12. syyskuuta 2011

Plätyi

Plätyt elikäs letut kuuluvat kummasti moniin tärkeimpiin lapsuudenmuistoihin. Muistan, että pienenä oltiin sisarusten kanssa mamman ja pappan luona hoidossa ja siellä aina paistettiin lettuja. Mamma teki taikinan ja muistan vieläkin ihmetelleeni, ettei mamma koskaan mitannut mitään. Kaatoi vain maitoa kannusta ja jauhoja pussista ja aina taikinasta tuli täydellistä. Pappa yleensä hoiti paistamisen ja kertoi samalla meille mukuloille -itse juuri sillä hetkellä keksimiään- tarinoita. Pappa myös teki letun kääntämisen aina heittämällä, ei millään lastalla, vaan ihan kunnon ranneliikkeellä. Voi kumpa noihin hetkiin pääsisi vielä hetkeksi piipahtamaan...


Meidän perheessä kaikki tykkää letuista ja kaikenlaisista. Siskoltani olen oppinut, että lettutaikinan voi tehdä lähes mistä tahansa ja siihen voi lisätä lähes mitä tahansa. Meidän ykkössuosikkina onkin tällä hetkellä edellisen päivän kasvispyreen jämistä tehdyt kasviletut. Ja arvatkaas mitä!? Minä vain kaadan maidon suoraan tölkistä ja jauhot suoraan pussista ja Pikku-neiti katsoo silmä tarkkana vieressä nojaten kyynärpäillään pöydänkulmaan täsmälleen samalla tavalla, kuin minä yli 20 vuotta sitten. Todella liikuttavaa!


Tänään meillä paistettiin lettuja ihan oikean ohjeen mukaan. Hesarin välissä tulee silloin tällöin Valion Kotiruokaa-lehtinen, jossa oli ohje suolaisiin rahkalettuihin.


Tässä ohje hieman yksikertaistettuna ja hitusen muunneltuna:


Suolaiset rahkaletut:

2 munaa 
1 prk Valio maustettua rahkaa yrtit
3 dl Valio laktoositon maitojuoma
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa (suolaa en itse lisännyt, enkä kaivannut)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna turvota 30 minuuttia. Paista letut voissa paistinpannulla tai lettupannulla. 
Pikku-neiti istuu usein ruuanlaiton aikaan sivupöydällä hellan vieressä. Tällä kertaa ihmettelyn kohteena vanha vispilä.

Meillä suolaiset letut syödään puolukkahillon kera. Hyvää oli ja kaikki meni:) Seuraavalla kerralla taidan tehdä taikinan tavalliseen maitorahkaan ja maustaa sen omilla yrteillä.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta ja näyttää herkulliselta. Tulee kyllä itsellekin vähän nostalginen fiilis.

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä tosi herkkua ja myös aika ruokaisaa, vaikka ei päivälliseksi muuta ollutkaan.

  VastaaPoista
 3. Oi, kuulostaa herkulliselta. Tätä pitää kokeilla! Tunnelmallista tiistaiehtoota! Täällä tulee vettä taivaan täydeltä.

  VastaaPoista
 4. Kokeile ihmeessä Tiina, oli herkkua ja todella helppo ja nopea tehdä.

  Meillä on kanssa ihan kunnon myräkkä meneillään, vettä sataa kovaa ja tuuli on puuskittain niin kovaa, että pelkään peltikaton irtoavan! Ainakin kovasti se kolisee:)

  VastaaPoista