21. huhtikuuta 2011

Pensasaita

Meidän tontin tien puoleisella reunalla on huonokuntoinen orapihlaja-aita. Se on todella harva, joka kohdasta eri korkuinen, kitukasvuinen ja tietysti piikikäs. Kuullostaako hyvältä? Ei minustakaan!


Olen miettinyt tässä nyt tovin, mitä sen kanssa tekisin ja suunnitelmani on seuraavanlainen. Aion kaivaa aidan pois, sitä on noin 18 metriä, joten ainakin lapio kaivamiseen ja mahdollisesti särkylääkkeet selän kramppeihin tulevat käyttöön. Tarkoitus olisi kaivaa lapion syvyyteen pensaan juurelta ja moottorisahalla vetää varsi poikki niin alhaalta, kuin mahdollista. Tynkien päälle laitan jonkun harson, joka estää versojen nousun pintaan ja reippasti multaa päälle. Versojen noususta en ole kauhean huolissani, sillä aita on niin kitukasvuinen ja huonokuntoinen... ja varmaan kymmeniä vuosia vanha. Vanhuuden (en omani;)) takia en aio kaivaa aitaa juurineen, sillä ne ulottuvat ainakin metrin syvyyteen.


Niin, mitä sitten sen tilalle? Ajattelin pensasaitaa jostakin vähän kauniimmasta ja vähemmän piikikkäästä pensaasta. Pensaan valintaan vaikuttaa sen korkeus 1-2 metriä ja kaunis kukinta. Pensaan tulee myös viihtyä aurinkoisella / puolivarjoisalla kasvupaikalla. Tontti meillä on aika iso, joten  vapaasti kasvavaa aitaa olen ajatellut...ei tarvitsisi sitten joka vuosi edes leikata. Ajattelin istuttaa uudet taimet hiukan sisemmäs pihalle, kuin missä vanha aita on, niin saan uusille kaivettua riittävän istutuskuopan.


Mielestäni yhden pensaan valinta on TÄYSIN MAHDOTONTA, joten ajattelin vaihtelevaa pensasaitaa Huvikumpu-tyyliin. Useita kauniita, toisiinsa sointuvia pensaita niin, että aina olisi joku kukassa. Ajattelin siis istuttaa muutaman pensaan samaa lajia aina vierekkäin ja sitten vaihdan lajiketta. Kuullostaako ihan hullulta?

Tiedän, että jotkut orapihlaja-aidat ovat kauniita... tämä ei kuulu niihin edes lehdessä, sillä lehtiä ei juurikaan tule. Tietysti voisin leikata tämän aidan alas ja aloittaa sen kasvattamisen alusta, mutta silmääni miellyttää moni muu aitakasvi paljon enemmän.
Mikäli säät sallivat, taidan ryhtyä tähän hommaan jo pääsiäisin pyhinä. Olisi meidän pihalla myös 10 kuutiota klapia pinottavaksi... jos siis aidan äärellä hikoilu kyllästyttää, voi vaihtaa muuhunkin ulkohommaan:)


Aurinkoista pääsiäistä:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti