9. toukokuuta 2013

Niin helppo leipä...

...että onnistuu kahden lapsen äidiltäkin, jonka arki ja rutiinit ovat vielä hakusessa perheenlisäyksen vuoksi :) Siis tää on niin helppo! Resepti on nyt ollut monessakin blogissa mutta Voikukkapellon emännän innostamana oli pakko kokeilla itsekin. Enkä tietenkään pystynyt olemaan sorkkimatta tuota reseptiä vähävehnäisemmäksi, joten laitetaanpa taas tänne muistiin :)

3,5 dl täysjyväohrajauhoja
3,5-4 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (lasiastiaan tarttuu parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä leiväksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan ja paista kannen kanssa puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Nyt olen kahtena iltana laittanut taikinan valmiiksi ja seuraavan päivän lounaan kanssa ollaan nautittu ihanan rapeakuorista leipää <3 Alkuperäisessä ohjeessa oli kaikki jauho vehnää mutta meillä pienikin vehnän vähennys on tarpeen, joten laitoin puolet jauhoista ohraa. Ja sisko oli kertomansa mukaan onnistunut jollain ruis-vehnä-seoksellakin :) Ja jotain siemeniäkin voisi testata seassa jajaja...aah, tuoretta rosmariinia taikinaan...sitä testataan seuraavaksi :)

Maukasta viikon jatkoa!

19 kommenttia:

  1. Onpa upea leipä! =) Muakin tuo vehnäisyys on vähän nyppinyt, mutta en ole vielä muistanut täydentää jauhovalikoimaani. Pitääkin laittaa nyt kauppalappuun: "Muista terveelliset jauhot" ;) Kurpitsansiemeniä sentään muistin ostaa ja ne ovat leivässä kyllä omaan makuuni oikein nam.
    Mukavaa viikon jatkoa ja tsemppiä arjen pyöritykseen :) Voi mitkä suloiset pikkuvarpaat tuolla edellisessä postauksessa... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ja isosiskolle ei oikein tuo vehnä sovi, joten on pakko aina vähän viilata reseptejä :) Siemenistä mekin tykätään, niitä on kokeiltava pian! Kiitos tsempistä ja mukavaa viikonloppua teillekin :)

      Poista
  2. Voi ei, kuulostaa NIIIIIN hyvältä!! Kokeilen varmasti! Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan järkyttävän hyvää ja vielä HELPPOA :)

      Poista
  3. oi että onkin kaunis leipä!!! tätä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Tuoreen leivän tuoksu leijailee tänne saakka. :)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hyvältä. Menee ehdottomasti kokeiluun. Osaan jo tehdä täydellisiä sämpylöitä ja olis kiva löytää muitakin helppoja ja hyviä leipäreseptejä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on ihana rapea ellei jopa kova kuori. Ja tietysti ihana pehmeä sisus :)

      Poista
  6. Tätä on ihan pakko kokeilla, niin moni kehuu! Nyt vaan täytyisi ensin hankkia se pata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi pata vieköön! Tein valurautapadassa...siinä saa tehtyä muuten ihanaa karjalanpaistia...pitäiskin taas tehdä sitäkin :)

      Poista
  7. Oli niin herkkua! :) Yhden desilitran vehnäjauhoa korvasin siten, että laitoin 1/2 dl ruisleseitä ja 1/2 dl ruissihtijauhoja. Seuraavaksi laitan testaukseen kurpitsansiemenet. Katsotaan, miten vähiin voi vehnän jättää ilman, että leipä ei kohoa...
    t. Se sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti oman variaation jakamisesta! Olisikin kiinnostavaa testata miten vähiin tuon vehnän voi jättää. Kaurajauhojakin vois kokeilla osaksi jauhoja, jos ja kun ei tuota ohraa voi nauttia.

      Testikeittiö kehiin, hyvää tulee joka tapauksessa :)

      Poista
  8. Ihanan näköistä! :)

    VastaaPoista
  9. oi nami nami, on niin ihanan rapsakkaan näköinen leipä, herkkua :)

    VastaaPoista
  10. Herrrrkullisen näköinen! Minkä kokoinen valurautapata?
    Mulla on se pieni Sarpanevan malli. Riittäneeköhän....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun padassa on halkaisija 24cm...siihen mahtuupi helposti :)

      Poista