21. helmikuuta 2013

Toteutunut haave

Mä olen niin iloinen! Yksi mun haave on
toteutunut :)

Meillähän on jo noin puolitoista vuotta leivottu
lähes kaikki leipä itse. On tullut testattua
monenlaista reseptiä, eniten vehnä- tai
kaurapohjaisia leipiä. Kaupasta ollaankin
satunnaisesti ostettu ruisleipää ja hapankorppuja.
Jo jonkun aikaa mielessä on kutkutellut
ruisleivän leipominen itse.

Ja nyt! Ne ovat tässä! Mun ensimmäiset 100% ruisleivät! Olen niin iloinen!

Eihän me niitä vielä ehditty maistamaan, osa
on uunissakin vielä. Mutta ihan sama, miltä ne
maistuu, sillä ne näyttävät ihan oikeilta ruisleiviltä!
Maku kehittyy sitten pikku hiljaa emännän
taitojen myötä :)

Ruisleivän leipominenhan on varsinaista
salatiedettä, eikä mitään nopeaa hommaa
missään nimessä. Jo pari päivää on emäntä
kurkkinut kaakeliuunin kyljessä olevan kulhon
leivinliinan alle. Tein juuren siis itse, kun ei
meillä sellaista "perintöjuurtakaan" ole.

Jos leipä on syötävää, niin laitan ohjeen
muistiin tännekin! Toivottavasti on syötävää,
nimittäin kohta olis valmiina SEITSEMÄN
reikäleipää tuolla keittiössä!

15 kommenttia:

  1. Oi oi, kuulostaa ja näyttää herkulliselta, kerrohan miltä maistuu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tuli ihan järkyttävän hyvää!!!!! NAM! :)

      Poista
  2. nami nami..itse paistan mummon juuresta sellasia isoja ja pyöreitä ruisleipiä leivinuunilla muutamia kertoja vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ois ihanaa, jos olis tuollainen perintöjuuri, kuin sulla! Ja leivinuunia odotan myös, kuin kuuta nousevaa...sellainen varmaan toteutetaan meille keittiöremontin yhteydessä...ja muutenkin isommasta uunista haaveilen...

      Poista
  3. Tätä pitäisi kyllä uskaltaa kokeilla ihan itse. Tuntuu vaan niin vaikealta se juuren teko ja kaikki. Varmasti kuitenkin onnistuisi kun paneutuisi hommaan. Toivottavasti saamme sinun ohjeen pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli niin hyvää leipää, että kirjoitan mahdollisimman pian ohjeen tänne muistiin. Suurpiirteisiä ohjeita löytyi netistä vaikka kuinka paljon mutta enhän mä kohta itsekään muista, mistä sävelsin mitäkin kohtaa :D Mutta siis laitan tarkempaa ohjetta tulemaan mahdollisimman pian!

      Poista
  4. Oih, varmasti ihanaa tuoreena voilla voideltuna!

    VastaaPoista
  5. Mitä enemmän teet sitä ruisleipää, niin sitä paremmaksi se muuttuu kun juuri senkus paranee..Oletko tehnyt saaristolaisleipää sekin ihan älyttömän hyvää ja maku paranee vaan vanhetessaan..
    Minä teen myös paljon leipää itse..on myös hapatettua vehnäleipääkin olemassa muistaakseni kirjastosta saattaisi löytyä kirja "kotona tuoksuu leipä"..en muista kirjoittajaa, mutta voisi varmaan löytyä..Siis oikeasti leivän tekokin on taitolaji..ja kun paljon teen kuten sinäkin tulee jo tottumuksesta se taikinan oikea sitkeys käsi..joka tunnistaa taikinansitkon sopivuuden..siis leivän tuoksu on jotain niin ihanaa ja kun voi sulaa päälle niiiiiinnn hyvää ja ainakin tietää mitä syö kun tekee itse..minusta on myös hyvä lisä sämpylöille ne seessamin siemenet..tykkään myös näkkäristä, jossa on seessaminsiemeniä..Minulla oli ennen kun asuin maalla niin leivinuuni, joten sitäkin kautta leivän teko on tuttua mutta kun tuli ero, niin ei ole enää leivinuunia..mutta sähköuuni on ollut hyvä..ajattelin sitä arinaa sähköuuniin tekee leivästä vielä parempaa ja pitsoista sun muista herkuista..
    Iloisia hetkiä sinulle leipomisen parissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele! :) Iloisia hetkiä luvassa tosiaan, kun tuo juuri vielä tuosta kehittyy :) Saaristolaisleipää meillä tehdään montaakin sorttia, sämpylöinä tuoreomenamehuun, saaristolaislimppuna piimään tehtynä ja olutlimppuna tummaan olueen tehtynä. Kuuluvat meillä lähinnä juhlahetkiin :) Ja näkkäriäkin olen tehnyt, sekin on aivan mahdottoman maukasta. Montaa on siis jo testattu mutta vieläkään en oikein ole päässyt tuohon "taitoon" sisälle, välillä onnistuu ja välillä ei...mutta kyllä se tästä kehittyy se jauhopeukalo, taitaa mulla vaatia useamman vuoden :)

      Täytyykin kirjastosta katsoa, josko löytyis jotain hyvää (ja vanhaa) opusta :)

      Poista
  6. Maistuu varmaan niin hyvälle!
    Mäki aina välillä haaveilen, että vielä joskus otan meidän leivinuunista ite tehdyn ruisleivän. (ja näillä leipomistaidoilla saattaa pysyä haaveena vielä pitkään..:D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveita pitää olla Jonna :) Leivinuunissa paistettu olisi varmaan vielä parempaa, kuin sähköuunissa!

      Poista
  7. Varmasti hyvää ja itsetehtyä ei voita mikään, täällä myös tehdään paljon itse ja kaikki katoaa parempiin suihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kanssa kaikki katoaa johonkin :) Leivotaan yleensä kerran tai kaksi kertaa viikossa leipää, kun ei sitä niin hirveästi muuten syödä. Eikä kauppareissunkaan syynä ole ikinä leivän loppuminen :)

      Poista