26. huhtikuuta 2011

Saunassa

Meillä on ulkosauna ja niin kuin arvata saattaa, sen lämmittäminen ei käy nappia painamalla. Kiuas on siis puulämmitteinen ja lämpiää kyllä noin 45 minuutissa. Saunan pesutilassa on tietysti pata pesuvettä varten ja pukuhuoneessa on kamina. Kolme tulisijaa siis lämmittämään saunojia. Talvella ei juuri löylyistä käyty nauttimassa... siihen on muutamakin syy. Ensinnäkin pikku-neiti ei ole järin innokas saunoja, aikaisemmassa kodissa hän itki joka löylyn heiton yhteydessä, vaikka oli pesutilassa kylpemässä, ei siis löylyssä. Toiseksi talvella oli niin kylmä, että oksat pois... saunan lämmitys olisi vienyt ikuisuuden jääkylmien hormien takia. Ja mikäli sen "vaivan" olisi nähnyt, neiti olisi voinut hermostua ensimmäisistä löylyistä ja niin oltaisiin 20 asteen pakkasessa hilpastu juoksu jalkaa sisälle... ja varmasti saatu keuhkokuume tai muu vastaava pakkasessa puolialasti juoksemisesta.

Niin kuin olette huomanneet, nyt on ilmat vähän lämmenneet, joten tekosyyt saunomattomuuteen ovat haihtuneet kevättuuleen. Pääsiäisen pyhinä tehtiinkin sitten aktiivista saunaharjoittelua joka päivä ulkoilujen yhteydessä. Pikku hiljaa neiti suostui jopa lauteille istumaan äitin ja isin väliin... yhdessä vaiheessa, kun oli hankala saada häntä edes pesuhuoneen puolelle asti. Nyt sitten eilen kysyttiin, josko neiti haluaisi tulla äitin ja isin kanssa saunaan kylpyyn (mukana oli tietysti myös ankka, kylpykuppi ja pikku kastelukannu, kuka nyt ilman niitä pystyy kylpemään!). 

Neiti oli koko saunomisen ajan pesutilassa kylvyssä ja mieheni kanssa saunoimme vuorotellen. Olipa ihan mahtavaa päästä koko perheen voimin saunaan. Ai niin, ja paniikki ei iskenyt neitiin kertaakaan! Eiköhän se vielä joskus uskalla alalauteille ihan saunan puolelle.

Saunan ulkoverhoilu on punamultamaalia, vaalean sinisillä ovilla ja valkoisilla ikkunoilla höystettynä. Maalia sauna kaipaa sekä sisältä että ulkoa joskus lähikesinä.
Pukuhuoneessa on vanhat penkit ikkunan alla ja pesuhuoneen puolella tunnelmallinen kynttelikkö, jota ei olla tietenkään uskallettu polttaa... onneksi on ihan sähkölläkin toimiva valaistus. Vesi sen sijaan ei tule sisään, vaan se pitää letkulla ja pumpulla pumpata pihan kaivosta, mutta ei sentään tarvitse käsin kantaa:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti