26. marraskuuta 2014

Talon tarinaa meidän ajalta

Kysymyksiä postauksessa Anonyymi kysyi:

Ihana koti ja piha teillä! Oliko talossanne asukkaita juuri ennen teitä vai oliko se ollut autiona? Jos asukkaita ei ollut, oliko talo "asumakunnossa" vai jouduitteko tekemään paljon remppaa ennen muuttoa? Itselläkin on haaveissa muuttaa joskus tuollaiseen vanhaan puutaloon, nämä uudet hienoudet kun eivät ole ihan mun makuun :)

Villis kysyi samaan aiheeseen liittyen:

Vanhan talon asukkaana olisin minäkin kiinnostunut talostanne, kuten edellä joku muukin lukija. Olisi kiva nähdä siitä myös enemmän kuvia, mutta ymmärrän jos se menee liikaa yksityisyyden puolelle. Blogisi on mukava, tykkään siitä niin että halkeen!

Kiitos molemmille kysyjille! Laitetaanpa sitten vähän (paljon) talon historiaa kehiin, meidän ajalta :)

Kuva Krista Keltanen.

Me rakastuttiin tähän taloon kesällä 2010. Kesäloma oli juuri loppunut ja palasimme silloiseen rivarikotiin koko kesän mökkeilyn jälkeen. Yllättäen multa (:D) alkoi vähän kaatua seinät päälle. Muistan sen päivän kun eilisen...olin juuri saanut isosiskon (silloin reilu 1v.) päikkäreille. Meidän refluksiarjessa ei pidemmistä kuin 30 minuutin päikkäreistä nautittu ja kun sain kahvin napsaistua päälle, alkoi seinänaapuri poraamaan juuri sitä seinää, mitä vasten isosisko nukkui. Eli ne oletetut 30 minuutin päikkärit jäivät noin 5 minuuttiin ja silloin napsahti vähän muutakin, kuin se kahvinkeitin. Olin silloin tosi väsynyt kesälomasta huolimatta. Olin saanut juuri erikoistumisopinnot suoritettua (en suosittele refluksivauvan kanssa opiskelua) ja koko perheen jaksamisen kanssa mentiin ihan äärirajoilla. Vähemmästäkin napsahtaa, eikö!?

Oltiin miehen kanssa puhuttu, että joskus tässä elämässä omakotitalo voisi olla meidän juttu. Ja sinä porauspäivänä aloitin talosurffailut. Ihan kivoja taloja olikin myynnissä, harmikseni ei HETI yhtään sellaista, joka olisi tuntunut muulta, kuin kivalta. Sitten yhtenä viikonloppuna (saattoi olla jo seuraava :D) oltiin mun vanhempien luona yökylässä ja etuovessa surffaillessa aloin haukkomaan henkeäni, kun näin tämän talon (siis vieläkin menee kylmät väreet ihastuksesta). Heti seuraavalla viikolla soitin välittäjälle ja sanoin, että me tullaan katsomaan taloa. Vielä rivarin pihassa sanoin miehelle autossa "Käydään nyt katsomassa vain, niin tiedetään sitten millaisia vanhat talot oikeasti on." Muistelisin, että taloon pääseminen ei tuntunut kovinkaan ihmeellistä. Ihmekös tuo, kun olin katsonut talon kuvat netissä joku 250 kertaa ja niiden perusteella jo tiesin, missä mikäkin huone on jne. Kävimme katsomassa taloa toiseenkin kertaan ja sitten aloimme puhumaan välittäjän kanssa jo tarjouksen tekemisestäkin. Ainut ongelma oli vain se, ettei meidän rivarinpätkä ollut edes myytävänä, koska ei meidän vielä pitänyt taloa ostaakkaan. Sama välittäjä otti meidän silloisen kodin myyntiin ja se myytiin alle viikossa. Samoin meidän tarjous hyväksyttiin. Eli hupsista vaan, me ostettiin talo. Toki kaikki kuntokartotukset tehtiin mutta sanoisin, että aikamoisessa rakkauden huumassa talo ostettiin. Mitään realistista käsitystä meillä ei ollut, minkä verran talon ylläpitokorjaukset vaatisivat aikaa ja rahaa. Myöskään siitä ei ollut MITÄÄN käsitystä, miten paljon 25 omenapuuta teettää töitä!
Kuva Krista Keltanen.

Talossa asui ennen meitä nelihenkinen lapsiperhe ja talo on ollut koko ajan asuttu 90 vuotisen historiansa aikana. Se on siis koko ajan ollut asuttu ja siitä on pidetty huolta. Hyvinkin asumiskelpoinen kaikin puolin. Mitään remonttia ei tehty ennen muuttoa ja hyvin pienellä remppaamisella ollaan tähän kesään asti pärjätty. Tähänastiset korjaustoimenpiteet ovat olleet säännöllistä ikkunoiden kunnostusta ja joitakin ulkoverhouksen lautoja mies on uusinut. 
Kuva Krista Keltanen.

Tänä kesänä sitten repäistiin ja tehtiin keittiö- ja suihkuremontti, joka on ollut suunnitteilla jo muutosta asti. Tässä kuvassa vasemmassa alakulmassa näkyy vanha tiskipöydän kulma. Sen takana, kuvaajaan päin, oli vielä suihkuhuone. Kyllä luit oikein, meillä oli ennen suihkuhuone keittiön nurkassa. Remontin pointti oli palauttaa keittiöön 60-luvulla purettu puuhella ja siirtää suihku toiseen tilaan. Nykyään tuossa ikkunan oikealla puolella on tiskipiste kaappeineen ja ikkunan edessä on ruokapöytä.Tällainen viritys meillä oli vielä ennen remppaa ikkunan alla :)
Keittiössä rempan aikana. Lattiassa oleva betonilaatta on vanhan uunin valua, joka oli myös entisen suihkuhuoneen pohjana. Vaaleana näkyvän lautalattian kohdalla oli ennen tiskipöytä suihkun seinää vasten.
Nyt tilalla on palautettu hella ja sähköuuni/kaasuliesi. Nykyisellään lattian paikkapala on jo maalattu ja lattiassa on kaunis messinkinen kipinäsuoja. Olisi kai uusien kuvien aika :) Ja tosiaan suihkuhuone (sauna meillä on pihalla) rakennettiin ihan toiseen sijaintiin.
Remontin aikana meillä oli olohuoneessa muoveilla eristettyä elämää. Keittiö, olohuone ja leikkihuone samassa (meinasin tulla hulluksi). Tiskit hoidettiin pihasaunassa joka ilta tyttöjen nukkumaanmenon jälkeen.

Täytyisi oikein ottaa asiakseen kuvata keittiö vielä kokonaisuudessaan rempan jälkeen, sillä oli se sen kaiken arvoista.

No mutta, ettei lähde juttu ihan keittiöremppaasiaksi, niin palataanpa näihin yleisiin juttuihin. Siinä ne suurimmat jutut, joita ollaan tehty neljän vuoden aikana. Pienempiä juttuja ollaan tehty hiukan enemmän mutta lähinnä esteettisistä syistä. Yläkerran muovimattojen poistoa ja vanhan lautalattian maalaamista, makuuhuoneen vaatehuoneen purkamista, vessan ja eteisen maalausta, verstaan terassin korjaamista jne.
Kuva Krista Keltanen.

Tulevia korjausjuttuja tulevat olemaan peltikaton kunnostus, todennäköisesti vain pesu ja paikkamaalaus tai tarvittaessa koko katon maalaus. Myös ulkoverhouksen maali alkaa olla paikoitelleen siinä kunnossa, että sitäkin maalaushommaa olisi luvassa. Talon terassi kaipaisi kunnostusta. Piharakennuksen punamultapinta uutta maalia...

Ja nuo Villiksen toivomat laajemmat kuvat...ne olisivat ihan mahdollisia ja haluaisin itsekin niitä ottaa mutta mun objektiivit ovat niin ahtaita, ettei niihin mahdu enempää. Sen vuoksi lainasin tähän juttuun myös Krista Keltasen ottamia vanhempia kuvia, jotta saisitte vähän laajempaa kokonaiskuvaa :)

Kiitos vielä kysymyksistä! Toivottavasti saitte tässä oikeanlaista tietoa :)

20 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja ihanat kuvat <3

  VastaaPoista
 2. vanhoihin taloihin vaan rakastuu-niissä on se henki...ei samaa tunnetta tule uusien talojen kohdalla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vaan on! Aistin meidän talon hengen jo niistä myynti-ilmoituksen kuvista <3

   Poista
 3. tolle bilder, danke für die inspirationen und einen schönen mittwoch wünscht angie

  VastaaPoista
 4. Ihana lukea tällaisia tarinoita. Haaveilen niin paljon myös tuollaisesta ihanasta vanhasta talosta..!! Vielä joskus meillä on sellainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha talo on kuin perheenjäsen <3 Välillä olen miettinyt, että jos joskus haluttaisiin muuttaa johonkin, niin miten ihmeessä voitaisiin jättää tämä talo, perheenjäsen...

   Toivottavasti saat vielä haluamasi <3

   Poista
 5. OHOOOO,mikä ihana talo teillä on ja PIHA!

  VastaaPoista
 6. No jopas onkin makee - aivan unelma talo - sellainen Astrid Lingrenin saduista :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nuo siniset nurkkalaudat ja ikkunanpielet antavat ehkä vähän satumaista tunnelmaa :)

   Poista
 7. Tosi kiva oli lukea teidän talotarina : )

  VastaaPoista
 8. Talonne on jo itsessään oikea kaunotar, mutta noin kauniissa pihassa talo pääsee oikein kukoistamaan. Ja nuo omenapuut...huoh..kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija! Kesäkuvien katselu sai kyllä hyvälle mielelle :)

   Poista
 9. voi että miten kaunista! ihan kaikki! Remontin aikainen sotkukaan ei näytä pahalta kun on kaunis talo ja kauniit tavarat! :D

  VastaaPoista