5. toukokuuta 2012

Kermaviilikastike

Nyt, kun noista yrteistä tuli puhe, niin laitetaanpa heti perään ohje kermaviilikastikkeeseen, johon sopii monet eri yrtit. Meillä tällaista kastiketta nautitaan ainakin kesällä grilliruuan kanssa ja se sopii hyvin myös kalan tai salaattien kastikkeeksi. Ohje on ollut mulla käytössä jo yli kymmenen vuotta ja aina se maistuu yhtä hyvältä ja eri variaatioita on helppo tehdä.

Kermaviilikastike

2dl kermaviiliä (mieluiten luomua eikä mitään kevytversiota)
2tl sokeria
1tl suolaa
1rkl sitruunamehua (myös limemehu sopii hyvin)
1-2 valkosipulin kynttä (tai oman maun mukaan)
hiukan mustapippuria
oman maun mukaan tuoreita yrttejä (kuivatutkin käy, jos tuoreita ei ole)

Kaikki vaan keskenään sekaisin ja jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

Yrtiksi voi kokeilla tietysti mitä tahansa, mutta omat lempparini ovat sitruunatimjami, basilika ja tilli.

Tänään tätä nautittiin grillissä valmistuneiden kasvisnyyttien (peruna, porkkana, palsternakka) ja maustamattoman (tai kevyesti suolaa ja pippuria pintaan) kanan kanssa. Salaattina oli kirsikkatomaatteja tuoreen basilikan kera. Ja syötiin muuten ensimmäinen grilli-päivällinen terassilla (jos vappuna syötyä makkaraa ei lasketa ;)).

Maukasta viikonlopun jatkoa! Ai niin, isäntä sai meidän kasvilavan tänään valmiiksi, toivottavasti kesällä saadaan juuresherkkuja omalta pihalta!

16 kommenttia:

  1. Jep, tää on hyvää!! Itse tykkään tillin kanssa ja lisään myös tuoretta sipulia (tai kevätsipulia) joukkoon. Menee välillä ihan dippikastikkeena sipsien kera ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, todellakin menis sipsien kanssa! Miten olin tuon voinut unohtaa??!!! Kevätsipulia pitääkin kokeilla :)

      Poista
  2. Mä teen usein aika samantyyppistä tillikermaviilikastiketta kalaruokien seuraksi. Erona vaan oikeastaan mustapippurin tilalla valkopippuria ja valkosipulin tilalla sinappia :D Mutta enpäs ole koskaan tajunnut kokeilla muilla yrteillä! Joten kiitos vinkistä! :) Ihan alkoi tehdä mieli grillaamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole itsellä käynyt mielessäkään valkosipulin vaihtaminen johonkin muuhun, kun tykkään siitä niin paljon. Ehkäpä sitä voisi tuolla sinapillakin kokeilla, vaihtelu virkistää :)

      Poista
  3. Pitääpä koklata tuota sun ohjetta, kun seuraavaksi jotain grillaillaan! :) Kivaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koklaa ihmeessä ja kerro sitten mitä tykkäsit :)

      Poista
  4. Ohje tulee ehdotomasti kokeiluun, vaikuttaa monikäyttöiseltä ja helpolta, kiitos ohjeesta! :) Teidän grilliherkut kuulostaa myös tosi herkullisilta! Kauniita kuvia taas! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Jenni <3 Me syödään aika yksinkertaista ruokaa, kun neidin herkkä vatsa ei kestä ihan mitä tahansa. Hyvin pärjätään, kun käytetään tuoreita ja puhtaita raaka-aineita ja makukin useimmiten on tosi jees ;) Esim. valmismarinoitu kana ei tulisi kysymykseenkään, mistään eineksistä puhumattakaan. Tulee siis itsekin syötyä ihan kunnollista ruokaa :)

      Poista
  5. Samaista kermaviilikastiketta on harrastettu täälläkin jo vuosia ja on aina vaan yhtä hyvää...

    VastaaPoista
  6. Ihanalta kuulostaa! Aurinkoista ja maistuvaa viikonlopun jatkoa teillekin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila viikonlopun toivotuksista :) Lauantaina illalla ja tänään aamulla on auringosta nautittu. Nyt sataa ja nurmikko tykkää :)

      Poista
  7. Kiitti ohojeesta! Kuulostaa raikkaalta :)
    Niitä grillikausia odotellassa...
    Ja pohjoisen sää: uutta lunta 19 cm !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 19cm!!!!! Mitä, ei voi olla totta. Missä vaiheessa "vanhan" lumen kanssa mennään?

      Poista
  8. Vaikuttaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta ohjeelta! :) Onpa hauska tuo matala peltinen Korona-kahvipurkki. Minulla on samanlainen, mutta korkeampana versiona. Kiva tietää, että niitäkin löytyy näemmä vähän eri mallisina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin purkin kirppikseltä. Ei tarvinnut miettiä, ostanko vai jätänkö hyllyyn! Ihastuin siihen välittömästi :) Korkeakin ois kiva...

      Poista