5. elokuuta 2015

Miten kuvaan

Multa kysellään aika usein kuvauskalustoon ja muuten kuvaamiseen liittyviä kysymyksiä. Ja kun viimeksi eilen sain kysymyksen, niin ajattelin kirjoittaa kuvaamisesta vähän. Siis omasta kuvaamisestani, enhän muusta edes osaisi kirjoittaa :)

Kalusto on mielestäni kuvaamisessa ehkä kaikkein vähäpätöisin seikka mutta, koska sitä kysytään usein, niin kerron senkin tässä samalla. Kuvaan Canonin 6D-rungolla ja käytössäni on kolme objektiivia. Canonin 50mm f1.4 on palvellut jo vuosia ja se oli pitkään myös ainut linssini. Sillä kuvaan lähes poikkeuksetta sisustuskuvat ja arkikuvat. Sen lisäksi mulla on vajaan vuoden ollut Canonin 100mm f2.8 L makro, jolla kuvaan paljon kukkakuvia ulkona ja lisäksi suurimman osan henkilökuvista. Viimeisimpänä olen hankkinut Sigman 35mm f1.4 Art linssin, jota käytän vain laajempien sisustuskuvien ottamiseen. Mun kuvauksessa tärkeintä on linssin valovoimaisuus eli aukon koko, eli (omalta osaltaan) f-luku. Pidän kuvista, jossa syväterävyys on pieni, eli esim. kuvan taka-ala jää reippaasti sumeaksi. Sen saa suurelta osin aikaan pienellä f-luvulla.

Mutta tosiaan kalusto ei ole mielestäni hyvien kuvien tae, vaan sitäkin tärkeämpää on valaistus, kuvakulmat, sommittelu ja näkemys. Itse pidän siitä, että kuvissa on etu-, keski-, ja taka-alalla jotain, eli kerroksia. Pidän myös siitä, että kuvan kohde ei ole keskellä kuvaa, vaan kuvassa näkyy esim. liikkeen suunta. Pidän hyvin tiukoista rajauksista, kun taas toisaalta pidän hyvin väljästä ja simppelistä kuvasta ja runsaasta tyhjästä tilasta kuvassa. Otan mielelläni kuvat samalta tasolta, missä kuvan kohde on. Kuvaan paljon enemmän maan tasossa, kuin suorilla jaloilla seisten. Ruokakuvat ovat tässä poikkeus, ne kuvaan mielelläni ylhäältä päin. Ja valaistus, se on ehkä kaikista tärkein mulle, sitä kun ei pysty muuttamaan, kun kaikista mieluiten kuvaan luonnonvalossa. Ja manuaalisäädöillä pitää kuvata! Mun kamera ei tiedä valmiilla asetuksilla millaisen kuvan haluan, joten säädän ISOn, f-luvun ja suljinajan aina itse. Ne oppii kyllä, kun niitä vain alkaa käyttämään ja kokeilemaan! Niin mäkin olen oppinut, kokeilemalla :)

Tänäpäivänä myös kuvien jälkikäsittelyä tehdään paljon ja teen sitä itsekin jonkin verran. Ihannetilanne on se, ettei tarvitsisi tehdä mitään, vaan kuva olisi valmis jo kuvattaessa. Kun kuvakulma, rajaus, sommittelu, kameran säädöt ja valaistus ovat kodillaan, mitään ei välttämättä tarvitsekaan tehdä.

Eilen oli kaikki kohdillaan enkä tehnyt kuvilleni juuri mitään. Kuvasin nämä kuvat kaukolaukaisemella jalustalla. Kamera oli kasvojeni kanssa samalla korkeudella ja kuvasin suoraan vastavaloon, eli aurinko oli jo matalalla pääni takana. Kuvat on otettu 100mm linssillä. Seuraavassa ovat kuvat arvoineen ennen ja jälkeen kuvan käsittelyn :)

Kuten kuvista näkyy, olen lisännyt niihin vähän lämpöä ja valoa. That´s it. Ja otsarypyn suoristin :)
ennenIMG_3990
ISO 320, f 2.8, suljinaika 1/4000.
IMG_3990

ennenIMG_4050
ISO 320, f 2,8, suljinaika 1/1250.
IMG_4050

ennenIMG_4044
ISO 320, f 2.8, suljinaika 1/3200.
IMG_4044

Toivottavasti tämä vastasi niihin kysymyksiin, joita ainakin muutamilla teistä on ollut. Ja saa tietysti kysyä lisääkin :)

Kiitos vielä tuhannesti teille kaikille eiliseen kommentoineille <3 Suuri kiitos <3

22 kommenttia:

 1. Kiitti., hyvä postaus! Hyviä vinkkejä ja ohjeita kuvaukseen : ) Oonkin miettinyt, mikä olisi hyvä obsku henkilökuvaukseen ja näköjään toi makro ainakin toimii loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse tykännyt tosi kovin tuosta makrosta, kun se sopii niin loistavasti tietysti makrokuvaukseen mutta myös muuhun.

   Vinkit olivat lähinnä mun kuvaamisen teknisempää analysointia :) Kuvaamisesta voisi kirjoittaa kyllä vaikka kuinka paljon, on aiheena aika moniulotteinen!

   Poista
 2. Kiitos myös täältä, tosi hyvä postaus ja nuo suljinajat ja f-arvot ovat mielenkiintoisia, samoin ISOt, näistä voi aina oppia itsekin! Ihan loistavaa, että jaat näitä meille lukijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, kiva jos tästä sai asiaa irti :) Näissä kuvissa olisi tietysti toiminut toisenlaisetkin säädöt ihan hyvin, ISOn olisi voinut tiputtaa vaikka 100, jolloin suljinaikaakin olisi voinut hiukan pidentää. Tällä kertaa nyt näin :) Kokeilemalla siis vaan eteen päin :)

   Poista
 3. Kiitos! Tässä oli hyvä postaus. Sinulla on juuri nuo objektiivit, mitkä haluaisin :) Minulla on muutama objektiivi, mutta 50mm on oikeastaan ainoa millä kuvaan niistä. Ja samaa mieltä, manuaalia vain pitää opetella, sillä sen oppii, ei suoraan ohjekirjasta oppimalla. Itse osaan sillä kuvata, mutta näkemystä puuttuu, sillä olen niin hirveän tarkka, hylkään monesti ne "epäonnistuneet" kuvat vaikka ne olisi niitä taiteellisimpia :D Todella kauniita nämä sinun kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin Jaana, olen itsekin tosi tarkka kuvista. Näen kuvan jo valmiiksi päässäni ja jos sen sellaisena saan tallennettua, niin muut versiot harvemmin kelpaavat vaikka hienoja olisivatkin :D

   Kuvaamisen iloa sinulle :)

   Poista
 4. Valokuvaus on kyllä yksi taiteen lajeista ja kuvattavan ja kuvaajan välinen yhteisen symbioosin on pelattava hyvin yhteen....
  voi kuinka kauniita kuvia oletkaan napsinut itsestäsi ..?kuvista välittyy tunne,herkkyys,yhteys luontoon ja aitous....oikealla olalla olet...TSEMPPIÄ opiskeluun...☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on juuri noin, kuin sanoit, että kuvattavan ja kuvaajan on päästävä toisiaan lähelle! Näissä kuvissa se oli aika helppoa, kun olin itse molemmissa rooleissa :D

   Kiitos sinulle, tuntuu tosiaan siltä, että oikealla tiellä ollaan :)

   Poista
 5. Kiitos näistä tiedoista! Valokuvaus vaatii harjoittelua ja harjoittelua. Mutta se on niin mielenkiintoista ja koskaan ei tule valmiiksi, aina löytyy uutta.
  Mulla on ollut toi 50 mm linssi jo vuosia, kun sitä monet hyvät valokuvaajat niin kehuvat. Mutta mä oon ollu niin laiska sen käytön opettelussa. Täytyykin ottaa itseään niskasta kiinni....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina löytyy uutta ja aina voi kehittyä, juuri niin! Ja kuvaamisessa huomaa tosi hyvin oman edistymisensä, mikäs sen palkitsevampaa :)

   Treeni-iloa 50mm kanssa :)

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus ja kauniita kuvia! Lisäkysymys: mitä ohjelmaa käytät jälkikäsittelyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käytän jälkikäsittelyssä Lightroomia ja Photoshopia.

   Poista
 7. Nämä jutut kiinnostavat aina! :-)
  Ja sun kuvat... _aina_ niin täydellisiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostaa :) Kiitos skribentti <3

   Poista
 8. Kiitos tästä! Minä olen huono muistamaan f-lukuun ja suljinaikaan liittyviä asioita ja menen aika vähän intuition mukaan (kuvaan kuitenkin noin 10 000 kuvaa vuodessa ja kuviani on ollut työkäytössäkin, mutta silti...). Sinä osasit kertoa näistä selkeästi!

  Kauniita kuvia, hyvä valo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Kiva, jos selitykseni oli selkeä :)

   Poista
 9. Halusin vain sanoa, että nykyään niin harvakseltaan ehdin blogeihin - mutta täällä käyn aina fiilistelemässä. Blogisi on niiiin ihana! Kuvaat niin hyvin, että en ihmettele haluavasi opiskella alaa ja kun kerroit rakastavasi kuvausta - se todellakin välittyy näistä kuvista.

  Itsellä ei ole kun yksi ainoa objektiivi - se joka tuli kamerani mukana vuosia sitten! Koskaan ei ole ollut sitä "ylimääräistä" satasta tai edes kahta mitä satsata lisä objektiiveihin tai en edes käsittele kuviani kun vaan MacBookin omalla ohjelmalla hiukan. Haaveilen objektiiveista ja photoshopista. Mutta toikin fotari vaatisi toimivamman (lue uudemman) koneen kun mitä mun pian 7v. MacBook ;)
  Joskus olen pohtinut bloggaamisen lopettamista koska en vaan pysy muiden bloggareiden perässä kun katsoo kuvia, kuvat ovat melkein jokaisella blogissa nykyään niin hyviä, että ne on verrattavissa ammattilaisen ottamiin. Kalustot on kohdillaan. Ystäväni tosin totesi, että se ei kuule ole kamerasta kiinni. Niin sitten arvostan hänen mielipidettään ja päätinkin jatkaa ! :)))))

  Mukavaa lämmintä elokuuta sinne omenatarhaan <3
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla sinusta Niina! Sama juttu, en nykyään juurikaan blogeissa ehdi piipahtamaan mutta nyt kyllä klikkailen itseni heti taas teille :) Ja olen samaa mieltä ystäväsi kanssa, ettei se ole kamerasta kiinni, vaan ennemminkin siitä, joka sitä pitelee :) Joten ei muuta, kuin kuvaamaan vaan :)

   Kiitos samoin, mukavaa elokuuta teillekin <3

   Poista
 10. Thank you for those beautiful pictures Anna.

  VastaaPoista