20. elokuuta 2012

Omenasämpylät

Mielikuvitus koetuksella, mitä kaikkea
näistä omenoista voisi tehdä?
Jos neiti saisi päättää, kaikki varmaan
syötäisiin sellaisenaan. Tänäänkin, kun
oltiin pihalla keräämässä satoa, neiti
auttoi hetken ja sitten siirtyi
syrjempään syömään ;) 

Jos isäntä saisi päättää, puolet sadosta
päätyisi piirakkaan ja puolet mehupuristamon
kautta siideriksi.
Minä taas olen sitä mieltä, että tehdään
ja kokeillaan vähän kaikkea. Tosin sitä
siideriä tehdään varmasti enemmän, kuin
viime vuonna. Se oli jostain syystä
haluttua tavaraa :)

Omenaa voi ujuttaa myös sämpylöihin. Ohje on Kanelia ja Kardemummaa blogista, tosin kesäkurpitsapatongit nimellä. Kesäkurpitsaakin oli kaapissa mutta jostain kumman syystä kuitenkin korvasin sen omenalla ;)

Omenasämpylät 9-12 kpl

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl omenaraastetta
2 rkl öljyä
1 pss kuivahiivaa
noin 7 dl sämpyläjauhoja

Sekoita +42 asteiseen veteen suola, siirappi ja huoneenlämpöinen omenaraaste. Lisää öljy. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää nesteeseen. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 40 min. Taputtele/pyörittele taikinasta sämpylöitä. Käytä taputtelussa runsaasti jauhoja. Anna kohota pellillä noin 20 min. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min.

Omenaista viikon jatkoa ;)

20 kommenttia:

  1. Oi, siideriä ei äitini koskaan tehnyt! Tavallista omenamehua vain. Olen ehdottomasti isännän kanssa samaa mieltä: siideriä, ja calvadosta ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, alkaako omenasato kuullostamaan houkuttelevammalta ;D Mutta joo, se siideri oli ihan järjettömän hyvää!

      Poista
  2. Miten sitä siideriä tehdään? Mä en kyllä edes käytä alkoholia, mutta tämä alkoi kiinnostamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy pyytää, että isäntä tekee siitä oman postauksen. Hän on meidän siideriexpertti :D

      Poista
  3. Hyvää broilerikastiketta saa lisäämällä sinne omenakuutioita. Kannatta kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Njamnjam! Ja taas yksi resepti kokeiltavien listalle :) Itsetehty omppusiideri ois varmaan aika hyvää...

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa mainiolta tuo itsetehty omppusiideri. Ja sämpylätkin näyttää herkullisilta, nam! Omppu näköjään taipuu moneksi. :)

    VastaaPoista
  6. Itse olen laittanut omenaa lähestulkoon kaikenlaisiin liharuokiin, sopii varsinkin patoihin todella hyvin. :)
    Ihana blogi, jonka käyn tarkistamassa päivittäin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna, oot ihana :) Täytyykin kokeilla omppua monipuolisemmin liharuokiin ja -patoihin!

      Poista
  7. Mä olen kyllä niin kateellinen tuosta teidän omenasadosta! Vaikka onhan se varmasti työlästäkin, mutta sellaista herkullisen työlästä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, älä ole kateellinen...aika työlästä on. Meille tulee tällä hetkellä yksi kori/päivä, myöhemmin syksyllä 2 koria/päivä. Jos joka päivä ei jotain suurempaa säilö, niin hukutaan omppuihin ;) Mahtaisitko muuten asua lähellä, täältä näitä sais!?

      Poista
  8. Mäkin olen niiiiin kateellinen tuosta teidän omppusadosta! täytyykin kyllä noita omenasämpylöitä kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, että asut aika kaukana, täältä sais hakea vaikka kuinka paljon :)

      Poista
  9. Tosi kiva idea laittaa sämpylöihinkin noita omenoita! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.
    p.s toinen jolla on liikaa omenoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, jos teilläkin omppuja on riittämiin :) Mä en edes muista mitä me ennen syksyisin tehtiin, kun ei ollut 25 satoisaa omenapuuta, mutta sen muistan, ettei ainakaan tällä tavalla säilötty joka ilta ;D Ja osataan me jo tänä syksynä ehkä vähän paremmin pyörittää tätä omenashowta, kun on jo yksi vuosi kokemusta :)

      Poista
  10. Idealle peukutuksia myös minulta. Meiltä ei tosin tänäkään vuonna tule omenoita näissä määrin, mutta jos nyt yksi piirakka saadaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta se yksikin piirakka on varmaan supermaukas :)

      Poista