Olen aika pitkään luvannut kirjoittaa pitsan paistamisesta leivinuunissa. Luvatessani asian joskus viime kevättalven aikana, toteutus oli aika haastavaa, kun vain minä ja mieheni pystyimme pitsaa syömään. Pitsan leipomiset ajoittuivat siis noin klo 9 aikoihin illalla ja silloin ei pahemmin kuvata. Sitten tuli kesä...kuka lämmittää leivinuunia kesällä? No me ei ainakaan. Syksyn koittaessa saimme hiljalleen koko perheen pitsapöydän ääreen mutta sitten halkesikin leipälapio, jolla pitsat lykätään uuniin. No se oli puuta, joten ei muutenkaan ehkä paras väline kuumaan uuniin joutuessaan. Edelleenkään meillä ei ole asianmukaista pitsalapiota mutta pitsahimoissamme keksimme käyttää ison kattilan kantta pitsalapiona. Ja nyt siis viimein tartuin kameraan, kun päätin maanantain kunniaksi, että meillä syödään päivälliseksi pitsaa.
|
Jokainen uuni on erilainen, joten uunin lämmittämisestä on hankala antaa ohjeita...pitää vain kokeilla oman uunin kanssa. Meillä on tällainen kyykkyuuni, jota lämmitetään pari tuntia ja sitten se on paistovalmis. Uunin lämpötila on aika sopiva jossain reilussa 200 asteessa mittarista riippuen. Uunin paistopinta saa olla lähemmäs 250 astetta. |
|
Kun uuni on tulilla, on aika tehdä pitsataikina. Käytän Durumvehnää ja ohjetta suoraan pussin kyljestä. 1,5dl vettä, 15g tuorehiivaa, 0,5 tl suolaa, 2 rkl öljyä, noin 3dl jauhoja. Taikina laitetaan kohoamaan lämpimään paikkaan ja se saa turvota ihan huolella. |
|
Kun uuni alkaa olla kunnossa, on aika tehdä pitsapohjat. Taikinasta tulee 4 pyöreää pitsaa. Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla mahdollisimman ohueksi. |
|
Hyvin vaivattu taikina pysyy hyvin kasassa ja sen saa kaulittua todella ohueksi. |
|
Sitten pohja siirretään alustalle, jolla sen saa hyvin lykättyä uuniin. Jauhoja saa olla pohjassa tässä kohtaa ihan runsaasti, ettei pohja tartu alustaan kiinni. |
|
Maltilliset täytteet päälle. Meille laitetaan alle tomaattikastike, sitten juustoraaste, poroa, punasipulia, mozzarellaa, pinjansiemeniä ja pestoa. |
|
Pienetkin osaa <3 |
|
Kun pitsassa on täytteet kunnossa, niin kekäleet voi työntää uunin takaosaan. Tuhka harjataan uunin taakse kastellulla uuniharjalla. Kostean harjan aiheuttama sihahdus on se, josta voi myöhemmin harjoittelun edettyä tietää onko uuni tarpeeksi lämmin...tosin tässä kohtaa pitsassa on jo täytteet, joten ei sitä voi oikein lisääkään lämmittää. |
|
Pitsa autetaan uuniin nopealla liikkeellä. Sitä voi harjoitella pari kertaa pöydälle ennen täytteiden laittamista. Liian kosteat ja runsaat täytteet hankaloittavat pitsan uuniin saamista, joten kauhean kauaa ei kannata aikailla täytetyn pitsan uuniin laittamisen kanssa. |
|
Pitsa on uunissa noin 4-6 minuuttia uunin lämpötilasta riippuen. Pohja kovettuu nopeasti, jonka jälkeen pitsaa voi käännellä uunin sisällä. Meidän uunissa ainakin takaosa on usein kuumempi, kuin etuosa. |
|
Pitsan saa helposti ulos lastalla, tämä ei enää onnistu kattilankannella :D |
|
Tulos on aina enemmän tai vähemmän muotovalio ;) |
|
Tytöt eivät ole ihan vielä pitsan ideaa sisäistäneet. He ottavat mozzarellat pinnalta pois, syövät erikseen pinjansiemenet pinnalta, sitten porot ja lopuksi haukkaavat pitsasta :D Hyvältä kuulemma maistuu niinkin!
Toivottavasti maistuu teillekin ja kysykää ihmeessä aiheesta lisää, jos jäi jokin vielä mietityttämään!
Ja pahoittelut tummista kuvista! Edes meidän valoisa koti ei kylve valossa enää klo 17 :D |
Ihanaa, kiitos:)
VastaaPoistaPitää ryhtyä testailemaan.
Hyvältä näyttää kyllä pitsa.
T.Hellen
Ole hyvä Hellen :) Harjoittelemaan vain ja laittaa vaikka ekoilla kerroilla varmuuden vuoksi myös sähköuunin päälle, jos leivinuunin lämmitys menee pieleen...ei jää sitten pitsat kokonaan syömättä :)
PoistaVoi kiitos! Meillä on maalla iso leivinuuni, mutta en oikein tiedä ohjeita ruoanlaittoon sen kanssa.
VastaaPoistaEi tullut mummilta kysyttyä, ja nyt on liian myöhäistä.
Olen siinä joitain nopeita ruokia laittanut syksyisin, kun sietää sitä jo lämmitellä, mutta omatekoinen pizza...nam! :)
Ihanat kuvat!!
Ole hyvä :) Kiva, jos kokeilet :) Me ollaa tehty pitsan lisäksi uuniriisipuuroa ja erilaisia possuruokia, siideripossua (siihen tulee nesteeksi omaa omenasiideriä), karjalanpaistia ja nyhtöpossua.
PoistaKiitos tästä vinkistä. Minä olen paistanut leivinuunissa pizzaa vain pellillä, tätä täytyy kokeilla.
VastaaPoistaIlman peltiä tulee parempaa, pohjasta tulee paljon maukkaampi suoraan paistopinnan päällä :) Kannattaa testata!
PoistaNami, itse tehty pitsa on ihan parasta! Meillä herkutellaan sillä monta kertaa kuussa :) Meillä on muuten samantyyppinen hellasysteemi mitä tuo teidän, mutta meidän uuni ei oikein jaksa pitää lämpöä, joten uuniruuan laitto sillä on vähän niin ja näin. Pitsaa ehkä pysytyiskin paistamaan, jos ei tee kovin isoa satsia. Pitääkin joskus koklata!
VastaaPoistaEi tämä meidänkään uuni älyttömän hyvin lämpöä pidä ja silti haudutettavatkin ruuat onnistuvat. Kannattaa laittaa uuniin lämmityksen jälkeen lämpömittari ja tarkkailla lämmön muuttumista. Esim. noin sata-asteinen uuni valmistaa riisipuuron yön yli haudutettuna :) Tai alle 200 asteinen uuni valmistaa nyhtöpossun viidessä tunnissa, jolloin lämpötila on lopuksi vielä satasen paikkeilla. Kerran kokeilin myös pullan paistamista ja voin kertoa, että sen parempaa pullaa en ole eläessäni saanut. Rohkeasti vaan kokeilemaan! :)
PoistaMekin on tehty leivinuunissa pitsaa, ekalla kerralla kävi tosiaan niin, että pitsaa "heitettäessä" uuniin sinne lentivät vaan täytteet pitsan päältä ja pohja jäi lapioon kiinni :D Siitä lähtien on tehty vain uunipellillä paistettua pitsaa, vähemmällä täytteillä täytyisi koittaa tuota uudelleen :)
VastaaPoistaMulla meinasi käydä ihan samalla tavalla viimeisen pitsan kohdalla :D Jauhoja ei ollut pohjassa ihan tarpeeksi ja jouduin ihan tosissani taistelemaan, että sain pitsan perille asti :D
Poista