8. joulukuuta 2014

Herkulliset porkkanasämpylät

Jos olet ollut vailla täydellistä gluteenitonta porkkanasämpyläreseptiä, niin voit lopettaa etsimisen tähän paikkaan! Pehmeän leivän kaipuuseen tuli tämä resepti kehiteltyä ja kyllä näitä vaan on syötykin. Oikeastaan niin paljon, että viimeisimmästä satsista, kahdesta pellillisestä jäi peräti neljä kuvattavaksi :D Sämpylät ovat kuohkeita, pehmeitä ja sopivan maukkaita sekä tietysti maidottomia, gluteenittomia, kaurattomia, soijattomia ja munattomia.

Porkkanasämpylät (noin 18 kpl)

5 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
1-2 rkl sokeria
2 tl suolaa
50 g hiivaa
2,5-3 dl hienoa porkkanaraastetta
2 dl tapiokajauhoja
2 dl maissijauhoja
3 dl täysjyvä riisijauhoja
2 rkl öljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, psyllium, sokeri ja suola. Anna psylliumin turvota se aika, kun raastat porkkanat. Lisää raaste. Sekoita ksantaani tapiokajauhojen sekaan ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhot vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja sekoita. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia kunnes huomaat hienoisen sitkon muodostuvan. Taikina saa olla paksuudeltaan sellaista, että se on edelleen helppo sekoittaa esim. puuhaarukalla, kuin paksua puuroa. Nostele taikina lusikan avulla pellille pieniksi sämpylöiksi. Sen verran taikinassa saa siis olla paksuutta, että sämpylät pitävät muotonsa pellillä. Kohota lämpimässä noin 45 minuuttia ja paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia. Sämpylät saavat ottaa kaunista väriä sekä pintaan että pohjaan. Jäähdytä kunnolla liinan alla. Halkaise sämpylä ja laita päälle lempparilisukkeet. Nauti <3

Olen käyttänyt tapiokajauhoja nyt jokusen kuukauden enkä ymmärrä miksi niitä ei hehkuteta missään, vai enkä ole itse vain huomannut!? Siis ne muodostavat hienoista sitkoa, tai ainakin jotakin sen tapaista!  Hyvästi murenevat gluteenittomat leivonnaiset! Tapiokan makukin on sopivan mieto, että sitä voi käyttää vaikka piparitaikinassa. Ainut hankaluus on sen huono saatavuus. Omat jauhoni olen tilannut Ruohonjuuresta tai hakenut Punnitse & Säästä liikkeestä mutta vakavasti harkitsen tilaamista rapakon takaa. Ei siis mitään lähiruokaa mutta, kun meille ei nuo lähiviljat passaa :/

Ennen joulua on tulossa varmuudella vielä kaksi reseptiä ja muutama niiden lisäksikin olisi mielessä mm. päivitetty maidoton ja gluteeniton piparitaikinan resepti. Onko resepteille vielä tarvetta vai onko joulumenu jo hallussa?

Pyyhe: By Pia`s design (saatu)
Resepti: oma

18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei muuta, kuin uuni lämpeämään :) Kiva, jos kokeilet!

      Poista
  2. Hei, on tarvetta.

    Jään odottamaan :) Minullakin on glut. ja lakt. ruokavalio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää :) Pari reseptiä nyt ainakin varmuudella tulossa ja lisääkin, jos vaan aikataulut antaa myöten :)

      Poista
  3. Kiitos reseptistä,kokeilen heti.Lähisukulaisilla allergiaa ja leivonnan täytyy olla munaton,maidoton ja gluteiiniton.terv.Tuula-Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain Tuula- Maija! Kiva, jos tämä menee kokeiluun :)

      Poista
  4. Hei, resepti kuulostaa hyvältä. Täytyy kokeilla, sillä minulla on pyörinyt pussillinen tapioca-jauhoa kaapin perukoilla jo tovin. Onko käyttämäsi maissijauho tärkkelysjauhoa vai polentajauhoa? t. Marjaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Marjaana! Käytän Risentan maissijauhoa, joka ei ole kumpaakaan mainitsemaasi vaan ihan tavallista jauhoa. Toivottavasti kokeilut onnistuvat :)

      Poista
  5. Oisin kiinnostunut tietämään, mitä teillä yleensä syödään? Jos teidän kaikkien ruokien pitää täyttää noi kaikki kriteerit, niin miten oot kehitellyt hyviä ruokia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava kysymys Page, kuulen tätä paljon "oikeassa" elämässä :) Kananmuna meille sopii ja maitotuotteista vuohenmaidosta tehdyt juustot, joten ihan noin rajoittuneita miellä ei olla mitä tämä resepti on. Meillä syödään lihaa, kalaa, kasviksia ja juureksia monipuolisesti. Aamupala, välipala ja iltapala koostuvat puurosta, hedelmistä, marjoista, esim. tällaisesta sämpylästä, leikkeleistä. Silloin tällöin herkutellaan letuilla, vohveleilla tai pannukakulla, joita pystyy ihan maukkaasti tekemään näillä rajoituksillakin. Leivät pystyy ihan ok tekemään itse, tietysti kaupan laaja valikoima olisi ihana mutta meille sopivia (E-aineita sisältämättömiä) ei juuri ole. Jogurtit ja rahkat ym. ovatkin sitten täysin pois suljettu, niistä ei käy yksikään. Meillä tehdään paljon smoothieita oman puutarhan sadosta mutta erilaisia versioita on vedetty niin paljon, että tytöt alkavat kyllästyä. Osaksi sen vuoksi lähdin tätäkin sämpyläreseptiä tekemään.

      Valmistan ruuat lähes aina lihan/kalan erikseen kasvisten/juuresten kanssa, mutta sekin oikeastaan siksi, että meillä ruoka maistuu tytöille paremmin, kun ruuasta pystyy helposti näkemään mitä todellisuudessa suuhunsa laittaa :) Eli vaikka makaroonilaatikkoa meillä ei juurikaan tehdä sen vuoksi, että kun kaikki ainekset ovat sekaisin, se ei vain meinaa tytöille maistua. Rajoitusten suhteen toki voisi makaroonilaatikkoakin tehdä esim. riisimakaronista lihaliemeen tehtynä (tai tomaattikastikkeeseen tehtynä). Makaroonilaatikko näin vain esimerkkinä :) Ja paljon syödään erilaisia kirkkaita keittoja ja patoja :)

      Mutta käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että keittiössä häärätään aika paljon. Mitään ei saa kaupasta suoraan pöytään tai oikeastaan mitään puolivalmistakaan ei ole. Se hyvä puoli tässä on, että syödään tosi puhtaasti mutta se huono puoli, että koskaan ei ole sitä sitä ässää hihassa, että voisi nostaa kaupan pinaattiletut pöytään.

      Toivottavasti vastasin sun kysymykseen? Saa toki kysyä lisääkin :)

      Poista
    2. Oli kyllä tyhjentävä vastaus :) Arvostan, että joku pystyy elämään noin ja syömään todellakin puhtaasti! Itse en varmaan tuohon pystyisi :)

      Poista
    3. Kiva, että sait vastauksen :) Niin sitähän en tuossa kertonut, että syödään koko perhe samaa ruokaa, vaikka tyttöjen ruokavaliorajoitteista tässä onkin kyse. Itse olen imetysdietillä, jota ollaan hyvää vauhtia purkamassa hyvällä menestyksellä. Ja mies saa syödä töissä mitä haluaa :D Mutta vähän laajemmin syödään miehen kanssa sitten omaa iltapalaa, esim. perjantaisin leivinuunipitsaa, joten kyllä täällä onneksi aikuiset pääsevät silloin tällöin noiden epäterveellistenkin herkkujen äärelle ;)

      Mutta lapsia varten on vaan syötävä puhdasta ja yksinkertaista ruokaa, muuten kenelläkään ei ole hyvä olla.

      Hyvää joulun odotusta sinulle! :)

      Poista
  6. Kiitän ohjeesta <3 :)
    Minä tein viime vuonna munattomia ja maidottomia tattaripipareita, hyviä tuli ja kelpasi naapuruston lapsillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä kiittää :) Kokeilemalla sitä tietää mikä onnistuu ja mikä ei. Harmi, kun tattari ei sovi meille tai vaikka manteli...niitä olisi kiva käyttää...

      Kivaa joulun odotusta :)

      Poista
  7. Kiiitos tästä ja olen myös kiinnostunut jatkossakin resepteistäsi! Jaksan kyllä odottaa, asia on sen verran tärkeä lapsenlapsilleni ja meille kokkaajille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä Villis! Reseptejä satelee jatkossakin ja ennen jouluakin vielä. Kyllä niitä jaksaa kehitellä ja blogiin päivitellä, kun tietää, että niille on käyttöä muillekin <3

      Ihanaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi <3

      Poista
  8. danke für die tollen inspirationen, eine schöne woche wünscht angie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Danke schön Angie! These are carrotbuns for my two girls. They love them. :)

      Poista