8. joulukuuta 2013

Nro 8. Piparkakkua

Nyt kun on lahjajutut saatu hoidettua, voidaankin keskittyä herkutteluun ja muuhun fiilistelyyn :) Aamuisin onkin ollut jo ihan jouluolo, kun alakerrassa leijailee vieno piparin ja hyasinttien tuoksu <3

Mainitsin joku aika sitten tehneeni maidottoman, gluteenittoman ja vehnättömän piparitaikinan. Toisen testitaikinan jälkeen maku on niin kohdillaan mitä nyt kyseisillä ruokavaliorajoituksilla voi olla! Ja koska sain reseptikyselyjä niin sähköpostilla, kuin kommenteissakin, niin jaan reseptin täällä blogissakin :)

Piparkakut (maidoton, gluteeniton, vehnätön)

150 g maidotonta leivontamargariinia
1,5 dl siirappia
1 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 kananmuna
0,5 tl soodaa
2 dl riisijauhoja
noin 5 dl perunajauhoja

Kiehauta margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut ja jäähdytä haaleaksi. Lisää kananmuna jäähtyneeseen siirappiseokseen. Sekoita sooda jauhoihin ja jauhot taikinaan. Peitä taikina ja anna levätä kylmässä yön yli. Leivo piparit perunajauhoilla jauhotetulla alustalla ja paista 175 asteessa noin 5-8 minuuttia. Piparit jäävät aavistuksen vaaleammiksi, kuin tavalliset piparit.

Taikina on melko helppo leipoa. Suurin ero tavallisiin pipareihin on niiden murenevaisuus, eli rakenne hiukan kärsii vehnättömyydestä mutta maku on aika lailla kohdillaan. Tuohon makuarvioon tosin saattaa vaikuttaa se, että olen viimeksi viime jouluna nauttinut vehnää sisältäviä pipareita ja vehnää ylipäänsä viimeksi kesällä, joten mun makunystyrät saattavat olla hiukan puolueelliset :)

Leivontailoa! Ja tulkaa kertomaan miltä maistui, jos joku kokeilee reseptiä :)

2 kommenttia:

  1. Laitan korvvan taakse ohjeen, jos vaikka ensi jouluna olis meidänkin Pikun ruokavalio laajentunut riittävästi piparin leivontaan :) Onko sulla kovinkin tiukka ID?

    Ja kiitos muuten joululahjavinkeistä! Bambuliinat lähtee tilaukseen ja Lumoan koruakin tekis mieli... :)

    Oikein mukavaa joulun odotusta teidän perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Veera, että joululahjavinkit ovat olleet mieluisia :) Toivottavasti PIkku saisi ensi jouluna jo pipareita syödä, vaikka tietysti mukavinta olisi, kun saisi ihan yleisesti ruokavaliota laajennettua! Se vasta olisikin joululahja!

      Mun ID on maidoton, gluteeniton ja vehnätön ja lisäksi kaikkea muuta pitää yrittää nauttia kohtuudella. Tuntuu tuo pikkusisko reagoivan aika herkästi mun syömisiin. Sen jo huomasin, ettei noita pipareitakaan (varmaan mausteiden takia) voi syödä, kuin muutamia. No, onneksi muutaman kuitenkin voi syödä :)

      Kiitos Veera, mukavaa joulun odotusta teidänkin perheelle <3

      Poista