9. syyskuuta 2014

Omenasiideriresepti vol.2

Arvatkaa mitä!? Mun blogin luetuin juttu ei ole mun itseni kirjoittama!

Isäntä kirjoitti omenasiiderireseptin blogiin kaksi vuotta sitten ja sitä on luettu reilut 8000 kertaa. Kaksi kertaa enemmän, kuin kakkospaikkaa pitävää karviaispiirakkareseptiä :D

Nyt, kun tuota siideriä on tullut tehtyä jo aika monta erää, yhteensä 10 jos tarkkoja ollaan, niin isäntä kirjoitti päivitetyn version reseptistä. Tällä kertaa omaan blogiinsa! Siellä kannattaa siis käydä tutustumassa aiheeseen ja sieltä saa myös hivenen pätevämmän vastauksen kysymyksiin, isäntähän nuo siiderin laittamiset hoitaa. Blogista löytyy myös reseptit meillä pantaviin oluisiin. Tällä hetkellä eteisessä pulputtaa Porter viileitä talvi-iltoja lämmittämään :)

Siiderin valmistetaan siis tuorepuristetusta omenamehusta (kuvassa) ja hiivasta. Yksi satsi on jo valmistumassa ja kahteen muuhun saadaan mehut tänään!

8 kommenttia:

 1. Joskus sellaiset postaukset tulevat suosituiksi, joista ei ole etukäteen mitään odottanut. Minun blogissani oli aina vaan suosituin postaus, jonka otsikko oli Minun autoni. Se ei tosiaan ollut mikään erikoisen hieno postaus, mutta uskon, että otsikko houkutteli monen lukemaan sen. Valitettavasti tuo postaus houkutti myös paljon roskapostia ja tänään poistin koko postauksen blogistani. Kaikki roskaposti-kommentit oli kirjoitettu englanniksi ja niissä useimmissa kiitettiin sitä, että ko. postaus oli antanut lukijalle niin paljon tärkeää tietoa, pyh!
  Siiderinne näyttää tosi herkulliselta ja sitä varmaan onkin! Joten en tällä kirjoituksellani aikonut suinkaan väheksyä miehesi tekemää postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tilee välillä tuollaista roskapostia, täytyykin alkaa kiinnittämään huomiota, tuleeko niitä joihinkin tiettyihin postauksiin!

   Joo, meidän siideri on mielettömän hyvää :) Mukavaa syksyn jatkoa Kristiina!

   Poista
 2. Blogissani olisi sulle haaste: http://pilviraitti.blogspot.fi/2014/09/rakkaita-esineita.html :). Olisi kiva jos tarttuisit siihen, vaikka ei näissä omenajutuissakaan mitään vikaa ole. ;) Mielelläni luen hyviä hyödyntämisvinkkejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjaana! Mun pitää miettiä, keksinkö 7 :)

   Poista
 3. Hei, Onko niin että tuohon omenasiideriin ei laiteta ennen käymistä muuta kuin omenamehua ja viinihiivaa? Fariinisokeri tulee siis myöhemmin ja onko vesi-sokeri seos kuumaa kun se lisätään vai pitääkö jäähdyttää? Olen jo kohta tekemässä tätä siideriä, niin hyvältä tuo ohje kuulosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, muuta ei tosiaan tarvita kuin mehua ja hiivaa. Vesi-sokeri seos lisätään vasta siinä vaiheessa, kun siideri pullotetaan. Sitä ei tarvitse jäähdyttää, koska sitä on sen verran pieni määrä suhteessa siiderin määrään eikä siten kummemmin muuta siiderin lämpötilaa.

   T. JussiW

   Poista
 4. Kuinka ja missä vaiheessa voin kirkastaa siiderin? Siiderini on käynyt nyt 7 vrk ja pulahtelee enää erittäin harvoin? Annanko olla vielä 2viikkoa (eihän vaan muutu etikaksi??)
  Ja voiko sokerin laittaa suoraan pulloon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kirkastamme siiderin pulloissa. Pullotuksen ja jälkikäymisen (noin kaksi viikkoa) jälkeen pullot menevät kellariin, jossa on n. 10 astetta lämmintä. Siideri kirkastuu n. 1-2kk kun hiivan jämät ja omenan muhju tippuvat pullon pohjalle.
   Siiderin on hyvä antaa olla kaikessa rauhassa käymisastiassa ainakin tuo kolme viikkoa ja hyvin sitä voi pitää siellä pari viikkoa extraakin. Ei siideri siinä ajassa huonoksi mene. Suurempi riski on kiirehtiä pullotusta ennen kuin käyminen on varmasti loppunut, jolloin pulloihin voi kertyä liikaa painetta ja pullot voivat poksahtaa rikki säilytyksen aikana tai sitten avatessa pulloa siideri tulee vauhdilla ulos pullosta.

   Sokerin voi laittaa suoraan pulloonkin, mutta se on mielestäni aika työlästä kun jokaiseen pulloon joutuu erikseen mittaamaan sokerimäärän. Helpommin ja tasaisemman hiilihapotuksen saa, kun sekoittaa sokerin pieneen määrään kuumaa vettä ja sekoittaa seoksen siiderin sekaan juuri ennen pullotusta.

   t. JussiW

   Poista