10. maaliskuuta 2015

Yrttipenkin suunnittelua

Muutama kuva viime kesältä juttua siivittämään :)

Joku aika sitten kerroin, että olin saanut loistavan idean suuremman yrttipenkin perustamiseen, joten jatketaan aiheesta vähän lisää :) Mulla on ollut terassin portaiden pielessä pieni yrttipenkki, josta on ollut helppo hakea ruuanlaiton lomassa tarvittavat yrtit. Se oli kuitenkin jo viime kesänä aika pahasti mintun valtaama, kun en ole minttua mitenkään erikseen rajannut. Ajattelinkin, että voisin laajentaa yrttejä toiseen istutusalueeseen, joka on terassin portaiden toisella puolella. Aloitin penkin viime syksynä ja se jäi kesken portaiden puolelta, joten siihen saisi helposti laajemmankin yrttipenkin perustettua.

Penkin toiselle puolelle istutin muistaakseni ainakin kuunliljaa, kurjenpolvia ja jotain muutakin, en juuri nyt muista. Sen muistan, että valitsin loppukesästä ja syksystä kukkivia lajikkeita, sillä niitä on ollut pihalla aivan liian vähän. Nyt mietinkin, jos saisin yhdistettyä penkin toiseen puoleen yrttipenkin ja perhoskasveja. Olisikohan siinä mitään järkeä? Onneksi Viherpeukaloiden kevätluettelo tuli juuri, joten voin jatkaa suunnittelua sen kanssa :) Mutta mitäs te kokeneet puutarhurit sanotte, onko yrttipenkin ja perhospenkin yhdistämisessä ideaa? Ja onko mielessä jotain kasveja, mitä voisitte suositella?

Kiitos jo etukäteen ehdotuksista ja ideoista! :)

10 kommenttia:

 1. Meidän pihalla maksaruohot ja purppurapunalatva ainakin keräävät paljon perhosia. Mulla on yrtit lavakauluksista tehdyssä laatikossa ja timjamia rönsyilee myös eräässä kukkapenkissä. Mun mielestä ne perhoset pörrää myös yrttipenkissä. Ei kai siitä ole mitään haittaa, vaikka niitä kasveja sekoittelee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko minäkään, että mitään haittaa kasvien sekoittamisesta ainakaan on. Ja saahan niitä kasveja sitten siirrettyä paikasta toiseen, jos eivät jostain syystä menesty. Täytyy oikein laittaa ajatusta tähän juttuun ja jatkaa suunnittelua. Periaatteessa tuota keskeneräistä projektia voisi jatkaakin jo, kun ei meillä ole luntakaan enää :) Kiitos vinkeistä Eeviregina ja ihanaa kevättä!

   Poista
 2. Näin äkkiseltään tuli mieleen omasta penkistä ainakin muutama perhosia houkutteleva yrtti: timjami, oregano, ruohosipuli, iisoppi (joka on itselläni ihan puhtaasti koristekasvina ryytimaalla. Se on vaan niin ihana!)

  Ihana fiilis kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Maria! Taidankin suunnata saman tien sun blogiin inspistä hakemaan :) Ja jatkan tarkempien suunnitelmien kanssa :)

   Poista
 3. Ehdottomasti kannatan tällaisia sekaistutuksia sen sijaan, että jokainen sortti rajattaisiin tiukasti omiin alueisiinsa. Mintut kantsii melkein istuttaa ämpäriin (reikä pohjaan) ja siinä maahan niin ei pääse ottamaan niskaotetta koko alalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina <3 Toivoinkin sun mielipidettä <3 Mintun kohdalla kasvun hallussa pitäminen on ehkä jo vähän menetetty...tai sitten se valtaa seuraavaksi meidän nurmikonkin :D Mutta jatkossa toimin sen suhteen kyllä juuri noin, kuin ohjeistat! Minttu saakin nyt sitten oman pläntin ja siirrän muut tuohon uuteen alueeseen :)

   Poista
 4. I do not know how is your land, but I recommend the rock garden plants (Horehound, Oregano, catnip ...).

  VastaaPoista
 5. voi että, olisi kyllä hienoa olla oikea viherpeukalo, mutta enpä taida olla :) Ihania kukkakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, mäkin enimmäkseen vaan yritän olla :D Tai siis kovasti haluaisin olla...toivottavasti harjoittelu auttaa :D

   Poista