9. tammikuuta 2015

Nyt niitä on

Tuskailin tuossa muutama päivä sitten tapioka- ja tefjauhojen heikkoa saatavuutta. Kiitoksia teille, jotka autoitte etsinnöissä <3 Kiitos kaikille vertaistukea jakaneille <3 Ja kaikille pienen valituksen kestämisestä <3 

Mainitsinkin postauksessa, että olin jo tilannut tapiokaa yhteen liikkeeseen ja juuri eilen sain puhelun, että jauhot ovat noudettavissa. 2,5 kiloa tapiokajauhoja. Hurraa! Ja selvennettäköön vielä se, että me käytetään näitä sen vuoksi aika paljon, että tapiokan kanssa saa hienoista sitkoa aikaan ja siten se parantaa leipomusten koostumusta todella reippaasti. Lisäksi se on miedon makuinen ja sopii melkein mihin vain. 

Tummien täysjyvä tefjauhojen osalta sain vastauksen Virtasalmen Viljatuottelta, että heiltä voi tilata jauhoja suoraan kotiin. Kun tosiaan niitä ei saa mistään meitä lähimaillakaan olevasta kaupasta, niin olin hurjan iloinen, että niitä saikin hakea ihan lähipostista :) Tilasin saman tien 5 kiloa. Eivät sitten heti lopu kesken ;) Halusin tummia tefjauhoja, jotta voin alkaa harjoittelemaan hapatetun tumman leivän leipomista gluteenittomana, koska...no koska haasteita pitää olla ;) Lisäksi ennustan, että tef tulee olemaan seuraava gluteenittoman leivonnan superjauho. Se on myös ravintoarvoiltaan aika super, joten siinä on kyllä ainesta ihan superfoodiksikin.


Tänään taidetaan laittaa hapanjuuri tekeytymään. Ja sitten ajattelin, että voitaisiin leipoa pullia. Pullat on mun mielestä ehkä kaikista hankalin leivonnainen toteuttaa gluteenittomana varsinkin, kun maitotuotteita ei voi käyttää pehmentämässä makuja. Lisäksi en itse oikein välitä psylliumin mausta, joten sitä en käytä koskaan runsaasti, vaikka sillä kuohkeaa rakennetta saakin aikaiseksi. Tänään testaillaan nyt sitten tapiokajauhojen toimivuutta pullan leivonnassa! Saako sillä riittävästi sitkoa aikaan, se tiedetään myöhemmin :) Jos saadaan joku hyvä perusohje väännettyä, niin myöhemmin on tarkoitus koittaa myös pullan leipomista vuohenmaitoon. Nyt ollaan käytetty hapatettuja vuohenmaitotuotteita (juustoja ja luonnonjogurttia) hyvin tuloksin, joten ehkä myöhemmin olisi myös vuohenmaidon aika.

Tässä yhteydessä olisi tietysti taas fiksua kertoa id:stäkin kun tiedän, että jotkut ovat siitä kiinnostuneita mutta jatketaan sitä juttua toisella kertaa jookos :)

Nyt tekisi melkein mieli laulaa lurauttaa joku laulu jauhoista ja leipomisesta mutta taidanpa kysyä isosiskolta jeesiä tuossa leivonnan lomassa ;)

After many weeks of searching and waiting, we finally have tapioka- and tef-flour. Today I´m planning to start a gluteinfree seed for sourdough bread from tef. I`m also longin for good gluteinfree bun. We`ll see what kind of bun we come up with.

6 kommenttia:

 1. Jee! Ihanan ison määrän jauhoja sait metsästettyä. Onnea pullan leivontaan. Muistelen mun pullakokeilujen olleen aika aneemisia. Parhaat tuli todella löysästä taikinasta teflon muffinsivuokiin, vaan olivatko ne edes pullia. Ajoivat asiansa silloin. Huomenna meillä on juhlapäivä. Aion lähettää meidän ex-hyperallergikon ensimmäistä kertaa syntymäpäiville ilman omia eväitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sippu, pullasta (tai siis eilisistä ja tänäpäisistä ;)) tuli todella maukasta! Rakennekin oli tosi mehevä mutta haluaisin vielä löytää keinon saada ne tehtyä ilman vuokia, vaikka käsin leipomisesta ei ehkä kannata haaveillakaan. Testit siis jatkuvat mutta kyllä me aina silloin tällöin pari pellillistä pullia vedetään ihan vaan testauksen nimiin ;)

   Toivottavasti siellä oli hyvät synttärit! Ihana kuulla, että pystyy jo lähtemään ilman omia eväitä juhliin!!!

   Poista
 2. Jes ja kiitos vinkeistä! Teft-jauhot on minulle uusi tuttavuus, haluanpa sitä testiin! Tapiokajauho kuulostaa myös mielenkiintoiselta, pitääpä kokeilla senkin käyttöä, josko olisi toimivaa. Jaan tässä samasta aineesta pienen varoituksen: moniallergisen tuttavaperheeni pahimmaksi allergisoijaksi löytyi maidon jälkeen tapioka, joten kannattaa pitää mielessä, jos tuntuu, että joskus ilmenee joitain selittämättömiä oireita.

  Hyviä leipomispäivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Perho, leipomispäivät on aina varsin hyviä :) Tuo isosisko kyllä tänään ihmetteli Sunnuntain maidottoman leivontamargariinin kanssa, että valmistajalla on tässä joku virhe, kun me kyllä leivotaan joka päivä eikä vaan sunnuntaisin :D

   Suosittelen etenkin tuota tapiokaa testiin, se parantaa leipomusten rakennetta huomattavasti ja murustavista leivonnaisista ei ole tietoakaan! Teffiä en ole vielä juuri päässyt kokeilemaan, joten sitä en osaa vielä kummemmin suositella. Hapanleivän juuri on kyllä jo muhimassa, joten enköhän pääse pian sitäkin hehkuttamaan :)

   Tosi hyvä, että toit esiin tuon tapiokan allergisoivan mahdollisuuden myös. Totta kai se voi ihan yhtä hyvin aiheuttaa oireita, kuin mikä tahansa muukin. Onneksi se on todettu meille sopivaksi, en enää osaisi olla ilman!

   Hyviä leipomispäiviä sinnekin :)

   Poista
 3. I hope the best for you and your family in 2015.
  My heart is very sad because of CHARLY but I watch your blog and I feel better...
  Thank you for your beautiful pictures. I need more and more having my own blog.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. What can I say Laurence. It´s so sad what happened, that´s all I can say.

   I wish you only happy days for this springtime. And I hope to see you here often. It makes me so happy if you feel even a bit better after visiting my blog!

   Poista