20. maaliskuuta 2013

Pakko saada

Jos joku sai sen käsityksen edellisestä postauksesta, ettei mun eteen tule ikinä "pakko saada" -kiusauksia, niin kumotaanpa tuo käsitys saman tien :)

Olen aivan heikkona pelargoneihin! Ne ovat nyt vallanneet ompeluhuoneen pöydän siihen saakka, kunnes kuistilla on riittävän lämmintä. Pitäähän vanhoissa taloissa pelargoneja olla, eikö!? Keräilen vanhoja ruusunnuppupelargoneja ja viime keväänä kokoelmaa täydensi myös kolme tuoksupelargonia <3

Jo kaksi talvea olen talvettanut pelargonit ylimääräisessä makuuhuoneessa, jossa lämpötila laskee mukavaan noin 10 asteeseen talven aikana.

Iloisena yllätyksenä tänäkin talvena, selviytyjiä on huomattavasti enemmän, kuin menetettyjä. Jo toisen talven peräkkäin ruusunnuppupelargoni Denice otti talven liian raskaasti. Denice on kuulemma jostain syystä haastavampi talvettaa, kuin monet muut ruusunnuppupelargonit. Lisäksi tuoksupelargoni Dr. Westerlunds blomma menehtyi, kun taas kaksi muuta tuoksupelargonia ovat elämänsä kunnossa.

Pelargoneja olen tilannut kahtena keväänä Pukin puutarhalta ja viime keväänä löysin Mårbackan ja tuoksupelargoni Queen of lemonin Billnäsin puutarhamessuilta. Sinne muuten suunnataan sata varmasti myös tämän vuoden toukokuussa!

Viime keväänä kasvatin myös siemenestä kolme erilaista pelargonia "Appleblossom Orbit", "Dancer white" ja "Horizon blueberry ribble". Niistä en osaakaan sanoa, miten ovat selvinneet, kun nimilapuista on pyyhkiytyneet nimet pois! Sitä pitääkin jännittää kukintaan asti :)

Uutta raikkaan vihreää kasvua on jo aika paljon mutta mullanvaihdon kyllä nuo ansaitsisivat. Muutamia pistokkaita ajattelin ottaa vasta, kun uusi kasvu on lähtenyt kunnolla käyntiin. Viime vuonna taisin olla liian raju ja sekä emokasvit, että pistokkaat tuntuivat koko kesän keräävän voimia.

Mutta arvatkaas mitä!? Pelargonit saattavat saada uuden mullan viikonvaihteessa! Nimittäin tämän viikon jälkeen ollaan jo siinä maagisessa hetkessä, että saadaan synnyttää omassa sairaalassa! Ja mun vointi on ollut (uskallanko sanoa) aika hyvä. Eli ihan täydessä vuodelevossa en ole enää tällä viikolla ollut, vaan olen varovasti tehnyt pieniä arjen askareita, kuten pessyt pyykkiä. Ja kaikki kunnia isännälle, joka on pyörittänyt meidän arjen lähes sata prosenttisesti...isännän uurastuksesta huolimatta uskallan ehkä sanoa, että tämä huusholli kaipaa emäntänsä kosketusta ja kyllä emäntäkin huusholleerausta kaipaa <3 Olen täällä unelmoinut esimerkiksi tiskaamisesta ja imuroinnista ja vähän veikkaan, että isäntäkin on unelmoinut siitä, että muun muassa noita arkisia askareita taas pystyisin tekemään :)

Pelargonien kuvat silmissä, kaunista viikon jatkoa!
Rv 35+2.

21 kommenttia:

 1. Oih, aivan ihania. Pelargonit on mun suosikkeja. Itsellä on tosin vielä vaatimattomasti vain kaksi tavallista valkoista markettipelargonia, mutta tulevana kesänä on tarkoitus hankkia kanssa noita ruusunnuppuja. Mulla oli aiemmin muutama, mutta asuimme kerrostalossa eikä kunnollista talvetuspaikkaa ollut. Nyt asun rintamamiestalossa, jossa on oivallinen lasikuisti pelargonien ja muidenkin kasvien talvetukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun suosikkeja myös :) Nyt sitten vaan tutustumaan valikoimiin ja lasikuisti täyteen pelargoneja ;)

   Poista
 2. Voi kuinka ihania! Olen kanssa samaa mieltä, että vanhassa talossa täytyy olla pelargoneja. Innostuin tästä postauksesta niin, että täytyypä miettiä kanssa tuota siemenestä kasvattamista (koska pitäisi laittaa, ehtiiköhän vielä?) ja niiden talvettamista. Loistava juttu, että siellä voidaan hyvin! :) Otahan kuitenkin rauhassa, vaikka kuinka imuri puhuttelisikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitoin siemenestä juuri näihin aikoihin viime vuonna, joten hyvin ehtii vielä :)

   Mä lupaan ottaa täällä rauhallisesti, pikku hiljaa tekemistä lisäten. Jos vaikka leipää pääsisi leipomaan, se olisi ihanaa!

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! :) Täytyypä poiketa pian siemenostoksilla.

   Poista
 3. Hyvin olet saanut talvetettua pelargoniasi. Minä aina kyllästyn pienissä tiloissa säilytämään ruskistuvia pelargonian raatoja ja tilaan joka kevät uudet. Nytkin on tilaus ollut jo vetämässä Pukin puutarhalle, Mårbackoja muutamia vaaleanpunaisena ja valkoisena.
  Milloinhan tulevat.. Onnea vaan sinulle, kun raskaus muutaman päivän kuluttua lasketaan ns. täysiaikaiseksi. Hyvin vauva jo selviytyy. Ihanaa loppuraskautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun Mårbacka on vaaleanpunainen, valkoinenkin olisi saatava! :)

   37+0 taitaa olla se täysiaikaisuuden raja mutta eipä siihen kauaa enää mene :) Viikko ollaan jo pidemmällä, kuin esikoisen kanssa, joten uskon myös siihen, että vauva selviytyisi hyvin jo nytkin :)

   Poista
 4. Niin kauniita kuvia!
  Laitoin viime syksynä ensimmäistä kertaa ikinä pelargonioita talvehtimaan.
  Kiva, kun laitoit tämän postauksen, olin nimittäin jo melkein unohtanut ne omat kukkani : ) Kohta ne varmaan jo pitäisikin hakea sieltä kellarista pois...

  Mukavaa ja rauhallista viikkoa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, mukavaa viikkoa sullekin! Nyt sitten jännätään, kuinka talvetus on siellä onnistunut :)

   Poista
 5. Ihmeen vähäpuisia ja risuisia nuo taimesi, täällä ne on melkoisesti venyneempiä ja kärsivänolosia varsinkin kun lisäsin mullat... Täytyy huomenna mennä hieman kiertämään pistokas-antia jos sitä ihan vaan muutaman erilaisen hommaisi... Oikein energistä loppuodotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi!

   Pelargonit ovat olleet talon valoisimmassa huoneessa koko talven, luulen sillä olevan osuutta asiaan, etteivät ole hirmu venahtaneita.

   Toivottavasti löytyy hyviä pistokkaita :)

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Kiva kuulla, että olet saanut siemenestäkin kasvatettua, aion yrittää samaa tänä keväänä.
  Onnea loppuraskauteesi!
  Liina

  VastaaPoista
 7. Keräsin myös vuosikausia erilaisia pelargoneja. Asiaa vauhditti paljolti se, että olin puutarha-alalla töissä, joten jo työpaikan kautta niitä kotiutui.

  Muutama vuosi sitten sain todellisen aarteen. Eräs lähisukulaisvainaan tyttöystävä (ikää silloin hänellä jo noin 85v) antoi minulle pistokkaita pelargonista, jota oli hänen lapsuudessaan ollut hänen isoäidillään. Eli joskus 1900-luvun alkupuolella. Lehti on valkoreunainen, kukka hempeän vaaleanpunainen (hiukan Mårbackaa voimakkaampi väri). Aloin helliä tuota kantaa ja lopetin muun keräilyn. On minulla silti eri lajikkeita paljon, mutta lakkasin siis aktiivisesti haalimasta lisää. Pelakuut ovat suosikkejani, lisäksi keräilen "joulukaktuksia", eli Zygocactusta ja Schlumbergeraa.

  Kadehdittavalta näyttää kukkaikkunasi. Minulla on purkki toisensa kyljessä kiinni ensin pitkin ikkunalautaa ja ikkunasta sisäänpäin huoneeseen ängettynä loput vähän sen mukaan, millainen valon tarve kullakin on :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kaunis tuo aarteesi varmasti on! Multa puuttuukin kokonaan vielä kirjavalehtinen pelargoni, sellainen ehkä listalle seuraavaksi :) Mun kukkaikkunalle selkeästi mahtuisi vielä ruukku ja toinenkin ;)

   Poista
  2. Minulla on juurtumassa tuolla. Tosin on niitä on kahta sorttia, jotka ovat iloisesti sekaisin. Mutta ilmojen lämmettyä voin pistää vaikka huhtikuulla sinulle sellaisen tulemaan. Laitan vaikka meiliä tuonnempana.

   Poista
  3. ...jatkoa vielä, että mikäli haluat kirjavalehtisen, saat sattumanvaraisesti joko vaaleanpunaisen tai punaisen, kun ei sortista ole tietoa :)

   Poista
  4. Ihanaa Eila! TAHDON! Kirjavalehtinen olisi ihana! Haluaisitko vaihdokkina tuoksupelargonin? Attar of roses tai Queen of lemon löytyisi. Eivät ole juurtumassa vielä mutta saivat juuri uudet mullat ja ajattelin hetken antaa niille rauhaa ennen leikkausta :) Tuosta ruusunnuppupelargonista mulla olisi ruukussa useampi Pink rosebud, jos sellainen kiinnostaa. Laittele mulle myöhemmin meiliä, niin sovitaan asiasta tarkemmin :)

   Poista
 8. Kiitos, sitruunan tuoksuinen pielikki minulla on entuudestaan. Vaihdokkia en välttämättä tarvitse, mutta jos jokin taimi on ylimääräinen, niin se on tietysti eri asia :D. Mutta joo, laitan postia tulemaan, kun tosiaan alkaa olla lämpöisemmät säätilat käsillä, että uskaltaa lähettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään odottelemaan sun meiliä :) Mietitään tuo vaihdokkitilanne sitten vaikka tarkemmin :)

   Poista
 9. Ihania pelagoneja! Meillä on nyt alullaan ensimmäinen kevät ja kesä tässä meidän talossa ja olen niiiiin kauan odottanut, että saan ostaa pelargoneja kuistille! Pian se toteutuu, ihanaa! :)

  VastaaPoista