19. heinäkuuta 2011

Viikonloppuvieraiden pyynnöstä



Meillä kävi viikonloppuna vieraita ja lupasin antaa muutaman reseptin tarjoiluista. Me grillattiin ja lihan kanssa oli tarjolla raparperichutneytä, jota taisin tehdä jo kesäkuun puolella parhaimpaan raparperin satoaikaan. Ruoan kyljessä maistui myös lämpimät kauraleipäset.

Raparperichutney

noin 500 g rapaperia
2 punasipulia
noin 500 g sokeria
1,5 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
1 tl kanelia
2 rkl etikkaa
3/4 dl vettä

Kuori ja pilko raparperit. Kuori ja hienonna sipulit. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin 45 minuuttia tai kunnes sakenee. Purkita ja nauti jäähtyneenä lihan kanssa.

Kuvassa raparperichutney on oikean puolimmaisessa lasipurkissa.

Kauraleipäset

4 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1/2 dl oljyä
1 pussi kuivahiivaa
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
6dl vehnä- tai sämpyläjauhoja

Sekoita 42 asteiseen (lämmitin mikrossa lämpimäksi, en sen tarkemmin mittaillut)  maitoon hiiva, suola, siirappi, öljy, siemenet ja kaurahiutaleet. Lisää jauhoja vähitelleen. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Taputtele taikina 1cm paksuisiksi leipäsiksi ja anna kohota noin 30min. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Ohje on siitä helppo, että sen saa tehtyä nopeasti puuhaarukan ja kulhon avulla (laitteita ei tällä kertaa tarvita). Itse olen lisännyt ohjeeseen jääkaapin jämiä, kuten porkkanaraasteen loput tai juustonkannikan raastettuna. Koska ruokailijoina oli myös pienempiä herkkusuita, silppusin siemenet vähän pienemmäksi.
Lupasinko vielä jotain muuta ohjetta, nyt en muista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti