1. syyskuuta 2014

Kiireistä aikaa

Onnistuin haalimaan viime viikkoon todella paljon työtä ja normiviikosta poikkeavaa ohjelmaa. Pari reissua Helsinkiin ja parit ekstrajutut kirjoitettavaksi, oluen panemista ja mitä näitä nyt on. Remontin suhteen ei olla saatu tikkua ristiin, ei vaan ehditä. Omenavyöry alkaa justiinsa (tai tuntuu, että alkoi jo) ja luumut pitää laittaa nyt, jos niitä aikoo laittaa. 

Tällekin viikolle on ohjelmaa, heti huomenna päiväksi Helsinkiin ja viikonloppuna saadaan vieraitakin. Ja noista mun Helsinkikeikoista, niistä kerron heti, kun löydän sopivan ajan yhden jutun kuvaamiseen ja sitten vielä hiukan aikaa (sellaista, kun aivokapasiteettia on vielä siltä päivältä käytössä) kirjoittamiseen :D Mutta siis tuo omenavyöry, mitähän mä sanoisin siitä...ensimmäiset tuoremehut on viety puristettavaksi, ekat hillot ja mehut keitelty ja joka päivä tulee 1-2 isoa koria lisää laitettavaa.  Piirakkaa on tietysti syöty jo monta viikkoa :D Tänäänkin on pakko suunnata mehuasemalle, jos nyt vaikka 40 kiloa laitettaisiin taas mehuksi. 

Ihan kivaahan tämä satokausi siis on, älkää ymmärtäkö väärin. Mutta kyllä mä vähän ihmettelen, että minkälainen nelihenkinen perhe saa kulutettua 25 omenapuun sadon!?

Kuullaan toivottavasti pian oikein ajan kanssa! Nyt kuitenkin pitää kiiruhtaa isosiskon kanssa leipästen leipomispuuhiin, että on tytöillä jotain syötävää Helsinkireissua ja keskiviikon kerhoilua silmälläpitäen! Toimeliasta viikkoa teillekin!

16 kommenttia:

 1. Moi Anna!
  Sulla on aivan ihana blogi ja olen niin kateellinen tuosta omenatarhasta! Vaikka ymmärränkin, että se näin syksyllä teettää hieman töitä. :D
  Mulla on ollut monesti mielessä kysyä, kuinka vanha tuo omenatarha on? Mulla oman puutarhan perustaminen juuri aluillaan ja omenatarha on ihan must. Pelkään vain, miten monta vuotta menee ennen kuin niitä ehkä noin kuutta (ei nyt sentään kahtakymmentäviittä) omenapuuta voi oikeaksi tunnelmalliseksi ja tuottoisaksi omenatarhaksi sanoa. Jos ehdin jäädä eläkkeelle ennen sitä, niin onpahan sitten aikaa laitella omenoita. :P
  Kiva olisi lukea omenatarhasta enemmänkin, nähdä paljon inspiroivia kuvia ja kuulla vinkkejä. Mitä lajikkeita teillä on?
  Tsemppiä omenatulvan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anonyymille kommentista :) Me ei ihan tarkkaan tiedetä miten vanhoja meidän puut ovat mutta vuosikymmeniä joka tapauksessa, talohan on 20-luvulta. Ja lajikkeiden suhteen ollaan myös aika kysymysmerkkinä, muutamia tiedetään varmaksi mutta epävarmoja on mooooonta. Ainakin Valkea kuulasta löytyy ja Åkeröötä. Joitain kanelilajikkeita on jne. Muuten mennään arvailujen kanssa mutta mitään tällä hetkellä myynnissä olevia lajikkeita nämä eivät ole.

   Uskoisin, että satoa alkaa tulemaan muutamien vuosien jälkeen, jos paikka on suotuisa. Vuosi vuodelta sato tietysti paranee, puiden kasvaessa :) Mun pitää yrittää päästä kameran kanssa tuonne puiden katveeseen, että saan kuvia :)

   Poista
 2. Meillä on kaksi omenapuun tainta, jotka on istutettu myöhään syksyllä 2012. Yllätyin kovasti, kun molemmat kukkivat tänä keväänä, ja nyt toisessa on varmaan juuri yhtä piirakkaa varten omppuja. :) Pakko kyllä myöntää, että olen vähän kateellinen tuosta teidän omenapaljoudesta, ei paljon tarvitse miettiä että saisikohan noista jo kunnon paistoksen (no, kuten jo viinimarjoja poimiessani totesin, en varmaan olisi jos ne kaikki 25 puuta olisi omassa pihassa: http://sanoinjakuvin.blogspot.fi/2014/08/paivani-mustaviinimarjapensaassa.html).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei tosiaan tarvitse miettiä josko noista paistoksen saisi :D Mutta ei kannata meidän satoa kadehtiakaan, meidän käsien läpi kulkee sellainen määrä omenaa, että luulen, ettei moni suomalainen koko elämänsä aikana käsittele niin montaa omenaa, mitä meillä käsitellään yhden satokauden aikana.

   Mutta tuohan on tosi hyvä, jos kaksi vuotta sitten istutetuista puista saa jo piirakkaomenat! Muistakaahan leikata puut keväällä, niin saatte ensi syksynä jo useamman piirakan!

   Poista
  2. Juu, itseni ja erityisesti oman pitkäjännitteisyyteni tuntien olen ihan tyytyväinen, ettei meillä ole ihan määrättömästi noita omenoita. Veikkaan, että kahdesta puusta saadaan ihan riittävästi, kunhan ne vaan kasvavat vähän isommiksi. Puiden leikkaus ja oksien taivutus kuuluvat ehdottomasti asiaan - saattoivat ehkä vaikuttaa tämänkesäiseenkin satoon! :)

   Poista
  3. Hyvä, pitäkää sama linja leikkauksissa ja taivutuksissa jatkossakin (ja talvisuojauksesta), niin pian saatte varmasti riittävästi satoa :)

   Poista
 3. Huh, miten ihanaa! Edellisessä kodissa meillä oli kolme omenapuuta ja joinakin syksyinä ne tuottivat niin paljon omenoita, ettei oma nelihenkinen perheemme kerinnyt kaikkia nauttimaan. Menuasemalla teetin mehut, soseet tein Mehu-Maijalla ja tehosekoittimella, jonkin verran kuivasin. Loput jaoimme naapureille. Nykyisellä maatilalla (MUMMIS_HOUSE) on mummuni aikoina ollut runsaasti omenapuita, vaan ovat vanhentuneet ja hävinneet, vain yksi on jäljellä ja tänä vuonna se teki 13 omanaa. Miellä huudettiin jippiitä:) Monet puut olemme täällä istuttaneet ja ne kaikki ovat menneet parempiin suihin, eli puput tai myyrät (suojauksista huolimatta) ovat kalunneet rungot ympäri ja se on nuoren omenapuun menoa. Emme luovuta, jälleen istutetaan ja suojellaan, mukavia aikoja teidän paratiisiin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin pelastus omenapaljoudessa on tutut ja tuttujen tutut, joille omenoita menee laatikkotolkulla. Hilloa, sosetta, mehua, edes omenasiideriä ei pysty loputtomasti nauttimaan ja oltaisiin ongelmissa ilman tuttuja. Naapureillakin on kaikilla omat omenatarhansa, yhdellä jäi viime vuonna kaikki omenat maahan...tänä vuonna kysyn kyllä (jos meillä omenat hupenevat ja ottajia olisi), että saako sieltä käydä poimimassa.

   Älkää luovuttako teidän kasvatusaikeiden suhteen! Kyllä vielä joku vahva yksilö selviääkin!

   Poista
 4. Voi niin tiedän tuon omenatuskan ja toisaalta korvaamattoman hyödyn. Meillä on aloitettu hillon keitot ja omenaa joka muodossa on tietysti mussutettu noin niinkuin muuten vain monta viikkoa :) Ja meillä ei ole kuin 10 puuta, joten teillä se työ on vielä moninkertainen! Täällä on hankaluutena saada mehustusaikoja. Tänään tilasin ekan ajan ja meni kahden viikon päähän. Ekat sadonkorjuukuvat räpsin jo - tervetuloa kurkkaamaan :) Ja tsemppiä omenansäilöntäpuuhiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin heti eilen katsomassa sun kuvat, tosi suloiset kuvat ja kauniit vaatteet lapsilla!!! Onpa älytöntä tuo mehuaseman ruuhka! Meillä toimitaan niin, että omenat viedään paikan päälle ja soittavat, kun mehut ovat valmiit. Lauantaina vein illalla 40 kiloa ja sunnuntaina aamulla soittivat olevan haettavissa. Tänään vein toiset 40 kiloa ja lupasivat ylihuomiseksi. Siellä onkin kymmenkunta kausityöntekijää tekemässä ympäripyöreitä päiviä, jotta saadaan tilan omat ja lähitienoon omput puristettua :)

   Poista
 5. Sama souvi menossa täälläkin, mutta olemme koko ajan auttamattomasti myöhässä. Omenat ehtivät tippua ja mennä huonoksi, ja liian moni päätyy kompostiin. Olen tehnyt hilloa, eilen tuli eka 63 llitran satsi mehustamolta, ja kuivuri odottaa omppusipisen tekoa. Viisi kaveriperhettä on käynyt poimimassa itselleen, mutta omppuja vain tulee ja tulee... Harkitsemme muutamasta puusta luopumista. Meilläkin on siis 20-luvulla perustettu omenatarha :) Kaunis kukkiessaan, mutta vaatii aikamoisen työpanoksen leikkaus- ja satoaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I feel you! Niitä vaan tulee lisää ja lisää ja lisää!!!!! Meidät omenat pääsivät jotenkin yllättämään tänä vuonna. Elokuussa tuntuivat olevan vielä vähän myöhässä ja nyt ollaan ihan ihmeissään, kun niin moni puu onkin yht äkkiä poimintakunnossa. Meillä viedään nyt pari kertaa viikossa omenoita mehustamoon, onneksi se on tuossa ihan lähellä ja omenoita annetaan pois niin paljon, kuin vain ottajia on. Oikeastaan vain pudonneista tehdään itse hilloa tai mehua ja pyritään siis poimimaan puusta ennen, kuin putoavat ja kolhiintuvat. Tsemppiä teillekin omenasouviin!

   Poista
 6. Moi! Eksyin itsekin tänne siiderireseptin perässä (enkä näköjään ole ollut ainoa) mutta noista kuivatuista omenoista tuli mieleen että josko kokeilisi tehdä niitä itsekin kun mehua on jo pakastin täynnä ja satoa edelleen riittää. Meillä on kyllä sellainen halpa (Lidl?) kuivuri mutta sillä se kuivatus tuntui olevan aika tuskasen hidasta. Kuinka teillä hoidetaan toi kuivatus? Kenties saunassa pienellä lämmöllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Ville! Olen kuivannut omenat hyötykasvikuivurilla, kun olen saanut sellaisen naapurista lainaan :) Useamman tunnin tuo kuivatus kestää, kuten varmaan kaikilla menetelmillä. Kiertoilmauunissakin voi käsittääkseni kuivata ja tosiaan saunassa tai lattialämmityksen päällä, mutta niitä me ei olla testattu toistaiseksi, en siis tarkempia ohjeita osaa antaa.

   Hyvää syksyä ja toivottavasti laitoit siideriäkin tulemaan! Se on aika mahtavan hyvää :)

   Poista
  2. Kiitos Anna vastauksesta! Täytyypä kokeilla sitä kuivuria sitten vielä kerran. Oletko muuten kuivannut omenat ihan kuorineen? Laitoin jo yhden satsin omenaviiniä tulemaan (ei mitään hajua minkälaista siitä tulee mutta kun sitä mehua nyt kerran oli..) mutta tuo siiderikin kyllä kiinnostaisi. Vähän vaan mietityttää se siihen liittyvä työmäärä.. Hyvää syksyn jatkoa teillekin ja palaan asiaan jos sitä siideriä tulee tehtyä.

   Poista
  3. Olen poistanut omenoista siemenkodat omenaporalla ja sitten leikannut noin 0,5 cm rinkuloita. Ja ihan kuorineen olen kuivannut. Kuivureissa tuntuu olevan aika paljon eroa. Ensin mulla oli toisesta naapurista tehokkaampi kuivuri, joka piti aika kovaa hurinaakin mutta kuivasi ehkä 3 tunnissa. Nyt mulla lainassa toisesta naapurista ihanan hiljainen kuivuri, joka kuivasi noin 10 tuntia. Käsittääkseni siiderin työmäärä ei juurikaan eroa viinin työmäärästä (tosin viiniä ei olla koskaan tehty). Eniten aikaa menee ehkä astioiden ja pullojen pesemiseen ja desinfiointiin. Mutta suurimman osan ajastahan tuo tulee ihan itsestään :)

   Poista