1. joulukuuta 2011

Nro 1.

Ajattelin tehdä pientä joulukalenteria tänne blogiin ja (mahdollisesti) joka päivä sen kautta kertoa meidän joulun odotuksesta ja valmisteluista. Stressiä en tästä itselleni asettamasta haasteesta ajatellut ottaa, niin kuin en koko joulustakaan...joten älkää pettykö, jos jokaiselle päivälle ei ole kerrottavaa :)


Meidän joulussa tärkeitä ovat maut ja tuoksut, joten sen vuoksi ensimmäisenä tulee ruokaohje. Meidän jouluun on jo vuosien ajan kuulunut saaristolaislimppu, joka sai nyt kovan kilpailijan itselleen, koska Pikku-neidin kanssa leivottiin eilen makeaa olutlimppua. Ohje on otettu muutama päivä sitten ilmestyneestä Yhteishyvän ruoka-lehdestä. 


Makea olutleipä (1 leipä)

3dl tummaa olutta
25g hiivaa
1dl siirappia
1dl kaljamaltaita
1dl ruisrouhetta
1,5tl suolaa
1dl ruisjauhoja
4dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi (tässä kohtaa mies huokaa syvään tärkeän porterinsa kohtaloa ;)). Sekoita hiiva, siirappi ja maltaat joukkoon. Lisää ruisrouhe, suola ja jauhot. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Valuta taikina voideltuun leipävuokaan. Anna kohota peitettynä lämpimässä noin tunnin ajan. Paista leipää 175 asteisen uunin alaosalla noin tunnin ajan. (HUOM! kuvasta puuttuu hiiva)

Kuvaustilanne on lavastettu...jauhot jätin kuitenkin fiiliksen vuoksi yleiskoneesta pyyhkimättä :) Neidin kanssa tosiaan eilen leivottiin leipää ja tehtiin samalla kaksi leipää, että saatiin kokonainen hiivapala hyödynnettyä. Yleiskoneessa on (oikeasti) kätevä jauho-ohjain, jonka avulla 2,5-vuotias apuri saa jauhot kulhoon asti ilman suurempaa sotkua tai sormimuussia. Itse mittasin kaikki ainekset ja neiti hoiti aineiden yhdistämisen ja myös koneenkäytön, eli virtavivun vääntämisen. Minä lappasin taikinan vuokiin neidin tarkkaillessa, että vuokiin tulee saman verran taikinaa :) Noin 15 minuutissa meillä oli valmis taikina vuoissaan nousemassa lämpenevän uunin päällä.

Leivästä tulee aika tummaa ja HERKULLISTA! Olen muutamana jouluna leiponut sukulaisille limppua (saaristolaislimppua) joululahjaksi ja aion jatkaa samaa rataa tänäkin jouluna (tässä siis samalla joululahjavinkki kaikille niille, joilla on jo ihan tarpeeksi tavaraa!).

Leivän voi paketoida itse tehtyyn (tai ostettuun) keittiöpyyhkeeseen tai leivinliinaan (muovipussi kannattaa kuitenkin pakata väliin). Ja korttiin kannattaa kirjoittaa HUONOSTI SÄILYVÄÄ! Kahdestakin syystä: leipä on niin hyvää, että se syödään nopsaa loppuun ja jos sitä syystä tai toisesta jää, niin se kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Paketoin leivät viime vuonna näin ja taidan jatkaa samaan malliin tänäkin vuonna:) 

Makua leipään tuo tumma olut ja kaljamaltaat. Ne, jotka tietävät saavansa meiltä tämän sorttisen lahjan saavat esittää toiveita saaristolaislimpun ja makean olutlimpun välillä :)

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva tämä kalenteri-idea!
    Tuota yleiskonetta oon himoinnu jo pitkään! <3

    Mukavaa joulukuuta!:)

    VastaaPoista
  2. Yleiskone on kyllä näppärä ja kaunis. Sen voi huoletta pitää esillä keittiössä ja nostaa pöytätasolle, kun sitä tarvitsee :) Kaapin perukoilta en jaksaisi ikinä kaivaa konetta esiin :)

    Kivaa joulukuuta teille kans!

    VastaaPoista