15. helmikuuta 2013

Tiskivuorossa

Meillä tiskataan käsin.

Käsin siitä syystä, ettei meillä ole
tiskikonetta :D

Tiskikone kaiketi olisi ekologisempi vaihtoehto
mutta meidän tiskari (siis se sähkökäyttöinen)
poistettiin käytöstä viime kesän alussa.

Se kone ei ollut ekologinen! Se oli niin vanha,
että vaikka yritettiin kaikki mahdolliset
elvytyskeinot, se ei vaan saanut tiskejä
tiskattua.

Ensin kone täytettiin vain puolilleen ja
puhdasta tuli. Kohta huomattiin, että kerran
tiskattu tiski ei ollutkaan enää puhdasta, eikä
toiseenkaan kertaan käytettynä. Lopulta pestiin
tiskit vielä koneen jälkeen käsin. Ei ekologista, ei
aikaa (eikä hermoja) säästävää. Niinpä heitettiin koko
kone pihalle. 

Ajateltiin, että tiskataan käsin keittiöremonttiin
asti ja täytyy sanoa, että mä (ja myös pikku-neiti,
isännän puolesta en uskalla puhua;)) ollaan ihan
tykätty käsintiskaamisesta.

Totuuden nimissä, tiskaan mielummin käsin,
kuin kyykistelen tiskikoneen äärellä :D

Mutta siis sitä tulin sanomaan, että tavallisen
tiskiaineen loputtua vaihdettiin vähän ekologisempaan
merkkiin ja olen tosi yllättynyt miten puhdasta noilla
ekotiskiaineilla saa! Toimii meillä ainakin hirmu hyvin!

Täytyypä katsoa, kuinka meillä tiskataan
keittöremontin jälkeen...pitänee yrittää laskea,
miten suuri ero ekologisuuteen tulee
käsintiskauksen ja konetiskauksen välillä...

Mulla ois muuten ihan hirveästi virtaa nyt! Tätäkö
se on se loppuraskauden virtapiikki!? Pikku-neitiä
odottaessa en tällaista kokenut ollenkaan.
Pitänee keksiä paljon jotain sohvalla tehtävää
 hommaa...bloggamista????? :D

Tässä tärkeimmät :) Kivaa viikonloppua kaikille!

16 kommenttia:

 1. Ihanat tiskit teillä!! Tosi suloiset!

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia saa tiskaamisestakin! <3 Itse en käsintiskaamisesta piittaa ollenkaan ja näin talviaikaan se olisi kauhistus, kun kädet ovat niin kuivat, että lohkeilevat ihan muutenkin. Mutta on kyllä kaunis tuo tiskiharjasi, sellaista voisin pakollisiin käsintiskattaviin testata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa, että puhtaista tiskeistä saa kauniimpia kuvia, kuin likaisista :D Likaisista ehkä mielenkiintoisempia :D Tuo ihana tiskiharja tekee tiskaamisesta kyllä huomattavasti mukavampaa :) Se on muuten ruohonjuuresta, jos et ole vielä kerennyt siellä poikkeamaan. Ja siihen saa vaihtopäitä myös :)

   Poista
 3. Ei ihania vanhoja astioita koneessa uskaltaisi pestäkään.
  Kiva meille, kun jaksat bloggailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta, ettei noita uskaltaisi koneeseen laittaakaan. Meillä tosi paljon käytetään, ihan päivittäin, näitä vanhoja posliineja. Ovat niin kauniita <3

   Poista
 4. Onpa sulla ihania tiskejä! :)
  Mitenkähän se menee tuon ekologisuuden kanssa? Kun se konehan esim. lämmittää veden ja siihen kuluu siis sähköä. Ja sitten se käyttää sitä vettä pesuohjelmaan tosi paljon ja pesuaineet ovat tärpäköitä putkille ja vesistölle.
  Mutta kun tiskaat käsin, otat sen pesuveden kerran ja peset astiat likaisuusjärjestyksessä. Ja huuhtelet ne toisessa vadissa joten sitäkään vettä ei kulu kuin se vadillinen tai ehkä kaksi. Aboutsirallaa vettä menee siis max 10L ? että eiköhän sitä mene ekologisimmissakin koneissa enemmän? Ja käsitiskissä käytetään myös hellävaraisempia aineita. Usein niistä löytyy ympäristöystävällisiä paremmin kuin konetiskiaineista.

  Me muutettiin väliaikaisesti vuokralle ja täällä ei ole tiskikonetta. Pesen siis kaiken käsin ja aluksi huuhtelin juoksevan veden alla. Kirjastossa käydessä silmiini osui joku esite sähkönkulutuksen ja ekologisten vaihtoehtojen tarkkailusta kotioloissa ja siinä kerrottiin juoksevaa vettä kuluvan 6 kertaisesti siihen nähden, että huuhtelee asiat " seisovassa vedessä" astiassa! Ensin ajattelin, että en pysty siihen koska huuhteluvesi tuntuisi likaiselta viimeisten astioiden vuorolla, mutta näin ei ole käynyt. Tulikuumaa vettä ja kunnollinen käsinpesu ennen sitä niin huuhteluvedestä vois keittää vaikka anopille kahvit. :D

  Minustakin tiskaaminen on ihan kivaa. melko terapeuttista, sanoisinko :)

  t. vakkarivieras

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa vakkarivieras :D Samaa mieltä tuosta huuhteluveden puhtaudesta :D

   Niin mäkin olen miettinyt paljon tuota ekologisuutta ja jonkun verran siitä arvioita netistä selannut (konetiski vs. käsitiski) ja suuri osa on konetiskin ekologisuuden kannalla. Olen miettinyt juuri noita juttuja, kuin säkin, vedenkulutusta, sähkönkulutusta ja pesuaineiden vaahvuuksia. Lisäksi olen miettinyt ovatko netistä löytyneet arvioit jonkun "konetiski"-tahon teettämiä.

   Meillä on yksi iso allas, jossa pestään astiat seisovassa vedessä. Vadissa (kuvassa) huuhdellaan astiat seisovassa vedessä. Molempiin riittää yksi vesi/tiskaus. Meillä tiskataan keskimäärin kaksi kertaa päivässä. Pitää varmaan ihan mitata miten paljon tuota vettä kuluu/tiskauskerta ja lämminvesivaraaja tietysti lämmittää sähköllä tuon kuuman veden. Silloin vettä kuluu pari litraa enemmän, kun pikku-neiti on apurina. Hänelle laitetaan pikkualtaaseen, jossa ei mahdu kunnolla huuhtelemaan, pohjalle vettä, jossa hän harjailee astioita. Aika monta tekijää arvioitavana tuota ekologisuutta ajatellen...

   Mutta joo, terapeuttista on ja rentouttavaa, ajatukset pysäyttävää tai letkeyttävää :) Lisäksi terveydellisesti oon huomannut, että oma refluksi on parempana vähemmän kyykistelyn ja miedompien tiskiaineiden vuoksi :) Joten voi olla, että meillä jatketaan käsitiskillä joka tapauksessa :)

   Kiva, kun tulit kommentoimaan!

   Poista
 5. Meilläkin tiskataan käsin olosuhteiden pakosta :) Joskus se kyllä nyppii, mutta kun käy toimeen, se on ihan kivaa. Ja tykkään, kun näkee työnsä tuloksen heti. Pöytä on puhdas taas hetken aikaa.

  Bloggaat ja teet käsitöitä tietysti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään kanssa tiskaamisesta ja juurikin siitä, että työn jälki näkyy heti!

   Poista
 6. Käsin tiskaaminen on niin ihanaa. Tosin siitä on aikaa kun olen kotikeittiössäni ollut ilman tiskikonetta...mutta kesäretkillä, purjehtiessa, mökeillä yms. sitä on lähinnä tästä terapeuttisesta puuhasta päässyt nautiskelemaan.
  Meillä on tätä nykyä lupausten mukaan "huippu" ekologinen Siemensin tiskari. Kone pyörähtää meillä noin kaksi kertaa viikossa ja käytämme vain ja ainoastaan ekologista pesuainetta, ensisijaisesti suosin Ecover-merkkistä, mutta nyt on vuorossa Sonett. Kumpikin jättää oikein hyvää jälkeä.
  Sinulla on niin nostalgisen kauniit astiat, että enpä tiedä raaskisinko noita edes tiskikoneeseen sujauttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniilta astioilta ruokakin maistuu paremmalta <3 Mun Pitäiskin ihan perehtyä miten paljon tai vähän nuo ekologiset tiskarit kuluttaa ja tehdä vähän laskelmia keittiöremonttia ajatellen...

   Poista
 7. Tässä linkki käsinpesun ja tiskikoneen eroihin
  http://www.valkeakoskenenergia.fi/Vinkit/Kodinenergians%C3%A4%C3%A4st%C3%B6ohjeita/Astioidenpesu/tabid/2723/Default.aspx

  Ihanat tiskit teillä tosiaankin on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä Tähtianis! Pitääkin käydä perehtymässä :)

   Poista
 8. Jo useamman vuoden käsin tiskanneena en kaipaa konetta takaisin. Lasten asuessa kotona se kuului varustukseen, oli olevinaan käteväkin. Nuoremman armeija-aikana huomasin, et koneen täyteen saaminen kesti ja hajuhaittoja rupes ilmenemään. Sitten meni vuos, et kone täytettiin vaan jos oli paljon porukkaa syömässä.

  Asuttiin sitten pari vuotta kämpässä, jossa ei konetta ollu. No astiatkin oli typistetty minimiin (eli oli pakko pestä heti käytön jälkeen). Tän kokemuksen jälkeen en uuteen kotiin konetta halunnu enää useastakaan syystä: Halusin vähentää riippuvuutta sähköstä, uudet kotitalouskoneet vaikuttaa lyhytikäisiltä, eli raha..., sitäpaitsi eihän kahden hengen talouden tiskit ole mikään määrä koneeseen laitettavaksi.
  Putkimies ihmetteli moneen kertaan, etteikö tosiaan tule tiskikonetta; kai nyt edes varaus sille laitetaan, olis helpompi lisätä jahka mieli muuttuu. No ei ole muuttunut eikä muutu.
  Muissakin asioissa olen palannut ajassa takaisinpäin. Mulla on puuhella ja pihasauna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja kommentista! Mä olen myös pohdiskellut tuota kodinkoneiden kestävyyttä ja sitäkin, että miten tiskikoneen valmistus mahtaa kuormittaa ympäristöä. Luulen, että meidän keittiöremontin koittaessa, kun vesipisteet vaihtavat paikkaa, laitetaan valmius koneelle juurikin varmuuden vuoksi. Mutta meilläkin tiskiä tulee aika vähän.

   Meilläkin on pihasauna <3 Ja keittiöremontin lähtökohtana on puuhellan palautus :)

   Poista