla tuli vuosi täyteen siitä, kun saimme avaimet tähän kouluun, nykyiseen kotiimme ja ajattelin tehdä pienen vuosikoosteen mitä täällä on vuodessa ennätetty saada aikaan. Ajattelin keskittyä asioihin jotka liittyvät remontointiin tai muuhun koulun kodiksi taikomiseen.
RG7A7522
Kun saimme avaimet kouluumme, tartuimme sorkkarautaan heti ensimmäisenä viikonloppuna. Poistimme lastulevyt niillä vuoratuista huoneista ja poistimme muutamasta huoneesta päällimäiset muovimatot sekä kattojen haltexit. Kohtuullinen sisäilma muuttui saman tien paremmaksi.
RG7A7976

RG7A8699
Aloitimme pian nykyisen studion lattian avaamisen ja pelkäsimme pommia. Muovin, paksun vanerin ja vesivuotokohdan avaaminen paljasti onneksi tilanteen odotettua paremmaksi, joten jatkettiin ihan toisilla jutuilla.
RG7A8969
Keväällä keskityttiin villiintyneen tontin raivaamiseen.
RG7A3393

RG7A9034
Uudistettiin alunperin leirikoulukäyttöön suunniteltu grillikatos kesäkeittiöksi ja kärrättiin kiviä ihan urakalla.
RG7A0236

RG7A1449
Kesäkeittiö sai raikasta väriä pintaan ja yrtti- ja daaliapenkin ikkunoiden alle.
RG7A1953
Kesällä kaivettiin myös salaojat koulun pohjoispuolelle (kuva seuraavana) ja samalla madallettiin hiekkapihaa niin paljon, että saatiin kaikki ulkoportaat näkyviin ja myös peitetyt alapohjan tuuletusluukut. Samassa yhteydessä pääsimme myös ensimmäistä kertaa näkemään 1920-luvulla laajennetun osan alapohjaan. Alapohjasta löytyi vesivahinko, joka määrittelee meidän seuraavan isomman remonttikohteen  tuonne uudemmalle puolelle. Eteisen yhden käsienpesualtaan putki ei mennytkään kokonaan viemäriin vaan osittain ohi. Onneksi altaat eivät näytä ole olleet suurella käytöllä, sillä ne sijaitsivat kuvaamataitoluokan vieressä.
RG7A3194
Kesäkuussa vaihdoimme kouluun lämmitysjärjestelmän. Aikaisemman öljyn rinnalle otettiin käyttöön ilma-vesi-lämpöpumppu. Uusi järjestelmä lämmittää vesikiertoiset patterit ja öljy lämmittää käyttöveden.
RG7A2291
Heinäkuun nurkilla palattiin studion lattian kimppuun. Kaikki lankut nostettiin ja kannettiin ulkovarastoon talteen. Rossipohjan hiekka- ja turve-eriste poistettiin ja alta paljastui umpilahot rossipohjan alalaudat.
RG7A6174
Keittiötäkin kaunistettiin jossain vaiheessa kantamalla iso määrä kaappeja pois ja tehtiin keittiöstä edes osaksi meidän näköinen kokonaisuus.
RG7A6281

RG7A8242
Studioon saatiin  korjattua koko rossipohja sekä tehtyä pieniä hirsipaikkauksia. Vanha lattia kannettiin paikoilleen, se putsattiin vanhasta maalista kutterilla ja hiottiin puhtaaksi.
RG7A9271
Saatiin pinkopahvit seiniin (jossain vaiheessa siis purettiin myös ne vanhat paneelit ja laitettiin ne säästöön viereistä eteistilaa varten).
RG7A9865
Studioon saatiin takaisin lämmitys. Vanhat valurautaiset patterit löytyivät purkutavarakirppikseltä ja ne hiekkapuhallettiin puhtaaksi.
RG7A0059
Studion viereisestä eteisestä vedettiin alas väliseinä, jota ei olisi meidän tai museoviraston mukaan pitänyt alunperin rakentaakaan. Rakennuksen isoin ikkuna saatiin jälleen valaisemaan tilaa, miten se suunniteltiin 1898. Studiosta puretut paneelit kiinnitettiin eteisen seinään. Tämä eteinen tosin on edelleen kesken, kuvassa oleva puoli on valmis ja toinen puoli odottaa sopivaa hetkeä sekä muutamia lupa-asioita.
RG7A0674
Studio saatiin valmiiksi niin, että siellä voi työskennellä. Tekemättä on edelleen sähköt ja muutamat listat.

Ollaan myös käyty läpi lähes kaikki koulun jäämistöstä ja sitä oli paljon. Kaikkea mahdollista lasipurkeissa olevista käärmeistä aina piirtoheitintelineisiin. Paljon on löytynyt aarteita ja sitäkin enemmän kaikkea muuta. Muun muassa muovitaskut meiltä ei varmaan koskaan tule loppumaan eikä myöskään välineet vanhanaikaiseen monistukseen.
RG7A5031
Tänään aloimme tyhjentää toisessa piharakennuksessamme olevaa vanhaa navettaa. Opettajan palkkaan on 1800-luvun lopulla kuulunut monia tänä päivänä omituiselta tuntuvia asioita mm. lehmä ja tietty määrä viljelymaata, joten ilman muuta täällä on myös pieni kahden lehmän navetta. Navetta oli täynnä koulun ja leirikoulujen tavaroita, suksista retkisänkyihin. Tarkastelun alle pääsi myös neljä huussia ja niiden takana/alla olevat tilat, joissa oli monenlaista jätettä aina vanhoista lehdistä, tyhjiin viinipulloihin ja muurahaispesästä huussin reiästä tipahtaneeseen lähes täyteen vessapaperirullaan.
RG7A5024
Tästä vanhasta pienestä navetasta olen nyt aivan innoissani, sillä sieltä löytyi paksun turvalasin takaa aivan ihana vanha ikkuna! Vanha ikkuna <3 Navetta tulee saamaan uuden käyttötarkoituksen, jotain aivan huikean siistiä!

Tämän verran sitä ehtii vuodessa saada aikaan 540 neliöisessä talossa, kun projektia on aikalailla joka nurkalla ja on myös ne tavalliset työt ja arki. Mutta aivan huikean hieno vuosi! Seuraava vuosi koululla ei näillä näkymin sisällä ainakaan yhtään lattian avaamista maahan asti, vaan keskitytään enemmän meidän työhön ja yrittämiseen täällä koululla. En malta odottaa <3

28 kommenttia:

 1. Paljon olette vuodessa ehtineet saada aikaan! <3 Odotan innolla, mitä kivaa olette suunnitelleet navetan varalle :) Tsemppiä tuleviin projekteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo-Riitta <3 Toivon mukaan tämä navetta projekti on suht pikainen, eli ehkä pääsen kertomaan siitä lisää vielä tämän kevään aikana :)

   Poista
 2. Meillä tuli vuodenvaihteessa tasan vuosi kun ollaan asuttu remontin keskellä hyvin saman tyyppisessä vanhassa koulussa Someron Terttilässä. Pinta-alaa meillä on hieman vähemmän, 480 neliötä. On sitä siinäkin hommaa riittänyt.Mielenkiinnolla seuraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hannele, olisipa kiva seurata teidän projektia! Onko sinulla blogia tai instatiliä? Mukavaa kevään odotusta teille sinne Somerolle :)

   Poista
 3. Koulun johtajaopettajan palkka saatettiin maksaa vielä 1950-luvun alussa osittain luontaisetuina. Asuimme koululla, jossa isäni oli opettajana, ja meillä oli myös navetta (kaksi lehmää), sikala (kinkku omasta takaa)ja kanala. Lisäksi oli peltoa sen verran, että eläinten rehut saatiin omasta maasta, sekä marjapensaita yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemustesi jakamisesta! Täytyykin katsoa meidän koulun osalta, mitä kaikkea historiikissa kerrottiinkaan opettajan palkkaan kuuluneen, ulkomuistista muistan lehmän ja maata viljelyyn. Koulu on perustettu 1800-luvun lopulla ja siitä lähtien opettaja asui koululla olevassa asunnossa mutta harmiksemme emme tiedä kuinka kauan opettajat ovat täällä asuneet ja kuinka pitkään mm. navetta on vielä ollut navettana. Varmasti vuosien saatossa saamme lisää tietoa jostain :)

   Poista
 4. Kyllä saatte olla ylpeitä kun olette saaneet monta isoa asiaa tehtyä remontin osalta! Navettaa ja koulua pääsette kunnostamaan tänäkin vuonna, mutta odotan sitä kaikkea muutakin mielenkiinnolla. Teillä on tilaa asua, älkää olko kuin sillit suolassa siis ahtaasti. Osaat ottaa kauniita kuvia, olet oikealla alalla. A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia A! Teki itselle ihan hyvää kirjata nämä asiat ylös ja huomata mitä kaikkea on vuoden aikana tehty. Kun projektia on joka nurkalla, välillä sitä miettii että saako oikeasti jotain aikaiseksikin :)

   Poista
 5. Kun lapset ovat yleensä leikkineet siinä koulun pihalla niin nytten eivät voi leikkiä, niinkö? Onnea ihanaan kotiin iha huikeen näkönen nykyään����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3

   Meidän tontti alkaa heti luontopolun parkkipaikan jälkeen, joten leikkipaikka on meidän pihallamme. Lapsia emme ole hätistäneet pois leikeistään mutta vanhempien on hyvä muistaa, että leikkiminen tapahtuu omalla vastuulla. Meillä ei ole vakuutusta, joka kattaisi meidän tontillamme sattuneet vahingot. Kaupungin piti itseasiassa tulla siirtämään leikkitelineet toisaalle mutta sitä ei ole vielä ensimmäisen vuoden aikana tapahtunut. Leikkitelineet tulevat siis todennäköisesti joskus poistumaan pihalta.

   Poista
 6. En voi kuin ihastella näitä kuvia, todellisuus on varmasti vielä(kin) upeampi <3
  Ison työn olette tehneet ja vielä on edessä varmasti paljon hommaa.. Minä täällä ahdistun kolmen päivän keittiörempasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa! Olemme nyt laskeskelleet, että vuosi per huone on maksiminopeus, millä tällaista kokonaisuutta voi rempata. Ihan vaan ajan ja rahan takia. Kaikki tilat tarvitsevat tuon saman avaamisen maahan asti, mitä studiollekin tehtiin eli vähintään 11 vuotta saadaan menemään siihen, että sisätilat on käyty läpi :D Veikkaan, että 20 vuotta koko kokonaisuuden läpikäymiseksi on ehkä vähän optimistinen :D Joten paljon on tosiaan vielä edessä päin myös mutta eipäs haittaa, kivaa hommaa tämä on :)

   Poista
 7. Onnea vuoden aherruksesta!Olipa mielenkiintoista lukea kaikesta.Meillä on maalla (vanha maalaistalo piharakennuksineen) vanha kivinavetta.Aina sitä suunittelen,että miten siitä saisi vaikka mitä.😊 Mielenkiinnolla jään odottamaan teidän suunitelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Mirjam-Matilda! Tällaiset pienet projektit ovat välillä kivoja vapaa-ajan juttuja, kun ei jaksa varsinaista remonttia :D Luulen, että tämä prokkis valmistuu kevään aikana, joten pysy kuulolla!

   Poista
 8. Mahtavia juttuja on teillä mahtunut vuoden varrelle! Meillä kaivettiin myös maahan asti edelliskesänä, ja tänä vuonna olisi pieni loppurutistus vielä edessä. Sitten on torpan alapohja kunnossa. Tärkeitä, vaikkakin työläitä asioita, mutta onneksi lopussa kiitos seisoo ☺️ Mukavia hetkiä tulevalle vuodelle, ja välillä on tosiaan hyvä levätä ja kerätä voimia ja intoa tulevaan 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin hyvältä tuo, että "sitten alapohja on kunnossa"! Mahtavalta suorastaan! Me saatiin nyt studion myötä noin kymmenesosa alapohjasta rempattua ja veikkaan, että kaikki muut osat talosta ovat alapohjan osalta aivan yhtä surkeassa kunnossa mutta eipä tässä mitään, tila kerrallaan saadaan asiaa etenemään ja toivotaan, ettei mistään ennätä alapohja pettämään ennen, kuin päästään siihen asti :D Onneksi me tykätään tästä tekemisestä, eihän tästä muuten mitään tulisikaan <3

   Ihanaa ja aurinkoista kevättä ja mukavia projekteja teillekin <3

   Poista
 9. Teidän koti näyttää niin ihanalta <3 Monenlaista ehditte touhuta vuoden aikana. Mukavaa remonttiaikaa tulevillekin vuosille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Viherrilli <3 Mukavaahan tämä on, kun ei ole kiirettä mihinkään :)

   Poista
 10. Miten ihanaa, että koulu sai teidät. Ilolla ja ihastellen seuraan täällä koulun muuntumista teidän kodiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Paluumuuttajatar! Me ollaan onnekkaita, kun saatiin tämä pitkän ajan kouluhaaveilu toteutumaan ja käsittämätöntä, että takana on kokonainen vuosi.

   Poista
 11. Onhan teillä ollu melkonen vuosi ja melkonen on myös teidän koti!♡ hmm.. Joko tulee kanoja??:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kanoja! Itseasiassa olin suunnitellut tähän navettaan kanalaa mutta suunnitelmat vähän muuttuivat matkan varrella eikä tähän nyt tule eläimiä. Tämä navetta on osa isohkoa ulkorakennusta ja navetasta seuraavana on rivissä neljä eri kokoista huussia. Veikkaan, että jos kanoja joskus saadaan, niin rakennetaan niille sopivat tilat huussien kohdalle :)

   Poista
 12. Vautsi! On teillä ollut melkoinen vuosi, mutta varmasti kaiken sen työn arvoista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommia on tosiaan tullut tehtyä aika tavalla mutta on tämä todellakin kaiken sen vaivan arvoista <3

   Poista
 13. Kiitos kauniista raportista! Mukavaa kevättalvea koululle!

  VastaaPoista
 14. Huikea vuosi takana ja uusia ulottuvuuksia edessä! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin Tuija! Antoisaa kevään odotusta sinulle <3

   Poista