4. syyskuuta 2014

Aina syyskuussa

Blogin pitkäaikaiset lukijat ja Instagramin seuraajat tietävät ja ovat huomanneet, että syyskuussa meidän elämään mahtuu vain yksi asia. Omenat. Niitä tulee ovista ja ikkunoista ja koko keittiö kylpee niissä. Omena sitä, omena tätä. Siitä tehdään kaikkea, mitä vain suinkin keksitään ja jokaiseen päivään kuuluu omenoiden poimiminen ja jälleenkäsittely tavalla tai toisella. Siideri on kyllä isännän ja mun mielestä se paras tapa saada sato talteen ;) 


Joka syksy, kun kirjoittelen näitä omppujuttuja, niin saan hurjasti viestejä ja kommentteja, miten ihana olisi, jos itselläkin olisi paaaaaljon omenoita. Nyt kuulkaa rakkaat lukijat päästätte unelmanne valloilleen ja kerrotte mulle, mitä kaikkea niistä sadoistasadoistasadoista kiloista omenoita te tekisitte!? Jos vaikka saisin itsekin uusia ideoita kymmenien käytössä olevien säilöntämenetelmien rinnalle :)


Kuvissa on eilen purkitetut omenahillot. Eilen oli niin onnekas päivä, että hilloamisen lisäksi tein vain piirakkaa. Tämä kevyempi omenailta oli hyvin pitkälti uuden äitikaverini ansiota. Hän asuu aivan naapurissa ja tuli auttamaan poimimisen kanssa ja vieläpä otti pari korillista omaan kotiinsa, pois mun keittiöstä. Kiitos!

Mutta nyt, omenaideoita kehiin!!!! Mitä juuri sinä tekisit, jos omenoita olisi rajaton määrä?

53 kommenttia:

  1. En keksi mitään kovin uutta ja tuoretta ideaa, mutta eilen tein omenahilloa, johon raastoin inkivääriä mausteeksi. Jumalaisen hyvää! Viikonloppuna korjataan talteen loputkin Torpan omenasadosta ja siiderin tekeminen on käynyt mielessä. Resepti ja hyvät ohjeet kiinnostaisivat! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Enne vinkistä! Näissä hilloissa on kanelia mutta inkivääriä en olekaan kokeillut, laitetaan heti tänään testiin! Täältä löytyvät isännän kirjoittamat ohjeet siiderille parin vuoden takaa, suosittelen, on niiiiiiiin hyvää! http://aamuomenatarhassa.blogspot.fi/2012/09/omenasiideri.html

      Poista
  2. Minä veisin ne varmaan kaikki mehuasemalle ja teettäisin omppumehua koska se on hyvää eikä tarvitse itse tehdä koko työtä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehuasema on kyllä meidänkin pelastus, juurikin siksi, ettei kaikkea tarvitse valmistaa itse ja myös jäte jää sinne! Tuota jätettä nimittäin tulee myös aika kiitettävästi. Mehusta meillä tehdään sitten siideriä, juodaan tietysti sellaisenaan, käytetään smoothien nesteenä ja sorbettiakin siitä saa :)

      Poista
  3. Voisin pitaa avoimet ovet.Kuka vaan voisi tulla poimimaan ja omenat voisi maksaa vaikka mustikoilla,puolukoilla,vadelmilla tai lakoilla.....tai viela parempi valmiina hillona!Tai sienia!
    Isallani on pari omenapuuta ja odotimme malttamattomina,etta ehtisivat kypsya ennen kotiinpaluutamme.Onneksi ehdimme vahan maistaa ja otimme matkaevaaksikin!
    Olisi ihanaa,jos saisi itse tehda soseita omenoista tai marjoista,mutta eipa ole taalla Israelissa sellaisia luonnossa.Hedelmapuita kylla loytyy,mutta ei valitettavasti meidan pienelta pihalta...
    Matkalaukussa sain tana vuonna tuotua vahan marjoja,etta saa muutaman piirakan leivottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait edes vähän marjoja matkaan! Ja tuo vaihtokauppa, sitä suositaan myös meillä ilomielin. Ollaan saatu vaihdossa sieniä, marjoja ja muun muassa tarjoilut ristiäisiin jne. :) Tosi hyvä homma!

      Poista
  4. Edellisessä kodissa omenoita oli lähes rajaton määrä. Ne käytettiin yleensä näin: 1. mehuasemalla mehuksi, 2. soseeksi, 3. piirakoiksi ja pakastimeen, 4. naapurin välityksellä navetan lehmille 5. jaettiin pois. Voi miten kaipaan sitä omena-aikaa, nyt ei puut tee vielä kuin syömäomenat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös samat konstit käytössä, paitsi nro 4 :) Meillä on remppamiehetkin lähteneet omenakassit käsissä aina kotiin :)

      Ja onhan se omena-aika tosiaan aika ihanaa! Etenkin silloin, kuin kokee hallitsevansa vyöryä! Toivottavasti teidänkin puut pian alkaisivat satoisiksi :)

      Poista
  5. Mulla ei nyt ole mitään uusia säilömisideoita - tulin lähinnä vaklaamaan, mitä ideoita voisin meille hyödyntää :) Omppusiiderin ohjeen kaivoin sun blogista ja sitä olis kyllä tosi kiva kokeilla. Kunhan nyt saatais ensin mehua puristettua. Maustettuja hilloja minäkin viime vuonna kokeilin ja me tykättiin. Tänä vuonna tein vaniljalla maustettua kirsikkahilloa. Maltillisesti lisäsin kanelia viime vuoden omppuhilloon, mutta voin kuvitella, että esim. inkivääri tai kaardemumma vois sopia todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siideriä todella kannattaa kokeilla! Isännän olisi tarkoitus kirjoittaa päivitetty versio ohjeesta ihan lähiviikkoina mutta vanhallakin ohjeella pärjää :) Kokeile kuule tähtianista omenahilloon, se on HYVÄÄ!

      Poista
  6. Meiltäkin löytyy paaaljon omppuja, 6 puuta. Ensimmäistä syksyä täällä asutaan ja omppujen määrä yllätti. Seuraan innolla mitä ideoita tänne saat, ehkä osaisin itsekin niistä jonkun toteuttaa! :) olisko sulla joku hyvä hillo-ohje jaettavaksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä teen ohjeen aina suoraan hillo- tai marmeladisokeri purkin kyljestä ja lisään vaan mausteita vaihtelevasti. Ompun kanssa meillä on useimmiten mausteena vaniljatanko, kanelitanko tai tähtianis mutta nyt kokeiluun menee ainakin inkivääri :)

      Poista
  7. Heissan, kyllä omenatarhassa on varmasti aivan hurja määrä työtä! Tsemppiä! Tosin se on palkitsevaa työtä.

    Meillä on citypihassa pari puuta ja kesäkodissa muutama, joten omenaa on aika sopivasti. Sosetta, piirakoita ja paistoksia. Jos olisi enemmän varmaan mehuasemalle ja tuota siideriäkin olisi kiva kokeilla. Viime vuonna vietiin pudokkaita aina pirkkakassillinen tallille hepoille kun mentiin mökiltä. Omistaja ja hepat olivat tyytyväisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiva määrä omppuja kuulostaa tosi hyvältä :) Nuo pudokkaat onkin se hankalin juttu...pitää varmaan etsiä sopiva heppapaikka jostain lähistöltä :)

      Poista
  8. Täältäkään ei valitettavasti uusia tuoreita vinkkejä löydy. Itsekin ottaisin mielelläni omenoita säilöön ja aiemmin niitä on sukulaisilta saatukin kilokaupalla. Tänä vuonna vähemmän ja voi kuinka ihastellen katselen säilöntäpuuhia blogeissa :) Iloa ja mukavia hetkiä omppujen parissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jutta, mukavahan näiden omppujen kanssa on touhuta :) Nyt kun on niin kauniit ilmatkin, niin päivän ulkoilu tulee todella tehtyä tuolla omppuja poimiessa. Toivottavasti saisit jostain edes vähäsen omppusäilöttävää!

      Poista
  9. Esim. Kanelilla runsaasti maustettua omppuhilloa pellille ohueksi kerrokseksi ja kuivaukseen, sitten leikkaus ohuiksi siivuiksi ja rullaus. Ja omppu-herkut ovat valmiita naposteltaviksi makeannälkään, nam! :) Toinen musta ihana on kuivatut omenasiivut! Kantsii kokeilla jos et vielä oo kokeillu;) ongelmana voi olla se, missä näitä kuivaisi, jos ei ole tähän tarkoitettua kuivausuunia.. Mukavaa syksyä omenatarhaan!:) t. E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä hillojuttu olikin ihan uusi, täytyy kokeilla! Mulla on juuri naapurista lainassa hyötykasvikuivuri, jolla on kohta viikko kuivattu niin paljon omenaa, kun vaan ollaan ennätetty laittaa :) Ne on kyllä hyviä! Kiitos, hyvää syksyä sinullekin E!

      Poista
  10. On onneksi jonkin verran omenoita meillä tänä vuonna. Ajattelin kuivata omenaviipaleita. Ne on kivoja naposteltavia. Myös sopivat mysliin. Joskus keitän niistä kiisseliä.

    VastaaPoista
  11. Ps kuivaan narussa puuhellan päällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä Maria! Nyt mulla on kuivuri lainassa naapurista mutta tuota puuhellan päällä kuivaamistakin voisi kokeilla, kun tuo puuhellakin saadaan pian käyttöön :)

      Poista
  12. Sieni näyttää epäilyttävästi pulkkosieneltä,joka on myrkyllinen.Onko lakki kellanruskea,lakin reuna samettisen nukkamainen,heltat kellertävät,jotka tummuvat painettaessa. Jos näin on niin se pitää tosiaan kerätä kompostiin,ettei vaan joudu tyttösten suuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos äiti! Kuka tarvitsee sienikirjoja, kun äitiltä voi aina kysyä <3

      Poista
  13. Meidän pihan pienen omenasadon söivät tänä vuonna ampiaiset. Harmittaa!

    Tämä kommenttini ei liity millään tapaa omeniin, mutta halusin kiittää blogista! Minulla on 2-vuotias esikoinen, jolla on maitoallergia ja hänellä varmaan oli myös refluksia, mutta neuvolassa eivät ottaneet todesta epäilyjäni. Minulla on myös 3,5kk ikäinen tyttövauva, jolla on sekä maitoallergia että refluksi, johon ollaan saatu lääkket ja ollaankin menossa seuraavaksi keskussairaalaan tutkimuksiin. Kaikki kirjoittamasi asiat refluksista tuntuivat niin tutuilta ja oli ihanaa lukea, että jonkun muun arki on myös ollut vauva-aikana yhtä repaleista! Tässä riittämättömyyden tunteessa kirjoituksesi teidän arjesta ovat kultaakin kalliimpia! Jollakin muullakin on koti rempallaan, kun vauva nukkuu yleensä sen 15minuuttia tai parhaillaan tunnin.

    Hyvää syksyä ja kiitos blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Shannuska kommentista, se todella lämmittää mieltä <3 Tiedätkö, tällaisen kommentin kohdalla tulee vieläkin sellainen olo, että voisin vuodattaa tähän kaikki asiaan liittyvät seikat, se on vaan niin iso asia meidän arjessa. Repaleisuus on osittain vieläkin täällä ja riittämättömyys myöskin, niiden kanssa tasapainoillaan joka päivä. Pitkään aikaan en olekaan mitään itse refluksista tai yliherkkyyksistä kirjoittanut. Voi olla, että se tulee tässä syksyn aikana ajankohtaiseksi, tarkoitus on ainakin yrittää purkaa imetysdieettiä pikku hiljaa.

      Voimia teidän arkeen ja kauniita hetkiä syksyynne!

      Poista
  14. Luin viime viikolla omena hillosta joka laitetaan keittämisen jälkeen kattilassa uuniin 2,5 tunniksi. Maun pitäis olla kevyen kinuskinen tuon jälkeen. Oletko kokeillut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ole! Kiitos Tähtitianis, kuulostaa todella hyvältä! Pitääkin selvitellä tuota :)

      Poista
  15. Tuolla edellä mainittiin sana tuoremehu mehustamossa - itse tekisin niin ja jakaisin ystäville omppumehumuodossa joulutervehdyksen. Lisäksi ilmoittaisin, että myyn/saa tulla hakemaan meiltä omenoita. Täällä missä minä asun on Facebookissa vaihtorinki ryhmä ja siinä on jaettu esim. raparpereja ja omppuja niille, jotka niitä haluavat ja itsellä ei niitä ole. Monesti naapurille on turha omppujaan tarjota, koska monesti naapuritkin istuvat omenakoriensa äärellä. Ihana koti teillä ja arvostan säilöntäoperaatioitasi :). t. uusmaalainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista uusmaalainen :) Täällä meillä päin tosiaan kaikki naapurit istuvat myös omenakoriensa äärellä!

      Meillä lähteekin kunnon säilöntäsetit sukulaisille ja ystäville aina jouluisin ja myös talviomenoita ollaan annettu ihan omenana, kun ovat jouluna jo aika harvinaista herkkua :) Täytyykin katsoa, josko täällä meillä päin on fb:ssä vastaava vaihtorinki, kiitos vinkistä!

      Poista
  16. Toisaalta hymistelen kateudesta, toisaalta huokaan helpotuksesta, kun meillä ei tuollaista urakkaa ole :-D Mutta! Jos sinulla on aivan täydellinen kuivattujen omppujen resepti (meidän rajoituksilla, you know, joten "ylimääräistä" ei niissä paljon voi olla), niin pistä jakoon :-) Sellainen on mulla etsinnässä! Ja siis ei ole mitään kuivureita meillä. p.s. koska viime kuukausina on tullut taas kommentoitua tosi vähän, niin pistänpä tähän samaan kommenttiin kiitokset valloittavista valokuvausinspiraatioista ja hyvän mielen tuottamisesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos skribentti <3 Olen niin iloinen, jos saan sulle inspiraatiota ja hyvää mieltä tuotettua <3 Mulla on työn alla omenamysliresepti, johon tulee myös kuivattuja omppuja, joten jonkinlainen uunikuivausohje ihan pelkälle omenalle siihen tulossa, vaikka meillä nyt kuivatellaankin parhaillaan naapurin lainavärkillä :) Pysy siis kuulolla :)

      Poista
  17. Omenat, omenat! Hurmaavia! Kunhan niitä ei tule jo ikkunoista ja ovista sisään!
    Herkullisia kuitenkin, kaikissa muodoissaan!
    Nauti syksyn tummuvista illoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Pian omenatkin loppuvat ja sitten me isännän kanssa vaan istutaan ja ihmetellään iltaisin, että mitä sitä taas ennen omenoita tehtiinkään :) Hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista
  18. Kerran keittelin omenasoseen minttuteehen, oli maukasta.

    Kuvittelisin soseiden lisäksi teettäväni ompuista mehua. Paikallislehdessä oli juuri mehustamon mainos, tuoremehulitran hinta oli euron. Yllätyin, hinta kuulosti kalliilta. Onko se tosiaan tuota tasoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuuu, sose minttuteehen kuulostaa hyvältä! Kyllä oman tuoremehulitran hinta taitaa tuota luokkaa olla, ihan tarkkaan en nyt meidän hintoja muista. Meidän puristamossa hinta tulee omenakilojen mukaan ja hinta on kalliimpi, jos mehu pastöroidaan. Esim. siideriä varten mehua ei tarvitse pastöroida ja se on siten hiukan edullisempaa.

      Poista
  19. Pirtelöä, jäätelöä, omenapiirakkaa,kakkua,sosetta,omenahilloa,siideriä,omenamehua,viiniä,keksejä ja muita leivoksia. Hauskaa syksyä kaikille;) OHESSA MUUTAMIA HERKULLISIA OHJEITA JOITA OLEN ITSEKIN KOKEILLUT:)
    www.kinuskikissa.fi/omena-karhunvatukkapaistos/
    www.kinuskikissa.fi/syksyinen-suklaakakku/
    www.kinuskikissa.fi/omenamuffinssit/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia linkkivinkeistä ja hauskaa syksyä sinullekin :)

      Poista
  20. Hei!

    Minäkin tulin katsomaan vinkkejä oman omenasadon käyttämiseksi. Pääasiassa meidän omput menee soseena pakkaseen. Ei tarvitse laittaa paljon sokeria :) Myös lohkoina pakastan jonkin verran. Niitä voi laittaa piirakkaan ja käyttää pakastemarjojen tapaan jälkkärinä. Muistaakseni joku laittoi palat sokeriliemeen mutta minä olen laittanut ihan vaan pakastepussiin. Kuivuri tuossa hurisee nytkin taustalla, kuivatut omput on herkkua. Punakanelit on jo ohi ja loppu mutta niitä keräsin pikkukorin aamuisin portin pieleen kulkijoille. Vielä eilen pikkutytöt kävivät kysymässä punaisia omppuja mutta tyhjää näytti puu.Muutenkin ollan jaetu omppukassillisia ystäville ja tuttaville, tuttavan tuttavillekin. Tuo mehuhomma on vielä semmoinen jota ei olla kokeiltu. Ehkä, jos ensi vuoden sato on näin runsas, kokeillaan sitä. Meidän kellari vaan ei ole kummoinen joten pitäisi olla sitten tilaa pakastaa mehut. Miten te säilötte tuoremehut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös lähtee omenapusseja ja laatikoita milloin kenenkin matkaan :) Perjantaina tulee juuri yksi ihminen hakemaan, jota en tunne oikeastaan mitenkään, instagram-seuraajani, aika hauskaa :D

      Me pastöroidaan mehuna säilytettävät mehut, jolloin niitä ei tarvitse pakastaa, vaan ne säilyvät kellarissa (meillä on säilynyt seuraavaan satokauteen asti). Pakastimessa kun ei ole yhtään ylimääräistä tilaa, niin tuo pastörointi on meillä ainut mahdollisuus. Ja tietysti hurja määrä mehua laitetaan myös siideksi. Se säilyy kellarissa myös hyvin :)

      Poista
  21. Me ollaan haaveiltu kuivurista, sillä yleensä omppupuut tekee satoa niin paljon ettei jaksa jalostaa hilloiksi ja piirakoiksi kuin osan. Vaan nyt kun kaikilla notkuu omenapuut sadon määrästä, niin meilläpä oli tasan 5 omenaa!! :D Ei ongelmia! Sen sijaan luumuja.. niitä riittää :D terkkuja Etelä-Savosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos terkuista :) Luumut, niitä taas meillä ei ollut, kuin muutama kilo. Viime vuonna ne eivät meinanneet loppua millään mutta tänä keväänä kukinta-aikana oli todella kylmää, tuulista ja sateista, joten siitä varmasti tuo heikko sato. Omenoitakin on ollut normaalia vähemmän mutta ihan riittävästi silti :D Mä olen myös haaveillut kuivurista mutta nyt selvisi, että kahdessa naapurissa on kuivuri. Olen siis saanut lainaksi kuivurin eikä ole tarvinnut ostaa omaa...naapurit taas ovat lainanneet meidän peräkärryä :) Hyvää syksyä Etelä-Savoon!

      Poista
  22. Meillä on 8 omppupuuta ja niistäkin tulee hyvänä vuonna satoa yllin kyllin. Olen tehnyt omena-sitruunahilloa johon tulee sitruunoiden mehu ja raastettu kuori. Hillosta tulee kauniin keltaista varsinkin jos omenat kuorii. Lisäksi olen laittanut kanelia/inkivääriä/neilikkaa/vaniljaa, kaikkia tai jotain em. mausteista. Olen tehnyt omppuhilloa myös ryyditettynä ripauksella puolukkaa, punaherukkaa, tyrniä tai jotain muuta kirpeää marjaa. Löysin jostain hedelmähillokkeen ja kaneli-minttuomenoiden ohjeet pari vuotta sitten ja kokeilin. Tuli oikein ihanaa. Kummassakin keitetään mausteinen liemi johon lisätään omenaa paloina. Keitetään omenat lähes kypsiksi ja tölkitetään kuumana. Hillokkeeseen tuli rommia. Voin kaivaa ohjeet esiin arkistojen kätköistä, jos haluat kokeilla. t. Marjaana Lahden suunnalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjaana vinkeistä! Aivan ihanilta kuulostavat sun tekemät jutut, voisin niitä vaikka vähän googletella, jos vielä tulee ajankohtaiseksi tehdä hilloa tai hilloketta :)

      Poista
  23. Onneksi meillä ei ole omenoita rajattomasti, koska minä lihoisin joka ikinen syksy varmaan kymmenen kiloa niistä kaikista ihanista omenapiirakoista joita olisi ihan pakko kokeilla. Blogistani löytyy kyllä herkullisen omenajuustokakun ohje jos semmoinen on vielä kokeilematta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina :) Meilläkin lihottaisiin varmaan rajattomasti, jos voitaisiin tehdä omenasta ihan millaisia herkkuja tahansa! "Onneksi" meillä on nyt aika rajoitettu ruokavalio lasten yliherkkyyksien vuoksi, joten kaikki lehmänmaitotuotteet ja kotimaiset viljat ovat poissa meidän listoilta. Mutta kyllä piirakkanälkä keinot keksii, on tässä tullut kehiteltyä useampikin herkkuresepti noilla rajoituksilla ;)

      Poista
  24. Mä tein tällä viikolla omppuhilloa uunissa. Omenat paloiksi uunivuokaan, hillosokerit ja paaaaljon kanelia niskaan ja pikkuisen vettä. Annoin hautua uunissa 1, 5 tuntia 150 asteessa. Lopuksi koko komeus sauvasekoittimella soseeksi ja purkkiin. Tein myös kanelilla ja piparkakkumausteella kuivattuja omppuja. Myös kaura-omenapaistosta vaniljakastikkeen kanssa tehtiin. Meillä ei ole omia puita, mutta otin äidiltäni omenoita ja ne on pika vauhtia saatava käytettyä, koska meillä on onnettomat säilytystilat ja banaanikärpäset valtaa kodin pikavauhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo uunissa valmistettu hillo! Täytyy pitää mielessä tuollainenkin vaihtoehto. Kiitos vinkistä Heidi!

      Poista
  25. Todennäköisesti samoja kuin edellisetkin kommentoijat. Meillä on vielä kaikki omenat puussa, sukulaiset keräilivät meidän lomamatkan aikana minkä ehtivät ja meidän pitäisi kerätä loput kun on aikaa. Omenajäätelön ohjeeseen törmäsin: http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/omenajaatelo.aspx?utm_source=facebook&utm_medium=nosto&utm_campaign=fb-IhanItseTehty-timeline

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ihanan kuuloinen jäätelöresepti! Jos vaan ruokarajoitteet sallisivat maitotuotteiden käytön, niin laittaisin jäätelökoneen välittömästi hurisemaan! Mukavia ompputouhuja teille :)

      Poista
  26. Aaaa! Niin herkullisen väristä tuo omenahillo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikohan tämä sitä, mihin laitoin tähtianista mausteeksi!? Taisi olla :) On kyllä hyvä väri, olet oikeassa Hosuli :)

      Poista
  27. Mua houkuttais tehdä omenasiirappia. Olis ihana leivonnassa, juomien maustamisessa ja vaikka missä! Oletko tehnyt joskus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia vinkistä, en ole koskaan kokeillut! Nopealla googlauksella luulen, että voisinkin sitä kokeilla. Tuossa olisi vielä jonkun verran omenoita laitettavana :)

      Poista