30. maaliskuuta 2013

Toivepostaus -vanhan omenapuun leikkaus

No niin. Toivepostaus omppupuiden leikkauksesta on kuultu ja tässä tulisi meidän tapa hoitaa homma. Kerrottakoon nyt ihan alkuun, että me ei siis olla oikeasti mitään omenanviljelijöitä eikä mitenkään erityisesti olla hakeuduttu pienen omenatarhan vaalijoiksi...ne nyt vain sattuvat olemaan meidän pihalla. Pihallamme on 25 omenapuuta, jotka ovat kaikki vuosikymmeniä vanhoja. Talo on rakennettu 20-luvulla ja varmaan aika pian sen jälkeen omenapuut on istutettu. Kolmatta vuotta treenaillaan omenapuiden hoitoa, johon tuntuu löytyvän paljon erilaisia ohjeita ja sääntöjä. Me ollaan sovellettu kaikista niistä meidän mielestä parhaat ohjeet ja niillä mennään. Homman voi varmasti hoitaa monella muullakin tavalla. 

Omenapuita pitäisi leikata säännöllisesti aina kevättalvella (kun on jo vähän leudompaa), jotta puu voisi hyvin ja tuottaisi tasaisesti tervettä satoa. Oksista suositellaan leikattavaksi maksimissaan viidesosa, jotta puu ei kärsi liian rajusta leikkauksesta. Suurempaa operaatiota kannattaakin siis jakaa useammalle vuodelle. Tietyt jutut yritetään kuitenkin tehdä joka kevät, eli poistetaan selvästi vaurioituneet oksat ja vesiversot sekä toisiaan hankaavat oksat. 

Tältä näyttää meidän yksi parhaiten muotoutunut puu. Latvuksen pitäisi olla väljä ja ulospäin leviävä. Latvus saisi olla niin ilmava, että tuuli ja aurinko pääsevät esteettömästi koko latvuksen läpi myös kesällä. Ilmavuus helpottaa sadonkorjuuta ja lisäksi erilaiset tuholaisongelmat ja taudit pysyvät paremmin poissa. Oksakulmat saisivat olla mahdollisimman loivia, sillä jyrkät oksakulmat repeävät helposti sadon tai lumen painosta. 

Ilmavaa latvusta ajatellen sisäänpäin kasvavia oksia on viisasta karsia. Tätä leikkausta en suoraan sanottuna ymmärrä lainkaan, muuta kuin oksan paikan vuoksi. Oksa on lähes keskellä puuta ja on ahtauttanut latvusta huomattavasti mutta aivan liian suuri tynkä oksasta on jätetty. Tässä kuvassa näkyy hyvin myös millaisia nuo vesiversot/latvaversot ovat, eli tuollaiset hoikat suoraan taivasta kohti kurottavat oksat kannattaa leikata.

Samainen kohta leikkauksen jälkeen. Oksaan pitää jättää oksankaulus, eli pieni pätkä oksaa jäljelle. Liian läheltä oksan tyveä ei siis kannata leikata mutta ei myöskään jättää tuollaista edellisessä kuvassa ollutta tynkää. Jos oksa leikataan keskeltä eikä tyvestä, niin oksa leikataan ulos ja sivulle suuntaavan silmun yläpuolelta, joka ohjaa tulevaa kasvua oikeaan suuntaan.

Toisiaan hankaavat oksat olisi hyvä poistaa. Tässäkin on tehty hiukan erikoinen ratkaisu. Leikatusta oksasta on poistettu alimmainen kolmesta samaan suuntaan kasvavasta haarasta ja lisäksi jätetty liian iso tynkä leikatusta oksasta jäljelle. Itse olisin leikannut varmaan tuon keskimmäisen noista kolmesta oksasta.

Tässä taas ehkä yksi heikoimpia tapauksia, vaikka on tässä hyvääkin. Oikealle kasvava pitkä oksa (ihan kuvan reunalle asti) on meidän mielestä aika ihanteellinen levittäen latvuksen laajalle. Huonoa taas on rungon alaosasta keskeltä katkotut paksut oksat. Ne ovat varmaan entisissä mitoissaan tukkineet latvusta mutta meidän tarkoituksena on muutaman tulevan vuoden aikana poistaa tyngät kokonaan (edelleen tukkivat latvusta ja ovat lisäksi aika rumia). Toistaiseksi ollaan kuitenkin tämän puun kohdalla keskitytty todella tiheän latvuksen karsimiseen, eli vesiversoja on ollut aivan hirmuinen määrä tähän kuvaan verrattuna.

Puiden kanssa on hyvä tehdä vähän suunnitelmaa ja jakaa sitä useammalle vuodelle, niin puut voivat hyvin ja tuottavat runsasta satoa :)
Keväisessä kuvassa molemmat esimerkkipuut, edempänä valioyksilö ja taaempana useamman vuoden leikkausta vaativa tapaus :) Satoisuuteen vaikuttaa tietysti aika moni muukin asia, kuin leikkaus. Meidän tontti on oikeasti aika täydellinen omenalle, lämmin ja suojaisa hiekkapohjainen rinnetontti. Sato on ollut molempina syksyinä aika ylivoimainen, mutta puiden väliset erot ovat aika huimia ja lisäksi samakin puu on kahtena peräkkäisenä vuonna antanut aivan erilaiset sadot. Puut ovat välillä tuottoisampia ja välillä huilaavat hiukan mutta meidän lyhyen kokemuksen perusteella voisi sanoa kukinta-ajan olevan kaikista merkityksellisintä. Tuuli, kylmyys ja sateisuus voivat pilata sadon jo heti kukinnan alkaessa. Onneksi puut kukkivat hiukan porrastetusti,  jolloin viikonkaan huonot olosuhteet eivät välttämättä pilaa koko satoa.

Lyhykäisyydessään näin homma meillä hoidetaan :) Toivottavasti tästä oli jollekin apua! Mukavia pyhien jatkoja oksasakset kädessä tai ilman :)

16 kommenttia:

  1. Meillä mies on ihan liiankin innokas omenapuun leikkaaja. Tuntuu, että kun vihdoin laskee sakset käsistään, paljon runkoa kummempaa ei ole jäljellä. Paitsi seuraavana keväänä entisestään riehaantuneet vesiversot..
    Mutta eipähän ole tarvinnut kärrätä ylimääräisiä omenoita kompostiin, kun ei ole vuosiin ilmestynyt yhtä ainutta puihin..
    (Mies aina vetoaa ammattipuutarhurin antamaan ohjeeseen: "Puu on silloin hyvin leikattu, kun siitä voi heittää karvalakin läpi". Kuulemma hänen jäljiltään voi. Ja ison.. :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan onneksi vielä saatu kaikki käyttökelpoiset omput käytettyä tavalla tai toisella, kompostiin on mennyt vain huonoja yksilöitä mutta siltikin jouduttiin viime syksynä ostamaan toinen useamman sadan litran komposti, kun eivät edes huonot mahtuneet yhteen isoon. Karvalakkivinkkki ollaan mekin kuultu :) Se kuvastaakin hyvin sitä ilmavuutta :)

      Poista
  2. Ei voi olla totta. Keräsin aamulla kaikki puutarhakirjani esille lukeakseni kaiken omenapuiden leikkauksesta. Tästäpä sainkin hyvän pohjan oppimiselle! Meidän tontilla on kaksi erittäin vanhaa ja useampia uudempia omppupuita enkä minä tiedä niiden leikkauksesta mitään... Ymmärrän vain sen, että ne näyttävät kaipaavan kipeästi leikkausta. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippujuttu! Nyt vaan perehtymään vielä kirjatiedoilla viisaammaksi :) Leikkauksen lisäksi uudempien puiden kohdalla kannattaa perehtyä myös oksien taivutukseen, jotta oksakulmista saa avonaiset!

      Poista
  3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja havainnollisista kuvista. Puiden leikkaaminen on omasta mielestäni puutarhanhoidon haastavinta puuhaa. Vaatii hyvää silmää, kärsivällisyyttä ja tarkkaa harkintaa saada puusta kauniin mallinen ja tuottoisa.. Omalla etupihallani on nuori luumupuu, joka oli vielä pari vuotta sitten oikea valioyksilö ulkomuodoltaan - kunnes rusakot napsivat sopusuhtaiset oksat torsoiksi. Seuraavana kesänä puu kasvatti valtavasti oksia, joita olen yrittänyt karsia parhaani mukaan.. Liiallisessa leikkaamisessa on myös se huono puoli, että se saa puun tuottamaan yhä enemmän turhia oksia - oli se leikkaaminen sitten ihmisen tai eläimen tekosia.. Toivottavasti satonne on runsas tänäkin vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matleena! Puiden leikkaus on vaikea laji ja vielä kun nuo rusakot ovat usein vähän eri linjoilla oksien typistämisen suhteen :/ Meilläkin on luumupuita ja lisäksi kirsikkaa ja kriikunaa mutta niitä ei olla leikattu oikeastaan muuten, kuin kuivia oksia pois. Täytyisi perehtyä niihin vielä vähän lisää. Noita puita on meillä niin paljon, että satoa tulee varmasti joka vuosi. Tänä vuonna saisi tulla vähän vähemmänkin...meillä on vielä kellarissa 7 koria omenasiideriä juomatta, kun isäntäraukka on niitä joutunut ilman mun avustusta tuhoamaan :D Täytynee pitää jotkut isot juhlat, että saadaan viime vuoden siidereitä tuhottua :)

      Poista
  4. Omistaapa noin ihanan monta omenapuuta <3 ..meillä on VAIN yksi--plus ne muutaman vuoden sisään istuttamani, jotka eivät vielä ole satoa tehneet..mutta omat leikkaukseni puuvanhukselle olen tehnyt kantapään kautta ja virheistä oppien--onneksi VÄHÄN kerrallaan. Kiitos vinkeistä ja etenkin kuvista--helpottavaa kun tajusi, että on jo edes vähän kartalla puiden leikkauksessa ;) Sinulla on muuten AIVAN MIELETTÖMÄN IHANA,kaunis,elämänmakuinen BLOGI <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rosmariini kauniista sanoistasi <3 Me myös aloitettiin hyvin varovasti ensimmäisenä keväänä, nyt tuntuu että alkaa olla vähän enemmän varmuutta hommassa :)

      Poista
  5. Moikka!
    Iha huippu juttu! Selkeet kuvat ja teksti! Mahtavaa.
    Olen yli 10 vuotta sitten valmistunut arboristiksi. Siksi puut todella lähellä sydäntä.
    Näil nurkil näkee ihan liikaa silvottuja puita. Puiden leikkuu oikein on haastavaa.
    Ihana blogi sul! Taidetaan asuu samal seudul... asun suojellussa rakennuksessa.
    Oikein ihanaa kevättä!
    Mare

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mare! Kiitos kommentista, ihanaa saada sun koulutuksen omaavalta palautetta!

      Varmaan sitten asutaan samalla seudulla suojelluista rakennuksista ja silvotuista omenapuista päätellen. Täällä kaikilla on niin paljon puita, että taitaa osa ihmisistä ihan tahallaan silpoa niistä sellaisia, ettei satoa tulisi :/ Olen kuullut, että alueella olisi paljon lajikkeita, joita ei ole missään muualla...joten me ainakin tehdään kaikkemme, että saadaan puut pidettyä kunnossa, vaikkakin syksy onkin sitten aikamoista omenahelvettiä ;)

      Nyt alkoi ihan mietityttää, että asutkohan ihan samassa kylässä tai alueella!? :)

      Poista
  6. Kiitos hyvistä vinkeistä! :) Meillä puita on leikelty nyt pääsiäisen aikana. Meillä puut on kanssa vanhoja (istutettu ehkä joskus 60-luvun alussa) ja on todella vaikea miettiä, mitkä oksat leikkaisi. Kaksi puuta on mielestäni oikein kivan mallisia, vähän kuin sateenvarjoja. Kaksi taas on päässyt kasvamaan vapaammin. Ehkä näitä vinkkejä noudatten leikkaus on jatkossa helpompaa. :) Onko sulla muuten suositella jotain hyvää ja tervettä lajiketta? Olen miettinyt vielä yhden uuden puun istuttamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain Marjaana :) Sateenvarjon muoto kuulostaakin oikein hyvältä! Mulla ei oikein lajiketietoa ole, ei tiedetä omista lajikkeistakaan, kuin muutamia. Kannattaa varmaan taimimyymälöistä kysellä, en tiedä minkä verran vyöhykkeilläkin voi olla merkitystä lajikkeen valinnassa...

      Poista
  7. Kiitos tästä! Harjoittelemme puutarhanhoitoa satavuotiaassa mökkipuutarhassamme ja omenapuiden leikkaaminen on tämän kevään listalla. Nyt tiedän miten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos Liina! Sitten vain puita katselemaan sillä silmällä ja harkiten saha ja oksasakset kädessä :)

      Poista