18. helmikuuta 2012

Puutarha mielessä

Ajatukset alkavat pikku hiljaa vaellella puutarhan puolella. Haluaisin lisää perennapenkkejä mutta en oikein tiedä mihin kohtaan pihaa. Paikoista taitaa olla runsauden pula, kun en siis tiedä yhtään, vaikka tilaa olisi paljon. Puutarhasuunnittelu ei ole mulla oikein hallussa. Saa siis antaa vinkkejä tai muuten kertoa omia ajatuksia :)
Viime kesänä kasvatin ensimmäistä kertaa Daaliaa. Istutin monta puskaa verstaan seinustalle ja ihastuin daalioihin ikihyviksi (mun puutarhurintaidoilla kannattaa ehkä pitäytyä niissä, jotka onnistuvat ;)). Nyt pitäisi Daalialaumalle miettiä kuitenkin uusi paikka (sikäli mikäli juurakot eivät ole kellarissa jäätyneet) ja vaikka jotakin perennaa kaveriksi (mikä mahtaisi sopia?), sillä...
...haluaisin istuttaa verstaan seinustalle jotakin ruusua, esimerkiksi Tornionlaaksonruusua tai Juhannusruusua. Kuvassa on yksittäinen pensasruusu, joka kukkii verstaan päädyn tuntumassa.
Ajatuksissa on myös pelargoniat, joita olen talven pitänyt yläkerran melko kylmässä (noin 10astetta) vierashuoneessa. Osa niistä näyttää ihan hyvinvoivilta ja osa ihan kuivahtaneilta.

Kohtapuoliin olisi kai edessä mullanvaihto ja kevätleikkaus, joita en ole ennen tehnytkään (en siis ole aikaisemmin yrittänyt talvettaa niitä). Kirjoistakin olen tietoa yrittänyt imeä, mutta olen vaan jotenkin ihan pihalla! Olisiko teillä vinkkejä tälle yhdelle -peukalokeskelläkämmentä-tyypille ;)?

6 kommenttia:

 1. Mitä, pitääkö pelargonioille tehdä kevätleikkaus? Ohops, minä ajattelin tuon mullanvaihdon riittävän. Samalla kertaa aion napsia muutamia pistokkaita kasvamaan.

  Minulla on puolestaan toisenlainen ongelma perennapenkkien kanssa. Paikkoja olisi, mutta vielä en voi rakennusten seinustoille penkkejä tehdä, kun salaojitukset pitää uusia sekä julkisivuremonttia tehdä. Onneksi tilaa on muuten vielä touhuta ja penkkejä rakennella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en ole oikein perillä leikkausasiasta. Toisaalla puhutaan vain pistokkaiden otosta ja toisaalla vedetään kaikki varret poikki parin sentin korkeudelta. Ehkä tästä voisi päätellä, että pelargoni selviää käsittelystä, kuin käsittelystä.

   Salaojituksien uusiminen ja julkisivuremppa kuullostavat työntäyteisiltä hommilta! Tsemppiä, kun puuhaan ryhdyt!

   Poista
 2. Muistatko noiden kuvien pelargonien lajikenimiä, ovat niin ihastuttavia?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen on Pink Rosebud ja jälkimmäinen Appleblossom Rosebud. Tilasin 4 pelargonia viime keväänä Pukin puutarhalta. Onnekseni huomasin, kun kävin noita rääpäleitä katsomassa, että kyseiset neljä yksilöä ovat kaikkein parhaimmassa kunnossa. Niistä ottamat pistokkaat tosin varmasti siirtyneet tuonpuoleiseen:/

   Leikkaatko sinä Tiina pelargonit keväällä mullan vaihdon yhteydessä?

   Poista
 3. Hei vaan!
  Hyväää laskiasta sinulle! Pelargonioista tullee ihan kauniita ilman leikkaustakin- tällöin saa isoja vähän puumaisia pelargoneja! Pistokkaat laitan suoraan multaan ! Olen jättänyt muutaman kommentia aikaisemminkin, mutta ne kai on jotenkin mennyt " harakoille"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää laskiaista sinullekin:) Ja kiva, että kommentti ilostuttaa nyt minua harakoiden sijaan;)

   Okei, leikkaamattakin voi jättää siis. Hyvä tietää, kiitos vinkistä:)

   Poista