11. elokuuta 2011

Valkea kuulas

Yksi meidän omenapuista on Valkea kuulas ja sen hedelmät alkavat olla pikku hiljaa kypsiä! Valkea kuulas kypsyy elokuun alusta lähtien ja maistuu ihanalta tietysti sellaisenaan mutta sopii hyvin myös hillo-omenaksi. Nyt kun yksi laji on tunnistettu, niin jäljellä olisikin enää noin 24 tapausta! Muiden puiden sato ei ole kyllä lähelläkään valmista, joten Valkea kuulas saattaa olla meidän ainut niin sanottu kesäomena.


Yhteistä lähes kaikissa puissa on omenakääriäisen toukan tekemät käytävät suureen osaan hedelmiä. Ne onneksi tekevät vain yhden käytävän ja loppu omenasta on ihan käytettävissä.

Valkea kuulas muuttuu kypsyessään kellertäväksi tai jopa vähän valkeaksi. Sen pinta viottuu helposti, jos se putoaa puusta. Sen vuoksi se olisi hyvä saada poimittua suoraan puusta. Tämän aamun aamupalajogurtissa oli muuten mausteena Valkeaa kuulasta pilkottuna ja vielä omasta pihasta! Aika JEES!

Silmä ei ole vielä harjaantunut erottamaan eri lajikkeita. Mielestäni kaikki näyttää samalta, vihertävä pohja ja punaisia viirumaisia laikkuja;) Tämän perusteella ei tunnisteta ehkä ainuttakaan lajiketta!

Muutamissa puissa omenat on tosi pieniä ja nyt jo tosi punaisia.

Viime vuonna meillä jäi sato aika lailla näkemättä, koska talon näytöissä käydessä ei kyllä katsottu omenapuita! Ja edelliset asukkaat keräsivät lähes koko sadon ennen muuttoa.
Niin...tällä emännällä olisi huomenna synttärit! Huomaakohan kukaan, jos jätän iän muuttamatta profiiliin;)?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti