12. heinäkuuta 2012

Täällä paisutaan!

Seuraavat kuukaudet menevät hedelmien paisumista seuraillen! Viime vuoden tapaan ollaan autettu puita omatoimisen harvennuksen lisäksi. Viime vuoden postaus löytyy täältä.

Nämä omput jäävät aika pieniksi mutta niistä tulee aivan kirkuvan punaisia! Nyt niitä on tulossa ihan kivasti, viime vuonna näitä taisi olla peräti neljä :)

Talviomenoita näyttäisi tulevan aika paljon, mikä tarkoittaa sitä, että tuoretta omenaa omasta pihasta saadaan ehkä taas jouluun asti <3

Tämä herkku taas on yksi aikaisimpia kesäomenoita. Ehkä jo kuukauden kuluttua saadaan ekat maistiaiset :)
Osa puista on päässyt vuosikymmenien saatossa järjettömän isoiksi, tämäkin yksilö on varmasti yli viisi metriä korkea! Aika rajua leikkausta tehtiin kevättalvella ja sama linja jatkunee seuraavan leikkauksen kohdalla.

Mä sitten rakastan tuota naapurin ulkorakennusta! Se on jotenkin niin hurmaava ja sympaattinen :)

Kerroinko jo, että omenoita vaikuttaisi taas tulevan paljon!?
Luumuista sen sijaan ei juurikaan päästä tänä syksynä nauttimaan, sillä niiden kukinta-aikaan meillä oli kylmää ja tuulista. Ei juurikaan pörriäisiä tuolloin näkynyt! Lohduttavaa on kuitenkin se, että luumut näyttävät hyviltä, eikä luumupistiäisentoukista näy jälkeäkään. Saattaa olla, että tarkkaakin tarkempi pudokkaiden poimiminen on hävittänyt moisen toukan?!

Huonoimmassa kunnossa oleva kriikunapuu on innostunut tekemään paljon kriikunoita. Kriikunamehu olikin talvella meidän suosikkia ja on loppunut kellarista aikoja sitten :)
Kirsikoitakin on käden ulottuvilla, tosin nuo miljoonat vaahterat, joita meidän pihassa kasvaa, olisi syytä kaataa...tai ainakin hedelmäpuita varjostavat!

Täytyypä muistaa korjata satoa oikeaan aikaan, ettei käy kuin tälle jättilaukalle ja  pullahdeta yli omien rajojen :) Näitä on edustuspenkissä kaksi ja ne ovat ehdottomasti lisäyslistalla. Siemenestä, kaupan sipulista vai omasta sivusipulista...en tiedä vielä...

Hyviä puutarhakierroksia kaikille lukijoille <3 

14 kommenttia:

 1. Ihana pullahtanut laukka! Kriikunamehu kuulostaa valtavan hyvältä. Omenapuutkin ovat sympaattisia ja teidän pihassanne aivan ihania, mutta en ole vieläkään toipunut lapsuuden yliannostuksesta enkä edelleenkään pidä omenoista tai mistään omenoihin liittyvästä - ja meillä oli kuitenkin lapsuudenkodissani vain kolme puuta... tosin kaikki suuria ja satoisia. Omalle pihalleni en halua enempää kuin tämän yhden mikä täällä jo on, ja siitäkin olen näiden vuosien saatossa kerännyt ehkä neljä omenaa yhteensä. Aikamoista haaskuuta!
  Ehkä näihin hedelmäpuihinkin voisi joku vuosi innostua, olen vain niin onneton korjaamaan ja käyttämään satoa. Kirsikoita ja luumujakin löytyy, mutta menevät lintujen suihin. Hyvään tarkoitukseen kai sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa, että kriikunamehu on tosiaan valtavan hyvää :)

   Ymmärrän hyvin sun omenayliannostuksen, mulla on sama mustaherukoiden kanssa! Niitä on pappan luona ollut niin monta puskaa, että lapsena tuntui, että poimittavaa vain riitti ja riitti! Ja samoin mustaherukkamehua valuu vieläkin korvista ulos ;) Omenoista en ole aikaisemmin juuri välittänyt, mutta nuo puut nyt tulivat pihan mukana ja onneksi olen niistä oppinut tykkäämään <3 Meilläkin kirsikoista suurin osa menee linnuille, kun suurin sato on sellaisissa korkeuksissa, ettei mitkään tikkaat riitä :)

   Poista
 2. Teillähän on ihana hedelmätarha! Meillä omenapuussa myös paljon omenoita , plajon on myös tippunut maahan raakileita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti AnniK! Teilläkin siis herkutellaan omenoilla piakkoin :)

   Poista
 3. Oijoi, hyvältä näyttää ja kuulostaa :) Ihan herahti vesi kielelle, kun puhuit tosta kriikunamehusta vaikken semmosta ookkaan koskaan ees maistanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina, nyt vaan sitten odotellaan malttamattomana satoa:)

   Poista
 4. hei! siis mikä ihana omenatarhakin teillä on... =)) tiskirätti tuli eilen ja on kyllä paras koskaan!! kiitos vielä paljon! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meillä on 25 omenapuuta! En tiedä voiko sitä ihan omentarhaksi sanoa mutta sen tiedän, että syksyllä säilöntäaikaan tulee vähän omenanviljelijäfiilis, kun keittiön lattiat lainehtii omppuja! Kiva kuulla, että tykkäät rätistä, välitän Susannalle terveiset:)

   Poista
 5. Kylläpä näyttää ihanalta! En ole muuten kriikunamehua maistanut ikinä, olisi mielenkiintoinen testata. :) Ja laukka on kyllä upea, niin herkän kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni <3 Kriikunamehu vie kielen mennessään ;)

   Poista
 6. Laukkoja munkin mieli halajaa. Kyllä 25 puuta on jo omenatarha. Jestas mikä määrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukat on kauniita! 25 puuta on kyllä paljon, onneksi sato on vaihteleva puiden välillä, kaikki eivät suinkaan ole tuottoisia. Kaikki puut halutaan kuitenkin säilyttää, kun kuulemamme mukaan osa lajikkeista on hyvin harvinaisia ja niitä esiintyy vain täällä meidän nurkilla :)

   Poista
 7. Voi mikä omenasato on luvassa :) mikä on kriikuna? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krrikuna on luumua pienempi sininen hedelmä, jonka mehukkaat ja makeat hedelmät kypsyvät syyskuussa. Ne saavat makeimmat arominsa vasta ensimmäisten pakkasöiden jälkeen :)

   Poista