12. helmikuuta 2015

Pullaa

Lupasin vielä pullaa ennen laskiaista, joten tässä on resepti, jolla meillä pullat leivotaan. Maidoton, gluteeniton, soijaton ja ilman kotimaisia viljoja. Kuva ei ole kummoinen, pahoittelut siitä! Kuvat oli tarkoitus ottaa aamupäivällä mutta päivän suunnitelmat menivät aika lailla uusiksi, kun pikkusiskon aamuksi varattu lääkärireissu venyikin usean tunnin mittaiseksi sen 20 minuutin lääkäriajan sijaan. Halusin kuitenkin reseptin jakaa, kun olin sellaisen luvannut, joten joudutte nyt tyytymään puhelimella otettuun kuvaan :/

Kirjoitin jo vuoden alussa, että koen gluteenittoman pullan leipomisen aika haastavana ja niin koen edelleenkin. Resepti on hiotunut monen leivontakerran myötä ja tuntuu, että gluteenittomassa leivonnassa lopputulos on aina vähän kysymysmerkki, vaikka samalla ohjeella tekisikin. Halusin saada aikaan pulla, jonka voi tehdä ilman muffinssivuokaa ja joka olisi ainakin lämmittämisen jälkeen seuravanakin päivänä maukas ja mehevä.

Pulla (n. 16 kpl)

3 dl vettä tai sopivaa maitojuomaa (itse olen käyttänyt kookosjuomaa)
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
0,5 rkl kardemummaa
1 kananmuna
0,5 tl ksantaania
2,5 dl tapiokajauhoa
2 dl riisijauhoa
2 dl maissijauhoa
0,5 dl perunajauhoa
100 g pehmeää margariinia

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää psyllium. Anna turvota hetki ja sekoita sillä aikaa ksantaani tapiokajauhoihin. Lisää taikinaan suola, sokeri, kardemumma sekä kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää tapioka-ksantaaniseos koko ajan sekoittaen. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa vielä noin 5 minuuttia. Muotoile taikinasta tanko jauhotetulla alustalla ja jaa se noin 16 osaan. Muotoile taikinasta palloja jauhotetuin käsin. Kohota lämpimässä paikassa pyyhkeen alla noin 30 minuttia. Voitele munalla ja ripottele raesokeri päälle. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ja täytä haluamillasi täytteillä. Hyvää (ja terveellistä) kermavaahtoa saa kookosmaidosta (metallinen säilykepurkki), joka on säilytetty yön yli jääkaapissa. Avaa purkki pohjasta ja valuta neste pois. Kaavi kovettunut maidon osa kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Hyvää ihan sellaisenaan ilman makeutusta!



Itsellä on vielä hakusessa sopiva kohotuspaikka ja -lämpötila. Toistaiseksi en ole onnistunut saamaan kauniin tasaista pintaa pullaan, vaan pinta halkeilee jo kohotessaan tai viimeistään uunissa. Harjoitukset jatkuvat siis täälläkin :)

I have been practicing baking bun without gluten or milk :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti