29. marraskuuta 2011

Ikkunat

Rakastan meidän ikkunoita! Olkkarissa ja keittiössä on ikkunat kolmella vierekkäisellä lasilla, lopuissa ikkunoissa on  kaksi vierekkäistä lasia. Suurin osa on ikkunoista on kolmeruutuisia mutta kahdessa yläkerran makkarissa on kuusiruutuiset ikkunat. Lasit ovat vanhoja, sillä ne vääristävät näkymää vähän raitamaiseksi.
Kesällä meillä oli tuuletusikkunoista sisemmät ikkunat kokonaan poissa, sillä kaikissa ikkunoissa ei ole saranoita, joten ne täytyy poistaa paikaltaan, jos haluaa tuulettaa.

Ikkunat pysyvät kiinni näillä kahvoilla...

...ja -mitähän nämä ovat nimeltään-systeemeillä.  Jokainen ikkuna on yksilöllinen, toisin sanoen, raot ikkunan ja pokan välissä eivät ole ihan symmetriset. Ikkunan ja pokan välit täytetään syksyllä villalla ja päälle laitetaan ikkunateippi, liimapaperi (rakkaalla lapsella on monta nimeä :)) Ikkunateippi peittää ikkunan ja pokan välisen raon ja vähentää vetoa. Niin ja keväällä poistetaan ikkunateippi ja villat. 
Meidän ikkunat ovat pääpiirteissän näin hyvän näköisessä kunnossa, toki löytyy niitäkin, joissa maali hilseilee ja kitti lohkeilee. Mies kävi kesällä ikkunoiden entisöinti-kurssin ja taito on nyt hyppysissä. Pahimmassa kunnossa olleet ikkunat mies korjasi kesällä, tosin kaikki ikkunat ovat niin hyvässä kunnossa, että kitin ja maalin avulla korjaus onnistuu. Puuosia ei ole siis ollut tarvetta uusia. Lähes sata vuotta vanha puu on sitten kestävää, silloin kai puiden annettiin kasvaa omaa tahtiaan???!!!!

Edellisiltana mies ei muuten rakastanut meidän ikkunoita. Täällä oli hurja myrsky ja vesi tuli sisään olkkarin ikkunasta. Siis kahden ikkunan väliin, ei sentään ihan sisälle asti. Ei muuta kuin teipit ja villat sekä sisemmät ikkunat pois ja rätillä kuivaten. Ulommat ikkunat näyttävät päällisin puolin siltä, että kaikki on kunnossa. Mies siinä sitten tutki, mietti ja puntaroi ja tuli siihen tulokseen, että aivan ikkunan yläosan lasin ja pokan välinen kitti ei ole riittävä, sillä yhdestä kohtaa kävi melkoinen veto, vaikka se näytti täsmälleen samalta kuin muutkin kohdat. Nyt vain toivotaan, että kesään asti pärjätään ilman vastaavia vesisateita myrskyn kera. Täytynee alkaa pitää kirjaa näistä huomioista, jotta kesällä muistetaan, mitkä olivatkaan niitä akuutisti korjaukseen meneviä ikkunoita:)

5 kommenttia:

 1. Upeat ikkunat on teillä. Meillä ikkunat ovat vielä korjaamatta, aika paljon falskaa ja sitten tietty ulkonäkö ei ole mikään kaunis. Puuosat ikkunaruuduissa ovat vaaleansiniset, osa kyllä valkoiset, mutta niissä sitten kellertävät ikivanhat liimapaperijämät. Odotan sitä päivää kun ikkunat loistavat valkoisenaan :)

  VastaaPoista
 2. Kauniit ikkunat. Ei ihme, kyllä se myrsky löysi tiensä jokaiseen koloon ja aukkoon. Meilläkin lorisi jossain vaiheessa epäilyttävästi, kun olin jo mennyt nukkumaan, mutten jaksanut lähteä katsomaan, mistä ääni tuli.

  VastaaPoista
 3. Heidi: Pikku hiljaa hyvä tulee. Meilläkin on osa ulkoikkunoiden pokista ulkopuolelta vihreät! Talohan on valkoinen ja sinisillä kulmalaudoilla mutta alun perin se on tietojemme mukaan ollut ruskea vihreillä kulmalaudoilla. Yhtään ei tiedetä koska talo on vaihtanut väriään mutta ilman noita vihreiksi jääneitä ikkunan pokia ei edes tiedettäisi, että väri on joskus muuttunut. Nää on hauskoja merkkejä menneisyydestä:)

  Tiina: No todellakin löysi myrsky joka koloon! Tuntui, että vettä tulee vaakasuorassa ämpärillä kaataen. Reilun vuoden talossa asuessa ei ole vastaavaa käynyt kyseisen ikkunan kohdalla, joten ollaan toiveikkaita, että villat ja liimapaperi saavat nyt pysyä kevääseen asti ja sitten isäntä saakin aloittaa korjausoperaatiot:)

  VastaaPoista
 4. Ihania ovat vanhat ikkunat! Tosin viime kesänä, kun urakoin vanhan talomme 25 ulkoikkunaa (ja osasta vielä sisäikkunatkin), en kyllä yhtään rakastanut niitä... Ehkä ne taas seuraavat kymmenen vuotta kuitenkin kestävät hyvinä, ja ovat todellakin jotain ihan muuta, kuin ne muutamat jotka ollaan jouduttu rakennusteknillisistä ;) syistä vaihtamaan.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: 25 ulkoikkunaa on kyllä aika paljon, HUH minkä urakan olet tehnyt! Me pyritään siihen, että joka kesä laitetaan muutama ikkuna kuntoon, kun tuntuu, että rapistuvatkin eri vauhtia talon eri osissa. Tietysti näitä ylläreitä voi tulla tässä läjäpäin yks kaks vaan...toivottavasti ei.

  VastaaPoista