1. helmikuuta 2013

Nuts -kokemuksia

Kuukausi siten postasin pesupähkinöistä, jotka otettiin vuoden vaihteessa käyttöön meidän perheen pyykkihuollossa. Lupasin jakaa teidän kanssa kokemuksiakin, kunhan niitä vähän ennättää kertyä.

Nyt kuukauden pyykkäämisen jälkeen voin kertoa meidän jatkavan pähkinälinjalla edelleen. Pyykit ovat pesun jälkeen ihanan pehmeitä, huuhteluainetta ei tarvita (ei tosin käytetty ennenkään). Pähkinät ovat todella riittoisia, purkki oli lähes täynnä tammikuun alussa ja edelleen pesuvoimaa riittää. Luonto kiittää lempeämmästä tavasta pyykätä <3 Ja muovijätettä, joka on alkanut vaivaamaan meitä ihan hirveästi, on syntyi ainakin hivenen vähemmän (ollaan käytetty nestemäistä pesuainetta aikaisemmin).

Meillä pähkinät käytetään kahteen kertaan. Laitan koneelliseen yhteensä neljä kokonaista pähkinää. Sujautan ne kahden vaalean sukan sisään, solmin varren solmuun ja murskaan pähkinät rikki. Sukat pyykkien sekaan koneeseen ja kuivumaan narulle puhtaiden pyykkien kanssa. Toisen käytön jälkeen pähkinäroskat heitetään kompostiin.

Pyykistä tulee ainakin meidän kriteereillä puhdasta. Vaikeat tahrat, kuten tomaattikastike tai mustikka eivät irtoa vaatteesta pelkän pesupähkinän voimin, vaan olen käsitellyt tahran sappisaippualla ennen pesua, tietysti mahdollisimman nopeasti likaantumisen
jälkeen. Valkopyykin joukkoon olen käyttänyt valkaisuainetta, joka hajoaa jo pesun aikana hapeksi ja soodaksi. Pyykistä on tullut raikasta tipauttamalla huuhteluainelokeroon 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Tavallisiin vaatteisiin olen käyttänyt piparminttua ja lakanoihin laventelia ja ihanalta tuoksuvat :) Konetta pitää muistaa käyttää ajoittain kuumissa lämpötiloissa, 90 asteessa etteivät pähkinät ala tuoksua pistävälle (ja niin kyllä olisi hyvä tehdä muillakin pesuaineilla). Pähkinöissä itsessään on aika voimakas tuoksu mutta olen huomannut sen haihtuvan pikku hiljaa, kun ovat avonaisessa astiassa.  

Meillä ollaan siis tyytyväisiä edelleen kuukauden jälkeen :)

Muistinkohan nyt kaiken, mitä piti teille kertoa...

No, te kysytte sitten, jos tulee jotain muuta vielä mieleen :)

34 kommenttia:

 1. Aivan ihana ratkaisu tuo! Todella ekologinen, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Micu :) Tämä on toiminut meillä tosi hyvin ja pyykinpesustakin on tullut yhtä juhlaa, kun tietää ratkaisun vähentävän meidän perheen ympäristön kuormitusta!

   Poista
 2. Olipas rohkaiseva kokemus. Itse olen kans näitä miettinyt, mutten vielä käyttänyt. Ehkä siis kokeilen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan tosiaan oltu ihan tyytyväisiä. Olen netistä lueskellut erilaisia arvioita ja nämä ekologiset vaihtoehdot eivät ole ihan kärjessä tuon pesevyytensä kanssa. Mutta meidän tahroihin tuon sappisaippuan kanssa toimii ihan hyvin. Toki talvella vaatteet pysyvät ehkä vähän puhtaampana, kuin kesällä.

   Mutta omalta osaltani voin suositella ainakin testaamaan :)

   Poista
 3. Kiinnostavaa, kiitos tiedosta! Sappisaippua on täälläkin ehdoton, kun käsipyyhkeeseen kertyy paljon nokea ja sanomalehtimustetta, kun lämmittää taloa puilla... ilman sappisaippuaa pyyhkeisiin jää harmaa läikkä siihen missä se alun perin olikin vain vähän tummempana.
  Taidanpa ottaa pähkinät kokeiluun täälläkin! Ja tuo eteerinen öljyvinkki oli loistava, enpä ole tullut ajatelleeksi. Mulla kun niitä öljyjä on, kun laitan niitä tekemiini saippuoihin.
  Mukavaa ja rauhaisaa helmikuuta ja hyviä vointeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa testata noita pähkinöitä. Vaikkakin voin kuvitella, että sulla tulee siellä välillä hankaliakin tahroja rempatessa ja puutarhuroidessa. Mutta ainakin nyt oman kokemuksen mukaan sappisaippuan kanssa pesupähkinät toimivat ihan samaan tapaan, kuin meidän aikaisemminkin käyttämät aineet.

   Mukavaa helmikuuta sinnekin ja kiitos Saila, hyvät voinnit otetaan ilomielin vastaan <3

   Poista
 4. Kiva juttu, että jaoit täällä käyttökokemuksiasi! Pesupähkinät kiinnostavat minuakin.

  ps. mulla on blogissa menossa "ilmastoteko" kampanja + arvonta, johon ottaisin tämän sinunkin vinkkisi mielelläni vastaan!
  http://kotikolmelle.blogspot.fi/2013/01/jaakarhuperheille-koti-arvonta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin Anne jo laittamassa vinkkiä tuohon hienoon kampanjaan :)

   Juuri viimeksi Prismareissussa huomasin, että pesupähkinöitä oli tullut sinnekin pyykinpesuainehyllyyn. Sellainen mukava pieni paketti, jonka kanssa on kiva testailla vastaako omia vaatimuksia ja odotuksia :)

   Poista
 5. Mä oon vuosikausia käyttänyt pesupähkinöitä, muistaakseni eka kertaa 2006. Käytän kyllä muitakin ympäristömerkittyjä, zeoliitittomia ja fosfaatittomia jauhepesuaineita, mutta pähkinöitä on aina pyykkikaapissa. Ne vie muuten parhaiten pahat hajut pois vaatteista, siis esim. kissanpissan, varsinkin jos huuhteluainelokeroon lorauttaa kunnon tujauksen etikkaa seuraksi. Kestovaippapyykille pähkinät tuntuvat olevan ainoa, joka vie hajut mennessään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Suvi sun kokemuksia! Kestovaipoille olin suunnitellutkin niitä kokeilevani, hyvä että tehoaa niihinkin :)

   Poista
 6. Kiva lukea kokemuksia pähkinöistä! Meillä on käytössä sappisaippua ihan tavallisenkin pyykinpesuaineen kanssa (pääasiassa pikkuneidin sotkuille), mutta ehkä sitä voisi rohkaistua kokeilemaan pähkinöitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tuo sappisaippua ollut käytössä aiemminkin, onkin muuten tehokasta tavaraa juurikin noihin pikkuneitien sotkuihin ;)

   Poista
 7. Minä myös aloitin pesupähkinöiden käytön reilut viisi vuotta sitten kestovaippojen pesulla. Nykyään kaikki vaatteet pestään pähkinöillä ja tahroille tietenkin sappisaippuaa. Säästöä syntyy niin luonnossa kuin rahallisestikkin. Välillä tosin tulee ostettua vaihtelun vuoksi myös "tavallista" kaupan pesuainetta. Mutta siis olen tykännyt pesupähkinöistä minäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tytteli H oman kokemuksesi jakamisesta! Meilläkin ollaan oltu tosi tyytyväisiä ja tosiaan tuota rahallistakin säästöä varmasti tulee pidemmällä aikavälillä :)

   Poista
 8. Meillä ollaan vuosikausia pesty pyykit pesupähkinöillä, ja ollaan kyllä niihin todella tyytyväisiä. Minäkin ehdottomasti suosittelen niitä muillekin!

  VastaaPoista
 9. Oijjoi! Mahtavaa. Kaapissa ollut muutaman vuoden mutten ikinä muista kokeilla... Täytyypäs. Kiitos rohkaisevista kommenteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että rohkaistut kokeilemaan! Eikun pyykkäämään ;)

   Poista
 10. Näiden suositusten jälkeen kyllä alkaa pähkinäaika meilläkin. Ja kiva tietää että niitä saa ihan taviskaupasta.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin noita pieniä paketteja näyttäisi löytyvän ihan taviskaupasta. Suurempi paketti tulee kyllä halvemmaksi...

   Mukavaa viikonloppua sinnekin Nonna!

   Poista
 11. Itseäni aina hiukan tuohduttaa tuo pesupähkinöiden oletettu ekologisuus.. Luonnonmukaista ja myrkytöntä se on varmasti ja tänne päin maailmaa se terveellisempi vaihtoehto noiden kemikaalikimaroiden rinnalle. En vaan voi välttää ajatusta, että millä pestään sitten siellä Kiinassa ja Intiassa kun paikallisesta pesuaineesta on tullut maailmankauppaan kelpaava tuote. Meillä on täällä vedenpuhdistamot ja tarkkailut, mutta jos he siellä sitten rahan myötä siirtyvät paikallisiin kemiallisiin ja moderneihin pesumömmöihin taitaa saasteen määrä maailmassa vain lisääntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentista, mielenkiintoinen näkökulma. Itse ajattelen aika pitkälle niin, että voimme vaikuttaa omiin tekoihimme. Toki meidän kaikkien teot vaikuttavat muiden tekoihin välillisesti ja tekojen vaikutuksia on toisinaan helpompi ja toisinaan hankalampi arvuutella. Mielelläni ajattelisin niin, että pesupähkinöiden viljely ja käsittely tuovat kasvatuspaikoilleen lisää työtä ja sitä kautta lisää tuloa. Sitä, mihin palkkatuloja käytetään tuntuu minusta aika hankalalta arvioida. Se saattaa olla vaikkapa perheelle enemmän ruokaa tai mainitsemiasi moderneja pesumömmöjä.

   Toki myös pesuaineen kuljettaminen toiselta puolelta maailmaa on ympäristöä kuormittava asia. Toisaalta taas ainakin meidän perheessä pesupähkinät pienentävät kaatopaikalle menevää muovijätettä pesuainepullojen jäädessä vähemmälle. Nämä ovat aika moniulotteisia asioita, joista jokaisen on vain tehtävä oma valintansa. Hienoa, että toit ajatuksesi esille. Nyt voimme jokainen miettiä tätä asiaa vielä hiukan moniulotteisemmin :)

   Poista
 12. Hienoa! Tajusin juuri, että meillähän on näitä pähkinöitä kaapissa käyttämättömänä. Tää postaus on tosi hyvä - saa ideoita pyykinpesuun kokonaisvaltaisesti. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Liisa T. että pidit postauksesta! Nyt vaan kaapin kätköt käyttöön :)

   Poista
 13. Kiitos tästä postauksesta, taidan uskaltautua kokeilemaan. Meillä on ollut ongelmia jos jonkinmoisten aineiden kanssa, kun tuppaavat aiheuttamaan allergioita. En tiedä, miksen ole aiemmin kiinnostunut pähkinöistä. Meillä ei ole edes mitenkään erityisen likaista pyykkiä...

  Mistä näitä eteerisiä öljyjä voi ostaa? Sappisaippuaa varmaan löytyy Ruohonjuuresta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan herkkäihoisia ja allergisia, tosin paha sanoa mikä on johtunut mistäkin. Meillä kun neidillä on myös ruoka-aineallergioita ja erilaisia kokeiluja tehdään jatkuvasti. Mutta ei pesupähkinöiden myötä ainakaan ihotilanne pahentunut ole!

   Sappisaippuaa saa ruohonjuuresta kuten pesupähkinöitäkin mutta meidän Prismasta saa molempia myös. Ruohonjuuresta olen tilannut vähän suuremman määrän pähkinöitä, kun meidän nurkilla ei ole sellaista kauppaa, josta saisi vähän suuremman määrän kerralla. Eteerisiä öljyjäkin varmasti saa ruohonjuuresta ja ainakin luontaistuoteputiikeista. Öljyjä taitaa saada aika monesta paikasta, muistelisin, että meidän pikkuisessa Sokoksessakin on niitä valikoimissa.

   Tulethan Piia Anneli sitten kertomaan, jos pesupähkinöillä on vaikutuksia teidän perheen allergioihin!?

   Poista
  2. Kiitoksia lisäinformaatiosta, pitääpä pistää hankintaan. Taidan itsekin ensin ottaa tuollaisen pienemmän paketin, sillä on hyvä aloitella. Lupaan palata asiaan, kun selviää, miten meidän ihot soveltuvat näihin uusiin ihmetyksiin :)

   Poista
 14. Mä olen noita harkinnut moneen kertaan ja nyt luettuani nuo kaikki käyttökokemukset voisin ottaa nuo käyttöön ainakin vaippapyykissä. Täytyykin katsoa seuraavan kerran, olisko meidän lähimarketissa noita!

  Mulla olisi sinulle tunnustus blogissani, käypä hakemassa se halutessasi mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saska tunnustuksesta <3

   Vaippapyykkiinkin tosiaan vaikuttavat toimivilta kommenttien perusteella. Meilläkin kohta alka taas vaippapyykkirumba, joten sitä testataan täälläkin pian :)

   Poista
 15. Heippa! Minulla on blogissani sinulle kauniin blogin tunnustus, käy tsekkailemassa jos ehdit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri kiitos sinne Vanhan kaakelitakan taloon :)

   Poista
 16. Hei, mitä valkaisuainetta laitat valkopyykin joukkoon? Etsinnässä juuri tuollainen ekologinen vaihtoehto.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anu! Meillä on nyt käytössä Ecoverin Laundry bleach, muuta ei olla vielä ehditty testailla :)

   Poista
  2. Kiitos, tätä pitää kokeilla!

   Anu

   Poista