18. maaliskuuta 2013

2nd hand sisustus

Lupasin jo siskolle, että seuraavaksi en bloggaa mitään, mikä voisi herättää ajatuksia, mutta tässä sitä taas mennään! Varoituksena siis, että postaus saattaa herättää ajatuksia ja sitä oikeastaan toivonkin. 

Pupulandian Jenni kirjoitti maltillisesta kuluttamisesta 
muodin näkökulmasta ja koska olen miettinyt paljon samoja juttuja sisustuspuolella, niin enpä voinut olla tarttumatta itsekin aiheeseen. Käykää ihmeessä lukemassa Jennin mahtava teksti aiheesta! Sen voi mielestäni suoraan siirtää myös tänne sisustusrintamalle. Kuten Jennikin oli tehnyt, ajattelin listata tänne ne muutamat asiat, joita meidän hankinnoissa yritetään pohtia ennen ostopäätöstä ja siten välttää ns. turhaa kulutusta.

Lähdetään oletuksesta, että joku tietty juttu olisi kiva ostaa...

Tarvitsemmeko todella tätä? Aika harva hankinta sisustuksessa (varsinkin piensisustuksessa) on sellainen, jonka todella tarvitsee, joten suurin osa hankinnoista tyssää jo tähän. 

Sitten on olemassa ne hankinnat, joita ei varsinaisesti tarvitse mutta, jotka haluaisi esim. estetiikan nimissä hankkia. 

Onko hankinta sellainen, jonka voisi tehdä käytettynä vai onko se saatava uutena? Jos tuote on saatava uutena, voiko sitä saada kotimaassa valmistettuna? Hirveästi ei tule sellaista tavaraa mieleen, joka olisi pakko saada uutena. Kirpputorit ovat oivallinen paikka löytää hyväkuntoista tai jopa lähes käyttämätöntä tavaraa ihan sopivaan hintaan. 


Mietintään menee myös: Missä esinettä voisi pitää ja onko sillä useita sijoituskohteita tai käyttötarkoituksia kodissa? Onko esine sellainen, jota voi käyttää suurimman osan vuotta tai jopa koko vuoden ympäri? Voimmeko kuvitella pitävämme samasta esineestä vielä vuosienkin päästä? Voimmeko luopua jostain jo kotonamme olevasta tarpeettomasta esineestä ja laittaa se kiertoon sellaiselle, joka sitä oikeasti tarvitsee?

Jos joku siis miettii, missä ovat tämän blogin sisustuspostaukset, niin ihan hirveästi ainakaan uutta kuvattavaa ei listan käytön jälkeen jää :) Toisaalta, kunhan olen taas tavaroiden siirtelykunnossa, niin vanhat jutut kyllä siirtyvät paikasta toiseen, sen voin luvata :)

Ja sitten vielä tähän olohuoneemme yhteen osaseen, josta kuvat ovat...

Sellaisia, joita ihan oikeasti tarvitaan on lipasto (työpapereiden ja askartelutarvikkeiden säilyttämiseen), ensimmäisen kuvan reunassa oleva arkku (arkussa on meidän kirjasto), arkun päällä olevat täkit (lämmittämään) ja kello (näyttämään aikaa).

Loput kuuluvat "estetiikan nimissä" kategoriaan :) (Toisaalta naulakon voi sijoittaa järkevämpäänkin tarkoitukseen tarvittaessa ja tarjottimia voi käyttää niiden alkuperäisessä tarkoituksessa.) Mutta tyytyväisenä voin todeta kaiken olevan second handia!

Tuleeko teillä mieleen lisää hyviä kysymyksiä "hankintalistaan"?

22 kommenttia:

 1. Omalla kohdallani on ollut viimeaikoina pakko miettiä, että "Löytyykö tällainen tai lähes samanlainen kotoa kaappien kätköistä jo ennestään..?"
  Ja ihan varmasti löytyy...

  Ei vaan ole enää mitään järkeä ostaa lisää ja lisää keskenään liki samanlaisia tuikkukippoja tai mitä nyt milloinkin, vaikka kuinka tekis mieli. Tai kohta pitää hommata lisää kaappeja niiden mukana. Tai lisäsiipi taloon..
  Mutta on se silti niin vaikeaa, kun kyse on useimmiten justiin jostain ihan pienistä esineistä, jotka eivät maksa paljon, mutta joista muka tulee niin iloiseksi, ettei voi jättää kauppaankaan.
  Jossain se raja kumminkin pakosti kulkee.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistava kysymys listan jatkoksi! Kiitos Annukka!

   Poista
 2. Huhhuh, tämä todella pistää miettimään omia turhia hankintoja. Ostan useimmitn juuri sen takia että HALUAN. En sen takia että TARVITSEN. Kotoa löytyy myös paljon esineitä, joilla ei ole varsinaista käyttötarkoitusta. Ja niilläkin joilla on tarkoitus, on liikaa. Olen kuitenkin viime aikoina pyrkinyt vähentämään ns. koristeiden ostamista. Tavaroilla pitää olla joku funktio, muukin kuin kauniilta näyttäminen. Onneksi osaan myös luopua tavarasta, kirppistelen 2-3 kertaa vuodessa (siis myyn, en osta!).
  Tosi hyvä postaus, hyvä että herättelit ajattelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tavarasta luopumisen taito on mun mielestä tosi hieno juttu! Ja sekin on upeaa, että lähtee jostain pienestä rajoittamisesta ostamisen kanssa liikkeelle, kuten koristeet.

   Me ei onneksi pidetä kaupoissa käymisestä ja ruokakauppaankin mennään aina listan kanssa. Listasta poiketaan joskus, lähinnä suklaan muodossa ;) Mutta juu, kauppojen välttely ja listan kanssa kulkeminen auttavat meillä paljon :)

   Poista
 3. Hiiihhh - mulla ainakin tämä teksti _herätti ajatuksia_ ;D Tahtoisin ehdottomasti omistaa tuommoisen ihana ison pullon - mitään sillä en tekisi, en tarvitsisi sitä, en tiedä käyttäsinkö koristeena enää muutaman vuoden kulutta - mutta yhtä kaikki: jos semmoisen näkisin, ostaisin heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska se on niin KAUNIS <3

   Poista
  2. :D Eihän mun tarkoitus ollut lisää tavarahimotuksia herättää ;D Mutta olet oikeassa, se on kaunis ja se on ollut myös sen hankintakriteeri aikanaan :) Onneksi se on vanha ja kirppikseltä hankittu...ja pidän siitä niin paljon, että sitä pidetään kuin kukkaa kämmenellä :) Mutta aika turhake se kyllä on...jos siinä olisi sopiva korkki, niin siinä voisi kyllä laittaa omenasiideriä syksyllä käymään...hmmmm...

   Poista
 4. Minä ostan vain semmoista, mistä tiedän, että sen puuttuminen jäisi häiritsemään pahasti. Tiedättehän sen tunteen, että tietää kuinka jokin on vain saatava, että ilman sitä jää jotenkin puutteellinen olo? Siihen oloon minä ostan (paitsi kirjoja, ne ostan ihan uteliaisuudesta kannen tai takatekstin perusteella ;D).
  Harmittavan usein puuttuu sitten jotain oleellista, mitä en saa ostetuksi kun en täydellistä löydä (kuten nyt työpöytä), mutta parempi toki näin, kuin että nurkat olisi ahdettu täyteen.
  Muutaman kerran vuodessa myös siivoilen nurkista ylimääräiseksi jäänyttä sisustusta (koska sitähän tulee, pakostakin. Maku muuttuu ja aika ajaa ohi, jotain ei tarvitsekaan kun järjestys muuttuu jne), kirjoja, vaatteita, asusteita jne. pois joko lahjoitettavaksi Fidaan tai ystävilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä perusteluita hankinnoille! Kommentistasi voisikin tehdä yhden kysymyksen lisää: Onko esine täydellinen ja juuri se mitä haluaa, eikä vain sinne päin tai IHAN KIVA? Jos esine on vanha, voisiko siitä saada sen itselle täydellisen pienellä tuunauksella?

   Mukavaa viikon jatkoa :)

   Poista
 5. Mun tärkeimmät kysymykset taitavat aina olla a) tarvitaanko/halutaanko tätä todella b) onko tälle varmasti olemassa (säilytys)paikka c) onko tähän varaa d) kestääkö tämä e) sopiiko jo olemassa olevaan.

  En ole impulssiostaja ja shoppailu on kaukana siitä, mitä kutsun rentouttavaksi puuhaksi :D Mieluusti teen ostokset netistä, jos mahdollista. Mun mies taas tykkää ostoksilla käynnistä tai ihan vain kierrellä kaupoissa. Hän myös tekee impulssihankintoja. Joten juu, pientä ristiriita tässä välillä on.

  Kaikkein eniten mua ahdistaa kodin täyttyminen tavaralla ja se, jos jollekin ole kunnollista säilytyspaikkaa. Kun taloa rakennettiin, mun strategia oli tehdä niukasti säilytystilaa just siksi, ettei olisi mahdollista hillota komeroihin ja vaatehuoneisiin vuosien (vuosikymmenten) rojuja. Jatkuvalla syötöllä syynään komeroita ja pistän tarvittaessa tavaraa kiertoon. Monilapsisessa perheessä on kuitenkin aina paljon kaikkea, alkaen jo kymmenistä tärkeistä askarteluista ja muista lasten aarteista.

  Mutta kun jotakin hankimme, olen valmis myös maksamaan siitä, että tuote on kestävä ja pitkäikäinen. Se merkkaa tietty sitä, että ulkonäön on kelvattava, jotta tavaraa sitten jaksaa katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentista ja hyvistä kysymyksistä! Kommenttia lukiessa piti ihan miettiä, että olenko käynyt kommentoimassa tänne itse ;) Niin samoissa ajatukset kulkevat.

   Meillä vanhassa talossa ei ole paljoa säilytystilaa ja me ollaan olemassa oleviakin säilytystiloja poistettu, esim purettu vaatehuone kokonaan. Tavarapaljoutta ei tosiaan ratkaista lisäämällä säilytystilaa. Meidän tavoitteena on pitää tavaramäärä koko ajan samana tai mielellään vähentää sitä. Mulla myös kirppislaatikko olemassa, johon kerään jatkuvasti kiertoon menevää vaatetta ja tavaraa.

   Hyvä pointti tuo kestävyys ja pitkäikäisyys hankinnoissa. Laadukkaasta ja pitkään harkitusta hankinnasta voi maksaakin vähän enemmän :)

   Poista
 6. Kauniita kuvia!!! <3 Olen hillinnyt ostamista jo pitkään, jopa kirppareilta ostelua. Tuntuu, että tahtoo hyllyjä vähän tyhjemmän näköisiksi - helpottaa pölyjen huiskimistakin.

  Eilen pitelin Hennesissä 5e neuletta kädessäni, mutta koska mielestäni mulla on neuleita jo tarpeeksi niin jätin ostamatta vaikka halvalla olisi saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pieni Lintu <3 Muakin häiritsee hyllyjen täyttyminen! Mun on alettava ehdottomasti taas keittiössä tekemään karsintaa, vaikka avohyllyillä on muka vain päivittäisessä käytössä tarvittavat astiat. Miten niitä voi olla niin paljon? Täytyykin alkaa tarkkailla meidän astiakäyttäymistä :)

   Tuo halvan neuleen Hennesiin jättäminen on just se miten ns. turhaa kulutusta voi karsia. Jos jotain ei tarvitse, niin edes halvan hinnan takia ei kannata ostaa! Hyvä hyvä :)

   Poista
 7. hyvä juttu, mutta pitää muistaa että jos ihmiset ei kuluttais uuteen, niin ei niiltä kirppareilta varmaan paljoa sitten second handina löytyis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan second hand tarjonta hiukan hiipuisikin, jos ihmiset eivät kuluttaisi uuteen :) Toisaalta luulen länsimaalaisen keskivertoihmisen omistavan aika paljon sellaistakin mitä nää ei tarvitse ja mistä voisi luopua. Mun oletus perustuu ihan vain tuttavapiirin omistamaan tavaramäärään :)

   Vaikka meillä on jo noin viiden vuoden ajan viety ahkerasti tavaraa kirppikselle (2-3 kertaa vuodessa) ja erityisesti uuden käyttämättömän tavaran hankintaa vältelty sama aika, niin taas vuoden vaihteessa kirppikselle lähti useita laatikollisia hyvää tavaraa kiertoon, mitä ei meillä tarvittu. Okei, myönnetään, että kirppikseltä meille on hankittu paljonkin tavaraa...tarpeellista ja tarpeetonta :)

   Poista
 8. Kiitos tästä postauksesta!
  Juurikin tällä hetkellä pohdin puhelimen hankintaa. Vaihdanko siis toimivan ja näpäkän ikuvanhan Nokian uuteen kalliimpaan älypuhelimeen... tarvitsenko sitä todella? Mihin joutuisi tuo entinen? Jäisikö vaan kaapin pohjalle lojumaan ja lopulta roskiin? Uh, ei oikein ekologista...

  Vaatteiden hankintaa pohdin myös paljon. Olen jo vuosia hankkinut vaatteita kirppareilta ja tuunannut niitä tarvittaessa. Ja jos uutta ostan, pyrin hankkimaan kestävää ja klassista, joka ei jonka käyttö ei jokaiseen muotivirtaukseen tyssää.
  Ja mitäpä tulee tähän sisustamiseen, pyrin hankkimaan harkitusti ja mieluiten kirpparilta. Käyttöfunktio pitää tavaralla olla tai muuten se jää kauppaan. Meillä ei olekaan ns. koristeita ollenkaan ja voi kuinka se onkaan vapauttavaa! ;)

  Iloa päivääsi ja jaksuja masun kanssa!

  t. vakkarivieras

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vakkarivieras itsellesi kommentista :) Samoilla ajatuksilla täälläkin!

   Kiitos toivotuksista, iloa sinunkin päivääsi <3

   Poista
 9. Kyllä ajattelen aina noin..siis en sitä ehkä, että tarvinko vaan estetiikan nimissä kyllä (toi olisi vaan kiva pöydällä tms..)
  Minä en ole perustanut koskaan uusiin hankintoihin..muihin kuin mattoihin mutta ne ovatkin tarpeellisia kukapa sitä pelkällä lattialla haluaa kävellä ja toiseksi vaimentaa ääniä, antaa tunnelmaa..ja kolhuja ei tule kun on matot..ostan mattoja kirpparilta haalin niitä sukulaisilta..jne jne..mutta niissäkin pätee tietyt kriteerit..
  Mutta minun blogissani on tunnuksena aina ollut, että "minkään ei tarvitse maksaa liikaa".
  Sisustus on siitä kivaa että tehdään romustakin kaunista mm, roskalavat tuunataan vaikka mihin käyttöön, keloista tulee kivoja pöytiä ja ovat myös silmälle ilo..halvoista kankaista syntyy vaikka mitä kivaa ja jos ei niin sisustustus juttuja niin vaikka laukku olalle ja mitä maksaisi uusi laukku..niimpä..
  Mutta on myös ajateltava vaikka nyt kankaitakin ostaessa että ei nyt ihan halppisrimpula kankaat kannata pidemmän päälle, mutta järki sanelee tässäkin asiassa ja se että jos kangas on ohutta mutta haluaisi tehdä siitä kulutusta kestävän voinee harkita tukikangasta..mutta sittenkin kannattaa miettiä tuleeko kalliimmaksi sillä eihän tukikangas ilmaista ole..
  kirpputorit on ihania paikkoja tosin aarteiden löytäminen on tänä päivänä harvemmassa kuin ennen..hinta taso on toisilla liian kallis..maalaisromanttisen kirpputorien takana piilee myös liian kalliit hinnat..se olen huomannut ja niin monet ihanuudet saapi jäädä..
  Minä vertailen hintoja tosi paljon..kaupassakin mies joskus kysyy minulta "onko tämä kallis"..Kun tässä yksi päivä katselin kotiamme ei ole yhen yhtäkään huonekalua ostettu uutena..anteeksi sänky on mutta sekin on palvellut jo 11v, joten hintansa on ajanut ja vieläkin sänky on loistokunnossa..tein tarjouksen mm, rautasohvasta levitettävä..niin sainkin sen sitten 10e..tein tarjouksen korituolista ja myyjä sanoi saat sen ilmaiseksi..tyttäreni kysyy aina tarviinko jotain mitä heittävät pois..Tosin nyt on hankintalistalla pöytä ja tuolit..mutta siskoni soitti ja asia tuli puheeksi, niin hänellä olisi joku koristeellinen pöytä tarpeettomana..näin se menee toiselle tarpeeton on minun juttuni..ja kuinka paljon olenkaan säästänyt..
  (meniköhän tää asian vierestä ja kun minut on tänään nukutettu pienen toimenpiteen vuoksi sairaalassa, niin saattaa olla et ajatuksen kulkuun haittaa vieläkin...sillä päänuppi on vähän hutera)
  Mutta kiva postaus sinulta laittoi kyllä ajatuksia liikeelle..ja herätti mielenkiintoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mennyt asian vierestä :) Niin, kirppikseltäkin voi saada laadukasta tavaraa edullisesti. Ainakin meillä päin vanhoja täyspuisia huonekaluja saa melko edullisesti ja sellaiset, jotka ovat jo vuosikymmeniä kestäneet, kestävät vielä vuosikymmeniä lisää. Vanhin mun hankinta (vuosilukujen perusteella, niitähän ei kaikissa ole kirjattu) taitaa olla keittiön pieni apupöytä vuodelta 1918! Se on käsin tehty, uniikki ja maksoi 40 euroa. Mielummin annan sellaiselle kodin, kuin haen samaan hintaan lastulevystä tehdyn härpäkkeen jostain halpispaikasta tai vaihtoehtoisesti monia kertoja kalliimman täyspuisen uuden vastaavan...

   Pikaista toipumista Hannele!

   Poista
  2. Oho mie kirjoton roskalavoista kun piti kirjoittaa kuormalavoista Heh sitä se eilinen teetti :)

   Poista
 10. Hyviä näkökulmia! Tuntuu, että sisustustamisessa kuluttamiseen ei suhtauduta yhtä kriittisesti kuin muualla. Syytä varmasti olisi. Myös itselläni.
  Ostopäätöstä tehdessäni yritän pysähtyä hetkeksi.
  Halpa hinta ei onneksi saa minua ostamaan, tiedän että olen vähän hamsteri, enkä kaipaa kaappeihimme turhia tavaroita.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkeksi pysähtyminen onkin hyvä tapa ennen ostopäätöstä! Mussakin on hamsterin vikaa, jos en tosissaan taistele sitä vastaan :) Ihanaa kyllä huomata kehittyvänsä hamsterista pikku hiljaa kauemmas ja kauemmas :)

   Poista