30. kesäkuuta 2013

Lähivihanneksia

Meidän kylällä on arkipäivisin vihanneskärry, johon tuodaan joka aamu tuoreet tuotteet lähituottajalta sesongin mukaan.

Ihan mahtava juttu meidän mielestä! Tarkoitus olisi hakea kärryltä kasvikset viikottain, kun ovat ihan sopivan vaunulenkin päässä. Lisäksi pienen pienellä kyläaukiolla on muutamana aamupäivänä viikossa kaksi herttaista mummelia myymässä oman puutarhan ja metsän satoa, mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa ja sieniä <3

Aika näyttää nautitaanko kärryn ja mummeleiden antimista koko kesä, vai saadaanko satoa omistakin viljelmistä. Omassa puutarhassa on nyt perunaa, maa-artisokkaa, kesäkurpitsaa ja mansikkaa (ja tietysti nuo marjapensaat ja hedelmäpuut). Vitriinissä on tällä kertaa erilaisia tomaatteja.

Omia tai muualta läheltä, herkullinen kesä joka tapauksessa edessä :) Ja tiedoksi vain, että loppukesästä ja syksystä tulee taas omenantäyteinen. Voihan...me ollaan taas lirissä!

Mistä teidän muiden kesäherkut tulee, omasta puutarhasta, torilta vai kaupasta?

21 kommenttia:

  1. Aika hyvännäköisiä pottuja on paprupussissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän näköisiä ja makuisia, kaikki meni jo ;)

      Poista
  2. Aivan mahtava idea - tuommoista kaivattaisiin meidänkin kylälle =) Meidän k-kauppa on keskittynyt lähituottajien tuotteisiin ja vihannestiski notkuu paikallisten viljelijöiden chilejä, parsoja, kurkkuja ja ties mitä herkkuja. Se on evästänyt meitä oman kasvimaan antimien jatkoksi =) Välillä toki haetaan lähitilaltakin esim kirsikkatomaatteja pussillinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea mun mielestä myös! Täytyykin ihan katsoa meidän lähikaupassa, mistä heidän hyllyynsä tavara tulee, jos teilläkin on noin runsas valikoima läheltä tulevia :)

      Poista
  3. Ihana juttu tuo vihanneskärry. Meidän herkut tulee aika pitkälti omasta kasvimaasta ja kasvihuoneesta, vihdoin on päästy siihen onnelliseen tilanteeseen. Tai no, tomaatteja ostin tänään vielä kaupasta, mutta taisivat olla kesän viimeiset, meinaan kasvihuoneessa punertaa siihen malliin, että kohta niitä saa oikein kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanalta kuulostaa teidän oma sato! Se on kyllä mahtavaa, kun voi ihan itse kasvattaa. Mulla on nyt kokeilussa kesäkurpitsa ja ensi kesänä haluan kokeilla avomaankurkkua. Helpot ja herkulliset on meillä suosiossa ;)

      Poista
  4. Meillä herkut tulee omasta puutarhasta ja kaupasta, torille en pääse töiden takia. Tänä kesänä on nautittu jo oman maan antimia kurkuista, mansikoista ja perunoista ja yrteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torilla ei mekään päästä, kuin viikonloppuisin. On sen verran pitkän matkan päässä, ettei vaunuilla jaksa mennä ja julkiset kulkuvälineet on niin heikot, että taksilla olisi mentävä :/ Viikonloppuisin, kun on isäntä (ja auto) kotona, niin torille on kiva poiketa!

      Poista
  5. Vihanneskärry kuulostaa aivan mahtavalta idealta! Mikäs sen kivempaa, kuin saada kesän herkut suoraan pieniltä tuottajilta ruokapöytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä jos täällä olisi sellainen luomu/lähilaatikko-systeemi, vai mikä se nyt olikaan, niin se vasta olisikin huippua! Mutta hyvä näinkin tietysti :)

      Poista
  6. Valitettavasti kaupasta.
    Ei ole omaa kasvimaata eika ole sieni-ja marjametsia tassa maassa....
    Kesalomalla nautin noukkia perunoita,kurpitsaa ja mausteita isani kasvimaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, kun siellä teillä päin ei ole tällaisia mahdollisuuksia! Onneksi on kesäloma Suomessa ja pääsee silloin kasvimaallekin :)

      Poista
  7. Kivoja kuvia jälleen :) Me korjaamme satoa Muonamiehen mökin kasvimaalta, josta tulee vaikka mitä - perunaa, porkkanaa, sipulia, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaatteja, lipstikkaa, retiisiä, tilliä, persiljaa, herneitä, mansikkaa, salaatteja... Huh. Ison kasvimaan hoidossa on melkoinen homma! Etenkin näin kesähelteillä. Olen suosiolla keskittynyt omalla rivitalopihalla vain koristekasvien kasvatukseen ja ihailuun, niitä ei tarvitse niin paljon hoivailla ;) Myös meidän lähi-K-kaupasta saa onneksi kivasti lähialueiden tuotteita, joita yritän suosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No johan teillä on vaikka mitä herkkuja! Hommaakin siinä tietysti on mutta onneksi ihan mukavaa sellaista :)

      Poista
  8. Pitäsköhän sun viritellä omenakärryt mummojen viekkuun syksyksi ;) ..Mä olen raskausaikanani vain yhden himon orja--TOMAATIT <3 miten ne tuoksuukin niin hyvältä..niitä on ONNEKSI tulossa pian omista taimista..samoin kuin chilejä ja paprikoita(,joita pahoin pelkään..etten pääse itse "nauttimaan"ollenkaan--eivät sovi omalle mahalle--tuskin vauvan mahaankaan) Pinaattia,herneitä, mansikoita, yrttejä ja kesäkurpitsoita odottelen omalta pihalta. Suunnitelmat kasvulavoille oli kovat--mutta lavat sain vasta viikko sitten ja taitaa olla myöhäistä ENÄÄ haaveilla porkkanoista ym.herkuista. Mutta nautitaan hyvällä omalla tunnolla muiden kasvattamista sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanalta kuulostaa teidän herkut ja ehtii ne lavat sitten ensi kesänäkin täyttää!

      Mun tosiaan pitäis majoittua niiden mummelien viereen. Harmi vaan, että asutaan seudulla, jossa jokaisella tuntuu olevan omat 25 omenapuuta taakkanaan...ei oikein omput mene kaupaksi. Hurjan isolta sadolta taas näyttää, pitänee laittaa tänne blogiinkin ilmoitus, kun meidät saa käydä pelastamassa omppumerestä :D

      Poista
  9. Voi, oispa täälläkin vihanneskärryjä tai edes kaupassa selkeämmin lähiruokaa! Onneksi parinviikon päästä saan hieman tuntumaa poimimiseen, kun lupasin marjojen keräysavuksi poikaystävän äidin siirtolapuutarhamökillle (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pääset poiminta-avuksi siirtolapuutarhaan! Siellä on varmasti mukavaa :)

      Poista
  10. Pääosin kaupasta, jossa kyllä kesäisin on lähialueen tuottajilta tomaatit ym. Omasta maasta ja torilta. Meidän kotimme lähistöllä on 2 isoa puutarhaa, jotka molemmat torilla myyvät ja myös kauppojen hyllyiltä heidän tuotteitaan löytää. Harmi, ettei heillä ole myyntiä puutarhalla lainkaan, olisi kotimatkan varrella ja varmasti tulisi käytyä säännöllisesti.

    Mistä tuollaisia paperipusseja olet löytänyt? Juuri mietin tänään, että mistähän sellaisia saisi.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olisi kyllä näppärää, jos ohikulkumatkalla voisi aina poiketa jotain hakemassa!

      Paperipussi tuli pottujen mukana :) Yhtään en osaa sanoa mistä moisia saisi, kivan näköisiä kyllä ovat :)

      Poista
  11. 'Jouduin' minäkin blogilistan kautta sattumalta sivuillesi, ja kylläpä oli mukava ylläri:) Kauniit sivut sinulla ja paljon ihania kukkakuvia :) Olen samanhenkinen ja saan elää minäkin ihanalla Pihlajakummulla 'pikkukartanossa', joten voin kuvitella 'onnelasi' auvon. Mukavaa kesän jatkoa sinulle keralla perheesi, 'palaillaan'...

    VastaaPoista