14. syyskuuta 2013

Pikkusiskon tutkiva luonne

Pikkusiskosta on tullut melkoisen tarkkaavainen, tutkiva ja ihmettelevä tapaus. Kaikki pitää nähdä ja maistaa. Ja mitään ei  todellakaan saa missata!

Neiti on tehnyt empiiristä tutkimusta muun muassa päikkäreiden optimaalisesta pituudesta niin, että saa varmasti imettyä itseensä kaiken mahdollisen kokemuksen ympäröivästä maailmasta.

Vakiintunut käytäntö onkin nyt 15 minuuttia unia, jonka kanssa jaksaa taas aika monta tuntia!

Hän on huomannut, että jos nukkuu pidempään, saattaa vahingossa nukkua vaikka 45 minuuttia tai pahimmassa tapauksessa jopa tunnin.

Mitä vähemmän nukkuu, sitä enemmän ehtii nähdä ja kokea.

Toisena tutkimuskohteena on ollut hyvän ruokailuhetken löytyminen niin, että syömisaika ei vain ole pois lattialla touhuamisesta. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että paras ruokailuaika on silloin, kuin nukkuu ja silmät on joka tapauksessa kiinni.

Toisin sanoen neiti syö nuo päikkärinsä ja yöllä noin kahden tunnin välein.

Onneksi neiti on sellainen hyväntuulinen tapaus, että jaksaa näin aika iloisena koko päivän. Illalla tosin alkaa aika kovin nälkä ja väsy kiusaamaan, mutta ketä nyt ei alkaisi kiukuttaa olla koko päivä lähes nukkumatta ja syömättä, ainakin jos ikää on reilu 4 kuukautta.

Aamupäikkäreitä neiti pystyy usein nukkumaan ilman, että syö samalla. Johtuen todennäköisesti siitä, että on juuri koko yön tankannut.

Ja minähän käytin tänään tuon hetken hyväksi ja räpsin sokkona muutaman kuvan kasteisesta nurmikosta, en siis siivonnut, vaikka edellisen postauksen perusteella siihen tarvetta olisikin :D

Jo tavaksi käyneeseen tyyliin neiti heräsi 15 minuutin kohdalla. Silmissä hiukan vielä väsyä mutta nopsaa se tuosta hälveni :)

Pliis, kertokaa mulle, että tämä on vain joku ohimenevä vaihe ja pian palataan taas edes niihin 45 minuutin päikkäreihin ja normaaliin päiväsyömiseen!?

Ja pahoittelut kaikille, joita ei nämä vauvajutut kiinnosta! Toivoisin itsekin, että postaukset olisivat välillä vähemmän elämänmakuisia, vaikka jotain sisustushuttua tai muuta :D

24 kommenttia:

 1. Ihanasti pikkusiskon uteliaisuus loistaa silmissä ja kauniisti olet onnistunut sen vangitsemaan. :) Taitava sinä ja kaunis tyttö! Sen voin luvata, että varmasti on ohimenevä vaihe, mutta se että miten pian ja millaiseksi elämä taas hetken päästä muuttuu, jää nähtäväksi. Jännittävää ja kutkuttavaa (jos siis rakastaa yllätyksiä). ;) Rutistuksia mussukoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari <3 Jännittävää ja kutkuttavaa tosiaan! Niin kai näitä vaiheita tulee ja menee, hetken vaan voisi olla tasaistakin siinä välissä!

   Rutistukset välitetty :)

   Poista
 2. Kauniita kuvia!

  Minä realistina totean, että välillä vauvaa pitää vähän opettaa oikeaan rytmiin. Että pikkuhiljaa oppisi tankkaamaan vaikka illalla sitä yötä varten.

  Tsemppiä sulle! Kyselepä neuvolassa, mitä suosittavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna! Rytmien kanssa on kyllä ollut aika hakemista, vieläkään ei oikein tunnu edes perusrytmit olevan kohdillaan. Onneksi yöt on kuitenkin useimmiten nukkumista (sen syömisen ohella), ettei pieni sentään öisin valvo. Täytyykin ottaa nuo rytmit puheeksi seuraavassa neuvolassa ensi viikolla :)

   Poista
 3. Todellinen "power nap", kirjaimellisesti! Tosin suositellaanhan sitä aikuisillekin vain ihan lyhkäisiä (15-30min) paikkäreitä, muuten on tokkurassa koko loppupäivän. Ehkä nykylapset ovat vähän turhankin edistyksellisiä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edistyksellisiä ovat ;) Niinhän se on, että vartinkin nokoset piristää kummasti vaikka pikku kakkosen aikaan :)

   Poista
 4. Luultavasti on vaihe, tosin meillä molemmat lapset on olleet melkoisia torkkujia. Olen kuullut, että joillain vanhemmilla on ollu joskus jopa tylsää, kun vauva on nukkunut tuntikaupalla. Kuulostaa kyllä melko epätodelliselta. :-O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no mä olen myös kuullut lapsista, jotka nukkuvat todellakin hyvin ja pitkään. Itse en ole juurikaan moista päässyt kokemaan, paitsi itse lapsena olin kuulemma sellainen :D Meillä kyllä molemmat tytöt ovat aika herkkä- ja lyhytunisia, että ei mulla ainakaan ole ehtinyt tylsää tulemaan :)

   Poista
 5. Lohtua en voi tarjota, meillä esikoinen nukkui noita 15 minsan päiväunia ja sitten lopetti kokonaan... Toivottavasti teillä neiti ymmärtää hieman eri tavalla nämä asiat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, aika pahalta kuulostaa! Toivottavasti tämä meidän pätkänukkuja ennemminkin pidenpää uniaikaa kokonaan lopettamisen sijaan :)

   Poista
 6. Kuulosti aika tutulta... siis meidän nuorimmaisen kohdalla! Onneksi ne päikkärit vanhemmiten pitenivät ja yösyöminenkin harveni, mutta omalla tavalla rankaa aikaahan tuo on. Oikein paljon jaksamisia sinne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuntuu tosiaan aika rankalta ajalta! Toivottavasti meillä on sama kehityssuunta päikkäreissä, kuin teidänkin pätkänukkujalla!

   Poista
 7. Vaihehan se on ja toivottavasti pian on luvassa pitempiä päiväunia ja rauhallisempia öitä! Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
 8. Kommentoin edelliseen postaukseesi pitkähkön vuodatukseni jälkeen: I feel You. Ja (valitettavasti) joudun toteamaan samoin tähänkin asiaan. Mun neljästä lapsesta kaksi on ollut "pätkänukkujia", etenkin toinen tytöistä aikalailla teidän pikkusiskon kaltaisella tavalla. Ei ollut meillä"koulutusyrityksistä" apua, mutta ajan kanssa päikkärit pitenivät alkuun siihen vajaaseen tuntiin ja myöhemmin, yli vuoden iässä päivän ainokaiset unet olivat jopa kaksi tuntia. Yöheräilyt tulivat meille myös tämän neidin kanssa tutuiksi- esikoinen oli ollut ihan "hyväuninen" tapaus. Mitään takuulla toimivaa nikksiä mulla ei valitettavasti oo. Itse olen psyykannut itseäni pahimpina valvomisaikoina juurikin silllä ajatuksella että "Tää on vain vaihe, tää loppuu joskus". Ja loppui se. Jaksamista sulle, ei ole todellakaan helppoa pyörittää perhe-elämää jatkuvassa univajeessa- tai jatkuvasti hereillä olevan vauvan kanssa. On se vauva miten suloinen tahansa kuten tuo teidän pieni <3

  http://pjapienet.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppoa ei! Mutta toivottavasti tätä univajetta kestää vähemmän aikaa, kuin esikoisella. Hänen nukkumistapansa olivat aika samankaltaisia ja valitettavasti edelleenkin on huono nukkuja. Mutta kyllä se tästä taas, hetki ja päivä kerrallaan :)

   Poista
 9. Hurmaava pikkusisko - ja mitkä kuvat! Ihailen niitä todella. Olet taitava!

  VastaaPoista
 10. Juu meilläkin juurikin tuossa 3-4kk ikäisenä ei maltellais syödä millään. Kaikki häiritsevä piti pois sulkea, rauhallinen huone ja peitto päälle, siis imetystä peiton alla on mun konsti :) Blogissani on arvonta, poikkea jos innostut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Pirjo vinkistä! Täytyykin kokeilla tuota imetystä peiton alla, kun pelkkä rauhallinen huone ei ole riittänyt!

   Poista
 11. Omalta osaltani kertomastasi on kulunut jo muutama vuosikymmen.
  Nyt tulevana viikonloppuna pääsen katsomaan tyttären tytärtä - täyttää nimittäin vuoden ja mitä olen kuullut ihmeteltävää on ja tutkittavaa OK-talon pihapiirissä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa synttäriviikonloppua sinne :) Ihmeteltävää ja tutkittavaa tosiaan löytyy tuon ikäiselle ihan mistä vain :)

   Poista
 12. Minä ainakin luen mielellään näitä vauvajuttuja :)

  Täällä nukuttiin ekat 5 kk vain puolen tunnin päiväunia, mutta sittemmin unet ovat jostain syystä pidentyneet jopa 2 tuntiin. Yöt menee samalla kaavalla näköjään kuin teillä.

  -henna.p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Henna! Voi, kun meilläkin unet pitenisivät ihan järjestäin ja pätkäunet saisi unohtaa kokonaan :) Hyviä öitä, niin sinne teille kuin tänne meillekin :)

   Poista