4. toukokuuta 2012

Kolme tärkeintä

Rosmariini, timjami ja basilika <3 Näitä meidän keittiössä käytetään PALJON!

Timjami on ihanaa mutta SITRUUNAtimjami on vielä ihanampaa! Suosittelen kokeilemaan sitä vaikka grillatun tomaatin kanssa tai kermaviilikastikkeen mausteena, huippuhyvää!

Yrtit haetaan tänäkin vuonna valmiina taimina torilta, kuten tämä ei yrtti-viherpeukaloa omaava emäntä aavistelikin (meillä on varmaan vain huonot olosuhteet yrttien kasvattamiseen siemenestä?!).

Basilikan ja tomaatin liitto on pyhä! Siihen, kun vielä laittaa mozzarellaa kylkeen...NAM!

Yrtit olivat viime kesänä terassilla olevassa vihervitriinissä mutta ne kärsivät liian paahteisesta paikasta. Nyt vihervitriinin valtaa tomaatti ja chili, jotka hankin torilta tai Billnäsin puutarhamessuilta, sekä paprika, jonka isäni on onnistuneesti saanut kasvatettua siemenestä. Tässä kohtaa tietysti herää kysymys "onko viherpeukalo sittenkin isäni suvussa ominaisuus, joka voi oikeissa olosuhteissa näyttäytyä myös miehillä?" ;)

Yrteille olen perustanut pienen yrttipenkin terassin kupeeseen, joka on omenapuun vaihtuvassa varjossa. Katsotaan miten ne siinä viihtyvät.

Meille luvattiin pilvistä päivää, joten poimin pihalta aurinkoa sisälle. Kevätesikot viihtyvät meidän nurmikolla  <3

Mitä teidän yrteille kuuluu?

12 kommenttia:

 1. Onpa ihania! Enpä olekaan sitruunatimjamia kokeillut, täytyy vissiin kanssa ostaa valmiina. :) Meillä basilikat ja thaibasilikat näyttää voivan hyvin, mutta rosmariinit on kyllä aika heiveröisiä, ehkä ne ehtisi ensi vuodeksi. ;D Tomaatit ostan taimina ja paprikat koitan saada noista omista taimista kasvatettua, saa nähdä. Mielenkiintoista kokeiluahan tämä on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi tuon sitruunatimjamin testausta, se on ihanan raikas ja sopii erinomaisesti vaikka useimmiten melko tuhtien grilliherkkujen mausteeksi. Kiva, että sun basilikat voivat hyvin! Mun kokeiluista taitaa olla mielenkkinto jo mennyt, kun lopputulos on aina yhtä ankea ;) Se on kyllä mielenkiintoista, että sorrunko taas ensi keväänä yrittämään ;)

   Poista
 2. Sitruunatinjami kuulostaakin kivalta. Tinjamiin tykästyin viime kesänä, tänä vuonna olen tainnut jo yhden sellaisen kuivattamaan ;) No, toivotaan, että vielä toipuu

  Mulla nyt tomaatit ja basilika siemenkasvatuksista kukoistavat... muut....umm... eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timjami ja sitruunatimjami ovat niin hyviä! Mun kuvissa oleva timjami on kaupan yrttitiskiltä ja annan sen aina vähän lurpsahtaa kastelujen välillä, muuten en muista koska olen kastellut koska en ;)

   Kiva, että tomaatit ja basilikat kukoistavat, kuka sitä kesällä muuta tarvitseekaan ;)

   Poista
 3. Ihanat ihanat kuvat !
  Mun yrtit on kaupassa, paitsi rosmariini purkissa elää ja voi vielä hyvin.
  Sammaa mieltä tomaatti-basilika-mozzarella yhdistelmästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KoivukujanRiikka! Tomaatti-basilika-mozzarella <3 Rosmariini on mun lemppari erilaisissa juuresvuuissa uunissa valmistettuna, punajuuren kanssa ihan parasta ja tietenkin lihan kanssa!

   Poista
 4. Valtavan kauniita kuvia taasen. Mulla ei muita yrttejä olekaan kasvatuksessa kuin punalehtistä basilikaa, uusi tuttavuus mulle. Ovat vielä tosi pieniä, ensimmäisiä kasvulehtiä vasta pukkaavat sirkkalehtien välistä. Loput yrtit ostan itsekin valmiina. En niitä kamalasti käytäkään, ehkäpä vielä innostun. Sitten on mun kaalit, ruusukaalit ja kukkakaalit. Tuntuu, että ne yksi toisensa jälkeen nuukahtaa ja joudun heittämään taimilla varista (varisparat, kaikkea nekin saavat niskaansa ;) ). Vielä onneksi muutama sinnittelee, ehkä saan ne viljelylaatikkoon asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina <3 Kaalit eivät käsittääkseni mitään helppoja olekaan, mutta sulta varmasti onnistuu! Toivottavasti saat viljelylaatikkoon asti :)

   Poista
 5. Oi että nuo kevätesikot ovat hienoja!

  Minulle rosmariini tulee taimitarhan kautta, mutta basilika odottaa kylvämistään. Sille olisi ehkä pitänyt jo tehdä jotain (kylvää...), mutta tehdään violettia pestoa sitten myöhemmin eikä aiemmin.

  VastaaPoista
 6. Meillä ei yrtit jostais syystä myöskään kasva hyvin siemenestä sisällä. Mutta chilit, joka on mieheni harrastus kavavat hyvin. Tuota kermaviilikatiketta meillä kaytetään paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en ymmärrä mikä siinä on etteivät ne yrtit menesty :/ No onneksi valmiita ammattitaidolla kasvatettuja taimia saa torilta :)

   Poista