31. lokakuuta 2014

Herkkujuurekset uunissa

Meillä valmistetaan helppoja uunijuureksia nyt varsin usein, kun oman kasvilavan maa-artisokat ja muut juurekset maistuvat tytöille niin hyvin. Helppo tehdä ja niin hyvä maku. Lähiruokaa, puhdasta ja yksinkertaista, konstailematonta ruokaa. Voiko tämän trendikkäämpää olla!? Mun mielestä ei :) Maa-artisokat ja perunat pesen vain huolella ja lohkon kuorineen. Riittävän pieneksi, kun pilkkoo, niin nämä valmistuvat samassa ajassa, kuin pakastealtaan ranskikset. Hyvälaatuista öljyä, ruususuolaa ja mustapippuria, sekä jotain tuoretta yrttiä. Ehkä hivenen (tai tosi paljon) terveellisempää, kuin ranut ja hei satatuhatta kertaa maistuvampaa. Ja juurekset pesee, kuorii ja lohkoo sillä aikaa, kun uuni lämpenee. Kai sain teidät nyt vakuuttuneeksi, että tämä on syksyn paras arki (miksei viikonloppukin) ruoka!?

Olenkohan muuten yhtään muistanut hehkuttaa täällä, että meille sopii nykyään vuohenmaitotuotteet. Se on vaikuttanut syömisiin yllättävän paljon. Isosisko rakastaa varsinkin paistettua vuohenjuustoa ja pikkusisko tietysti nautiskelijana myös. Pienemmälle tosin annetaan aika pieniä määriä kerrallaan ja niin ollaan säilytty ilman epämääräisiä oireita. Lehmänmaidon sopivuudesta meillä ei ehkä haaveilla, enkä tiedä tarvitseeko edes. Ei se varmaan niin paljoa vaikuttaisi meidän arkeen. Kotimaisia viljoja ottaisin ennemmin käyttöön...ehkä joskus sitten. Ihan pienissä määrin ja harvakseltaan olen saanut itselleni kauraa, vehnää ja maitoa takaisin ruokavalioon, eikä se ole aiheuttanut pikkusiskolle merkittäviä oireita. Ehkä tässä siis toivoa on, että omaakin id:tä saisi vähemmän rajoittavaksi.

Mutta siis herkkujuureksiin ja täydelliseen vuohentuorejuustokastikkeeseen (sopii myös dippailuun) löytyy ohjeet Novelle.fistä. Tulipa samalla kerrottua vähän meidän ruokakuulumisia, kun niitä aika usein kysellään. Tässä suora linkki juttuun, kiitos kun käytte tykkäilemässä :)


Kohta tytöt autoon ja Helsinkiin Lumoalle koruja takomaan! Kivaa päivää!

20 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää, kuten myös gluteeniton piirakka tuolla instan puolella (ohjetta?).
    Hyvää työpäivää, kaunista jälkeä tulee sielläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Nalle <3 Piirakka vaatii vielä hiomista...teen gluteenitonta pohjaa siihen ja haluaisin sellaisen kivan rakenteen gluteenittomuudesta huolimatta. Mutta kyllä ohjetta laitan jossain kohtaa, kunhan saan kehittelyjä taas etenemään :) Täytteenä on muuten punasipulia, punajuurta, hitusen chiliä ja poroa. Kuorrutteena on kananmunaa ja vuohentuorejuustoa :)

      Poista
  2. Meilläkin tehdään usein uunijuureksia. Mies ei voi syödä paljoa perunaa, joten laitan enemmän porkkanaa, paprikaa, punajuuria, joskus tomaattiakin. Ja oliiviöljyn ja normi mausteiden lisäksi ehdottomasti oman puutarhan rosmariinia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosmariini on niin hyvää!!!! Harmi, kun en ole saanut sitä oikein menestymään yrttipenkissä :/ Meilläkin juurekset muuntuvat sen mukaan, mitä kaapista löytyy :) Helppoa ja varsin edullistakin.

      Poista
  3. Meilläkin uunijuurekset, kasvikset suosikkiruokaa uunissa hautuneena. Yrteistä rosmariini ja timjami on minun suosikkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne uuniruuat sopivat niin mainiosti tähän vuodenaikaan ja juurekset ovat parhaimmillaan! Rosmariini ja timjami ovat täällä suosikkeja myös, erityisesti sitruunatimjamista tykkään tosi kovin :)

      Poista
  4. Kyllä! Uunijuurekset on parasta syksy-ruokaa ja uppoo myös meidän pieneen ihmiseen hyvin. Eikä se helppouskaan huono juttu ole.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono juttu lainkaan tuo helppous! Tuohon vielä lohta tai lihapullia kylkeen, niin siitä ei arkiruoka parane!

      Poista
  5. Herkullista ja edullista syysruokaa juureksista. Myös maa-artisokkakeittoa kannattaa kokeilla. Se on myös namia. Teillä, kun on tiettyjen ruoka-aineiden käytön kanssa haasteita niin oletko tutustunut FODMAP -diettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artikokkakeittoa meillä onkin tehty ennen tätä maidottoman ruokavalion aikaa, kun se kerma sopii siihen varsin hyvin ;) En ole aikaisemmin tutustunut tuohon mainitsemaasi diettiin mutta nyt googlasin nopeasti ja varsin mielenkiintoista juttua löytyi. Onneksi meillä ei nykyisellä ruokavaliolla ole ärtyneen suolen oireita (käsitin, että siitä olisi lähinnä siihen apua)...tai mehän ollaan nykyisellä hyvin oireettomia, kun on refluksilääkitys kunnossa :)

      Poista
  6. Todellakin, ihan parasta ruokaa nuo kasvikset, kuka mitenkin ne sitten laittaa. Myös minä teen paljon uunikasviksia, mutta tuon maa-artisokan kasvatuksen aloitan myös, innostus tarttui just nyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tarttui, se oli ajatuksenikin ;) Mukulat vaan perunoiden kanssa samaan aikaan maahan (samaan paikkaan ei kannata laittaa, kun kärsivät muistaakseni samansorttisista taudeista) ja sitten syksyllä herkuttelemaan :)

      Poista
  7. Näyttääpä kyllä herkulliselta! Täytyy ehdottomasti laittaa kokeilulistalle! :)
    Olet kyllä jaksanut imettää tosi pitkään dieetin kanssa! Vau! Meidän lapsilla ei ole onneksi allergioita ilmennyt, vaikka miehen kanssa ollaan molemmat kovin allergisia. Juuri lopetin meidän tytön 1,5v. imetyksen ja olen viimein saanut nukkua jopa seitsemän tuntia putkeen 1,5 vuoden tauon jälkeen. Yöt kun olivat yhtä imettämistä ja äiti niin väsy tunnin, parin välein heräämiseen, että ei oikein ollut enää muuta vaihtoehtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Maria, että nyt olet saanut parempia öitä entisten tilalle. Tiedän hyvin miltä nuo imetysyöt tuntuvat, sitähän ne meilläkin ovat. Pikkusisko on nyt 1,5 vuotta ja ollaan viimeisen kuukauden sisällä vähentäneet aika voimakkaasti rinnalla oloa, mutta maitoa saa kuitenkin monta kertaa päivässä vielä. Tämän vähentämisen myötä olen saanut vähän diettiä höllättyä, mikä on tässä kohtaa aika tervetullutta. Ja muu ruoka tytölle maistuu, joten varmaan on vielä varaa vähentää imetystä entisestään...ja kai se sitten joskus aikanaan loppuukin. Niitä hyviä öitä odotellessa...

      Kokeile hei ihmeessä näitä juureksia, ovat kyllä maistuvia! Levollisia öitä ja virkeitä päiviä teidän perheeseen :)

      Poista
  8. Nyt ei sitten muuta kuin lemmikiksi oma lypsävä vuohi. Maitoa saisi hakea omalta pihalta ja olisi lemmikki lapsille jota ei tarvitse ottaa sisälle. Olisi varmasti niin rakastettu eläin teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Mimosa!!!!! Vuohi olisi aivan ihana! Ja kanoja haluaisin myös! Pitäisi kai asua vähän vielä enemmän maalla, että tuo vuohi olisi mahdollinen mutta vitsit mikä ihana ajatus!

      Poista
    2. Kyllä voisit ottaa ne vaikka asuisitte taajamassa. Jos teillä on kuitenkin iso tontti, vuohi ei tarvitse lämmitettyä tilaa ja kanatkin voisi laittaa samaan lämpölamppu vain. Aitaat pihan perukoille vuohelle aitatuksen ja opetat pienestä pitäen kaulapantaan ja hihnassa kulkemiseen..

      Poista
    3. Kotieläimet olisivat kyllä ihania, pitää selvitellä asiaa. Onhan tätä tonttia jonkun verran mutta en tiedä onko ihan tarpeeksi, että saataisiin pidettyä naapuritkin tyytyväisenä ;) Pidän asian mielessä :)

      Poista