4. tammikuuta 2015

Leipäsiä ja jauhoja

Leivottiin tänään leipäsiä porkkanasämpyläreseptillä. Ihan sämpylöitä niistä ei tällä kertaa tullut, kun jouduin korvaamaan tapiokajauhot durrajauhoilla. Meidän tapiokavarastot loppuivat piparitaikinaan joulun alla ja täydennystä on ollut jälleen mahdoton saada. Onneksi yksi liike suostui tilaamaan mulle oman tilauksen yhteydessä 10 pussia jauhoja. Nimittäin mua vähän nyppii soitella paikasta toiseen ja ajella paikasta toiseen jauhojen perässä, kun vastassa on pelkkää eioota. Ja joka kerta ostan aina hyllyt tyhjiksi. No, onneksi ne jauhot ovat ensi viikolla tulossa, niin saadaan vähän kuohkeampia sämpylöitä ja pääsen jatkamaan töitäni yhden reseptin äärellä. 


Mulla on toinenkin jauho kiven alla. Instaseuraajat tietävätkin, että löydettiin meille sopiva tumma hapanleipä. Tarkoitus olisi kokeilla sellaisen tekemistä itsekin. Siis hapattaa ensin taikina tuon kyseisen leivän kanssa ja saada aikaan juuri, jolla voisi leipää tehdä aina lisää. Vähän, kuin ruisleivän kanssa silloin aikanaan. Ja leivinuunissa paistamista haluan tietysti harjoitella myös. Mutta siis ensin pitäisi saada tummaa täysjyvä tefjauhoa, jotta pääsisin alkuun ja sitä ei saa taas meiltä mistään (enkä ole nettikauppojen valikoimistakaan löytänyt). Olen laittanut viestejä ja kyselyitä paikallisiin ruokakauppoihin, josko sitä voisi valikoimiin ottaa. Hirveä määrä kyselyitä ympäriinsä, eikä mulla vaan ole niitä pahuksen jauhoja. Kauhea vaiva jonkun leivän takia. Olisipa ihan tosi kiva hakea mistä vaan kaupasta vehnä- tai ruisjauhoja ja laittaa tuulemaan. Mutta, kun ei voi. 

Joku varmaan ihmettelee, miksei voida vaan ostaa sitä leipää, joka on nyt sopivaksi huomattu. No, koska sitä ei saa 60 kilometrin säteellä. Ja, koska haluan joka tapauksessa harjoitella leivän paistamista leivinuunissa. Ja, koska mä olen niin jääräpää, että kun saan päähäni kokeilla jotain, niin mähän sitten kokeilen. Yleensä vielä samana päivänä tai ainakin mahdollisimman pian mutta tämän hetkisen jauhotilanteen vuoksi ehkä vasta joskus tässä elämässä.


Valivalivali. Tiedän, mulla on asiat hyvin, kun kehtaan jauhoista valittaa. Niin onkin, mulla on oikeasti kaikki tärkeät asiat tosi hyvin. Harmittaa vaan se kaikki aika jonka käytän näiden asioiden selvittelyyn. Olisi joskus vaan niin kauhean kiva hakea leivät suoraan lähikaupasta tai edes jauhot sieltä lähikaupan hyllystä.

Tällaista tänään. Anteeksi hurjan negatiivinen sävy, nyt ei ollut yhtään kaunisteleva hetki näppiksellä. Toivottavasti en pilannut kenenkään iltaa tällä. Auttaisiko, jos käännän suupielet ylöspäin ja sanon lopuksi hymyssä suin, että nauttikaa leivistänne ja jauhoistanne :) ? 

Ja pakko kertoa myös, että tässä kohtaa tuntuu tosi paljon vaikeammalta painaa Julkaise, kuin Poista. Painan nyt kuitenkin julkaise ja toivon, että pieni valittaminen mahtuu teidänkin mielestä tähän blogiin silloin tällöin.

Sorry, no English this time.

EDIT: Virtasalmen Viljatuotteelta saa tummaa täysjyvä Tef-jauhoa ja myös yksityishenkilöt voivat tilata heiltä!

24 kommenttia:

  1. Yhtään ei haittaa tuo kirjoituksen sävy jauhoista.
    Kyllä tuossa tuskastuisi itse kukin jos jauhoja hakiessa piäisi ajaa noinkin pitkä matka.
    Ihana lattia punainen isonsiskon huoneessa. Tosi kaunis.
    Ihanaa uutta vuotta sinne myös.
    T.Hellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hellen, ihanaa uutta vuotta myös sinulle <3 Kun ajattelen sitä punaista lattiaa, niin jauhotkin katoaa mielestä ;)

      Poista
  2. No mutta leipä näyttää herkulta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ihan hyvää se olikin :) Ja superhyvää, kun laittoi vähän nyhtöpossua päälle!

      Poista
  3. Eihän elämää oo pelkää positiivista vaikka aina kaikki niin toivoisi. Mielestäni tämmöinen ketään hlöä satuttamaton nega on ihan jees. Mun kaveri ilmeiseti ostaa tuota tapioka täekkelystä tukusta...onko sitä edes normikauppojen hyllyllä...sun pitää sitä varmaan tilata merentakaa eikös sielä kaikki oo halvempaa...laittaisin hymiöitä mut kone on rikki ja kaikki näppäimet ei toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo, olen samaa mieltä, että nega on joskus ihan jees. Mutta tänäpäivänä ei koskaan tiedä miten teksti otetaan vastaan, joten ihan tällaisen arkipäiväisen negailun julkaiseminenkin on itselleni vähän vaikeaa.

      Olen harkinnut tuota rapakon takaa tilaamista...täytyykin selvittää, jos tuota teffiä saisi sieltä myös (varmasti saa), niin pitääpä laittaa tilausta menemään. Ei sitten tarvitsisi valittaa tätäkään vertaa ;) Mutta juu, olet oikeassa, ei ihan normikauppojen hyllyiltä löydy...ainakaan meillä päin...

      Poista
    2. Heippa Anna ja hyvää alkanutta vuotta omenatarhalle!
      Onhan omppupuut suojattu pupujussikoilta? Teff- jauho haulla löytyi googlettamalla tämä: http://www.ekolo.fi/tuote/govinda-teff-jauho/4038507002407/
      Onko etsimäsi tuote?
      Voikaa hyvin �� Merja

      Poista
    3. Heippa Merja! Tuo löytämäsi tuote on käsittääkseni vaaleampaan teffiä ja etsiskelen nyt tummaa, mutta tuota on kyllä testattava, jos sitä tummaa ei oikeasti saa mistään. Kiitos vinkistä!

      Me ei olla kauheasti omppupuita suojattu, kun puut ovat niin kookkaita, ettei pupuille runko maistu. Maata kohti taipuvat oksat niille kyllä maistuvat mutta niitä on mahdotonta suojata. Sitten, kun leikataan puut keväämmällä, niin sitten saavat puputtaa oikein urakalla oksia suoraan hangelta :)

      Kiitos Merja <3 Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

      Poista
    4. No nyt Anna, nyt löytyi tummiakin Teff- tuotteita...ompa vaan arvokkaita :(
      Täällä voisi olla muitakin sinua kiinnostavia tuotteita.
      Merja :)

      Poista
    5. http://www.virtasalmenviljatuote.fi/muut.html

      Poista
    6. Kiitos Merja! Nämä ovat juuri niitä, joita kaipailen, ovat vielä kotimaisen yrityksen jauhamia...mutta niitä ei saa meiltä päin mistään. Juuri näitä jauhoja olen kysellyt paikallisiin kauppoihin, joista löytyy merkin muitakin tuotteita. Ja myös itse Viljatuotteelta kyselin mutta en ole saanut vastausta ainakaan toistaiseksi. Kyllä mä noita jauhoja jostain kiven alta kaivan, vaikka mikä olisi ;) Ja sitten ostankin paljon kerralla! Mutta hiukan menee leivän leipominen hankalaksi, kun se vaatii yhteydenottoja sinne ja tänne...kun vaan voisikin mennä suoraan hyllystä hakemaan...

      Kiitos Merja, että kiinnostuit selvittämään asiaa <3

      Poista
  4. Voi ei jos jauhojen etsintä on noin työlästä! Toivottavasti saisit jättisatsin jostain! Meidän lähiprismassa muistan nähneeni hyvät Teff-valikoimat, ehkä teilläkin?

    Kirjoituksesi muistutti elävästi mieleen, miten metsästin meidän hyperallergikolle kotimaista vadelmaa. Se kun oli hänen toinen c-vitamiinilähteensä. Vadelmavuosi oli surkea, joten kun tuttujen ja lähikauppojen valikoimat oli syöty loppuun, niin soittelin kymmeniin paikkoihin ja ajelin satojen kilometrien päähän hakemaan vadelmia. Sitten eräs tuntematon allergiapalstalta luki tilanteestamme ja hänen vadelmaviljelijävanhemmat toivat meille 40litraa vadelmia pilkkahinnalla. Kun kuulin tästä, niin purskahdin vain itkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhojen etsintä on välillä aika työlästä. Onneksi sain nyt tilattua itselleni nyt 5 kiloa noita jauhoja, eiköhän niillä hetki pärjätä :D Missään meidän kaupoissa ei ole teffiä, ei Cittarissa, Prismassa, S-marketissa... Kaikki on koluttu. Pyysin kyllä lähiprismaa harkitsemaan sen valikoimiin ottamista, kun heillä on saman valmistajan muitakin jauhoja.

      Voi apua teidän vadelman metsästystä! Ihania tuntemattomia onneksi vielä joskus sattuu kohdalle. Se on kyllä hienoa, kun halutaan auttaa <3

      Poista
  5. Kiitos sulle resepteistä! Meidän suvussa on useemmalla keliakia ja olipa kiva tehdä joulupöytään heillekkin tuoretta leipää. ..sitä vuokaleipää tein.. Onhan tapiokajauhot ja tapiokatärkkellys sama asia?? Tärkkellystä ainakin omaan taikinaan laitoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Jonna, että vuokaleipä on mennyt testiin. Toivottavasti maistui vieraille!

      Olen siinä käsityksessä, että tapiokajauhot ja -tärkkelys ovat sama asia mutta en ole ihan varma, kun tärkkelysnimeä kantavaa tapiokaa en ole koskaan päässyt testaamaan. Hienoa, että leipä onnistui silläkin nimellä :)

      Poista
  6. Hyvä, kun painoit julkaise! Tätähän se elämä juuri on. Väillä aurinkoa ja välillä pilvistä. Näitä kommentteja lukiessa tulee mieleen, että kyllä vain vielä hyvyyttä löytyy maailmasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tätähän se on...välillä takkuaa ja suurimmaksi osaksi onneksi ei :) Olen samaa mieltä Hanna, hyvyyttäkin vielä löytyy! On ihan mahtavaa, että kun on ihmisiä, jotka haluavat auttaa!

      Poista
  7. Hei, eikö teille käy tavalliset gluteenittomat jauhot?

    T.Keliaakikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos kysymyksestä! Ei meille valitettavasti sovi tavalliset gluteenittomat jauhot tai ainakaan suurin osa. Meillä ei ole keliakiaa, vaan viljayliherkkyyttä/allergiaa. Meille (tai siis lapsille) ei sovi vehnä, ruis, ohra, kaura, soija tai tattari. Jauhoseoksia esim. ei käytetä lainkaan, kun niissä on usein tuota tattaria, soijaa tai kauraa. Meillä käytetään pääsääntöisesti riisiä, maissia, tapiokaa ja jonkun verran durraa. Nyt myös tuo tef vaikuttaisi sopivan :)

      Poista
    2. Itse käytän Semperin karkeaa ja hienoa jauhoa, sisältää maissi, riisi ja perunajauhoa ja sokerijuurikaskuitua, ei vehnätärkkelystä, tattaria, eikä kauraa. Löytyy melkein joka kaupasta. Kävisikö ne?

      Poista
    3. Käyvät varmasti, kiitos vinkistä! Täytyykin pitää tuo merkki mielessä, kun kaipailen jotain valmista sekoitetta. Erityisesti tuo karkea versio kiinnostaa, täytyy heti seuraavalla kauppareissulla katsoa tuota tarkemmin. Nyt olen siis ostanut nuo vaaleat jauhot suoraan omina pusseinaan ja niitä löytyykin hyvin meidän kaupoista mutta nyt kaipailin tuota teffiä, josta saa tehtyä tummaa leipää. Kiva päästä kokeilemaan taas uutta :)

      Poista
  8. Hei. Valita vaan. Ymmärrän oikein hyvin neljän allergisen lapsen allergisena äitinä. Välillä vaan meinaa hermo mennä kun ihan jokapäiväisen ruuan hankinta/valmistus on niin aikaa vievää. Joskus haluaisi päästä vähän helpommalla ja ostaa valmista tai puolivalmista. Tai löytää juuri se meille sopiva tuote jostain läheltä, ilman ylimääräistä vaivaa. Itse koen reissut ja kyläilyt kaikista hankalimpina. Me ollaan niitä ärsyttäviä jotka ei voi syödä mitään tarjolla olevaa. Varsinkaan vanhemmat ihmiset ei meinaa ymmärtää vaikka kuinka kärsivällisesti selittäisi. Joten anna tulla vaan. Helpottaa kun välillä vähän purkautuu. t. Marjaana P.S. Gluteeniton juhlava leipä -reseptisi on loistava. Paras gluteeniton leipä mitä ikinä olen syönyt. Tein joulunpyhinä niitä kaksi kertaa. Kuivuu aika nopsaan mutta maistuu hyvältä rouskuvan kuivanakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjaana! Kiitos kommentista, et uskokaan kuinka paljon sain vertaistukea kirjoittamastasi. Koen itse aivan samoin tuon jokapäiväisen ruuan hankinnan ja valmistuksen kanssa, kun välillä tuntuu että ollaan keittiössä ihan koko ajan. Ja sitten on vielä tämä reseptien kehittely...onneksi se palvelee meidän tarpeita...tai eihän siinä muuten järkeä olisikaan. Ja kuitenkin haluaa tarjota lapsille monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Vaikka välillä olisi kiva, jos voisi nostaa paketin kaupan pinaattilettuja pöytään :D

      Ja tuo reissailu tai kylässä syöminen...se on kyllä todella hankalaa. Meillä on molemmille tytöille samat varmat rajoitteet tällä hetkellä mutta pienemmällä on vaikka kuinka paljon sellaista mitä ei olla vielä kokeiltu, eli meiltä pitää kyllä kysyä jokainen tarjoilun raaka-aine erikseen, jos haluaa meille sopivaa valmistaa. Usein olenkin tarjoutunut leipomaan itse vaikka yhden piirakan kyläpaikkaan mukaan tai sitten antanut jonkun helpon valmiin reseptin, jos joku on halunnut itse leipoa.

      Aivan ihana kuulla, että tykkäät leivästä! Siitä saa tosi helposti muokattua vähän erilaisia versioita. Arkisempaan versiosta voi jättää hedelmät ja mausteet pois ja laittaa siirapin tilalle vaikka tavallista sokeria. Mulla on suunnitelmissa kokeilla myös, saisiko siitä siemenleipäversion myös. Ja tuohon kuivumiseen...kuivuuhan se nopeasti. Vinkkinä voin sanoa vaan, ettei kannata kääriä leipää pyyhkeeseen missään vaiheessa vaan antaa jäähtyä uunista tultuaan vaikka leivinpaperin alla. ja säilytys muovipussissa ja jääkaapissa...tai sitten vaan pitää syödä parissa päivässä pois :D Paahdettunakin on muuten superhyvää :)

      Ihanaa alkanutta vuotta teidän perheelle!

      Poista
  9. Mulla on tummaa teff lauhoja jaakaapissa, tunnen huonoa omaatuntoa etta asun ulkomailla isossa kaupungissa ja naurettavan paljon kaikkea, ja silti olen niin huono leipoja! itse asiassa ostin sita jotain reseptia varten ja olen luullut etta se on vehnan sukulainen ja ettei se gluteenittomalle sovi... enka sitten enaa ole sita koittanut kun hiljattain sain tietaa olevani keliaakikko. No mutta kunhan rehentelen jauhotilanteellani, muuten sitten joudunkin odottelemaan etta sakin saat sita ja jaat reseptin, en lahtisi testailemaan!

    VastaaPoista