25. huhtikuuta 2017

Tv-huoneessa

RG7A3441
Ajattelin esitellä teille yhden huoneen, kuvien rajauksella sen enempää totuutta kaunistelematta (joku varmasti järkyttyy ja heille en suosittele 120 vuotta vanhan ison rakennuksen ostamista ;)).

Eli tervetuloa meidän tv-huoneeseen, seurusteluhuone se voisi olla ehkä toiselta nimeltään. Huone on asuintilojemme pienin, 18 neliötä ja se on koulun laajennusosaa, joka on rakennettu 1920-luvulla. Huone on alunperin ollut osa opettajan asuntoa, opettajan makuuhuone jos tarkkoja ollaan.
RG7A3442
Tämä on se asuinhuone, josta hyvin suurella todennäköisyydellä tulemme aloittamaan asuintilojen remontoinnin. Tämä sen vuoksi, että tässä huoneessa on vanha uuninpaikka vielä jäljellä ja toiveena olisi saada ensimmäinen uuni palautettua jo ensi talveen mennessä. Kaikki uunit on siis purettu 60-luvulla ja suurimmaksi osaksi myös hormit ja piiput on kaikki vedetty alas. Tässä kohtaa on todennäköisesti ollut pönttöuuni ja sellaista tähän on tarkoitus saada myös palautettua.
RG7A3456
Käynti eteiseen.
RG7A3453
Näkymä sohvalta saliin.
RG7A3446
Eteisen suunnalta ikkunaan päin.
RG7A3455
Tähän mennessä olemme poistaneet katosta haltex-levyt, seiniltä kipsilevyt ja lattialta yhden kerroksen muovimattoa ja sen alla olleen puukuitulevyn. Katosta paljastui kaunis vanha paneeli, seinistä vanhaa pinkopahvia tapetteineen ja lattiasta 60-luvun linoleumia.
RG7A3459
60-luvun linoleumin jätimme vielä paikoilleen. Linoleumin alla on ohut puukuitulevy, jonka alta paljastuu alkuperäinen lankkulattia, noin 12cm leveää lankkua. Lattia on valitettavasti sivelty 60-luvulla asbestia sisältävällä tasoitteella (kuten muissakin asuinhuoneissa), joten linoleum saa tässä kohtaa pysyä.

Työjärjestys tälle huoneelle tulee alkamaan uunin palautuksella. Hormin kuntoa emme tosin ole päässeet vielä arvioimaan. Toivon mukaan 60-luvulta lähtien poissa käytöstä ollut hormi vaatisi vain slammausta tai muuta vastaavaa. Pahimmassa tapauksessa hormi on tuhannen säpäleinä. Uunin palauttamisen jälkeen lattialankut on tarkoitus nostaa ylös, sillä alapohjaan pitää lisätä eristettä vanhojen ja painuneiden eristeiden lisäksi/tilalle. Alapohjan pitäisi olla hyvässä kunnossa sen perusteella, mitä alapohjasta käsin on pystynyt arvioimaan. Alapohjaa toki uusitaan, jos sille on tarvetta. Lattialankut pitää tietysti putsata asbestitasoitteesta (asbestipurkufirman toimesta) ja myös maalit tullaan todennäköisesti poistamaan. Tällä hetkellä haaveilen suopakuuratuista lattioista mutta katsotaan mitä ajatuksia on siinä kohtaa, kun päästään sinne asti. Kun lattia saadaan takaisin paikkaansa on seinien vuoro. Vanhat, repeytyneet pinkopahvit on tarkoitus paikata ja huoneeseen tulee suht tumma tapetti, kuten siinä tapettikerrosten tutkailun perusteella on alunperin ollutkin. Tässä linkki tämän hetken tapettivaihtoehtoon. Katto on kaunista vanhaa helmipaneelia, joten sille ei tarvitse tehdä muuta, kuin korkeintaan maalata.

Tällä hetkellä siis mennään näiden elämää nähneiden pintojen kanssa. Toivon, että uuni saataisiin ensi talveksi mutta muulle tämän huoneen remontille en uskalla miettiä aikataulua. Meillä on nimittäin noin 50 neliöisen studion lattia työn alla tänä kesänä (siinä ei onneksi ole asbestia). Siellä pitää uusia osa alapohjaa, eristeet pitää uusia ja lattialankut puhdistaa. Ja sitten olisi vähän hommaa myös seinien kanssa. Meidän aikatauluilla veikkaan, että saadaan aika kevyesti koko kesä ja syksy menemään studion kanssa, kun muutakin elämää ja askaretta on. Mutta hiljalleen sitten sen jälkeen tähänkin huoneeseen päästään, ellei jotain yllätyksiä ehdi tällä välin ilmaatua :)
4K7A3466
Ja laitetaanpa muutama kuva vielä kesältä, kun käyntiin koulua katsomassa. Kun saimme tammikuussa avaimet, niin tavaraa oli aika lailla tämä sama määrä eli myös koulun vanhojen tavaroiden läpikäynti on vienyt aika paljon aikaa eikä kaikkia olla vieläkään ehditty käymään läpi.

Levyseinät näyttävät kuvissa aika hyviltä mutta levyt eivät ole meitä varten eikä meidän mielestä myöskään vanhoja taloja varten, joten me viihdymme paremmin vanhojen pinkopahvien ympäröimänä :) Myös akustiikka parani huomattavasti levyjen poiston jälkeen. Vaikka huone onkin suht pieni, niin korkea huonekorkeus saa äänet kaikumaan aika tavalla.
4K7A3465
Sellaista pientä pintaremonttia :) Täytyy varmaan pitää ensimmäinen tauko jo ennen, kuin hommia on edes aloitettu :D

16 kommenttia:

 1. Luova tauko on tarpeen aina välillä! Te teette perusteellista työtä! Ihailen! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tavoitteena saada rakennus pysymään terveenä toiset 120 vuotta, joten tehdään asiat sen mukaisesti, että saadaan palautettua se sellaiseen tilaan, kuin se aikanaan on tehtykin. Ajatuksissa on myös saada alkuperäiset tulisijat paikoilleen ja myös huoneiden paikat, seiniä on jonkun verran siirrelty etenkin tässä opettajan asunnon kohdalla. Me ollaan vähän tällaisia vanhojen talojen halaajia :)

   Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tuija <3

   Poista
 2. Ihana paikka, Onnea uuteen kotiin!! Mykistävän kaunis, punainen sohvaryhmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia HyväMieli! Punainen sohvakalusto on muutaman vuoden tiiviin etsinnän tulos :)

   Poista
 3. Pientä laittoa vailla, siitä tulee varmasti aivan ihana huone. Nuo sohvakalusteet ovat todella hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, pientä laittoa ;) Mutta uskon myös, että huoneesta tule hieno ja tunnelmallinen. Luulen, että siitä tulee lempihuoneeni koko talossa :)

   Poista
 4. Urakkaa riittää mutta kiitos on suuri kun huone on valmis. Punaista sohvaryhmää ihastelin minäkin, upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, tekeminen ei lopu kesken! Mutta hiljalleen tehdään, onneksi ei ole mitään kiirettä asian kanssa :)

   Poista
 5. Kotoisa fiilis kun saa taas lueskella raksajuttuja :) Onko teillä jo muurari katsottuna vai muuraatteko ite? Pönttöuuni on yks "helpoimmista" varaavista tulisijoista tehä (sanoo muurarioppilas). Lykkyä tykö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ole vielä muuraria! Yksi tuttu tekijä on, joka teki vanhaan kotiin puuhellan. Täytyy myös selvittää, olisiko täällä Saaressa tekijää. Ja sitten kysyn myös sulta suosituksia :) Eli ei meillä itsellä tähän osaamista ole, Jussin olisi kyllä tarkoitus olla oppilaana samalla, nimittäin noita uuneja on alunperin ollut noin kymmenen, joten jossain kohtaa voisi itsekin kokeilla!

   Poista
 6. Olen seurannut blogiasi pari vuotta ja ihastellut suuresti. Nämä kuvat pakottivat minut ensimmäistä kertaa kommentoimaan, kotinne on niin kaunis! Nimenomaan kaikessa keskeneräisyydessään. Kontrasti kauniiden huonekalujen ja esineiden ja kaiken roson välillä on käsittämättömän kaunista. Kotinne on kuin elämä, se pikkuhiljaa muuttuu, kehittyy ja alkaa kukoistamaan teidän kanssanne. Rakkaus näkyy kaikesta. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3 Et tiedäkään miten tärkeä kommenttisi oli juuri tähän hetkeen! Ihanaa kevättä sinulle!

   Poista
 7. On teillä mahtava projekti työn alla! Omasta jo voiton puolelle selvinneenä toivottelen puuhakkaita työpaiviä ja monia makoisia päiväkahveja työn edistymistä ihastellen.
  Samalla mainostan pientä uutta tapahtumaa täällä kehä kolmosen kupeessa. Kirkonkylän kevät -tapahtumassa 20.5. (löytyy facesta tuolla nimellä) Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhat talot avaavat ovensa ja puutarhansa yleisölle. Vanhimmat taloista on rakennettu 1780-luvulla. Löytyy myös paljon tekemistä lapsille, kotieläinpiha, amerikanrautoja, kirpputoripöytiä, kahviloita ravintolapäivän kunniaksi ja ties mitä muuta. Rakennusapteekki, Maatiainen ja monia perinnetaimien myyjiä on myös paikalla. Samoin kokenut pönttöuunin muuraaja kertomassa työstään, jos sitä uunia ja hyvää tekijää olette vailla:) Me kyläläiset toivotamme kaikki tervetulleiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina! Ja miten upean kuuloinen tapahtuma! Harmi, että olen silloin kuvauskeikalla, muuten olisi kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen tapahtuma. Toivon mukaan moni muu saa tästä vinkkiä tulevaan tapahtumaan :)

   Poista
 8. Hei, luin miehelleni ääneen bloiasi. Juuri tuollaisia ihmisiä ja ahkeria uurastajia tarvitaan, hienoa että olette innokkaita, on ihanaa seurata blogiasi. Minä olen mummi ja minulla on sinun ikäisiä lapsia, mutta eihän tässä ikäää.... Kuin tässä, olen aloittanut koulun-68, muistan, miten ihanat pönttö uunit olivat ja niitä oli isossa luokassa kaksi uunia. Koulun keittäjä ja talonmies lämmittivät illalla uunit, että lasten oli lämmintä käydä koulua ja Kait oli jo sähköpattereitakin. Oikein hyvää kevättä, ahertakaa ja nauttikaa kättenne jäljistä. Muistakaa pieni lepohetki väliin, mummulaan palautumaan! Lämmöllä, seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija <3 Intoa meiltä todella riittää ja ahkeruuttakin kai olisi mutta aikaa tuntuu välillä olevan liian vähän...onneksi on koko elämä aikaa :)

   Oikein ihanaa kevättä sinulle ja läheisillesi <3

   Poista