Huh huh, nyt alkaa omppuähky iskeä. Taas olisi kaksi banaanilaatikollista vastapoimittuja omppuja keittiössä muistuttamassa "meille pitää tehdä jotakin ennen, kuin pikkukärpäset syövät meidät (tai Pikku-neiti, joka saa vatsanpuruja, jos syö yli kymmenen omppua päivässä...kukapa ei saisi siitä määrästä)!" Jopa kulkeminen keittiössä alkaa olla hiukan hankalaa, kun omppuja on lattiat täynnä.
Yksi ihan täysi omenapuu häiritsee nyt kovasti, sillä omenat alkavat pikku hiljaa putoilla (tai ovat putoilleet jo kaksi viikkoa) mutta ne ovat vielä aika kovia, eivätkä maistu vielä valmiilta. Ja mehän ei TODELLAKAAN tiedetä mistä lajikkeesta on kyse. Onko ne aikaisia talviomppuja, jotka pitäisi säilöä talveen asti vilpoisassa????? APUA!!!!!
Tällä kertaa ihmettelyn kohteena tämän näköinen omena. |
Ompun pohjaväri on keltainen ja auringon puolella se on kirkkaan punainen, jopa syvän tummanpunainen. |
Malto on punertavaa. |
Omenapuu on todennäköisesti istutettu viime vuosisadan alkupuoliskolla, eli melkoisen vanha lajike on varmaan kyseessä. Tunnistaako joku? Ai niin...meiltä saa sitten omppuja!
En yhtään ihmettele, jos tuosta määrästä tulee ähky, kahdesta banaanilaatikollisestakin tuppasi tulemaan. Meidän ehdoton suosikki on nyt ollut kuivatus. Jos niitä on vielä puolentoista viikon päästä, niin otetaan vastaan.
VastaaPoistaVanhoja lajikkeita on kovin vaikee selvittää varmasti. Itse en ainakaan tuota tunnista, mutta enpä mikään ekspertti omenalajikkeiden suhteen olekaan :) Mukavaa maanantaita, täällä taas sataa sataa ropisee mutta eipä tuo haittaa, kun sisällä saa olla :)
VastaaPoistaTuula: Kiva, että otatte omppuja vielä lisää. Ei ole pelkoa, että ne loppuisivat vajaassa kahdessa viikossa:)
VastaaPoistaTiina: Vanhoja lajikkeita on tosiaan vaikea tunnistaa. Me ollaan kahlattu jo koko internetin maailma ja useampi kirja läpi, eikä olla tunnistettu, kuin muutama lajike. Seuraavaksi ajattelin marssia paikalliseen omenatarhaan omput kainalossa ja iskeä omput vanhojen asiantuntijoiden kouraan ja anella niitä maistelemaan, jos vaikka tunnistaisivat;) Meilläkin on ollut tosi sateista...ropina vain käy:)
Mukavaa viikonjatkoa:)
Moikka Anna,
VastaaPoistaolen myös vanhan omenatarhan onnellinen omistaja :) Maistamalla olemme päätelleet mitkä ovat kesä, syksy ja talvi lajikkeita, koska talon entinen Olja emäntä on ne itse viisikymmen luvulla varttanut/jalostanut. Ja silloinhan myytiin toreilla, markkinoilla omia lajikkeita ja saatiin naapureilta alkuja joten kaikki vanhat lajit ei kai ole selvitettävissä, mutta hyviä ja kestäviä ne (melkein) kaikki on.
Itse olen kerännyt aina talviomenat suoraan puusta,sillä jos ne on pudonnut maahan niihin tulee lommo ja sitten "mustelma" pilaannuttaa muut vieressään olevat omenat säilytyksessä..
Hyvin olet keksinyt käyttöä mahtavalle omena sadollesi, minulla on vielä onneksi mummu ja pappa auttamassa ja osan olemme vieneet jo suoraan metsään. Täällä Porissa on myös omena pörssi johon voi ilmoittaa ylimääräisiä omeniaan sieltä sitten halukkaat voivat vaihtaa tietojaaan, hyvä idea tuo niin saavat omenoita nekin joilla ei omia ole. Myös metsästys seurat hakevat perävaunulla pilaantuneita ja huonoja omenoita peura ruokintaansa, että siten myös pääsee ylimääräisistä eroon.. Voimia omena savottaasi t. Hanna
Moikka Hanna! Kiitos neuvoista ja kannustavista sanoista:) Meillä myös lähipiiri on kiitettävästi auttanut runsaan sadon kanssa. Meidänkin varmaan pitäisi enemmän keskittyä tuohon maisteluun ja pikku hiljaa saada selvyyttä kokeilemallakin...sopivat säilöntämuodot mm. talviomenille. Maltti ois siis valttia...mutta vitsit, kun olen niin malttamaton:) Ehkä tässä sitten oppii omenatiedon lisäksi myös sitä malttia;)
VastaaPoistaIhanaa syksyn jatkoa:)