20. marraskuuta 2014

Ostohalut

On aika vastata ensimmäiseen Kysymyksiä- postauksen kysymykseen. Hellen esitti aivan loistavan kysymyksen:

"Hei
Olisin halunut kysyä siitä kun olet kertonut että jos liikaa tavaraa kotona niin rupeaa ahdistamaan.
Millä pystyt pitämään ostohalun kurissa, kun kaunista tavaraa kuitenkin on niiiin paljon.
Itselleni pitäisi löytää siihen sopiva keskitie tuon tavaran suhteen, mutta millä sen osto halun saa hillittyä.
En tiedä onko tämä oikeanlainen kysymys , mutta tätä mietin.
Ihana viikkoa sinulle.
t.Hellen"

Olen kirjoittanut samasta aiheesta joskus aikaisemminkin ja muistan sen herättäneen paljon keskustelua asian tiimoilta. Aloitetaan siitä, että meillä on noin 5-6 vuotta tietoisesti keskitytty ostamattomuuteen ja kulutustottumusten pienentämiseen. Ensimmäiset vuodet rajoitin vain uuden ostamista ja huitelin menemään kirppiksillä suht usein. Lähes yhtä usein "saaliinani" oli jotakin tosi ihanaa käytettyä varsin kohtuulliseen hintaan. Mutta nyt ehkä viimeisen 3 vuoden aikana olen yrittänyt rajoittaa myös tuota kirppikseltä ostamista, sillä hyvin usein sieltä tarttui matkaan jotakin mitä emme todellisuudessa olisi tarvinneet

Kaksi meille tärkeintä tapaa saada kuluttamista kuriin ovat olleet kaupassa käynnin harventaminen ja kauppalistan käyttö. Käymme ruokakaupassa yhden kerran viikossa ja muissa kaupoissa käymme vain jonkun tarpeen vuoksi. Kaupoissa hengailu ja muuten vaan katselu saa ainakin itsessäni aina jonkun haluamisen aikaan. Toinen tärkeä juttu on kauppaan meneminen vain kauppalistan kanssa. Silloin ensinnäkin muistaa ostaa kaiken, mitä todella tarvitsee eikä listalta poikkea yhtä helposti, kuin ilman listaa.

Lisäksi aloitin ostamisen rajoittamisen tietyllä muistilistalla, jonka kävin aina läpi jonkun ihanan "pakko saada" jutun tullessa vastaan. Se on täydentynyt ajan mittaan ja nykyään sitä ei tarvitse enää käydä listamaisesti läpi, siitä on tullut enemmänkin automaattinen tapa toimia. Ja yleensä, jos toimin listan vastaisesti, poden siitä huonoa omaatuntoa ja mikä sen parempi tapa vältellä asioita, kuin siitä aiheutuva huono omatunto :) Ajattelin, että tämä lista voisi auttaa Helleniä ja muita, jotka yrittävät vähentää kuluttamista, joten tässä se tulee. 

1. Tarvitsemmeko todella tätä vai onko kyse enemmän haluamisesta?
Suurin osa omista haluamisistani tyssää jo tähän. Todellisuudessa emme tarvitse juuri mitään.

2. Löytyykö kotoa jo vastaava tai lähes samanlainen tuote?
Jos kaapissa on jo 4 hyvälaatuista pellavaista t-paitaa, ei viidennelle ole tarvetta, vaikka se olisikin laadukas ja hyvässä alennuksessa (ellet sitten käytä vain ja ainoastaan valkoisia pellavaisia t-paitoja. Silloinhan hankinta olisi ehkä ihan perusteltu.)

3. Onko tuote täydellinen vai ihan kiva?
Ihan kivaa ei kannata ostaa ikinä, sillä täydellisiäkin on varmasti olemassa.

4. Onko hankinta pitkäikäinen tai mahdollisesti hyvällä tavalla ikuinen?
Itse panostan mielelläni laatuun ja siihen, että tuote mahdollisesti palvelee vuosia tai vuosikymmeniä.

5. Sopiiko tuote jo olemassa olevaan sisustukseen/vaatekokoelmaan?
Vaatteiden/kenkien kohdalla yritän miettiä, minkälaisiin asukokonaisuuksiin vaate sopisi ja onko se monikäyttöinen. Sisustusesineen kohdalla käyn läpi useita eri käyttökohteita eri huoneissa.

6. Mikä on tuotteen käytettävyysaste?
Vaatteiden kohdalla mietin, voiko vaatetta käyttää vuoden ympäri ja monenlaisissa tilaisuuksissa vai onko se puolet vuodesta käyttämättömänä tai sopiiko se vain erityistilaisuuksiin, joissa käyn ehkä kerran kahdessa vuodessa. Sisustusesineen kohdalla (oikeastaan puhtaasti sisustusesineitä meillä ei hankita lainkaan, esineellä on oltava joku käyttötarkoitus) mietin, voiko sitä käyttää ympäri vuoden ja sopiiko se useaan eri tarkoitukseen/huoneeseen.

7. Onko tuotteelle olemassa säilytyspaikka?
Meillä ollaan tehty varsin radikaaleja ratkaisuja ja tietoisesti vähennetty säilytystilan määrää. Olemme tulleet siihen tulokseen, ettei mikään säilytystila ole riittävä ja sen vuoksi on parempi, jos sitä on vähän. Silloin tavaran määräkin pysyy aisoissa.

8. Voiko tuotetta saada käytettynä vai onko se hankittava uutena?
Jos tuotteen voi saada hyväkuntoisena käytettynä, valitsen aina käytetyn uuden sijaan.

9. Jos tuote on hankittava uutena, voiko sen saada kotimaassa valmistettuna?
Harvaa tuotetta tänäpäivänä valmistetaan Suomessa mutta silloin, kun sellaisen tuotteen hankinta on edessä, hankin sen mieluiten Suomessa valmistettuna. Ja vaikka tuotteen tuotanto ei Suomessa olisikaan, ostan mieluiten edes Suomessa suunniteltuja tuotteita.

Että sellainen lista. Tämän kun ottaa kirjaimellisesti, niin ruokaa kummempaa ei tarvitse ainakaan vuoteen hankkia. Mainitsinkin jo alussa tuon huonon omantunnon ostamisesta. Hyvin harvoin sitä joudun kokemaan verrattuna siihen, miten paljon onnistumisen riemua saan ostamattomuudesta.

Ja se on vielä sanottava, että aina löytyy joku hankinta, joka ei läpäisisi tätä listaa. Kuten tiistaina ostamani uusi objektiivi. 1. En tarvitse sitä, vaan halusin sen. 2. Ei löydy jo vastaavaa tai lähimaillakaan olevaa objektiivia entuudestaan. 3. Tuote on täydellinen. 4. Hankinta on ikuinen. 5. Sopii jo olemassa olevaan kamerarunkoon. 6. Tuotteen käytettävyysaste on erinomainen. 7. Säilytyspaikka on olemassa. 8. Tuote oli hankittava uutena. 9. Ei voi saada kotimaassa valmistettuna. Niin...heti ensimmäisen kysymyksen kohdalla olisi siis voinut perääntyä mutta vuosien haaveilu vei pidemmän korren tällä kertaa.


Kuvissa pieni pätkä makuuhuoneen seinää, missä sijaitsee mun kirjoituspiste, hahhah :D

Ajatuksia?

20 kommenttia:

  1. Ihan loistava lista! Tuo pitäisi printata lompakkoon, jotta se kulkisi aina mukana... ;)
    Monia noista kohdista on jo itsellä käytössä, mutta parannettavaa löytyy aina. Jos jostain olen tyytyväinen omassa kuluttamisessa (tai sen muutoksessa), että hyvin, hyvin usein hankin tarvitsemani tavarat nykyisin käytettynä ja silloinkin mietin, että onko se todella tarpeellinen! Entisestä kirppishamstraajasta on tullut harkitseva(mpi) kirppistelijä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten voi pitää tän mun postauksen aina puhelimen selaimessa auki ja varmistaa siitä listan kohdat :D Hehheh. Parannettavaa on aina, AINA. Mutta mahtavaa, että olet tyytyväinen tuohon jo tapahtuneeseen kehityssuuntaan, niin pitääkin olla! Kivaa loppuviikkoa teille Katri :)

      Poista
  2. Mahtavia syitä olla ostamatta! Vähän saman suuntaisia ajatuksia pyörii minunkin päässäni kun tekee mieli hankkia jotain ei niin välttämätöntä. Ja ainakin alennusmyynneissä ostointo tyssää melkein aina siihen, että kysyn itseltäni ostaisinko tuon tuotteen jos se ei olisi alessa. Mitäänhän ei kannata ostaa vain sen takia, että hintaa on alennettu roimastikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvä kyseenalaistus Kristiina tuo "ostaisinko, jos ei olisi alessa". Mahtavaa! Kiitos, tämä lisätään mun listaan!

      Poista
  3. Loistava postaus ja varsin käyttökelpoinen muistilista! Listan noudattaminen vaan tuntuu aika mahdottomalle meikäläiselle...opittavaa olisi PALJON! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos AnuElina, ilmeisesti herätti ajatuksia. Lista on tosiaan täsmentynyt mulla vuosien varrella, joten asia kerrallaan mietintään, niin siitä se hiljalleen lähtee :)

      Poista
  4. Kiitos loistavasta vastauksesta. Tuota pitää kokeilla myös omalla kohdalla ja arvoida tuotteen tarpeellisuutta. Ostoslistaa meilläkin noudatetaan ruokakaupassa ja vaatteet ei ole juurikaan heikko kohtani, vaikka toisinaan kyllä pitäisi ostaa niitäkin. Mutta huomaan että sisustus makuni on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ehkä enemmän talonpoikaiseen ja rouheampaan suuntaan. Tavaroita on tullut aika laitta pyöritettyä. Ja sitä paitsi netistä saa tilattua aika hyvin tuota vanhaa tavaraa, ettei juurikaan tarvitse kaupoissa kiertää, se ehkä heikko kohtani.
    Mutta tässä tuli todella niin paljon ajattelemisen aihetta että täytyy kokeilla ottaa käyttöön ja miettiä kuinka monta kuulautta pääsee eteenpäin ostamatta mitään ylimääräistä. Välillä kun tuntuu ettei ole sellaista kuukautta ollenkaan.
    Tavara on aina vanhaa, enkä uutta osta yleensä mitää.
    Kiitos vielä vastauksesta ja ihanaa torstai iltaa , terkuin Hellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hellen hyvästä kysymyksestä :) Toivottavasti saat tästä lisää työstettävää ajatuksiisi. Kaikilla on joku heikko kohta ja mulla ne ovat ehdottomasti laadukkaat vaatteet. Niiden kohdalla joudun painimaan todella paljon. Ja jos kirppiksellä tulee vaikka Arabian vanhoja lautasia edullisesti vastaan, niin mun on tosi vaikea jättää niitä sinne. Mutta vähäiset säilytystilat ovat aina lähes täydet, joten mitään ei voi tulla sisään, jos ei lähde samalla uloskin :)

      Poista
  5. danke für die inspirationen und einen schönen abend wünscht angie aus deutschland

    VastaaPoista
  6. Tämä jos mikä antoi ajattelemisen aihetta näin joulun lähestyessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän tuli sitten oikeaan aikaan ;) JOulu on tänä päivänä sellainen kulutusjuhla, että ihan hirvittää. Täytyy itse pitää zen mukana ja keskittyä olennaiseen, nauttimiseen ja läsnäoloon :)

      Poista
  7. Kuvasi postauksen alussa pysäytti hillittömällä kauneudellaan. Onneksi olkoon uudesta objektiivista! Listasi on luettava vielä monasti uudestaan. Ihailtavaa! Terveisin tuikku, joka juuri teki elämänsä ensimmäisen blogiyhteistyöpostauksen ihan vain silkasta kokeilemisen halusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuikku :) Mukavan yhteistyöpostauksen olitkin tehnyt! Varmasti laadukkaita tuotteita!

      Poista
  8. Hyvä postaus joka antoi paljon mietinnän aiheita. Huomaan, että itse olen karsinut paljon ostoksiani kirpparilta, ja saatan havahtua miettimään, että tarvitsenko oikeasti. Toisaalta tietynlainen vaihtuvuus kotona on myös kiva juttu, joten saatan ostaa ja myydä itse jonkin ajan päästä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin etenkin kirppiksiltä ostettuihin tavaroihin tuo toimii, kuten varmasti tarkoititkin :) Jotkut tosin pitävät kierrättämisenä myös sitä, että ostavat kaupasta uutta ja laittavat sitten kirppikselle myyntiin ja hakevat taas kaupasta uutta :D Mutta, ymmärsin, ettet sinä tarkoittanut asiaa näin (oli vain pakko kääntää tämä kortti)...hyvä ja ekologinen vaihtoehto tuo sinun tapasi saada sitä kaivattua vaihtelevuutta kotiin :)

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  9. Allekirjoitan listan myös omissa hankinnoissani. Me muutimme 3 vk sitten 60m2 rivitalokaksiosta 160 m2 omakotitaloon. Olin aivan järkyttynyt siitä, miten paljon meiltä tuli tavaraa uuteen kotiin. Olin siis ajatellut, että meillä ei olisi niin paljon ylimääräistä tavaraa, mutta laatikko toisen perään vain täyttyi ja lopulta meidän uuden kodin suuri olohuone oli niin täynnä tavaraa, etten meinannut todeksi uskoa. Toki se näytti suurelta määrältä myös siksi, että kaikki kaappien sisällöt oli kannettu samaan huoneeseen. Mutta silti olen myös rehellisesti sitä mieltä, että kaikki ei voi olla millään tarpeellista. Järjestimme sitten tärkeimmät tavarat ensin paikoilleen ja kaikki ei niin tärkeät jätimme laatikoihin ja siirsimme laatikot tyhjiin huoneisiin. Kummasti olemme pärjänneet nyt 3 vk näilläkin tavaroilla eikä ole ollut tarvetta hakea kaikkea käyttöön. Tietysti tarvetta muillekin tavaroille tulisi esim. seuraavan vuoden aikana, mutta silti osa on ihan varmasti turhaa. Uskon, että me myös "sokeudumme" omille tavaroillemme emmekä enää näe selvästi tarpeellisen ja "ihan kivan" eroa. Ja todellakin kaikki "ihan kiva" ulos! Sekin on tietynlaista elämän ylellisyyttä, että voisi käyttää joka asiassa täydellisiä tavaroita, vaikka niitä ei määrällisesti olisikaan paljon. Tämä on oma tavoitteeni kotona ja kaikissa hankinnoissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava tavoite luonnonvalo! Olen samaa mieltä kanssasi tuosta elämän ylellisyydestä harvoilla, täydellisillä tavaroilla. Ja voi sitä elämän yksinkertaistumisen tunnetta, kun turha on karsittu pois nurkista. Meillä oli kesällä vähän kuvailemaasi vastaava kokemus keittiörempan aikana. Meillä oli väliaikainen keittiö olohuoneen nurkassa, johon toimme vain välttämättömät tarvikkeet ja kuiva-aineet. Loput, vähemmän tärkeät, tavarat viemme ylimääräiseen makkariin, jossa niistä on edelleenkin osa, sillä emme ole tarvinneet niitä puolessa vuodessa mihinkään.

      Onnea uuteen kotiin!

      Poista
  10. Yksinkertaisuudessaan hieno lista! Se on itse asiassa niin hieno, että käytän "kerran vuodessa kommentointini" siihen. Mielestäni listaa kannattaa käyttää myös asioihin/tavaroihin, joita ostamme muille kuin itsellemme (esim. lahjaksi, tuliaiseksi). Tarvitseeko lapseni varmasti uuden Stigan vai kelpaisiko käytetty? Tarvitseeko tuttavani varmasti jonkin ihanan koriste-esineen vai veisinkö sitten jotain käyttötavaraa? Arvoistaisiko sukulaiseni enemmän kaupasta ostettua joululahjaa vai jotain pientä (mahdollisesti kierrätysmateriaaleista) itse tehtyä? Koitetaan etenkin näin joulun alla muistaa, ettemme hukuta tuttaviammekaan turhaan tavaraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naulan kantaan Siskon mies! Etenkin näin joulun alla tähän on hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä jokaisen "lahjaringissä" on varmaan joku, jonka kanssa on mahdotonta sopia lahjattomuudesta. Silloin joku itse tehty (tai muuten ekologinen) käyttöesine voisi olla hyvin paikallaan. Onneksi me voidaan lahjoa läheisiä aikuisia omalla omenasiiderillä ja oluilla ;)

      Poista