20. syyskuuta 2013

Talviomenat

Meidän omenatilanne on jo siinä pisteessä, että on aika aloittaa talviomenoiden poimiminen talvisäilytykseen. Syysomenoita on vielä joitain kymmeniä kiloja puissa arvioisin, että max. 100 kiloa. Ei siis juuri mitään meidän mittakaavassa.

Ollaan tänä syksynä päästy melko helpolla omppujen kanssa! Isäntä laski syksyn alussa kellarin hillokapasiteetin, joka taisi olla reilut 30 purkkia eri hilloja viime vuodelta, joten hillon tekeminen ei tuntunut ihan akuutin tarpeelliselta! Suurin osa omenoista ollaankin poimittu suoraan puista puristettavaksi, joko tuoremehuksi tai siideriä varten. Yksi siiderierä on jo pullotettu, kaksi tekeillä ja yksi olisi vielä tarkoitus tehdä pikimmiten. Lisäksi ollaan saatu omppuja menemään sukulaisille ja tuttaville sekä yhteen henkilöstöravintolaan aika isot määrät. Ja tietysti ollaan tehty sitä piirakkaa ja jonkun verran sosetta pakkaseen.

Nyt onkin jäljellä enää talviomenat, joita alkaa putoilla maahan sitä tahtia, että on viisaampaa poimia puut mahdollisimman pian.

Meillä on 6 talviomenapuuta, joista osa poimitaan säilytykseen, osa tuputetaan mun siskolle ja veljelle (tiedoksi asianomaisille!) ja osa puristetaan vielä mehuksi.

Multa kysellään aika paljon omenajuttuja, joten ajattelin kertoa nyt ihan kaikille kiinnostuneille kuinka meidän talviomenat säilötään :)

Talviomenat kannattaa poimia suoraan puusta, sillä maahan pudotessaan omput saavat kolhun, mikä heikentää säilyvyyttä. Me poimitaan omenat puisiin "luumulaatikoihin" (sellaisia puulaatikoita, joissa tuodaan luumut kauppojen hedelmäosastolle), joihin mahtuu kaksi kerrosta omenaa päällekäin. Laatikoita säilytetään kylmällä kuistilla pakkasiin asti ja sen jälkeen ne nostetaan eteiseen, mikä pysyy talvella noin kymmenessä asteessa. Talviomenat kypsyvät vielä varastoinnin aikana, joten poimittaessa ne ovat vielä melkoisen kovia.

Omenalaatikot vuorataan sanomalehdillä ja samoin omenakerrosten väliin ja päälle laitetaan sanomalehdet. Laatikot käydään 1-2 viikon välein läpi ja samalla poistetaan huonot omenat.

Meillä on useampaa talviomenaa, joista Åkerö säilyy noin jouluun asti ja kuvissa esiintyvä punamaltoinen omena, joka on aikaisempina vuosina säilynyt jopa maaliskuulle. Parasta talviomenissa on huumaava omenan tuoksu, joka leviää kuistille ja eteiseen <3 Toiseksi parasta on syödä oman pihan omppuja melkein koko talvi...ja sitten tietysti se piirakka :)

Miten ihmeessä onkin taas perjantai!? Meillä viikonloppusuunnitelmissa talviomenoiden poimimista ja uuden kiukaan asennusta pihasaunaan (vanhassa oli takaseinä palanut puhki) sekä kaikkea muuta kivaa pihapuuhaa :) Mukavaa syksyistä viikonloppua!

18 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä ja vau noita omenamääriä. Meidän hedelmätarha on vasta muutaman vuoden vanha, mutta oi kuinka odotan että ne tuottavat satoa kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokunen vuosi siihen menee, että kunnon satoa tulee mutta on se sen odottamisen arvoista! :)

      Poista
  2. Hei minua kiinnostaisi millä reseptillä ja nikseillä teette siideriä? Olisi yksi pullottava Antanovka täynnä talviomenaa, ja hillo ja mehukiintiö alkaa olla täyteen ladattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti löytyy täältä: http://aamuomenatarhassa.blogspot.fi/2012/09/omenasiideri.html

      Ja talviomenasta saa tosi hyvin mehua, josta siideri tehdään, eli sen puolesta varmaan sopisi hyvin siideritarkoitukseen :)

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Vau mikä määrä omenoita! Odotan kvasti, että meidän puut rupeaa tuottamaan kunnolla satoa. Tällä hetkellä 8 puuta ja innostusta olisi istuttaa lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on aika hyvä omenavuosi, tosin viime vuosi oli vieläkin satoisampi :) Ovatko teidän puut kovin nuoria?

      Meidän puut ovat tietysti vuosikymmeniä vanhoja. Niitä on yhteensä 25 ja noin kymmenen puuta tekee vuosittain jättisadon, muiden pidellessä välivuotta tai ollessa muuten vaan maltillisempia :)

      Teillä varmaan onkin eri aikoihin kypsyviä lajikkeita ja se onkin yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista, jos haluaa hiukan useampaa puuta ja suurempaa satoa, eivät sitten kypsy kaikki samaan aikaan :)

      Poista
  5. Haluaisin meillekin talviomenalajikkeen. Kiitos säilytysvinkeistä ! Åkerö kuulostaa hyvältä lajikkeelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Åkerö on ihana omena! Se alkaa tuottamaan satoa aika myöhään mutta tekee mahtavan kauniita ja isoja omenoita :)

      Samat säilytysvinkit pätevät tietysti muihinkin omenoihin...kaikki olisi hyvä poimia suoraan puusta, niin kolhuitta säilyvät joitakin viikkoja viileässä :)

      Poista
  6. Kivaa kuulla näitä omenajuttuja! En tiennytkään tuosta talviomenan säilytyksestä ennen juuri mitään :) Olisi kivaa hankkia meillekin edes yksi talviomenapuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tässä oli jotain uuttakin! Kyllä joka pihaan aina yksi talviomenapuu mahtuu :)

      Poista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Meillä 6 uudehkoa omenapuuta, joista vasta 2 tuotti tänä kesänä oikein jopa satoa :). Toisessa oli kymmeniä omenoita ja toisessa ehkä 3kpl :O. Eli meidän viljelytaidoilla ei kovin pitkälle pötkittäisi :). Mitä omppupuille pitäisi tehdä jotta ne oikeesti alkaisi joskus tuottamaankin omppuja? Ollaan leikattu ohjeiden mukaan, lannoitettukin. Meillä puna- ja valkokanelia ja muistaakseni Huvitus-merkkisiä lajeja ja Huvitus lajit ovat meillä niitä, joihin omenoita on alkanut ilmestynmään. Kitios omppuinfosta ja hienoja kuvia myöskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri lajikkeet alkavat satoikään vähän eri aikoihin ja muistaakseni tuo Huvitus on aika aikainen mutta joillain muilla voi mennä 6-7 vuottakin ennen kuin alkavat tuottaa satoa. Kun satoa alkaa tulla, niin se yleensä lisääntyy vuosi vuodelta! Milloin nuo teidän on istutettu?

      Leikkaus onkin hurjan tärkeä juttu! Oletteko myös taivuttaneet oksia, silläkin on vaikutusta sadon määrään.

      Lisäksi suuri juttu on myös kukinta-ajan ilmat. Sateet, tuuli ja kylmyys pilaavat lupaavankin kukinnan. Onko teidän puut kuitenkin kaikki kukkineet?

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä! Kävin juuri mehuasemalla vko sitten ja sain tänä vuonna vain maltilliset 80 litraa omenamehua pakkaseen ;). Mutta talviomenoita on vielä puissa, raakasosetta ajattelin tehdä vielä mutta voisipa kai sitä kokeilla tosiaan tuota ihan omenanakin säilytystä! Suklaamarenki-blogissa oli ihana vinkki omenapiirakan koristeluun, kuoresta tekee helposti ruusukkeita piirakan päälle! Ja ihana kuulla pikkusiskon uusista unenlahjoista ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan sullakin riittä sitten mehua nautittavaksi :) Me ollaan pastöröitu mehu, kun pakastin on niin järjettömän pieni, pitäis varmaan hankkia kokonaan oma omenapakastin! Kannattaa tosiaan kokeilla vähän säilöä ihan sellaisenaan, maku kehittyy varastoimisen aikana hurjan herkulliseksi.

      Kiitti vinkistä, mun pitääkin mennä kurkkaamaan tuonne Suklaamarenkiin, että minkälaista koristelua siellä on :)

      Poista
  10. Moi,

    Meillä on kanssa vähän vastaava talo kuin teillä...20 luvulla tehty ja omenapuita ympärillä ja lisäksi oma puoliso on valokuvaaja! :) Tämä vuosi on ollut paras omenavuosi vuosikymmeniin. Itse höyrystän mehumaijalla omenat, eli sama kuin viinimarjojen kanssa, sekaan sokeria ja kylmäketjun kanssa saa olla tarkkana, ettei juoma ala käymään, mutta maku on todella hyvä. Sekaan voin laittaa kaneli- tai vanilijatankoja eri makujen saamiseksi. Tässä vaiheessa höyrymehua on jääkaapissa ja kellarissa reilu 100 litraa ja toinen vielä tulee + teemme luomusiideriä ilman käymishiivaa, joka on valmista vasta ensi kesänä. Säilömme myös kurpitsaa, punajuurta, kurkkuja, retikkaa ja tietysti perunaa. Mukava että löytyy muitakin vastaavia "hulluja"! Hienot sivut ja kuvat! T: Esa &Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kuullostaa ihanalta (ja tutulta) teidän "hullutukset"! :)

      Hirmu mielenkiintoiselta kuullostaa tuo siideri ilman käymishiivaa...pitänee jutella tuon meidän siideriekspertin kanssa moisesta vaihtoehdosta :)

      Poista