9. maaliskuuta 2013

Kuvankäsittelystä


Olen tässä jo pidempään miettinyt kuvankäsittelyasioita.
Tällä hetkellä en tee kuvilleni muuta, kuin suorista
ja rajaa niitä tarvittaessa. Eli kuvat ovat blogissa aikalailla
suoraan kamerasta tulleita.

Mietin, että minkälaisen lisän joku
kuvanmuokkausohjelma antaisi mulle?

Vai saisinkohan sitä "lisää" paremmin laajemmalla objektiivivalikoimalla tai kenties laadukkaammalla rungolla? Molemmat ovat kuitenkin aika pitkäkestoisia hankintoja, hyvät objektiivit jopa äidiltä tyttärille :)

Valokuvaus on kuitenkin mulle harrastus, johon
olen valmis satsaamaan...sekä ajallisesti että
 rahallisesti...

Tiedän, että siellä ruudun toisella puolella on
valokuvauksesta innostuneita ja perehtyneitä
lukijoita ja bloggaajia.

Onko teillä kokemusta kuvankäsittelyohjelmista? Tai panostaisitteko te ennemmin parempaan kamerarunkoon tai laajempaan objektiivivalikoimaan? Mullahan on nyt käytössä Canonin 550D runko ja Canonin 50mm 1.4f objektiivi.

Valokuvaus- ja itsensäkehittämismietteissä KAUNISTA VIIKONLOPPUA! :)

19 kommenttia:

 1. Hyvää viikonloppua sinnekin!
  Enpä ole muita käyttänyt yhtään laajemmin kuin Photoshopia, se on hyvä ja sillä voi tehdä mitä vaan. Ilmaisilla perusohjelmilla voi toki suoristaa, kirkastaa värejä, muuttaa kokoa tms.,mutta joskus tarvitsee laajempaa repertuaaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy oikeasti kokeilla, koska en tiedä noista yhtään mitään...niin kuin, mitä tuo "mitä vaan" tarkoittaa :) Pakko siis testata jotain!

   Poista
 2. Rungon päivittäminen ei lopulta tuo niin paljoa, ei se kannata tässä kohtaa :) Sulla on todella hyvä silmä kuvaamiselle, kuvasi suoraan kamerasta on parempia kuin monella kuvankäsittelyohjelman kautta.

  Mitä kuvankäsittelyllä sitten saisit? Mun mielestä aika paljon, viimeistelisi hyvät kuvasi. Esimerkiksi Adoben Lightroom olisi oikein hyvä, ei se ole edes kovin arvokas ohjelma. Esimerkiksi pelkästään mustan ja valkoisen pään pieni säätäminen "Levels" -työkalulla tekee todella paljon kuvalle. Tämän ihmeellisempää säätöä ei normaalisti tarvitsekaan. Toki se tuo mahdollisuuden myös värimaailmaan vaikuttaa.

  Monet pitävät kuvan käsittelyä jotenkin manipulointina, "totuuden muutteluna". Itse tuon näissä aina esille sen, että valokuvia on aina käsitelty tavalla tai toisella. Filmiaikana pimiössä kemikaaleilla ja ajan muuttamisella vaikutettiin kovinkin paljon lopputulokseen. Sama tehdään nyt vain digitaalisesti :)

  Lightroomista taitaa saada ladattua jonkun kokeiluversion Adoben sivuilta, lataa ja testaa.. aika pian voit huomata pitäväsi siitä :) Onhan se samalla myös valokuviesi arkistointia helpottava ohjelma, löydät vanhat kuvasi helposti ja voit selailla kätevästi.

  Jos objektiivipuolelta meinaat lisätä, joku laajempi objektiivi voisi olla aika hyvä. Tuo 50mm on aika ahdas tuolla rungolla varsinkin sisätiloissa :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petteri kommentista, toivoinkin, että sulta irtoaisi kuvausvinkkiä :) Mun täytyy kyllä ladata vaikka se Lightroom ja kokeilla, kun en todella yhtään tiedä mitä näistä kuvista voisi vielä saada.

   Runko olisi kiva vaihtaa johonkin parempaan mutta kuvittelisin, että selkeästi parempaa jälkeä saa täydellä kennolla ja se taitaa mennä enemmän tuonne ammattilaispuolelle. Totuuden nimissä en ole millään tavalla "tekninen" ihminen, enkä kauheasti näistä jutuista ymmärrä, mikä vaikuttaa mihinkin :) Enkä oikein edes tiedä mikä noiden runkojen käyttöikä oikeasti on ja mitkä jutut siihen vaikuttaa.

   Jep täytyypä jatkaa pohdiskeluja :) Hyvää viikonloppua teillekin!

   Poista
 3. Mulle koko homma aukesi niin täysin siinä kohtaa, kun aloitin RAW-kuvaamisen ja niitä Photoshopissa avatessa sieltä pompsahtaa sellainen oma editointi-ikkuna niille. Sillä voi vaan tehdä niin paljon sitä haluttua pikkusäätöä, jota en muualla tai muuten saa tehtyä. Muut perustoiminnothan nyt todellakin saa tehtyä millä vaan ohjelmalla. Käytin joskus myös kameran mukana tulleita ohjelmia, mutta koin ne jotenkin vääränlaisiksi, Photoshoppiin tottuneena kai.

  Tunnut pärjäävän todella hyvin vain yhdellä objektiivilla! Se sopii kyllä hyvin sun blogisi tunnelmaan, mutta toisaalta jos kuvaat vaan sillä, niin sen tarjoama sävy- ja tarkkuusmaailmahan _on_ sun blogisi kuvien tunnelma, eikä se oikein muuta voisi ollakaan :) Koetko itse, että kaipaisit laajempaa kuvakulmaa tai läheisempää otetta kohteisiin? 50 millinen on juuri niin ihana fiilistelyobjektiivi kyllä. Mulla ei ole yhtään ns. hyvää linssiä ja nyt uuden, paremman rungon kanssa sen alkaa todellakin huomata. Kaipaisin itse parempaa kuvanlaatua pitkän (50-250mm) putken tilalle, jolla kuvaan eniten, ja haluaisin myös makrolinssin... Sen verran osaan sanoa, että hyviin objektiiveihin kannattaa panostaa, koska sitten kun vaihdat runkoa, ne ovat edelleen käyttökelpoisia, kuten sanoit, sukupolvelta toiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy laittaa joku ohjelma testiin ihan ehdottomasti! Mulla on lisäksi zoomiobjektiivi, joka tuli kameran rungon mukana mutten ole käyttänyt sitä, kuin kerran sen jälkeen, kun ostin tuon 50mm :) Jotain hiukan laajempaa objektiivia voisin ehkä harkita...

   Poista
 4. Kuvasi ovat kauniita ja niissä on hieno tunnelma. Minusta kuvankäsittely on olennainen osa kuvaamista. Kaikki ammattilaisetkin käsittelevät, tai joku käsittelee kuvat ennen julkaisua, oli media mikä tahansa. Itse käytän Photoshopia, koska se on minulla perustyökaluna myös työssäni. Tarkastan väritasapainon, tarkennuksen, rajauksen ja muut perusasiat, mutta jos käyttää ohjelmaa pelkästään siihen, saattaa ps olla turhan suuri investoiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Sitä oikeastaan mietinkin, että osaanko edes tehdä jollain ohjelmalla sellaisia juttuja, että olisi hintansa väärti. Kuvankäsittely varmaan viimeistelisi kuvan mutta saankohan niillä sellaista aikaan, että edes itse huomaan eron :) Testiin menee siis :)

   Poista
 5. Mä olen niin nuuka, että ei ole varaa PSään, mutta Gimpiä yritän opetella - lähinnä suoristelen ja kirkastan Photoscapella. Tuo linssi on varmaan oikein kelvollinen, itsellä Nikon ja lähinnä käytän 35mm f1,8 linssiä - ulkosalla pidempää putkea, kiva kun saa kuvattua lintusia ja muuta elävää. :)

  Kuvasi on kauniita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pieni Lintu <3 Olikohan Gimp se, josta sanoin miehelle monen tunnin taistelun jälkeen, että saa poistaa koko ohjelman koneelta ellei halua mua hermoromahduksen partaalle :D En ole mitenkään lahjakas noiden ohjelmien kanssa, tarvitsen jonkun todella helppokäyttöisen :) Nyt olen ihan Picasalla tehnyt sen mitä teen. Tuosta 50 mm objektiivista tykkään kyllä hirmuisesti! Mutta joku 35mm tai lähellä sitä voisi olla seuraava hankinta.

   Poista
  2. Mäkään en koskaan päässyt Gimpin makuun, mutta Lightroom vaikuttaa sivuston perusteella erittäin hyvältä ja ennen kaikkea helppokäyttöiseltä liukukytkimineen - ajattelin itsekin ladata sen kokeiluversion. Pidän PS:a ehkä hiukan liian monimutkaisena, hyvin harvoin käytän siitä mitään muuta kuin viittä toimintoa kuitenkaan.

   Poista
  3. Mä latasin jo tuon Lightroomin kokeiluun ja parin päivän kokeilun jälkeen tuntuu, että nyt ainakin tajuan mikä idea noissa ohjelmissa on ja vähän sitäkin mitä niillä voi saada aikaan (onneksi netissä oli monta opastusvideota, muuten en olisi tajunnut mitään:D). Huomasin, että ainakin kasvokuvissa voi saada paljonkin aikaan mutta näihin mun teekuppikuviin en toistaiseksi saanut mitään mainittavaa muutosta aikaan :) Täytyy jatkaa ahkeraa testailua ja sitten arvioida saisiko ohjelmalla rahoillensa vastinetta.

   Poista
 6. Sulla on upeita kuvia täällä! Pitää selata hiukan enemmänkin. Vastasin sun juustokysymykseen oman blogini puoella kommenttisi perään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Ja kiitos kattavasta vastauksesta :) Seuraavalle kauppareissulle lähdetäänkin silmät auki ja sitten toivotaan, että neidille maistuu :)

   Poista
 7. Ihania kuvia sinulla.
  Itse olen haaveillut järkkärin ostoa, kun minulla on vain tavallinen digipokkari.
  Kuvia blogiin muokkaan ilmaisella PhotoScapellä. Riittää minun kuvieni käsittelyyn tällä hetkellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne :) Mä olen testannut myös tuota PhotoScapea mutten oikein tykännyt siitä, ehkä en vain osannut käyttää :D

   Poista
 8. ...tuli muuten näitä valokuvausaiheisia blogauksia selaillessa mieleen, että oletko tutustunut Liivian blogiin http://vialiivia.blogspot.de/ - aivan uskomattoman kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuttu blogi, käyn säännöllisesti huokailemassa kuvien äärellä <3 Kuvissa on kyllä niin upea tunnelma ja sellaista taiteellista silmää, jota ei ehkä edes harjoittelemalla saa..kerrassaan upeaa!

   Poista
  2. Joo, ihan m i e l e t t ö m i ä kuvia. Ah. Onneks elämä on näin kaunista - ei tätä räntää muuten jaksais ;D

   Poista