18. huhtikuuta 2013

Ohrasämpylät

Laitetaanpa herkkusämpyläresepti muistiin! Resepti löytyi Andalusian auringossa-blogista ja kuulosti niin kivalta, että oli pakko kokeilla omaa versiota. Alkuperäinen taikina on tehty piimään, joten jonkun verran jouduin reseptiä muuttamaan pikku-neidin maitoallergian vuoksi. Maidottomanakin tuli niin hyviä, että neidin kanssa huokailtiin makkarasoppalounaslautasen ja sämpylälautasen äärellä yhteen ääneen "III-HAA-NAA"!

Ohrasämpylät 12 kpl

2,5 dl vettä
2,5 dl riisimaitoa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
4 dl täysjyväohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä nesteet kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva ja sokeri. Lisää muutama desi jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja loput jauhot. Vaivaa tasaiseksi, joustavaksi taikinaksi ja anna kohota tunti kevyesti öljytyssä kulhossa.

Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota noin puoli tuntia, voitele vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 180-200 asteessa 25-35 minuuttia.

Neidin lemppari on sämpylän rapsakka pohja, mutta kyllä se päällinenkin uppoaa heti pohjan jälkeen :)

Maistuvaa torstaita!

12 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Täällä myös allergisen naperon kanssa heilutaan riisimaidolla. Hyvältä kuulostaa ja näyttää, meillä leivotaan huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset tuonne alkuperäisen reseptin lähteille!

      Resepti pääsi meillä kokeiluun, kun siinä on kuitenkin puolet ohraa. Neiti saa vatsanväänteitä liiasta vehnästä ja suuressa osassa vaaleita leipiä tuntuu olevan kuitenkin valtaosa vehnää. Riisimaitoa meilläkin kuluu...kauramaitokin varmaan sopisi reseptiin tai joku muu vastaava. Neiti saa vaihtelevasti oireita myös soijasta ja esim. mantelista, joten niistä valmistetut maidot ovat nounou-listalla :)

      Hauskaa leipomishetkeä huomiselle!

      Poista
  2. Herkullinen resepti ja niin tutunnäköinen lautanen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkusämpylöitä juu :) Lautanen on yksi mun lemppareista, vanhaa Arabiaa <3

      Poista
  3. Rapsakat leivän kuoret on parasta! Talvessa onkin se hyvä puoli, että tulee lämmitettyä leivinuuniakin ja jos jaksaa olla ahkera (mitä kyllä ruuanlaitossa harvemmin olen), niin voi pyöräyttää sämpylät ja niistä tulee maailman ihaninkuoriset! Hyvän näköiset ja kuuloiset sämpylät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun meillä olisi leivinuuni <3 Tai olisi edes puuhella keittiössä! Rempan yhteydessä hekä vuoden päästä palautetaan kaakelinen hella keittiöön mutta siihen tulee kai kyykkyuuni eikä mulla ole kyllä harmainta aavistusta pystyykö siinä kypsentämään mitään.

      Samaa mieltä, rapsakat kuoret on parasta <3

      Poista
  4. voi ihanata - minähän ihan vallan liikutun :-) kauniita sämpylöitä on teillä tullut :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä reseptistä! Näitä tehdään uudestaankin ja aika pian, koska kaikki meni jo ;)

      Poista
  5. Nams, kokeilempa näitäkin. Blogistasi löytää aina kaikkea kivaa ja hyödyllistä :) Olen tehnyt leipomuksia jo useamman viikon gluteenittomana. Täytyy testailla miten onnistuu nämä täysjyväkaurajauhoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vain :) Kiva, että löydät täältä kivoja ja hyödyllisiä juttuja!

      Poista
  6. Rakastan kotitekoisia sämpylöitä, meidän lempparit ovat porkkanasämpylät, joissa on paljon leseitä yms..joukossa, vähän mitä kaapista löytyy...;D

    Herkullisen näköistä, herahti vesi kielelelle:)
    Tulehan poikkeamaan:)

    VastaaPoista
  7. Onpa hyvän näköisiä sämpylöitä :). Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista