Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (lasiastiaan tarttuu parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä leiväksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan ja paista kannen kanssa puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
Nyt olen kahtena iltana laittanut taikinan valmiiksi ja seuraavan päivän lounaan kanssa ollaan nautittu ihanan rapeakuorista leipää <3 Alkuperäisessä ohjeessa oli kaikki jauho vehnää mutta meillä pienikin vehnän vähennys on tarpeen, joten laitoin puolet jauhoista ohraa. Ja sisko oli kertomansa mukaan onnistunut jollain ruis-vehnä-seoksellakin :) Ja jotain siemeniäkin voisi testata seassa jajaja...aah, tuoretta rosmariinia taikinaan...sitä testataan seuraavaksi :)
Maukasta viikon jatkoa! |
Onpa upea leipä! =) Muakin tuo vehnäisyys on vähän nyppinyt, mutta en ole vielä muistanut täydentää jauhovalikoimaani. Pitääkin laittaa nyt kauppalappuun: "Muista terveelliset jauhot" ;) Kurpitsansiemeniä sentään muistin ostaa ja ne ovat leivässä kyllä omaan makuuni oikein nam.
VastaaPoistaMukavaa viikon jatkoa ja tsemppiä arjen pyöritykseen :) Voi mitkä suloiset pikkuvarpaat tuolla edellisessä postauksessa... <3
Mulle ja isosiskolle ei oikein tuo vehnä sovi, joten on pakko aina vähän viilata reseptejä :) Siemenistä mekin tykätään, niitä on kokeiltava pian! Kiitos tsempistä ja mukavaa viikonloppua teillekin :)
PoistaVoi ei, kuulostaa NIIIIIN hyvältä!! Kokeilen varmasti! Kiitos <3
VastaaPoistaOn ihan järkyttävän hyvää ja vielä HELPPOA :)
Poistaoi että onkin kaunis leipä!!! tätä on pakko kokeilla!
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi kokeilemaan :)
PoistaTuoreen leivän tuoksu leijailee tänne saakka. :)
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä. Menee ehdottomasti kokeiluun. Osaan jo tehdä täydellisiä sämpylöitä ja olis kiva löytää muitakin helppoja ja hyviä leipäreseptejä. =)
VastaaPoistaTässä on ihana rapea ellei jopa kova kuori. Ja tietysti ihana pehmeä sisus :)
PoistaTätä on ihan pakko kokeilla, niin moni kehuu! Nyt vaan täytyisi ensin hankkia se pata...
VastaaPoistaNo voi pata vieköön! Tein valurautapadassa...siinä saa tehtyä muuten ihanaa karjalanpaistia...pitäiskin taas tehdä sitäkin :)
PoistaOli niin herkkua! :) Yhden desilitran vehnäjauhoa korvasin siten, että laitoin 1/2 dl ruisleseitä ja 1/2 dl ruissihtijauhoja. Seuraavaksi laitan testaukseen kurpitsansiemenet. Katsotaan, miten vähiin voi vehnän jättää ilman, että leipä ei kohoa...
VastaaPoistat. Se sisko
Kiitti oman variaation jakamisesta! Olisikin kiinnostavaa testata miten vähiin tuon vehnän voi jättää. Kaurajauhojakin vois kokeilla osaksi jauhoja, jos ja kun ei tuota ohraa voi nauttia.
PoistaTestikeittiö kehiin, hyvää tulee joka tapauksessa :)
Ihanan näköistä! :)
VastaaPoistaKiitos anonyymille :)
Poistaoi nami nami, on niin ihanan rapsakkaan näköinen leipä, herkkua :)
VastaaPoistaRapsakkaa on :) Hyvää!
PoistaHerrrrkullisen näköinen! Minkä kokoinen valurautapata?
VastaaPoistaMulla on se pieni Sarpanevan malli. Riittäneeköhän....
Mun padassa on halkaisija 24cm...siihen mahtuupi helposti :)
Poista